Artikelkategorier: Arkiv Nyheter Uutiset
Vasas statyer och minnesmärken nu på kartan
Publicerad: 3.6.2019
Uppdaterad: 27.6.2024
Vasa stad har publicerat en kartapplikation med Vasas minnesmärken och statyer angivna på kartan. Applikationen ger användarna mera information om minnesmärkena och med hjälp av färdiga rutter kan användarna bekanta sig med objekten, som finns i olika stadsdelar. Applikationen har förverkligats i samarbete med vice ordföranden för invånarföreningen i centrala Vasa, Aimo Nyberg, och uppgifterna i applikationen är baserade hans bloggtexter.
Applikationen innehåller totalt ca 150 statyer och minnesmärken samt sju färdigt planerade rutter, med hjälp av vilka du kan bekanta dig med objekten, som finns i olika stadsdelar. Bekanta dig med applikationen på adressen: kartta.vaasa.fi/Statyer/
– Applikationen innehåller information om minnesmärkena och deras historia. För varje minnesmärke finns ett foto, namn, tidpunkten för avtäckningen, läget och en kort presentation. Länken tar användaren till bloggen, där det finns mera uppgifter om objektet på finska, berättar lägesdataexpert Eveliina Toivola.
Applikationen fungerar även i mobilen och lokaliserar statyerna i näromgivningen genom utnyttjande av lägesuppgifterna. Avsikten är att applikationen ska vidareutvecklas, exempelvis med nya rutter och objekt.
Statyernas historia lever i människornas berättelser
Projektet fick sin början när Nyberg började skriva om statyerna i staden i invånarföreningens blogg. Under det första året blev det sammanlagt ca 100 texter om statyerna.
– Jag publicerade bloggtexten och ett foto av statyn motsvarande dag som statyn i tiden hade avtäckts. På sätt och vis gratulerade jag alltså statyn på dess födelsedag, berättar Nyberg.
Före sin pensionering hann Nyberg vara bildkonstlärare i 34 år. Nyberg, som flyttade till Vasa år 1982, bekantade sig med staden och statyerna i den tillsammans med sina elever via fotografering.
– Jag lade märke till att det också finns många Vasabor som inte vet särskilt mycket om statyerna och deras ursprung. Jag började ordna statyträffar vid objekten i centrum och lyssnade till vad människorna berättade om dem. Statyernas historia och olika upplevelser lever i människornas erfarenheter och berättelser, beskriver Nyberg.
Våren 2018 berättade Nyberg i en intervju i Pohjalainen om sitt projekt och sin dröm att få statyerna synliga på kartan. Då beslutade Vasa stads lägesdatachef Jarmo Peltomäki kontakta Nyberg och föreslå att idén skulle genomföras tillsammans i form av ett pilotprojekt.
– Från Aimos blogg fick vi en lista över statyerna, och deras exakta läge kollades upp i stadens kartsystem. Tidigare har uppgifterna funnits utspridda på olika håll men tack vare systemet har staden nu en databank med de olika objekten på ett enda ställe, berättar Peltomäki.
Kartapplikationen står till fritt förfogande för alla och den är riktad till såväl Vasabor som turister. Applikationen finns på både finska och svenska.