Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Vasa stad satsar på internationalism
Publicerad: 29.10.2021
Staden satsar på internationalism bland annat i form av ett språkprogram och engelskspråkig service, delaktighet samt genom ökat antal projekt. I framtiden kommer behovet av internationell arbetskraft att öka ännu mer och därför anställer man gärna även internationella praktikanter och arbetstagare. Tareque Mahmud som skriver på sin magisteravhandling och Hagar Elbarbary som blev utexaminerad till magister i vår, har varit i arbetspraktik vid stadens serviceområde Kommunikation och samhällsrelationer sedan förra sommaren. De är lyckliga över att ha fått möjligheten att bekanta sig med en organisation av stadens storlek från första parkett. Dagarna framskrider med intressanta projekt- och marknadsföringsarbeten kring internationella ärenden och samhällsrelationer.
Tareque Mahmud som studerar internationell företagsekonomi sökte praktikplats inom Vasa stad förra våren genom programmet Vaasa International Talents, som koordineras av Novia och är gemensamt för högskolorna och finansieras delvis av staden. Platsen lät som ett perfekt startskott på karriärstigen inför yrket som marknadsföringschef, vilket hägrar i framtiden. Tareque blev erbjudan uppgiften, vilken har visat sig vara mer fruktbar än vad han hade föreställt sig.
– Jag har fått planera projekt och evenemang, göra intervjuer och innehållsproduktion, fotografera och spela in videor – allt mellan himmel och jord. I mina arbetsuppgifter får jag utmana min förmåga och modigt komma med idéer samt se resultatet av mitt arbete, det är mycket inspirerande. Det är en enorm tillfredsställelse när min chef godkänner en idé som jag har planerat. Dessutom får jag bekanta mig närmare med den finländska arbetskulturen och det är en stor fördel inför det kommande. Ledstjärnan i mitt arbete är att beskriva Vasa som en internationell och vänlig stad, just sådan som den är, berättar Tareque.
Tareque flyttade för 12 år sedan till Finland från Dhaka i Bangladesh och studerade till kandidat i Villmanstrand. Han talar både finska och engelska och han drar sig inte för att inleda en diskussion på finska i kafferummet. Efter att ha bott fyra år i huvudstadsregionen med ett arbete som taxichaufför utan att ha fått arbete inom branschen, flyttade Tareque till Vasa för magistersstudier. Han har trivts mycket bra i Vasa och det här var den enda platsen i Finland, där det erbjöds en möjlighet till praktik. Han gillar det avspända sättet i Vasa och redan första arbetsdagen blev han förvånad över hur avspända och vänliga alla arbetskamrater, stadsdirektören medräknat, var.
– Vi drack kaffe i samma rum som stadsdirektören och vi hälsade med armbågshälsningen som blivit så vanlig under pandemitiden. Jag har fått känna mig verkligt välkommen och till och med uppskattad. Såväl min inspirerande chef som alla andra har varit verkligt mottagande och öppenhjärtiga. Jag känner mig egentligen inte ens som en praktikant, utan som en helt vanlig arbetstagare, som om jag skulle ha jobbat länge här, säger Tareque leende.
Stadens ledning har fötterna på jorden
På samma linje är Tareques radarpar och nyblivna vän egyptiern Hagar Elbarbary. Gemensamt för dem är förutom den internationella bakgrunden passionen för kommunikation och intresset för den finländska arbetsmarknaden.
– Jag blev verkligt överraskad över vår stadsdirektörs anspråkslöshet och över hur vänlig han är mot alla, till och med mot oss praktikanter. I mitt hemland är stadsdirektörerna och borgmästarna i allmänhet mycket konservativa och kommunicerar inte med arbetstagarna, berättar Elbarbary.
Hagar och Tareque blev också överraskade av varandra, ursprungligen konkurrerade de om samma praktikplats. Då det var svårt att välja mellan två strålande kandidater, togs båda till praktikanter.
– Vi trodde båda att bara en får plats. Vi visste om varandra från programmet International Talents, men vi hade inte träffats – i själva verket trodde Tareque att Hagar var en man tills de träffades här, säger de skrattande.
Elbabary njuter av de möjligheter som praktiken för med sig; nätverken utvidgas och dörrar till arbetslivet öppnas och samtidigt lär hon sig också finska. Inte en dag under praktiken har varit den andra lik utan flexibla arbetssätt och lärmiljöer har gjort att arbetet varit intressant med en kontinuerlig puls. Precis som Mahmud är hon tacksam mot sina chefer som hon i alla situationer har fått stöd, förståelse, uppmuntran och sakkunnig handledning av.
– De har sett till att vi praktikanter har en trivsam, sund och intressant arbetsmiljö och -gemenskap. Och sist men inte minst är jag som inbiten koffeinaddikt väldigt lycklig över kaffepausen tio på morgonen. I Egypten ryms det inga pauser under dagen utöver lunchen, utan man jobbar med full effekt hela tiden, skrattar Elbarbary.
Elbarbary har arbetat i Egypten som redaktör i japanskspråkig teve och studerade vid Åbo Akademis Vasaenhet till magister inom magisterprogrammet i fred, medling och konfliktforskning. Hon har förälskat sig i Vasas natur, parker och dess närhet till havet. Jämfört med min hemstad Kairo har Vasa en liten stads fördelar såsom lugn och ro och trygghet.
Mera internationell arbetskraft
Vasa är i den nationella jämförelsen en internationell stad, där nästan en tiondel av befolkningen har ett främmande språk som modersmål. Vasa hör till de 15 mest internationella städerna i Fastlandsfinland. I Vasa stads vision har internationalism också fastställts som en lokal styrkefaktor och internationalism är också ett strategiskt fokusområde.
Minna Hermanson som jobbar inom projektet Talent Coastline Employment har arbetat nära Hagar och Tareque från mitten av augusti, eftersom det också har funnits på deras arbetslista att hjälpa till med projektet.
– Tillsammans har vi arbetat bland annat med evenemanget Match & Catch som ordnades i slutet av september med NTM-centralen och TE-byrån. Det har varit mycket givande och inspirerande att arbeta med dem, eftersom de båda är mycket kompetenta och multibegåvade, berättar Hermanson.
Inom TCE-projektet strävar man efter att hitta sätt att svara på en dagsaktuell fråga, dvs. hur man ska få internationella experter som redan finns här att stanna kvar i vår region. Det här är ingen snabblösning utan kräver allas – kommunernas och invånarnas, läroanstalternas, offentliga och privata serviceproducenters, företags och organisationers insats. Internationella praktikanter är till stor hjälp i det här, eftersom de har just det perspektiv på ämnet som det behövs uppgifter om.
Susanna Slotte-Kock, ansvarig för externa relationer och TCE-projektchef Ritva Mertaniemi uppmuntrar alla att modigt också skaffa internationella praktikanter. De berikar såväl arbetskulturen som gemenskapen och av samarbetet får alla parter mycket nytt att ta till sig.
– Det är en enorm fördel med internationella praktikanter. Inte bara därför att även de egna språkkunskaperna tränas upp, utan vi kan också bedöma våra egna förfaringssätt och det egna sättet att bete sig utifrån nya aspekter.
Mertaniemi tipsar att internationella praktikanter kan man lätt hitta genom att direkt kontakta t.ex. läroanstalterna.
– Vi hittade praktikanterna genom projektet Vaasa International Talents, det är en bra kanal. Man kan alltid vara i direkt kontakt med läroanstalterna, där söker man hela tiden praktikplatser åt studerande. Jag är verkligt glad över att staden har erbjudit praktikmöjligheter också åt internationella studerande, eftersom vi alla vet att en allt större del av utförarna i framtiden kommer att vara från utlandet. Man borde hålla fast vid de personer som kommit hit för att studera och inte låta dem fara annanstans. Jag är speciellt glad över att just Tareque och Hagar är praktikanter hos staden. De är ett alldeles lysande arbetspar och härliga arbetskamrater, säger Mertaniemi.