Förbigå menyn
Ilmakuva vaasa

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa fick en finansiering på 4,3 miljoner euro för hållbar stadsutveckling

Publicerad: 31.3.2025

Europeiska kommissionen har beviljat Vasa stad en betydande internationell finansiering.  Finansieringen som riktats på ett projekt för hållbar stadsutveckling är i sin helhet 5,4 miljoner euro, av vilket EU:s andel är 80 procent, dvs. 4,3 miljoner euro.

Europeiska kommissionens projektfinansiering inom European Urban Initiative (EUI) stöder nya lösningar för utmaningar inom en hållbar stadsutveckling.  Målet med programmet är att utveckla och utöka fungerande lösningar för hela Europeiska unionen. Totalt 110 ansökningar lämnades in till programmet, och finansiering beviljades för 20 projekt

– Finansieringen som beviljades visar att hela vårt EnergyVaasa-ekosystem är en föregångare inom ren omställning, säger Vasa stads strategichef Suvi Aho som leder projektet.

Förutom finansiering också internationell synlighet

Nordens energihuvudstad Vasa utvecklar inom projektet helhetsbetonade lösningar, vilka stöder ren energiomställning.

Med EUI:s projektfinansieringsprogram Innovativa åtgärder stöds nya djärva projekt, och just ett sådant är projektet Nordic Energy Capital.

– Målet med programmet är att på EU-nivå hitta skalbara lösningar för utmaningar som gäller en hållbar stadsutveckling. Utöver finansieringen stärker programmet Innovativa åtgärder både Vasas och Finlands internationella synlighet som föregångare för EU-stadsutvecklingen.  Det är fint att vi under den här finansieringsomgången får ett projekt till Finland, konstaterar Mervi Hemminki, som arbetar inom den nationella kontaktpunkten för det europeiska stadsinitiativet vid Arbets- och näringsministeriet.

Förenande av el och värme till en effektiv helhet i Vasklot

Projektet The Nordic Energy Capital – Creating system level urban energy transition leds av Vasa stad, och partner är Vasa universitet, Vasa Elektriska Ab, EPV Ab, Merinova Ab samt Vaasan 4H-yhdistys.

Inom projektet åskådliggörs hur el och värme kan fungera tillsammans som en effektiv helhet.

Av energisystemet i Vasklot skapas en digital tvilling, som stöder planeringen och utvecklingen av sektorkopplingar.  En digital tvilling möjliggör innovativa lösningar, såsom simulering av de värmepumpar med hög temperatur som planeras.  Den undersöker också analysering av en genomsnittlig värmeprofil på industriområden som har en hög energiförbrukning samt integrering av värmeprofilen i energisystemet.

En digital tvilling gör det dessutom möjligt att simulera fjärrvärmeverksamhet samt utnyttja överskottsvärme från ett industriområdes företag vid elproduktionen.

Utveckling av energilösningar i samarbete med invånarna

En energiomställning på hela systemnivån förutsätter deltagande från invånarna och gemensamt utnyttjande av noggranna energieffektivitetsmätare.

– Inom projektet undersöks tillsammans med invånarna satellit- och energidata och de sammanförs med stadens lägesdata för bedömning av energieffektiviteten. Vi utvecklar en interaktiv applikation, med hjälp av vilken man kan ändra vårt sätt att tänka, hantera och förbruka energi utifrån data, berättar Aho.

Med hjälp av mallen kan värme- och avkylningsspill observeras både i energinätverket och inom stadsstrukturen.

– Tack vare det lokala energikunnandet och nationella framsteg inom rymdteknologin kan både Vasa och Finland vara i en nyckelposition vid utvecklandet av lösningar på systemnivå. Att skapa lösningar gör oss lyckliga här i Vasa, säger Aho leende.