Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa får 350 000 euro som understöd för att förebygga gatuvåld bland unga

Publicerad: 20.2.2025

Vasa stads ungdomsservice får ett betydande statsunderstöd för att med ungdomsarbete förebygga gatuvåld. Finansieringen ger staden möjlighet att bland annat anställa två nya specialungdomsledare samt utbilda gatumedlare.

Understödet är 350 000 euro och beviljas som anslag för hälsofrämjande från Social- och hälsovårdsministeriet samt Institutet för hälsa och välfärd.

Projektet Förebygga gatuvåld i Vasa med ungdomsarbete genomförs åren 2025–2027.

Målgruppen är 13–18-åringar

Inom projektet utvecklas en verksamhetsmodell som innebär att man tar sig ut och hittar ungdomar och på så vis förebygger gatuvåld i Vasa.

– Målgruppen för verksamheten är 13–18-åringar i Vasa som uppvisar risk för våldsbeteende. Verksamheten planeras och genomförs i samarbete med de unga, berättar Mika Pietilä, chef för ungdomsverksamheten.

Verksamhetsmodellen innehåller förebyggande verksamhet bland unga, och ett mål är att öka kunskapen om våldsbeteende och anknytande fenomen bland de som jobbar med unga, de unga själva, de ungas föräldrar och kommuninvånarna.

Våldsbeteende bland unga har ökat

Det finns ett behov av att förebygga gatuvåld, eftersom våldsbeteende bland unga har ökat i Vasa enligt uppgifter från Österbottenpolisen. Även hos Österbottens medlingsbyrå märks gatuvåldet.

– Vasa ungdomsservice har i nuläget ingen förebyggande verksamhet för just den här målgruppen. Inom det här projektet utvecklar vi ungdomsarbete som innebär att man för att nå målgruppen tar sig ut och hittar ungdomar, beskriver Pietilä.

Ungdomsarbete som innebär att man tar sig ut bland unga betyder att man möter de unga i de ungas värld. Avsikten är att finnas till för de unga på allmänna platser och ingripa i risksituationer.

Metodisk gatumedling införs i Vasa

Ett av huvudmålen inom projektet är att införa metodisk gatumedling.

Gatumedling är ett arbetssätt för att ta itu med bland annat bråk mellan unga, mobbning, skadegörelse och övriga konflikter. Syftet med gatumedling är att ge den unga möjlighet att ta ansvar, ersätta en gärning och försonas. Syftet är inte att straffa den unga, utan ge möjlighet att ta ansvar för sina gärningar och ta lärdom av dem.

– Vasa ungdomsservice har redan tidigare utbildat handledare för gatumedling, men gatumedling har ännu inte utnyttjats i den utsträckning som man kunde göra. Nu använder vi gatumedling aktivt och håller den framme för att göra den mera känd. Vi kartlägger vilka gatumedlare som vi redan har och utbildar nya, berättar Pietilä.

Projektet har planerats som ett mångprofessionellt samarbete mellan Polisen, Österbottens medlingsbyrå, Vasa stads välfärdsenhet, yrkesinstitutet Vamia. I planeringsarbetet deltog dessutom Kris Österbotten och Fri från Narkotika Rf.