Artikelkategorier: Nyheter
Välfärdssektionens kompletterande ansökan för partnerskapsbidrag är nu öppen! Sista ansökningsdag 31.12.
Publicerad: 5.12.2024
Vasa stads och föreningarnas partnerskap svarar på välfärdsutmaningar och stadens strategiska mål. Partnerskapet är en modell för gemensam utveckling, där föreningen skickar staden effektivitetsmätardata två gånger om året, och staden följer utvecklingen av dessa mätningar. Partnerskapet grundas på ett avtal mellan båda parter. Partnerskapen är ofta fleråriga, men summan beslutas separat varje år.
Välfärdssektionen beslutade på sitt möte den 28 november 2024 om beloppen för partnerskapen 2025, och reserverade ett anslag på 18 700 euro för fördelning i en kompletterande ansökningsomgång.
Vem är den kompletterande ansökan avsedd för?
Föreningar som inte har ett partnerskapsavtal med Vasa stad för 2025 kan skicka in en ansökan, liksom nuvarande partners om den nya ansökningens verksamhet skiljer sig från det nuvarande partnerskapsavtalets verksamhet.
Partnerskapet är avsett för föreningar som har en stödjande och kompletterande roll i främjandet av välbefinnande och hälsa, och som stöder och kompletterar sådana verksamheter och tjänster som kommunen har ansvar för. Kommunens centrala uppgifter omfattar bland annat att främja invånarnas välbefinnande, hälsa, kompetens, integration och sysselsättning samt att skapa förutsättningar för ett bra och fungerande vardagsliv. Kommunens roll fokuserar på förebyggande åtgärder.
OBS! Ansökningstiden för mindre bidrag för frivilligorganisationer är 1.3.2025-31.3.2025. Ett separat meddelande kommer att publiceras om detta.
Välfärdsutmaningar som ska tas i beaktande i ansökan
I ansökan måste föreningen presentera vilken välfärdsutmaning den försöker påverka med partnerskapsavtalet. Välfärdsutmaningarna kan vara till exempel:
- Resiliens (förstärkande av mentalt välbefinnande och ork, vardagsfärdigheter, känslomässiga färdigheter, ungas psykiska ohälsa)
- Förändrat åsiktsklimat (förhållning till olikheter, brist på medkänsla, negativa konsekvenser av sociala media och digitalisering, till exempel en skev bild av vardagen, mobbning, nätbedrägerier)
- Fysisk form (brist på vardagsmotion)
- Utanförskap (brist på meningsfull aktivitet, ensamhet, skapande av delaktighet för svåråtkomliga missgynnade grupper)
- Ojämlikhet (segregation, anhopande av utmaningar hos samma personer, främjande av en tillgänglig omgivning)
- Andra välfärdsutmaningar som bevisas genom till exempel lokal statistik
Ansökan ska skickas till Vasa stads Registratur (registraturen@vasa.fi) senast den 31.12.2024 kl. 23:59.
Mer info om ansökans bilagor, kriterier för beviljande och om beviljandeprocessen finns här: Partnerskap mellan välfärdstjänsterna och föreningar