Artikelkategorier: Nyheter
Utställning med konst av den mästerliga Eero Järnefelts på Tikanojas konsthem 23.11.2024–25.5.2025
Publicerad: 21.11.2024
En utställning som presenterar en av Finlands mest betydande natur- och personskildrare Eero Järnefelt (1863–1937) visas i Vasa i Tikanojas konsthem 23.11.2024–25.5.2025. Utställningen bjuder också på en översikt över Järnefelts liv i egenskap av en son i en kosmopolitisk kulturfamilj.
Eero Järnefelt (1863–1937) är en av de mest kända finländska konstnärerna och i hans målningar kommer intresset för den finländska naturen och folklivet starkt fram. Han är speciellt känd för sina landskapsmålningar från Koli och målningen Trälar under penningen / Sved. I sina verk behandlar Järnefelt naturen som en helhet. För honom var såväl ståtliga kuperade landskap som känsliga detaljer i vattenväxter och naturen lika betydelsefulla. Järnefelts naturskildringar väcker också frågor kring om den natur som han avbildade längre finns och hur vi förhåller oss till vår omgivning idag.
Järnefelts konst bottnar i hans släkts intressanta kulturbakgrund och den präglas av förmågan att fånga de väsentliga dragen hos såväl naturen som hos människorna. Han kunde avbilda sina motiv med detaljrik precision, på ett känsligt stämningsfullt och högtidligt monumentalt sätt. Utställningen i Tikanojas konsthem belyser olika sidor av Järnefelts landskaps- och människosyn.
I Tikanojas konsthem visas Järnefelts centrala produktion, inklusive den ikoniska målningen Sved från år 1893. På utställningen ses ca 70 originalverk och ca 30 skisser som visas digitalt. Verk har lånats från Nationalgalleriet, finländska museer och privata samlingar. Med finns också verk från Österbottens museums konstsamling. Utställningen har kurerats av Ateneums intendent Timo Huusko och utställningen för Tikanojas konsthem har producerats av Ateneums konstmuseum/Nationalgalleriet i samarbete med Vasas museer.
Järnefelt förevigade betydande personer från sin tid
För Järnefelt innebar skapandet av porträtt oftast att han målade personer som var viktiga för honom själv. Många av dem som han avbildade anslöt sig på ett eller annat sätt till den finsksinnade intelligentian. Professorn i finska språket August Ahlqvist ihågkoms för hans hårda kritik mot Aleksis Kivis roman Sju bröder. J. J. Mikkola var språkvetare och tysksinnad fennoman. Hans maka Maila Talvio var en mångsidig författare. Järnefelt förevigade också redaktör och riksdagsledamot Tekla Hultin. Under mellankrigstiden nådde Järnefelt nära nog status som officiell porträttmålare.
På utställningen presenteras också Järnefelts grafiska produktion, där de mustiga mjukgrundsetsningarna har fått en befäst ställning inom den finländska konstgrafiken.
Utvecklare av den finska kulturen
Utställningen ger en övergripande bild av Järnefelts produktion. Utställningen som är indelad i olika teman berättar om Järnefelts släkt, studieresor, hemförhållanden och om kopplingarna mellan hans konst och den tidens finskhetstänkande.
Eero Järnefelts släkt har haft en betydelsefull inverkan på den finska kulturens utveckling. Hans föräldrar tillägnade sig det finska språket och folkbildningstanken. Fadern Alexander var general, militärtopograf, guvernör och senator. Modern Elisabeth var från S:t Petersburg och kom från en balttysk släkt. Järnefelts syskon blev kända kulturpåverkare. Brodern Arvid var idéhistorisk författare och Armas kompositör och dirigent. Systern Aino blev kompositören Jean Sibelius maka. Till Järnefelts bekantskapskrets hörde bland andra författarna Minna Canth och Juhani Aho.
Järnefelt har kopplingar till Vasa. Hans far var guvernör för Vasa län åren 1888–1894. Alexander bodde på Strandgatan och familjen hyrde Tottesunds herrgård i Maxmo som sommarställe under somrarna 1891–1892. Där gifte sig Eero Järnefelts syster Aino. Eero Järnefelts hustru var Saimi Swan. De gifte sig år 1890 och fick fem barn. Saimis föräldrar var likt Eeros föräldrar fennomaner.
Utställningskatalogen ger nya forskningsuppgifter
Utställningen kompletteras av en utställningskatalog som publicerats på finska, svenska och engelska, vilken går djupare in på Järnefelts liv och verk. Den erbjuder ny information och forskning om Järnefelts släkt, resor och hans hemförhållanden i Suviranta. Författare till publikationen är Timo Huusko, Anna-Maria von Bonsdorff, Julia Donner, Teemu Keskisarja, Minna Maijala, Tutta Palin och Hanne Selkokari.
Utställningen som fått ett entusiastiskt mottagande på konstmuseet Ateneum ses 23.11.2024–25.5.2025 i Vasa i Tikanojas konsthem. I anslutning till utställningen ordnas olika evenemang, såsom en kuratorsrunda under ledning av Timo Huusko samt kammarkonserter.