Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Under energisparveckan spanas efter energislukare
Publicerad: 5.10.2020
Energisparveckan infaller i år under tiden 5–11.10.2020. Årets tema är energislukare som obemärkt tar en stor bit av energikakan och på ett lömskt sätt belastar såväl miljön som plånboken ordentligt.
En ansvarsfull energiförbrukning är en gemensam sak för oss alla. Vi kan på många olika sätt effektivera energiförbrukningen och minska belastningen på miljön såväl på arbetsplatserna, i skolorna, i trafiken som hemma.
– Att spara på energin har en betydande inverkan när det gäller att dämpa klimatförändringen. Alla kan bidra till hållbar utveckling och ansvarsfull konsumtion av naturresurser. När du sparar energi, sparar du också pengar, säger Vasa stads utvecklingschef och energi- och klimatprogramledare Maija Alasalmi.
Användningsvanor och planering har en avgörande roll när det gäller att spara energi. Det är till exempel viktigt att komma ihåg att släcka lampor och andra elapparater när du går ut ur ett rum.
– Det gäller att planera och det är också det viktigaste energispartipset. Till exempel lagar jag mera mat på en gång och så fryser jag ner en del. Bär till morgongröten och annat som ska tina upp tar jag fram redan föregående dag. Jag planerar matsedeln noga på förhand och försöker gå till butiken bara en gång i veckan. Det blir just inget annat matsvinn än potatis- och fruktskal och de slängs i bioavfallet, säger Alasalmi som tips.
I fjol deltog nästan 400 sammanslutningar i energisparveckan och i år är strävan att fördubbla deltagandet. Även hushållen kan delta i kampanjen för första gången. Som en del av energisparveckan ordnas även frågesporten Energikvarten tisdagen 6.10., kl. 14.15, där du får testa hur väl du känner till energislukarna och om du kan använda energi på ett sparsamt sätt. Efter den gemensamma Energikvarten kan frågesporten spelas under hela Energisparveckan.
Tio tips om energisparande
1. Släck lamporna och andra elapparater som inte används när du går ut ur ett rum eller annars inte behöver dem. Släck exempelvis lamporna på kontoret i utrymmen som inte är i användning. Ställ också in datorn i strömsparläge och släck skärmen på kaffepausen.
2. Spara på papper. Framför allt långa rapporter och dokument lönar det sig att printa ut dubbelsidiga och/eller placera två sidor på samma sida.
3. Spara på vattnet. Tvätta enbart fulla maskiner och ha som mål att ta så korta duschar som möjligt. De största skillnaderna mellan hushållen i fråga om vattenförbrukning gäller den tid som går åt till att tvätta sig.
4. Reglera rumstemperaturen till 21 grader. Uppvärmningen är den mest betydande enskilda energislukaren i hushållen. Genom att sänka temperaturen med en grad sparar du ca fem procent i de årliga uppvärmningskostnaderna.
5. Skaffa högklassiga energieffektiva lampor. Fäst i synnerhet uppmärksamhet vid antalet brukstimmar som tillverkaren lovar. Exempelvis ledlampor håller länge och är energieffektiva.
6. Frosta av frysen under vintern när det är kallt. Det är bra att frosta av frysen under vintern när det är kallt eftersom du då kan ha de frysta varorna utomhus medan frysen frostas av.
7. Ta bort från laddaren från eluttaget när du inte använder den för laddning. Använd också förlängningssladd med separat strömbrytare. På det sättet går det inte åt el när elektronik är i viloläge.
8. Utnyttja uppvärmningen av ugnen. Många maträtter, bakverk och frysvaror kan sättas i en kall ugn. På det sättet går det åt 10–15 % mindre el.
9. Köp så energieffektiva hushållsapparater som möjligt. Det ger inbesparingar även i framtiden.
10. Ha inte på bastuugnen i onödan och bada bastu måttfullt. Med tanke på energiförbrukningen är 70–80 grader den bästa temperaturen för att bada bastu. En temperatur på 100 grader i bastun ökar energiförbrukningen med 20–30 %.
Fler tips om energisparveckan i följande video:
Läs mer: https://www.motiva.fi/sv/losningar/energisparveckan