Förbigå menyn
Ulrika Ferm: Ararat in fog, 2009.

Artikelkategorier: Nyheter

Ulrika Ferm är den gemensamma nämnaren för de två nya utställningarna  

Publicerad: 25.4.2025

Till sommaren 2025 öppnas två nya utställningar med samtidskonst i Kuntsi museum för modern konst. Parallellt med Ulrika Ferms separatutställning Weather[ing] som behandlar väderupplevelser visas också grupputställningen Interferences, som presenterar konstnärer som studerar vid eller har utexaminerats från Konstuniversitetets Bildkonstakademi. Ferm har verkat som professor och lärare vid Bildkonstakademin. Utställningarna visas 26.4–16.8.2025.

Bildkonstnären Ulrika Ferms (f. 1972) konstnärliga arbete präglas av ett vidsträckt grepp, där arkivforskning, historieskrivning och samhälleliga teman förenas. Hon har varit särskilt intresserad av väder och väderförhållanden, vilket har varit ett centralt tema i hennes verk de senaste åren. Separatutställningen Weather[ing] som visas på Kuntsi museum för modern konst fokuserar på det här temat. I sina nya teckningar avbildar hon molnformationer över Vasa Stadsfjärd, och i tidigare videoverk har hon dokumenterat bland annat cencur av väder i Irland och armeniska vädermetaforer.

I utställningsverken visas Irlands och Armeniens historiska väder genom intervjuer, statistik och arkiv. Vädret står i samband med fenomen i atmosfären, vilka är beroende av havet, havsströmmar, moln, regn, glaciärer, komposterbara material och kolets och koldioxidens kretslopp. Men vädret kan också upplevas lokalt, mänskligt, kroppsligt och affektivt. Även människans verksamhet och teknologi inverkar på väderfenomenen genom att leda till förändringar och katastrofer. Vädret kan beskrivas som ett gränssnitt mellan jordens dimension och varelsernas skala. I gränssnittet återspeglas klimathändelser i det förflutna och nuet. Ferms teckningar som avbildar moln dokumenterar dessa formförändringar, i vilka det förflutnas inverkningar och vålnader av atmosfärens tidigare skeenden är närvarande i filosofen Jacques Derridas tankeanda.

Konstpåverkare, professor och lärare

Ferm har länge varit verksam i Vasa, bland annat som grundare av nutidskonstföreningen Platform och som aktiv medlem i början av 2000-talet. År 2002 fick hon priset Årets unga konstnär och efter det har hon varit verksam såväl inom den finländska samtidskonsten som internationellt.

Åren 2013–2020 arbetade Ferm som professor i plats- och situationsspecifik konst vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi, och senast har hon tillsammans med professorn i konsthistoria och -teori Riikka Stewen undervisat den tematiska teorikursen Elementen och energi. Kursen grundade sig på de fyra klassiska elementen: jord, vatten, luft och eld.

Parallellt med Ulrika Ferms separatutställning presenteras på Kuntsi museum för modern konst Interferences utställningen med studerande från kursen och även tidigare utexaminerade konstnärer: Jenni Eskola, Alexa Illi, Shoji Kato, Johanna Ketola, Astri Laitinen, Helena Pulkkinen, Kati Roover, Ida Tomminen och Sofia Vuorenmaa.

Grupputställningen Interferences med nio konstnärer

Med begreppet interferens avses vågrörelsens överlappning, vars inverkan kan vara förstärkande eller dämpande. I utställningen undersöker nio konstnärer möten och motstridigheter, ekosfärernas sammanflätningar, energins, materiens och betydelsernas kretslopp genom bland annat växternas energiproduktion, tidens olika skalor och den visuella kulturen.

I utställningens verk möts observationer och system samt material och begrepp på samma sätt som vågor och berättar om verklighetens skiktning. Konceptet som fördjupar sig i nymaterialism lyfter fram material som konstens energi.

Astri Laitinen. Mars, 2024. Foto: Jani Lappalainen

Tidens skikt och naturens fenomen

Shoji Kato jämför i sitt verk forntida stenmaterial och silke som en silkeslarv spinner på några dagar, och lyfter på det sättet fram tidens olika skalor som är sammanflätade med varandra. Kato utexaminerades som magister i bildkonst 2007 och avlade sin doktorsexamen i konst 2015 vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi. Hans verk finns bland annat i Kiasmas och Saastamoinen-stiftelsens samlingar samt den Finska statens konstsamlingar.

Jenni Eskola och Astri Laitinen begrundar i sina verk växternas arbete som utnyttjare av solens energi samt konstnärens roll, som fortsätter och synliggör växternas arbete som livets möjliggörare. Eskola utexaminerades från Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2012. Laitinen utexaminerades från Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2021.

Sofia Vuorenmaa I det blå, 2024 monotypi, foto: Sofia Vuorenmaa.

Observationer, färger och begrepp i konsten

Sofia Vuorenmaas verk dokumenterar som dagbok förändringen i himlens blå nyanser och färgupplevelsernas strukturering. Hon studerar för en magisterexamen i bildkonst vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi.

Bildning och betydelse av begrepp i förhållande till kunskap behandlas också av Ida Tomminen i hennes verk där äpplets arketypiska idé representerar begreppens makt vid bildningen av uppfattning och betydelse. Hon studerar vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi inom området för tid-och rumskonst.

Identitet, bilder och subjektivitet

Alexa Illi kombinerar pop- och reklamkataloger till självbiografiskt berättande genom en transfeminin blick. Symbolism visar sig i Illis arbete som förhållande till byggandet av identiteter. Fotografierna bildar spegelbilder och reflekterande ytor, på vilka de skiktade subjektiviteterna byggs i dialog med de symboliska betydelserna. Illi studerar för närvarande för en magisterexamen vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi.

I Helena Pulkkinens verk påminner en bordsliknande skiva om det bord som Virginia Woolfs karaktär Mrs Dalloway föreställde sig. Det bordet ser inte ut som ett fullständigt bord ur någon synvinkel sett, men erbjuder en möjlighet till möten. Pulkkinen arbetar med ljud, rum och skulpturobjekt. Hon håller på och slutför sina studier vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi.

Johanna Ketola, Valley L447, 2016, 2-kanals videoverk, stillbild

Natur, kunskap och kroppslighet

Kati Roover förenar rörliga bilder, ljud och installationer. En videoessä filmad på Amazonas behandlar den omkringliggande miljöns inverkan på kunskap, uppfattningar om kunskap som rör naturen och kunskapens väsen. Roover utexaminerades från Konstuniversitetets Bildkonstkademi 2016, och hennes verk har presenterats bland annat i Helsingfors Konsthall och på Wäinö Aaltonens museum.

I Johanna Ketolas mångbottnade videoessä behandlas mimetiskhet och kroppslighetens betydelse vid bildandet av olika miljöer och verkligheter. Hon utexaminerades från avdelningen för tids- och rumskonst vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2013, och hennes verk har presenterats både i Finland och internationellt, bland annat i Portland Institute for Contemporary Art.

Genomförts i samarbete

Utställningarna ordnas i samarbete med Stiftelsen Pro Artibus och Konstuniversitetets Bildkonstakademi. Ferm arbetar i Stiftelsen Pro Artibus konstnärsresidens Academill åren 2024–2026. Stiftelsen har i projekten ett regionalt fokus på Österbotten åren 2024–2025. Utställningarna har fått understöd från Museiverket, Svensk-Österbottniska Samfundet och Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse.

Till arbetsgruppen för utställningarna har förutom bildkonstnär Ulrika Ferm även hört Stiftelsen Pro Artibus verkställande direktör Mikaela Lostedt, professorn i konsthistoria och -teori Riikka Stewen från Konstuniversitetets Bildkonstakademi samt utställningschefen Maaria Salo.

Utställningarna visas 26.4–16.8.2025 på Kuntsi museum för modern konst.

I samband med utställningen ordnas konstnärsträffar

  • Lördag 26.4 kl. 12 med Ulrika Ferm som moderator förs ett diskussionsmöte med konstnärerna om utställningens teman. Tillställningen är huvudsakligen finskspråkig samt delvis engelskspråkig.
  • Ulrika Ferms Artist Talk ordnas lördag 3.5 kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.