Artikelkategorier: Nyheter
Trettio år för skogarna – Fotokonstnärerna Ritva Kovalainens och Sanni Seppos utställning Nordanvidsskogen på Österbottens museum
Publicerad: 3.10.2024
De prisbelönta fotokonstnärerna Ritva Kovalainens och Sanni Seppos trettioåriga konstnärliga och forskningsinriktade arbete kring skogsteman kulminerar i utställningen Nordanvindsskogen som kan ses på Österbottens museum 5.10.2024–27.4.2025. Utställningen utgör samtidigt den avslutande delen i deras skogstrilogi.
Ritva Kovalainens och Sanni Seppos skogstrilogi är en helhet som sammanbinder konst och forskning. Helheten behandlar skogen från många olika synvinklar. Seriens första del, Trädens folk (1997), fokuserar på den finska skogsmytologin och traditionella trosföreställningar samt ritualer som hänför sig till skogen. Skogsvårdsåtgärder (2009) för sin del biter sig kritiskt fast i skogsbrukets skuggsidor och det intensiva skogsbrukets verkningar. Nordanvindsskogen (2024) kompletterar serien genom att ge en omfattande översikt över naturskogarnas ekosystem i Finland och deras behov av skydd.
Utställningen Nordanvindsskogen är en del av en större helhet, till vilken också en fotokonstnärlig fackbok med samma namn som publicerades år 2023 hör. Verket var nominerat till Finlandiapriset för facklitteratur 2023. Det här året fick konstnärerna statens pris för informationsspridning för sitt viktiga arbete.
Skogarnas mångfald i blickpunkten
Utställningens centrala tema är att presentera naturskogarna som livsuppehållande, mångformiga rum, där det växer träd av olika arter och åldrar och där det lever en brokig skara organismer. Kovalainens och Seppos fotografier presenterar några av Finland sista kvarvarande narturskogar, särskilt i skyddsområden från Norra Karelen till Lappland. I andra områden har naturskogarna försvunnit nästan helt och kvar finns bara små spillror.
På fotografierna ser man skogarnas rika ekosystem där samhällen som utgörs av träd, växter, svampar, djur och andra organismer lever i kontinuerlig växelverkan med varandra. Kovalainen och Seppo betonar i sina verk att de här skogarna inte bara är vackra landskap, utan de har en viktig betydelse som bevarare av naturens mångfald och som kolreserv.
Nordanvindsskogen lyfter också fram aktuella och kritiska frågor om skogarnas nuläge och utmaningar i framtiden. Finlands skogar är till största delen ekonomiskogar, och naturskogarna håller på att bli sällsynta. I sin utställning behandlar Kovalainen och Seppo att skogarna är hotade och försvinner samt funderar på hur vi kan bevara våra sista naturskogar.
Fotografer med lång karriär
Ritva Kovalainen och Sanni Seppo är båda meriterade och prisbelönta fotokonstnärer. I deras fotografier förenas både konstnärliga uttryckssätt och kunskapsmässigt innehåll. Utställningen visar inte enbart vackra naturbilder, utan den utmanar betraktarna att fundera på det egna förhållandet till naturen och skogen. Konstnärerna vill genom sin konst väcka diskussion om hur vi kan inverka på naturen och skydda dess mångfald. Samtidigt erbjuder de betraktarna sätt att bättre förstå skogarnas betydelse både som andlig och ekologisk resurs.
Kovalainens konstnärliga arbete har fått mycket uppmärksamhet både i Finland och internationellt. Hon är speciellt känd för sina verk som behandlar människans förhållande till naturen, och hennes utställningar har visats såväl i Europa som i USA och Japan. Kovalainen har fått bland annat finska statens konstnärsprofessorsstipendium år 2015 och konstnärspension år 2023.
Sanni Seppo igen har i sitt arbete koncentrerat sig på samhälleliga frågor, förhållandet mellan människan och naturen samt olika gruppers aktivitet när det gäller att försvara sina rättigheter. Hon är också konstnärlig ledare för Festivalen för politisk fotografi, och hennes arbete har visats på många internationella utställningar.
Utställningen har understötts av Museiverket samt Bröderna Gröndahls Stiftelse och den visas på Österbottens museum 5.10.2024–27.4.2025. Före utställningen kommer till Vasa har den visats bland annat på Södra Karelens konstmuseum, Åbo konstmuseum och Kajana konstmuseum, i vilka den har slagit publikrekord.
Hur ser skogen ut, Österbotten?
I samband med utställningen inbjuder konstnärerna den österbottniska publiken att delta i fotograferandet av naturen och särskilt skogen.
– Det är öppet för alla att delta, men fotograferingsobjektet har begränsats till fotografering av skogarna i Vasa och Österbotten, säger amanuens Noora Lehtovuori.
Fotografier som skickats in analyseras lördag 15.3.2025 under en tillställning som är öppen för allmänheten. Bland deltagarna utlottas museikort samt boken Pohjoistuulen metsä. Du kan delta fram till den 28 februari 2025. Anvisningar för deltagande finns på Vasa museers webbplats.
På Österbottens museum ordnas också en konstnärsträff med Ritva Kovalainen på lördag 16.11.2024.