Förbigå menyn

Artikelkategorier: EnergyVaasa News

Tjugo nya par har inlett sin EnergyAcademy mentorresa

Publicerad: 5.12.2024

Stämningen var på topp när EnergyAcademys mentorprogram sparkade i gång den 3.12 och tjugo nya mentorpar träffades för första gången. Vid tillfället fick mentorerna och adepterna ta del av olika verktyg, tips och tidigare erfarenheter som stöd för det kommande halvåret.

Mentorprogrammet är en av de aktiviteter som ordnas inom EnergyAcademy, som är ett unikt samarbete mellan företag och högskolor i Vasaregionen. Bland årets rekordantal på 200 ansökningar valdes tjugo adepter ut från Vasa universitet, VAMK och Novia och de har utgående från sin studieinriktning parats ihop med mentorer från ABB, Danfoss, Etha, Hitachi Energy, Vasa Elektriska och Wärtsilä. Alla företagen deltog under tillfället i en snabbintervju där de utmanades att svara på frågor kring företagets styrkor och värderingar men också framtida riktning och svagheter.

Tillfället inleddes med välkomsthälsningar från Vasa stad och från VAMK. Cecilia Raunio, Ekonomi- och strategidirektör vid Vasa stad, berättade om stadens koldioxidneutralitetssatsningar, om Nordens energihuvudstad och lyfte framför allt upp studerandenas viktiga roll i den globala energiomställningen.

Jenna Puska, chef för serviceverksamheten vid VAMK, fortsatte sedan med att berätta om vikten av att i ett tidigt skede koppla ihop studerande med arbetslivet och att hjälpa dem samla på sig den information de behöver för att ha realistiska förväntningar.

– De som får mest ut av att delta i mentorprogrammet är de som är villiga att lära sig, och utmana också era mentorer så finns den en bra chans att de lär sig något också, poängterade Puska.

Ett lyckat mentorskap är en win-win upplevelse

Pauliina Budd, HR affärspartner vid Hitachi Energy, presenterade en diger verktygslåda med tips och råd för de nya mentorparen och lyfte bland annat upp vikten av att sätta upp tydliga mål för mentorskapet och träffarna. Dessutom tipsade hon om möjligheten att utnyttja företaget bakom mentorn och ge adepten en möjlighet att diskutera också med andra relevanta personer inom företaget som till exempel har en annan profil än mentorn.

Ett flertal tidigare mentorer och adepter hade också bjudits in för att dela med sig av sina upplevelser. Anu Käräjämäki, som deltagit som mentor två gånger tidigare, var en av dem.

– Ett mentorskap kan i bästa fall betyda att du får en ny person till din ”personal board of management”, det vill säga den grupp av personer i din närhet som du kan ställa frågor till, berättade Anu, som också som mentor själv fått nya idéer och förståelse kring hur hon kan utnyttja sin kunskap.

– Mentorskapet går i två riktningar. Min mentor tvingade inte sina åsikter på mig utan lyssnade aktivt och coachade mig att hitta mina egna svar, säger Mai Alatalo-Ly som berättar att för henne gav mentorskapet bättre självkännedom och stöd i att välja riktning. Hennes mentor Marjo Keturi berättar i sin tur hur hon blev positivt påverkad av Mais entusiasm.

– Jag fick en förståelse och en baskunskap för det dagliga jobb jag gör idag. Dessutom fick jag hjälp med kontakter för min avhandling, berättar Aina Rodríguez Angelet som valde att delta i programmet som adept för att få en bättre inblick i just energibranschen. För henne och hennes mentor Oona Björkbacka utvecklades mentorskapet till bestående vänskap.

EnergyAcademy mentorprogrammets mål är att stöda de studerandes väg in i arbetslivet genom att utveckla kunskap och färdigheter samt höja självförtroendet. Marika Kuusisto, ansvarig för Talangförvärv och universitetsrelationer vid Hitachi Energy, poängterar att styrkan med just EnergyAcademys mentorprogram är diversiteten bland deltagarna som kommer från olika bakgrund, nationaliteter, studieinriktningar och yrken.