Artikelkategorier: Nyheter
Studerande i Vasa tyngs av dyrt boende och bostadsbrist – behovet av hyresbostäder till rimliga priser är betydande
Publicerad: 21.1.2025
I Vasa har studerandenas bostadssituation försämrats, och för att underlätta situationen behövs både brådskande åtgärder och lösningar på lång sikt. För att möta den nuvarande efterfrågan behövs till och med hundratals nya bostäder, och fram till 2030 kan behovet stiga till tusentals.
Den enkät som Vasa stads boendeservice har genomfört om de studerandes boendeförhållanden visar att bostadssituationen har försämrats. Resultaten från enkäten som genomfördes i november bekräftade farhågorna om försämrad tillgång på hyresbostäder till rimliga priser. Det är i synnerhet brist på små, centralt belägna bostäder. Enkäten besvarades av 1005 studerande.
Brådskande behov av bostäder till rimliga priser
Av dem som svarade på enkäten uppgav cirka 500 studerande att de nuvarande boendekostnaderna var alltför höga i förhållande till betalningsförmågan. Över hundra uppgav att den nuvarande bostadssituationen var ohållbart dyr.
– Cirka 60 av dem som svarade är utan egen bostad, och de här studerandena bor till exempel hos kompisar. Sex av dem som svarade uppgav att de var bostadslösa. Lägesbilden är till den här delen mycket oroande, säger Vasa stads bostadschef Jonas Nylén.
Enligt dem som svarade skulle en lämplig nivå på boendekostnaderna vara i genomsnitt cirka en femtedel lägre än nu, dvs. under 500 euro i månaden. Betydelsen av boende till ett rimligt pris har fått större betydelse de senaste åren, eftersom boende- och levnadskostnaderna har stigit betydligt.
–Boende- och levnadskostnader har stigit betydligt snabbare än inkomster och understöd. Till exempel bostadsstödet skärs ner även för de studerandes del och mångas stöd minskar betydligt. Som motvikt behövs tillräckligt med bostäder till rimliga priser, betonar Nylén.
Många faktorer bakom bostadsbristen
I bakgrunden till Vasas hyres- och studiebostadsbrist finns många orsaker. Stadens folkmängd och antal studerande har vuxit snabbt de senaste åren, vilket har ökat efterfrågan särskilt på hyresbostäder till rimliga priser. Nedskärningen av investeringsunderstöd för ARA-specialgruppsprojekt på så sätt att understöd inte längre räcker för bl.a. projekt för studerande har försvårat genomförandet av nya studiebostadsprojekt. Dessutom har projektet för studiebostäder på Abborrvägen försenats på grund av anförda besvär.
Den viktigaste utmaningen är ändå den allmänna lågkonjunkturen inom bostadsbyggande, vilken har saktat ner hyresbostadsproduktionen i Vasa betydligt. Det här är problematiskt, då största delen av de studerande – 57 % av dem som besvarade enkäten – bor i fritt finansierade bostäder. Därtill rapporterade 58 % av de studerande att de ansåg det vara svårt att hitta en bostad, och bostadsbeståndets dåliga skick i förhållande till de höga hyresnivåerna upplevdes som en av de stora utmaningarna.
Växande antal studerande kräver planmässighet
De lokala läroanstalternas studerandeantal har vuxit betydligt, men bostadsproduktionen har inte utvecklats i samma takt de senaste åren. Antalet studerande förväntas fortsätta öka kraftigt, därför är behovet av nya studiebostäder och hyresbostäder som lämpar sig för studerande en viktig utmaning under de kommande åren.
En lösning på kort sikt för att öka bostadsutbudet är att öka antalet s.k. boxbostäder och bostäder för gemensamt boende. Cirka 200 av dem som svarade uttryckte intresse för sådant boende. Till exempel KOy Pikipruukki FAb har möjlighet att hyra ut sina familjebostäder som kompisbostäder. Utöver det här överväger staden att för studiebostadsändamål ta i bruk byggnader som har varit i annan användning.
Lösningar på lång sikt är också viktiga. Om antalet studerande fortsätter att växa som förväntat behövs det fram till 2030 till och med mer än 2 500 nya bostäder för studerande. De lokala läroanstalternas tillväxtmål stöder den här prognosen. En förbättring av bostadsutbudet kräver planmässighet och investeringar på lång sikt.
–För att öka bostadsutbudet behövs hela bostadssektorn, inberäknat privata hyresbostadsbyggare och -investerare, Stiftelsen Vasa studiebostäder och allmännyttiga hyreshusbolag som ägs av Vasa stad. Då stadens nuvarande bostadsaktörers resurser inte nödvändigtvis räcker till för byggandet av alla nya bostäder är nya aktörer hjärtligt välkomna, summerar Nylén.