Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Staden utmanar Vasaborna till arbete för att skydda Östersjön

Publicerad: 26.8.2024

Östersjödagen firas igen 29.8. Vasa skärgård och Kvarkenområdet är en del av Östersjön och hör till Unescos världsarvslista. Trots att situationen vid Vasas kust är rätt bra jämfört med andra områden vid Östersjön, krävs det åtgärder för att skydda och säkra Östersjöns framtid. Vasa stad vill lyfta fram en viktig sak genom att bedriva en kampanj för Östersjön och samarbetar med John Nurminens stiftelse som ordnar Östersjödagen.

Genom kampanjen vill staden delta i att skydda Östersjön och väcka debatt om en viktig sak.  Oavsett om det handlar om natur, näringsverksamhet, boende eller fritidssysselsättning är havet en viktig del av att vara Vasabo.  Det är också en sak som utomstående spontant kommer att tänka på då det gäller Vasa.

-Vi har en unik havsnatur och Finlands första naturarvsmål på Unescos världsarvslista.  Genom att bedriva en kampanj för Östersjön vill vi ta hand om vårt unika arv och lyfta fram gärningar som vi alla kan göra för miljön, säger Vasa stads kommunikations- och marknadsföringsdirektör Leena Forsén.

Man kan göra en donation via MobilePay till ett nummer 15652, avsett för ändamålet.  Kampanjen verkställs med insamlingslov under John Nurminens stiftelse. Genom att donera till kampanjkontot kan man vara med och påverka men enligt Forsén kan var och en bidra mycket med hjälp av små val. Genom att återvinna, välja klimatsmarta färdmedel eller öka på intaget av fisk och grönsaker kan man göra en egen god gärning som har stor betydelse.  Vi uppmanar alla Vasabor, företag och samfund att delta, berättar Forsén.

Krypis som maskot

Kampanjens maskot är Krypis, planerad och skapad av Mirka Johansson som är konstlärare och Vasabo.

– Krypis älskar att simma, röra sig i skärgården och njuta av havsutsikten i Vasa.  Den älskar också goda gärningar och därför passar den utmärkt för att fronta en kampanj för Östersjön, säger Mirka Johansson.

Krypisar spred glädje hos Vasaborna redan tidigare i år med kampanjen Året med goda gärningar.  Idén om Krypisar väcktes, enligt Johansson, ur viljan att lyfta fram betydelsen av goda gärningar.  Att tala för Östersjön var en naturlig fortsättning på samarbetet.

– Under våren fick vår kampanj även nationell synlighet. Jag är mycket glad om vi på detta sätt kan lyfta fram Östersjön och dess behov av skydd.  Vasaregionens skärgård är unik i hela världen, säger Mirka Johansson.

På Östersjödagen visas naturfilmer på Österbottens museum och i bibliotekets Dramasal

Torsdagen den 29.8 visas naturfilmfestivalen Vaasa Wildlifes prisbelönta naturfilmer om Kvarken i Terranova på Österbottens museum.  Filmerna som visas är Tuntematon Selkämeri (The Unknown Bothnian) kl. 14 och Kvarkens Flador kl. 15.  På eftermiddagen kl. 15.15–16 berättar också filmmakaren Per Hansson från Umeå om sitt nya filmprojekt som utspelar sig i Kvarken.  Det är fritt inträde till naturfilmvisningarna.

I huvudbibliotekets Dramasal presenteras Ari Heiniläs dokumentär Minun mereni kl. 18–19.  Dokumentären kan ses gratis på Östersjödagen i flera finska städer. Östersjödagsevenemanget fungerar som smakprov på Vaasa Wildlife-naturfilmfestivalen som ordnas för tolfte gången i Vasa 25–29.9.2024.

I Gamla Vasa museum ordnas 29.8 workshopen “Merellisiä tuoksuja” (Havets dofter) non-stop hela dagen kl. 10–17. På Vasa stadsbiblioteks barnavdelning ordnas en bokutställning med Östersjötema.

Instruktioner för donation

  • Logga in på MobilePay och välj “Skicka”
  • Skriv “15652” (John Nurmisen Stiftelse och Vasa) i sökfältet
  • Ange beloppet du vill donera och tryck på “Fortsätt”. Därefter kan du betala donationen genom att svepa “Betala” -knappen.

Insamlingsuppgifter: John Nurmisen Stiftelse. RA/2021/1341. ÅLR/2023/8710. Rädda Östersjön och dess arv.