Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Spillvärmeverket vid Påttska producerar nu fjärrvärme ur renat avloppsvatten
Publicerad: 23.1.2024
Spillvärmeanläggningen som byggts vid Påttska avloppsreningsverket har tagits i bruk. Det är Vasa Elektriska som har låtit bygga anläggningen, där det nu produceras värme för hem och hus i Vasa.
– I slutet av förra året utförde vi flera testkörningar och i december började vi producera fjärrvärme regelbundet, berättar projektchef Juha-Matti Karvala.
Projektet har gått bra och värmeproduktionen har fungerat utan större utmaningar. Anläggningen kräver ännu finjustering för att nå den optimala kapaciteten. Upp till 10 procent av Vasa Elektriskas fjärrvärmeproduktion förväntas komma från spillvärmeverket.
– Förväntningarna på fjärrvärmeeffekten och temperaturnivåerna är höga, till och med högre än i början av projektet. Vi kommer att fortsätta samarbetet med huvudleverantören av anläggningen och det ser ut som att den i framtiden kommer att producera mer värme än vi ursprungligen tänkte.
Hos Vasa Elektriska är man glada över att samarbetet med Vasa Vatten som ansvarar för Påttska reningsverket har fungerat utmärkt.
– Vi ser fram emot fortsättningen. Förhoppningsvis kommer vi också med andra parter att hitta nya samarbetsmöjligheter och lösningar för att samla spillvärme på ett effektivt sätt.
Projektet har varit en positiv upplevelse också för Vasa Vatten.
– Att ta vara på spillvärmen ur renat avloppsvatten är ett fint exempel på gott samarbete mellan Vasa Vatten och Vasa Elektriska. Projektet stöder också Vasa stads mål om koldioxidneutralitet under det här årtiondet, säger Pekka Rouhiainen, direktör för Vasa Vatten.
Spillvärmen täcker värmebehovet hos cirka 2 000 egnahemshus. Med andra ord skulle den räcka till att förse alla egnahemshus i Vasa Elektriskas fjärrvärmenät med värme.
– Att använda spillvärme i fjärrvärmenätet är ett bra exempel på energieffektivitet och cirkulär ekonomi, tillägger Juha-Matti Karvala.
Om projektet
- Projekttid: januari 2021 – december 2023
- Investeringens storlek: 13 M€
- Investeringsstöd: Arbets- och näringsministeriets investeringsstöd 1,9 M€
- Anläggningens effekt: 12 MW
- Energimängd: 50–60 gigawattimmar (GWh) värme/år