Förbigå menyn
Foto: NTM-centralen i Södra Österbotten, Paula Hakala.

Artikelkategorier: Nyheter

Samarbetsprojektet mellan Finland och Sverige hindrar invasiva arters spridning och underlättar markägares bekämpningsarbete

Publicerad: 13.11.2024

INSPIRE-projektet för främmande arter som genomförs i samarbete mellan Finland och Sverige samverkar med trädgårdsnäringen i att öka konsumenternas medvetenhet om skadliga invasiva arter och styr dem till att välja tryggare växtarter med avsikt på miljön. Dessutom aktiveras kommunerna och markägarna att hantera främmande invasiva arter med kostnadseffektivare metoder samt att underlätta tillgången till bekämpningstjänster.

Snabbare resultat genom att förena bekämpningsarbete och återställande åtgärder?

Syftet med projektet är att sänka tröskeln för kommuner och myndigheter att vidta åtgärder för att stoppa invasiva arter. För detta arbete behövs kunskap och metoder som har konstaterats vara bra. INSPIRE undersöker hur bekämpningen av invasiva växtarter, såsom jättebalsamin, vresros och blomsterlupin, kan påskyndas genom att vid sidan av bekämpningsåtgärderna återställa de livsmiljöer som arterna har tagit över.

Undersökningen görs under somrarna 2024–2026 på sammanlagt 24 objekt, av vilka hälften finns i Västerbotten i Sverige och hälften i Södra Österbotten. Resultaten publiceras i en strategi och anvisningar som riktas till kommunerna och myndigheterna. Vasa stad och Umeå kommun kommer dessutom att göra en praktisk anvisning om hantering av invasiva arter, som riktar sig till kommunerna.

– Strategin kommer särskilt att betjäna kommunerna som är intresserade av beprövade och kostnadseffektiva åtgärder för att hantera främmande arter – som också är lätta att föra vidare till entreprenörerna, konstaterar naturskyddsexpert Markus Seppälä från NTM-centralen i Södra Österbotten.

Ett nytt koncept ska aktivera markägarna att bekämpa invasiva arter

Invasiva växtarter som bildat bestånd som sträcker sig över flera markägares område, såsom exempelvis jättebalsamin längs åstränderna, är särskilt utmanande med avsikt på bekämpningen. För att bekämpningen ska lyckas krävs flera års samarbete med markägarna och ofta också med flera kommuner ända från källvattnen till det nedre loppet. I INSPIRE-projektet prövas ett koncept som utvecklats i Sverige, vilket syftar till att aktivera och förbinda markägarna till att uppnå ett gemensamt bekämpningsmål i sitt område.

– I Sverige har man börjat testa konceptet redan i somras i Umeåtrakten på två naturskyddsområdesobjekt längs älven. Vi har redan fått goda erfarenheter och positiv deltagarrespons om metodens effekt, berättar projektchef Johanna Nymark från NTN-centralen i Södra Österbotten.

NTM-centralen i Södra Österbotten planerar att testa konceptet under somrarna 2025–2026 i landskapsvårdsområdet Hyypänjokidalen i Kauhajoki.

Vaasa stads projektkoordinator Simo Marttila ledde jättebalsamin-arbetsdagar för skolgrupper sommaren 2024. Foto: Simo Marttila, Vaasa stad.

Kommunerna lockar talkoarbetare från föreningarna att delta i bekämpningen

I somras ordnade Umeå kommun och Vasa stad flera jättebalsamintalkon i samarbete med idrottsföreningar och andra föreningar. På våren sökte Vasa samarbetspartners med hjälp av en annons och tillsammans med föreningarna som deltog kom staden överens om objekt för talkoarbetet. Staden betalade 100–500 euro för talkoarbetet beroende på objektets areal.

– Föreningstalko är ett ypperligt sätt att få med folk i olika ålder i bekämpningsarbetet. I arbetet deltog både hobbylag för unga, pensionärer och invånarföreningar. Målet är att fortsätta arbetet på samma objekt och förhoppningsvis får vi med många föreningar, både de som var med nu och nya föreningar, berättar projektkoordinator Simo Marttila från Vasa stad.

Trädgårdsbutiker och amatörer med i samarbetet

Under de kommande projektåren söker INSPIRE samarbete med butiker och amatörorganisationer inom trädgårdsbranschen för att sprida kunskap om invasiva arter vidare till konsumenterna. För att underlätta arbetet framställs bland annat ett digitalt verktyg som är till hjälp för att välja växtarter som är trygga med avsikt på naturen. Trädgårdarna är betydande kanaler som sprider invasiva arter i naturen, vilket betyder att hem- och yrkesträdgårdsmästare spelar en nyckelroll när det gäller att blockera kanalerna.

INSPIRE kommer dessutom att pröva olika sätt att föra fram frivilliga, föreningar och företag som bekämpar invasiva arter i Södra Österbotten så att de kan hjälpa markägare, som inte själva har möjlighet att bekämpa arterna. INSPIRE uppmuntrar aktörer inom trädgårdsbranschen, kommuner och aktiva föreningar som är intresserade av samarbete att ta kontakt – att stoppa skadliga invasiva arter lyckas inte utan samarbete.

INSPIRE är ett projekt som koordineras av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten och finansieras via EU-programmet Interreg Aurora. Vasa stad och Länsstyrelsen i Västerbotten och Umeå kommun i Sverige är parters i projektet.

Läs mera