Förbigå menyn
Äiti ja lapsi

Artikelkategorier: Nyheter

Säkerhet är grundläggande rättighet för varje barn: bekanta dig med säkerhetsanvisningarna!

Publicerad: 10.2.2025

Att känna till nödnumret och veta hur det används är den viktigaste säkerhetsanvisningen för barn. Vasa stad har varit med och utarbetat säkerhetsanvisningar för barn i åk 1-6 och ordnat utbildningar för både barn och vuxna.

Säkerhetsanvisningarna är avsedda för i synnerhet yngre lågstadieelever som börjar röra sig ensamma utanför hemmet och också börjar vara på egen hand på nätet. Vid det här laget bör barnet kunna hantera nödsituationer samt problem- och farosituationer och veta hur man agerar och vem man ska kontakta.

Säkerhetsanvisningarnas innehåll

  1. Vad är en nödsituation och när ska man ringa till nödnumret?
  2. Vad är det allmänna nödnumret?
  3. Skolvägen och skolans närområden, personer som försöker locka in barn i bilar eller ber om hjälp
  4. När ett barn är ensam hemma och skydd av privatlivet
  5. Det finns alltid hjälp att få vid problemsituationer och barnet är inte skyldig
  6. Ett alltför bra erbjudande och farliga utmaningar i sociala medier

Säkerhetsanvisningarna har publicerats under projektet Keep Safe på tre olika språk på Lastenperusoikeudet ry:s webbsidor. Anvisningarna kan fritt användas hemma, inom förskoleundervisningen och i skolorna.

Keep Safe är ett EU-finansierat förebyggande projekt där anvisningarna som ges till barn, föräldrar och lärare syftar till att förhindra att barn blir utsatta för kränkningar och våldsbrott.

– Vasa stad har under 2024 varit med i projektet som Lastenperusoikeudet ry startade. Vi är även beredda att fortsätta samarbetet om Lastenperusoikeudet ry beviljas fortsatt finansiering, säger Vasa stads koordinator för hälsofrämjande Hanna-Mari Joutsen.

Eleverna i åk 1-6 i Vasa fick lära sig att använda nödnumret

I Vasa ordnades i fjol även utbildningar för både barn och yrkesmänniskor. Utbildare var en sakkunnig från nödcentralen i Åbo.

-Sammanlagt har 169 elever i åk 1–6 i Onkilahden yhtenäiskoulu och Variskan yhtenäiskoulu fått lära sig att använda nödnumret. Barnen tog emot undervisningen med stor iver och aktivitet, säger Isla Varpula, koordinator för arbetet Barnvänlig kommun.

Under utbildningen som riktades till yrkesmänniskor behandlades olika metoder och material som kan användas för att lära ut säkerhetsanvisningar för nödsituationer till barn.

– Projektet Keep Safe har på ett bra sätt gett stöd för Vasa stads strategi Barnvänlig kommun genom att främja barns säkerhet. Säkerhet och säkerhetsfostran är en grundläggande rättighet för varje barn, säger Joutsen.