Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Nya Alma är ett starkt och mångsidigt medborgarinstitut som är till för alla
Publicerad: 4.3.2021
Vaasa-opisto och Arbis förenade sina krafter i början av året, och medborgarinstitutet Almas nya biträdande rektorer Marianne Waltermann och Mia Wiik har inlett sitt arbete.
-Vi får vara med och planera och utveckla den här värdefulla verksamheten för invånarna i vår stad, såväl unga som gamla. Vi har en fin arbetsgemenskap och jag upplever att vi har ett bra driv, sammanfattar Mia Wiik.
Wiik har varit ledande danslärare vid TaiKon sedan år 2005. Hon har också bred erfarenhet av olika slags expertuppdrag samt av vikariat som kulturchef och rektor.
Marianne Waltermann är till utbildningen en mångsysslare som har arbetat som lärare på alla stadier och deltagit aktivt i regionens utbildningspolitik i nämndarbete. Till Alma kom hon efter att ha varit utbildningschef vid Vasa yrkeshögskola.
-Mitt arbete inleds i en mycket intressant brytningspunkt som erbjuder nya möjligheter; två traditionsrika institut går samman. Gemensamt med personalen fick vi genast börja bygga upp det nya institutets strategi och verksamhetssätt. Tillsammans kan vi säkert skapa något nytt men även bevara och tydliggöra goda förfaranden, säger Waltermann glatt.
En storkonsument av kultur och en multitalang inom dans
Namnet Alma valdes som resultatet av en namntävling, namnet betyder något på flera olika språk. På spanska betyder det själ och på latin mild eller behaglig. Historiskt sett knyts Alma-namnet på ett bra sätt samman med instituten som en helhet, det var ju Toivo Kuulas hustrus namn. Alma lotsas av en kvinnotrio, nämligen Waltermann och Wiik tillsammans med rektorn Sannasirkku Autio.
Marianne Waltermann är infödd Vasabo och har vigt sitt liv till kultur och humanitet.
– Jag har alltid varit tilltalad av människan och humanitet samt mänskliga rättigheter. Kanske var det just den egenskapen som gjorde att jag sögs in i utbildningsvärlden, samhällets kärna. Jag är en storkonsument av kultur, mina hobbyer är att läsa, skriva och följa med samhälleliga frågor. Jag går gärna på teater och konstutställningar, säger Waltermann.
Wiik å sin sida är väl förtrogen med dansens värld och har, efter att hon blev klar från Danshögskolan i Stockholm, arbetat som dansare, koreograf och pedagog och haft kulturella expertuppdrag. Hon är ursprungligen från Nedervetil och blev biträdande rektor efter att ha jobbat som ledande lärare, så organisationen är bekant, bara arbetsbeskrivningen har ändrat något.
Distansarbetskulturen underlättar det digitala språnget
Sammanslagningen av instituten och de utmaningar som coronapandemin inneburit har gett upphov till förändringar. Wiik och Waltermann medger att coronatiden har inneburit nya utmaningar med tanke på undervisningen.
Undervisningen av barn och unga har kunnat fortsätta med små ändringar, men de vuxnas hobbyverksamhet har man delvis varit tvungen att göra avbrott i. Pandemin har fört med sig många nya aspekter för undervisningen. Man har tagit ett digitalt språng, även om man också i framtiden kommer att värna om äkta möten, dialoger och gemensamma upplevelser parallellt, som stöd för det nya inlärningssättet.
Distansundervisningen erbjuder ändå olika typer av elever möjligheter att lära sig och delta. På det här sättet förbättras också tillgången till medborgarinstitutets studier, och tröskeln att delta blir lägre.
Ett allt starkare och mångsidigare institut
Sammanslagningen av Vaasa-opisto och Arbis innebär många nya möjligheter. Förenandet av resurserna gör att utbudet utvidgas och blir mångsidigare.
-Vi vill vara en aktiv aktör i vårt föränderliga samhälle och erbjuda kommuninvånarna mångsidiga alternativ att utveckla den egna kompetensen. Det är viktigt med levande tvåspråkighet, men för oss är det av största vikt att planera ett likvärdigt utbud för alla våra kunder, oberoende av språk, säger Wiik
-Positivt med sammanslagningen är också att vi nu på sätt och vis måste omvärdera vår verksamhet hittills, vilket innebär att vi kan bevara det som är bra och fungerande och skapa något nytt som passar bättre med tanke på det aktuella behovet, fortsätter Waltermann.
De biträdande rektorerna önskar att alla ska bekanta sig med Almas kursutbud och även modigt ta kontakt om man inte hittar några lämpliga kurser.
-Vi bygger gemensamt en sund och välmående arbetsgemenskap, där människan blir sedd och hörd. Välkommen att delta i Almas kurser, där finns något för var och en, och om det inte gör det så skräddarsyr vi något tillsammans.