Förbigå menyn
Gamla Vasa museum
Bild: Maija Rossi.

Artikelkategorier: Nyheter

Mobilruttguiden väcker Vasas historia till liv

Publicerad: 2.12.2024

Uppdaterad: 3.12.2024

Gamla Vasas mobilruttguide tar dig med på en resa till stadens förflutna. Vasa stads museer har producerat en mobilruttguide för att göra områdets historia mer känd och lättillgänglig.

Mobilruttguiden som Vasa stads museer producerat tar dig med på en tidsresa till stadens historia och introducerar kulturarvet i Vasaregionen för dig. Mobilruttguiden är förlagd till Gamla Vasa, där Vasa stad grundades år 1606. Mobilruttguiden har tagits fram för att berätta om stadens historiska platser och berättelser samt göra den lokala historian mera känd och lättillgänglig.

Mobilguiden kan du använda med en webbläsare på en smart enhet eller i appen Citynomadi som du kan ladda ner i appbutiken. I gratisappen kan du använda mobilruttguiden även utan uppkoppling.

En tidsresa till forna tider i Vasa till fots eller på cykel

Mobilruttguiden om Gamla Vasa introducerar för dig historiska objekt från 1700- och 1800-talen samt levnadshistorier. Under rutten lär du dig mer om bland annat historiska byggnader i Vasa samt om stadens roll som en i tiderna betydande handelsplats. Vasa stad var belägen i det nuvarande Gamla Vasa från stadens grundande år 1606 ända till branden i Vasa år 1852, varefter staden flyttades till sin nuvarande plats.

Du kan antingen gå eller cykla rutten. I mobilruttguiden är gångrutten märkt med gult. Cykelrutten är längre och märkt med brunt. Gångrutten börjar vid Gamla Vasas museum i Falanderska huset och avslutas vid Gamla Vasa kanal, där stadens västra tullport låg på 1600-talet. Cykelrutten startar vid Gamla Vasa sjukhus, där Vasa länslasarett grundades på 1700-talet. Rutten avslutas i närheten Molnträsket vid Norra kungsladugården och vattenkvarnarna.

Historien är ständigt närvarande

Många av de flera hundra år gamla objekten på rutten har delvis eller helt bevarats ända till våra dagar. Gångrutten i mobilruttguiden leder dig till exempel till Korsholms kyrka, som var Vasa hovrätts byggnad ända fram till branden i Vasa år 1852. Andra besöksobjekt är till exempel Alkula gård som till exempel haft tobaksodling, Haga prästgård samt Falanderska huset som ägts av en förmögen borgarsläkt och även är känd under namnet Wasastjernahuset.

Under gångrutten guidas du av den förmögna borgarfamiljen Falanders fiktiva piga. Under cykelrutten guidas du av en hästkusk från tidsperioden. Mobilguiden ger dig en detaljerad beskrivning av objekten, och senare kan du läsa guidepersonernas egna berättelser om livet och om händelser under gångna tider. Vid varje objekt ser du dessutom foton, illustrationer eller avbildningar som skapats med artificiell intelligens och som hjälper dig föreställa dig den historiska miljön i området.

Följ en konstsamlares liv i Vasa under förra decenniet

Vasa stads museer har också producerat en annan mobilguide som introducerar för dig affärsmannen och konstsamlaren Frithjof Tikanojas arbets- och privatliv i början av 1900-talet i Vasa. I mobilguiden En åktur med Frits guidas du av kommerserådet Frithjof Tikanojas chaufför. Mobilguiden leder dig till åtta objekt i Vasa som ger dig en inblick i Tikanojas livsskeden under de första åren i Vasa och i affärsverksamheten och det spirande konstintresset i början av 1900-talet. Det är gångavstånd mellan objekten på rutten.

Mobilguiden En åktur med Frits kan du använda i en webbläsare på en smart enhet eller i gratisappen Citynomadi som du kan ladda ner i appbutiken.

 

Läs mer