Artikelkategorier: Nyheter
Kulturaktörer i Vasa deltar igen i Konsttestarna-verksamheten
Publicerad: 12.11.2024
Även i år deltar fyra kulturaktörer från Vasa i det nationella kulturutbildningsprogrammet Konsttestarna, som bjuder åttondeklassarna på konstupplevelser.
I år deltar återigen sammanlagt fyra konstinrättningar från Vasa i Konsttestarna. I kulturverksamheten deltar av de lokala kulturaktörerna Vaasan kaupunginteatteri, Wasa Teater, Vasa stadsorkester och Kuntsis museum för modern konst. Konstinrättningarna främjar som en del av projektet Konsttestarna tillgången till konst och kultur samt inspirerar ungdomarna att ta del av konst.
Föreställningar om makt och förvridna familjerelationer
För Konsttestarna förevisar Vaasan kaupunginteatteri 26–28.11 musikalen Cabaret av Joe Masteroff. Föreställningen som utspelar sig i 1920-talets Berlin behandlar makt, kärleksutmaningar och identitet i en värld i förändring. Till erfarenheten hör en virtuell rundtur på teatern i förväg samt en presentation av pjäsens historiska tidsbild, en inkluderande uppgift i teatersalongen och en möjlighet att ställa frågor. Föreställningarna ses av totalt närmare tusen ungdomar.
Under våren förevisar Wasa Teater Gunilla Linn Perssons pjäs Buster Keaton på månens baksida för åttondeklassarna. Föreställningen är en hoppfull skildring av två barn i en familj i ett hem som inte är så trevligt alla gånger, och där föräldrarna inte alltid är så bra på att vara vuxna. Sex Konsttestarna-föreställningar hålls 19.3–30.4.2025. Föreställningen är en samproduktion mellan Wasa Teater och Unga Scenkompaniet från Vasa och den riktar sig till familjer och grundskoleelever i Österbotten. Föreställningen har Finlandspremiär i Vasa.
Orkestermusik som väcker tankar och intressant nutidskonst
Vasa stadsorkester som deltog i projektet Konsttestarna för tredje gången önskade 11–13.9 åttondeklassarna välkomna till föreställningen Men vad tänker jag? Föreställningarna under ledning av Markus Fagerudd förenade olika musikstilar från Mozart till Haloo Helsinki. Solist var Fanni Fagerudd som stod för sången och det talade ordet under föreställningarna.
Föreställningarna utmanade ungdomarna att fundera på självständigt tänkande och livets grundläggande frågor med hjälp av musik. De inledande presentationerna av styckena fungerade som stöd för funderingarna kring exempelvis social gemenskap, ansvar och natur.
Kuntsis museum för modern konst som deltar i projektet Konsttestarna för andra gången bjuder in konsttestarna till Meta Isaeus-Berlins utställning Filosofen i början av 2025. Närmare 300 åttondeklassare från Österbotten får på utställningen bekanta sig med skillnaderna mellan modern konst och nutidskonst samt fundera på uttryckssätt i anslutning till nutidskonst, exempelvis installationer och målningar samt de tankar som dessa väcker. Som en del av kulturupplevelsen får ungdomarna testa hur kreativa de är genom att inspirerade av utställningens teman välja ett föremål i hemmet som de utformar av ståltråd och filt.
Vägledning för upplevelser och tolkning av konst
Kulturutbildningsprogrammet Konsttestarna öppnar upp dörren för åttondeklassarna till konstens värld genom att bjuda på inkluderande och minnesvärda konstupplevelser. Konstinrättningarna som valts genom en separat ansökan får i uppgift att göra ungdomarna inspirerade av konst och hjälpa dem att bilda egna motiverade åsikter. Genom verksamheten får konstinrättningarna värdefull och direkt respons av ungdomarna och med hjälp av den kan programutbudet som riktar sig till ungdomar utvecklas.
Kulturutbildningsprogrammet Konsttestarna når årligen ut till varje åttondeklassare i Finland, cirka 70 000 ungdomar, som besöker ett eller två högklassiga konstobjekt runtom i landet. Projektet fick sin början på initiativ av Suomen Kulttuurirahasto under läsåren 2017–2020. Detta läsår är Konsttestarna-programmets åttonde verksamhetsår.
Av städerna i Finland satsar Vasa mest på kultur i förhållande till invånarantalet. Ett av stadens centrala mål är att i allt större utsträckning satsa på kultur för barn och ungdomar.