Artikelkategorier: Arkiv
Från Vasa ut i världen
Publicerad: 23.2.2021
Uppdaterad: 19.3.2021
Pekka Niemi och Siri Fagerudd som har fostrats inom Vasa stads grundläggande konstundervisning vid Kuula-institutet och TaiKon har hittat sin väg till yrken inom konstbranschen.
Text: Sara Kuokkanen
Bilder: (Pekka Niemi) Paavo Korhonen, (Siri Fagerudd) Anna Ukkonen
Då Pekka Niemi som 5-åring steg in på Kuula-institutet med en violin under armen, var saken klar genast från början: musiken blev en passion. Efter gymnasiet var det samma passion som förde honom till det världsberömda lärosätet Royal College of Music, där han fick sin examen år 2016. Som bäst studerar han vid Sibelius-Akademin inom magisterprogrammet Arts Management. Vägen till ett yrke inom musikbranschen har emellertid inte varit självklar.
–I högstadieåldern var violinen plötsligt inte längre så cool. Jag funderade till och med på att sluta spela. Kuula-institutets lärares öppna inställning till olika musikstilar och överskridande av dem var det som räddade mitt musicerande. Violinen blev på nytt ett ‘häftigt’ instrument, berättar Niemi.
Framträdande inför 30 000 människor
Efter åren i London var det igen dags att studera musikbranschen från ett perspektiv utanför det traditionella. Tankarna utkristalliserades småningom och blev till ett koncept med namnet Oneviolin.
– Jag kom på att allt jag behöver var min violin – och ungefär tusen ljudspår – för att kunna bygga upp nya, intressanta versioner av kända låtar. På så sätt kunde jag kombinera allt det tekniska kunnande som jag lärt mig inom konstmusiken med min andra passion pop-musiken, beskriver Niemi.
Vid Ruisrock 2019, på JVG:s spelning övertygade Niemi, dvs. Oneviolin, på en gång över 30 000 människor. Att komma till finalen i Talent Suomi förstärkte bara populariteten.
– Min stora dröm är att få spela för hela världen. Violinen är nämligen inte bara bunden till en genre, ett språk eller en kultur.
Från Taikon till en teaterhögskola
Då Siri Fagerudd efter gymnasiet packade sin väska i Vasa, började resan via Göteborg till Stockholm, först till universitetsstudier i teaterkonst och dramaturgi. Fagerudd fick sin examen från teaterhögskolan år 2019, men resan till skådespelare hade emellertid börjat mycket tidigare.
–Jag var 11 år, då jag fick rollen som Pippi Långstrump i Vasa i TaiKons teatergrupp. Att man trodde på min förmåga redan då i början var otroligt viktigt. Jag fick misslyckas och prova på nytt, lära mig att lyssna både på mig själv och på andra – alla är färdigheter som jag behöver i skådespelararbetet idag, berättar Fagerudd.
Huvudrollen i Yles ungdomsserie Vakuum och monologen En försvarares dårtal, som hon själv har skrivit, har varit den unga skådespelarens höjdpunkter hittills. Den sist nämnda kan enligt planerna ses på Wasa teaters scen i början på det här året.
– Redan i TaiKon fick vi vara med om att skiva manus tillsammans med vår lärare. Det var en upplevelse att förstå att teater inte bara spelas utan att det också skrivs.
Fagerudds väg som skådespelare har under den senaste tiden starkt omfattats också av skrivande: som bäst håller en egen tv-serie på att ta form.
INFO
Kuula-institutet: musik- och dansstudier
Ansökningstid i april
TaiKon: bildkonst, slöjd, mediekonst, cirkuskonst, dans, teaterkonst
Ansökningstiden börjar 1.5