Artikelkategorier: Arkiv Vasa stadsorkester
Konsertserien Womentums utmanar till jämställdhetsgärningar
Publicerad: 23.3.2021
Vasa stadsorkester genomför under sin vårsäsong en konsertserie där alla dirigenter och solister är kvinnliga. Konsertserien Womentums uppmuntrar aktörerna inom kulturbranschen till dialog och gärningar som främjar jämställdheten.
Womentums, som modigt och glatt slår trumma för jämställdhet mellan könen, är en unik konsertserie med klassisk musik.
– Något motsvarande har inte setts eller hörts i Europa. Nu ska vi som stadsorkester genomföra serien som en del av vår centrala verksamhet i samarbete med konstnärer på internationell nivå. Det är något som jag är uppriktigt stolt och lycklig över, säger Mia Huhta, intendent för Vasa stadsorkester.
Målet för konsertserien är jämställdhet mellan könen i Vasa stadsorkesters repertoar och beslutsfattande samt bland upphovsmännen. Samtidigt gör Womentums synligt ett fenomen som är djupt inrotat i samhällets strukturer.
– Människornas egenskaper, färdigheter och möjligheter kopplas helt i onödan ihop med könet. Också den klassiska musiken var väldigt länge en helt manlig värld där kvinnor inte ens existerade – åtminstone inte officiellt, förklarar Huhta bakgrunden till serien och ger ett belysande exempel:
– Besame mucho är en av världens mest kända låtar, men hur många vet att den har komponerats av en kvinna?
Kompositör Kaija Saariaho har varit föregångare och stått som en uppmuntrande förebild för många musiker. Enligt Saariaho finns det fortfarande behov av dialog och gärningar som främjar jämställdheten.
– I dagens samhälle har kvinnan sin plats överallt. I mitt yrke har jag emellertid lagt märke till att gamla vanor ibland bildar hinder mellan min musik och åhöraren. Med andra ord förhåller man sig till musik som komponerats av en kvinna utifrån att hon är en kvinna, även om könet för oss alla bara är en del av vår personlighet, konstaterar Saariaho.
– Därför ingriper Womentums i ett viktigt missförhållande och dessutom på exakt rätt sätt.”
Konserterna direktsänds
Vasa stadsorkester tror fast på kraften i positiva exempel. Det önskas att dialogen tack vare Womentums utvidgas från klassisk musik till hela kultursektorn och samhället.
– Det är övertygande gärningar som gör förändringen möjlig. Därför vill vi utmana och uppmuntra även andra offentliga aktörer inom kulturbranschen till att främja jämställdheten, säger Huhta.
De sju Womentums-konserterna under våren är avgiftsfria direktsändningar och som sådana tillgängliga för alla. Konserterna spelas för publiken via stadsorkesterns webbplats och Facebooksida. Inspelningarna av konserterna kan ses i två veckor.
– Vi vill också få publiken att ifrågasätta sina attityder. Nya tankar kan endast uppkomma om vi blir medvetna om det som uppfattas som självklarheter och gör rum för en förändring.
Inga kompromisser med konserternas kvalitet
Vårsäsongens konsertserie Womentums inleds torsdag 25.3 och den når sin kulmen på morsdag 9.5. På den första konserten leds Vasa stadsorkester av dirigenten Emilia Hoving och solist är cellisten Senja Rummukainen.
– Vi gästas av fantastiska, förstklassiga musiker såsom Anna-Maria Helsing, Marjukka Tepponen och Jenny Carlstedt, säger Huhta nöjt.
– Womentums är ett bevis på att man inte behöver kompromissa med kvaliteten när både dirigenterna och solisterna är kvinnliga.
Enligt Suomen Sinfoniaorkesterit ry:s statistik från 2020 är sex procent av de kompositörerna kvinnliga. Av dirigenterna är kvinnornas andel 16 och av solisterna 50 procent.
– Könsfördelningen utreddes för första gången 2019. Då började man, som tur var, fästa uppmärksamhet vid det obalanserade mönster som tidigare hade ansetts som normalt inom branschen, konstaterar Huhta.
Även om Womentums är en unik gärning inom den klassiska musiken är det ingen engångsföreteelse. Womentums kommer att leva kvar som namn och tema i Vasa stadsorkesters verksamhet.
Womentums-konserter
- 25.3. Glimtar ur paradiset. Dirigent Emilia Hoving. Senja Rummukainen, cello.
- 31.3. Stabat Mater. Dirigent Jutta Seppinen. Olga Heikkilä, sopran; Jenny Carlstedt, mezzosopran.
- 8.4. Hennes stjärna. Duo Hele: Essi Wuorela, sång & Anna-Karin Korhonen, elektrisk kantele.
- 15.4. Les illuminations. Dirigent Anna-Maria Helsing. Marjukka Tepponen, sopran.
- 22.4. Årstiderna. Ledning Kreeta-Maria Kentala, violin.
- 30.4. Valborgskonsert. Dirigent Maria Itkonen, solister orkesterns egna damer.
- 9.5. Vindens vägar. Bravade.
Länkarna till konserterna kommer att publiceras på Vasa stadsorkesters webbplats:
https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/vasa-stadsorkester
Mer information och förfrågningar om intervju och bild:
Mia Huhta, intendent, Vasa stadsorkester, +358 40 524 88 77, mia.huhta@vaasa.fi
Päivi Tuisku, informations- och marknadsföringskoordinator, Vasa stadsorkester, +358 40 086 07 45, paivi.tuisku@vaasa.fi
Vasa stadsorkesterns regelbunden konsertverksamhet i Vasa inleddes år 1930, då en orkesterförening grundades i staden. Vasa stadsorkester kommunaliserades 1974. I Vasa stadsorkester ingår 31 musiker. Sedan januari 2021 har Tomas Djupsjöbacka varit chefdirigent för orkestern. Orkesterns arbets- och konsertplats är Vasa stadshus, som är beläget i centrum av Vasa.
Utöver symfonikonserter ger orkestern också bl.a. underhållningskonserter och konserter för skolelever samt konserter som kombinerar olika musikgenrer. Gemensamma konserter med andra orkestrar i närområdet hör också till stadsorkesterns verksamhet.
På somrarna håller musikfester och festivaler orkestern sysselsatt. Orkestern uppträder vid Ilmajoki musikfestspel och Musikfestspelen Korsholm. Vasa stadsorkester bedriver operasamarbete med Vasa Operastiftelse och Vasa stadsteater. Från och med år 1999 har stadsorkestern medverkat i den internationella Jorma Panulas Kapellmästartävling som ordnas av Viljo och Maire Vuorios stiftelse och hålls varje tredje år. Vasa stadsorkester medverkar också i Jorma Panulas kapellmästarkurser.