Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Från mjölkburk till hus: Variskas andraklassare återvinner och programmerar under energisparveckan

Publicerad: 8.10.2024

Den nationella Energisparveckan firas 7–13.10.2024. Vasa stad är med och firar temaveckan och då genomförs program av många slag till exempel i skolorna och daghemmen.

I Variskan yhtenäiskoulu fick andraklassarna testa på ett återvinningstema tillsammans med robotar.

Varje elev gjorde sitt eget mjölkburkshus, och i det monterades ledbelysning. Efter det byggde barnen i grupper små städer, där det fanns en återvinningscentral.

– Tyvärr hittade vi också skräp på stadens gator och det samlade vi sedan i roboten Beebots släpvagn och förde det till Stormossen för återvinning. Förutom återvinning lärde vi oss alltså också programmering så att vi fick robotarna att gå i rätt riktning, berättar klasslärare Johanna Hännikäinen.

Verkstaden är en del av den branschöverskridande inlärningshelheten Energiska Vasa inom den grundläggande utbildningen. Syftet är att samma uppgifter ska göras under läsåret också i övriga Vasaskolors andra klass.

I Vasa finns en stig för energiutbildning

Vasa är Nordens energihuvudstad och har en stig inom energiutbildningen som sträcker sig från småbarnspedagogiken ända till högskolorna.

Inom den grundläggande utbildningen behandlas temat energi ur många olika synvinklar. På de olika årskurserna lyfts fram innehåll som passar in på åldersnivån och målen för läroämnena.

– På årskurserna 1–6 studerar eleverna ämnet energi exempelvis ur perspektivet för energibesparing, miljöskydd och matproduktion. På årskurserna 7–9 behandlas temat mera omfattande och eleverna får exempelvis se hur energi produceras i områdena kring Vasa och i mån av möjlighet även besöka olika företag, säger Maiju Rintala som är digitalpedagogisk utvecklare inom den grundläggande utbildningen.

Energifostran utvecklas i skolorna i Vasa

Inom Vasas grundläggande utbildning pågår just nu också projektet Inspirerande energi i skolan. I projektet stöds hållbarhetsfostran i skolorna genom att utveckla lärmiljöer samt genom att producera material, studieinnehåll och inlärningshelheter som stöd för undervisningen också i samarbete med aktörer utanför skolan.

– I praktiken kommer vi att ta fram en tvåspråkig verksamhetsmodell för hållbar utveckling för skolorna med betoning på energi. I projektet produceras tvåspråkigt material, studieinnehåll och inlärningshelheter som stöd för undervisningen, berättar Rintala.

För projektet har beviljats statens specialunderstöd för klimat- och hållbarhetsfostran.

Exempel på Vasa stads klimatarbete

Vasa stad har som strategiskt mål att vara klimatneutral under 2020-talet. Stadens klimatgärningar kan du bekanta dig med på den nya webbsidan Klimatneutrala Vasa 202X.

Till exempel i Vasa stads hussektors byggnadsprojekt är energieffektivitet ett centralt mål.

  • I reparationsprojekten förbättras byggnadernas värmeisolering och lufttäthet.
  • I samband med renoveringar strävas det efter att fastigheternas ventilationsmaskineri ska förnyas, energieffektiviteten förbättras och värmeförlusterna minskas.
  • I projekten eftersträvas det att möjligheten att använda förnybara energiformer ska redas ut. Till exempel i det nya Teeriniemen päiväkoti togs ett solelssystem i bruk.
  • I samband med byggnadsprojekt kan fossila uppvärmningsformer ersättas med kolsnålare versioner. Till exempel i Sundom skola ersattes oljeeldningen med ett jordvärmesystem.

Bekanta dig med Motivas energispartips!