Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Fotoutställningen Ukrainakrigets kalla ansikte kommer till Vasa
Publicerad: 16.1.2024
Fotoutställningen som skildrar Ukrainakrigets första år visas i Saluhallen i Vasa under februari och mars. Utställningen grundar sig på en internationell fotografgrupps arbete och på boken Ukraine: A War Crime som är baserad på gruppens arbete.
Boken innehåller hundratals fotografier och vittnesskildringar av över nittio fotografer från 29 länder. Till utställningen har en del av fotografierna valts. Kurator för utställningen är fotografen Svetlana Bachevanova och den har producerats av Seinäjoen museot. För den lokala koordineringen av utställningen ansvarar Vasa stad museer. Fotoutställningen visades i fjol i resecentret i Seinäjoki. Utställningen öppnar i Saluhallen 1.2 kl. 9 och visas fram till 30.3.
Bildjournalisterna dokumenterar ett krig som inte är över
Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina den 24 februari 2022. Sedan dess har världen intensivt följt kriget. Fotograferna är ofta bland de första som kommer till befriade städer och blir vittnen till vad människorna varit tvungna att uppleva. De dokumenterar händelserna på plats och förmedlar dem till andra. Fotografierna skildrar även fotografernas egna erfarenheter på krigsområdet utöver kriget och våldet. Fotografierna är dokument på kriget, men även en estetisk syn på stunder mitt i kriget.
Vi får inte glömma att Rysslands invasionskrig ännu fortsätter och inget slut är i sikte. Enligt FN behöver över 14,6 miljoner ukrainare, dvs. cirka 40 procent av befolkningen, humanitär hjälp i år. Hjälp behöver också över 6 miljoner ukrainare som varit tvungna att fly utomlands. För tillfället medför även midvintern utmaningar i Ukraina.
Internationellt pris har beviljats det fotografiska verket
Ukraina: A War Crime har beviljats det internationella priset International Photography Awards (IPA) som årets fotografiska bok. I boken som publicerats av FotoEvidence Association har bevis på kriget och våldet på ukrainsk mark sammanställts. Boken dokumenterar nutiden för kommande generationer, men sparar också bevisningsmaterial på krigsförbrytelser med tanke på rättegångar.