Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Forskardoktor Nina Kokkinen presenterar den österländska andligheten den 16 juni i Tikanojas konsthem
Publicerad: 10.6.2024
I samband med utställningen Österländsk andlighet vid Tikanoja konsthem anordnas en rundvandring under ledning av forskardoktor Nina Kokkinen, söndagen den 16 juni kl. 13 på finska, och kl. 14 på engelska.
På rundvandringen får vi bekanta oss med utställningen Österländsk andlighet under ledning av Nina Kokkinen, som arbetar som forskardoktor vid Donnerska institutet. Konst- och religionsforskaren Nina Kokkinen har agerat kurator för utställningen.
Utställningen är baserad på Kokkinens fleråriga forskningsprojekt, där hon har bekantat sig med finländska konstnärers föreställningar om den “mystiska östern”. Hon har forskat i Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen och Hugo Simberg, som var entusiastiska över den esoteriska andligheten redan under slutet av 1800-talet.
Inför utställningen vid Tikanojas konsthem har Kokkinen studerat verk som är intressanta ur den österländska andlighetens synpunkt, av de kvinnliga konstnärerna Eva Bremer, Meri Genetz, Ilona Harima och Lyyli Visanti. Några av verken tillhör Tikanojas konstsamling. Kokkinens forskning fortsätter, med särskild fokus på Bremer.
Utgående från Nina Kokkinens forskning har flera fackböcker tagits fram, såsom Andens rikedomar – Esoterismen och den finländska konstvärlden 1890–1950 (Parvs, 2020), Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa (på svenska ung. Modern esoterism och ockultism i Finland) (Vastapaino 2020). Hon har även belönats med Edvard Richter-priset.
Kokkinen har kuraterat flera utställningar, till exempel utställningen Själens öga, som handlade om klärvoajans och ställdes ut på Gallen-Kallela-museet och Tikanoja konsthem 2019–2020. Hon har också varit chefredaktör för tidskriften Tahiti – Konsthistoria som vetenskap.
Rundvandringen ingår i museibiljettens pris och anordnas söndagen den 16 juni 2024 på finska kl. 13, och på engelska kl. 14. Tikanojas konsthem är öppet från onsdag till söndag kl. 10:00–17:00.
Uställningen visar ett brett urval av kulturella och historiska föremål och ett hundratal konstverk från slutet av 1800-talet fram tills idag.