Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Flexibelt, tillåtande och avslappnat är nyckelord vad gäller ätande
Publicerad: 4.11.2021
Näringsterapeuten hjälper barn, unga, vuxna och familjer med ätproblem i Vasa. Oftast säger klienterna att de vet hur man borde äta, men ändå är viktkontrollen svår. Därför får handlingssätt, tankar och känslor i anslutning till ätande oftare än förut stå i fokus. I stället för att fundera på matens kvalitet är det ibland viktigt att fundera över varför man äter och vilka tankar och känslor maten väcker i oss.
Den nationella näringsveckan firas 8–12.11.2021, då näringslära som vetenskapsområde görs mera känt. Ett av veckans teman är näringspsykologi.
Människan är en helhet
När det gäller viktkontroll är det fråga om mycket annat än bara utslaget på vågen. På ätandet inverkar bland annat livssituationen för tillfället, resurserna, förhållandet till mat och ätande samt inlärda vanor. För en helhetsförändring i livsföring och beteende räcker det inte bara med att berätta för klienten hur man borde äta.
– Handledningen utgår alltid från klienten. Jag hör efter vilka saker klienten tycker är viktiga och vad hen själv önskar få hjälp med för att förbättra sitt välmående, säger Vasa stads näringsterapeut Katarina Mäkynen.
– Vi börjar med små saker, för det är lättare att småningom börja genomföra dem än alltför stora förändringar. Å andra sidan kan klientens livssituation ibland vara sådan att vi överväger om det är rätt tid för förändring och om det finns resurser för det just då. Vi kan tillsammans fundera över vilka saker som är viktiga för klienten och den vägen förstärka motivationen. Det är viktigt att människan själv är villig att ta emot hjälp. Genom att ”predika” mot någons vilja får man sällan några resultat till stånd, fortsätter Mäkynen.
Klienter i alla åldrar – viktkontrollen är flexibel och tillåtande
Mäkynens mottagning besöks av barn, unga, vuxna och familjer. Arbetet är väldigt mångsidigt, eftersom klienterna är i alla åldrar, från småbarn till seniorer, och klienternas situationer varierar stort. Problemet kan vara t.ex. att man äter väldigt litet, övervikt, magproblem, en sjukdom eller allergi som kräver specialdiet.
– I min handledning strävar jag att komma bort från viktfokuseringen, för vikten säger inte allt. Vi pratar om vikten om klienten själv tar upp saken. Ibland funderar vi på vad vikten betyder för klienten och vilka känslor som väcks när hen stiger på vågen. Vikten definierar inte att lyckas. Ibland är det förstås ändå nödvändigt att följa upp vikt och längd, säger Mäkynen.
Ätandet får inte kräva för mycket resurser och förorsaka stress, utan det borde vara en trevlig del av livet. Viktkontrollen kan inledas med en regelbunden måltidsrytm, dvs. att äta med 3–4 timmars mellanrum, ta något från växtriket till varje måltid och tillägga fiberrik mat varje dag.
– Man får äta allt i rätt proportioner. Det är helheten som avgör. Delikatesser står inte på förbudslistan, för av tradition är det just de förbjudna sakerna som lockar människan mest. Om du alltså är sugen på choklad till eftermiddagskaffet, så ta med gott samvete en bit eller två och njut av chokladen. Sen kan det vara att man senare inte mera är sugen på delikatesser, då de är en del av det normala ätandet, tipsar Mäkynen.
Det är ett faktum att människan av naturen tycker om sött. Modersmjölken är ju också söt. Viktigt är att man inte småäter hela tiden. Tänderna mår inte heller bra av småätande.
Det är viktigt att få höra att man gjort rätt
Föräldrar, vars barn äter för litet, kan ha verkligt stora bekymmer för barnets välmående och för det om barnet får tillräckligt med näring.
– Största delen av de barn som äter litet växer och mår bra. Då är det viktigt för föräldrarna att få höra att de har gjort sitt bästa och gjort rätt. Vanligen har föräldrarna gjort allt de kan för sitt barn. Om barnet äter ens något ur alla grupper i kostcirkeln så räcker det. Om det behövs så funderar vi ut lämpliga kosttillskott för barnet för att trygga tillväxt och utveckling, säger Mäkynen.
Katarinas tips för ätproblem:
- Ät regelbundet 5 måltider per dag.
- Sträva efter att alltid äta vid köksbordet; i stället för vid tv:n eller soffan.
- Duka bordet fint och gör ätsituationen avslappnat trevlig.
- Ta med barnet i matlagningen och pröva redan när ni lagar maten på nya smaker.
- ”Man får leka med maten”. Du kan avnjuta t.ex. en picknick på golvet i vardagsrummet eller bygga ett mellanmål på tallriken som ser roligt ut.
- Att bekanta sig med maten genom att röra, lukta och se hjälper barnet att bli bekant med ny mat.
- Var en vuxen förebild för barnet i fråga om mångsidigt ätande och en neutral inställning till måltidssituationer.