Artikelkategorier: Nyheter
Experter inom ungdomssektorn talade om skolmobbning och enkäten Hälsa i skolan
Publicerad: 26.9.2024
Service som riktar sig till Vasaungdomar produceras av såväl staden, välfärdsområdet, staten som också flera organisationer och föreningar. Det är viktigt att alla dessa instanser samarbetar och diskuterar för att var och en ska känna till vilket ansvar och uppdrag varje instans har. I Vasa sköts detta uppdrag bland annat av ett sektorsövergripande styrnings- och servicenätverk för unga.
Det sektorsövergripande styrnings- och servicenätverket för unga, som det finns bestämmelser om i ungdomslagen, består av lokala och regionala representanter för ungdomsservice samt av eventuella servicerepresentanter som bjudits in som gäster. De som deltar är bland annat representanter för Vasa stad, Österbottens välfärdsområde, polisen, AN-tjänsterna, FPA, Studenternas hälsovårdsstiftelse SHVS och föreningar.
Nätverket samlas fyra gånger per år. En årsklocka används och i den märks ut de teman som ska behandlas kvartalsårsvis.
Ämnet för nätverkets tredje möte år 2024 var ungdomars delaktighet och ungdomsfullmäktige, enkäten Hälsa i skolan och Vasa stads välfärdsplan.
Ungdomsfullmäktige är ett viktigt språkrör
Ungdomsfullmäktige är det viktigaste språkröret för stadens unga när det gäller att nå fram till beslutsfattarna.
– Representanten för ungdomsfullmäktige har rätt att närvara och yttra sig i stadsfullmäktige och fem av stadens nämnder. Våra ungdomar har varit mycket aktiva i nämnderna, och även platsen i fullmäktige är mycket viktig för dem, säger servicechef Anna-Leena Orava från Vasa stads ungdomsservice.
Ungdomsfullmäktige delar även ut understöd till unga och ordnar evenemang. I november ordnas ungdomsfullmäktigeval och som bäst försöker man hitta kandidater.
Inom välfärdsområdet utvecklas familjecenterverksamheten och den förebyggande servicen
Resultaten av THL:s nationella enkät Hälsa i skolan, som genomfördes år 2023, presenterades för nätverket av Pia-Maria Sjöström, sektordirektör inom Österbottens välfärdsområde med ansvar för servicen för barn, unga och familjer.
Den nationella enkäten Hälsa i skolan genomförs vartannat år. Jämfört med resultaten för år 2021 har bland de unga i Vasa t.ex.
- rökningen minskat (2021: 22,8 %, 2023: 8,8 %)
- mer stöd fåtts för skolgången (2021: 63 %, 2023: 78 %)
- drickandet i berusningssyfte minskat (2021: 30,7 %, 2023: 18,1 %)
- jämfört med år 2021 upplever däremot allt färre ungdomar att de får positiv respons på det de gör eller att livet skulle ha någon mening.
Sjöström gav också aktuell information om Österbottens välfärdsområde.
– Familjecenterverksamheten och den förebyggande servicen utvecklas ytterligare. Exempelvis har de nationella tjänsterna omaperhe.fi och omahelpperi.fi tagits i bruk i Österbotten. Avgiftsfria
preventivmedel för personer under 25 år fortsätter. En bra nyhet är att man för närvarande får komma på ett första besök till ungdomsstationen inom mindre än en vecka, berättar Sjöström.
Ungdomsstationerna erbjuder tjänster på basnivå med fokus på att förebygga och behandla problem som gäller psykisk hälsa, missbruk och beroenden. I Vasa har ungdomsstationen Klaara sådan verksamhet.
Målen i välfärdsplanen följs upp
Nätverket ska även följa upp de mål i stadens nya välfärdsplan som fokuserar på ungas välmående.
– Det sektorsövergripande styrnings- och servicenätverket för unga bidrar till att åtgärder genomförs tväradministrativt, eftersom det är väsentligt för de ungas välmående att olika aktörer arbetar tillsammans mot gemensamma mål, säger välfärdssakkunnig Rebecca Åkers.
De mål i välfärdsplanen som gäller unga hör starkt samman med psykisk hälsa och sunda levnadsvanor.
– Exempel på konkreta mål är att öka medvetenheten om goda matvanor samt åtgärder som syftar till att förbättra sömnkvaliteten hos unga. Ett centralt mål är även att skapa en meningsfull fritid. Åtgärder i anslutning till säkerheten gäller bl.a. skadegörelse, sexuella trakasserier och praxis på sociala medier, beskriver Åkers.
Långsiktigt, gemensamt arbete för de ungas bästa
På gemensamma nätverksträffar för staden, välfärdsområdet och andra aktörer har man redan tidigare i år behandlat det uppsökande ungdomsarbetet och verkstadsverksamheten för unga. Man har också tagit upp de ungas arbetslöshetssituation och utkomst.
På årets sista träff diskuteras även situationen när det gäller användningen av rusmedel och droger samt våldsbrott utförda av unga.
Ett sektorsövergripande och omfattande utfört ungdomsarbete är i dagens läge ännu viktigare än tidigare.
– Vi har fått respons av de aktörer som deltar att detta nätverk är ytterst viktigt med tanke på informationsdelningen. Alla vi aktörer som producerar service för unga delar med oss av vår information och vår aktuella lägesbild till varandra. Också konkreta åtgärder utformas mellan de partner som är med i nätverkets verksamhet, beskriver chefen för ungdomsverksamheten Mika Pietilä.
Det sektorsövergripande styrnings- och servicenätverket för unga har följande lagstadgade uppgifter enligt ungdomslagen:
- samla in information om de ungas uppväxt- och levnadsförhållanden och utifrån detta bedöma de ungas situation till stöd för beslutsfattande och planer på lokal nivå,
- främja samordningen av tjänster riktade till unga och gemensamma förfaringssätt för att vägleda unga till tjänsterna samt främja ett smidigt informationsutbyte,
- främja samarbete för att genomföra ungdomsverksamheten. Med ungdomsverksamhet avses verksamhet som de unga själva skapar och utövar.