Artikelkategorier: Arkiv Nyheter
Christian Langenskiölds utställning kastar ljus på människolivets skuggsidor
Publicerad: 21.8.2020
Vasa konsthall öppnar höstsäsongen med en utställning med fotografier av Christian Langenskiöld. Konstnären använder sig av konsthistorien för att granska hur krig och våld påverkar individen och kulturen. Utställningen Marionette började i form av ett projekt och ses nu för första gången i sin nuvarande skepnad i Vasa 22.8–18.10.2020.
Förundran över vad det innebär att vara människa har lett konstnären Christian Langenskiöld (f. 1978) till att ta itu med ett utställningsprojekt där han huvudsakligen genom att fotografera kombinerar olika vetenskapsgrenar såsom arkeologi, medicin, psykologi och konsthistoria.
– Konsthistorien är en väsentlig del av Langenskiölds verk, för han försöker förstå konstens olika roller i olika kulturer genom tiderna, förklarar tf amanuensen Nina Takala vid Vasa stads museer.
I projektet Marionette, som inleddes 2017, undersöker konstnären hur historien bearbetar individen och kulturen och hur vi på sätt och vis bär inom oss allt det som tidigare hänt.
Langenskiöld är i synnerhet intresserad av hur våld och krig påverkar kulturen och konsten. Under reformationen förstörde man konst i kyrkor till följd av bildförbudet, vilket främjade uppkomsten av motreformationen och barockstilen men eventuellt även banade väg för den moderna konsten.
För sitt utställningsprojekt har konstnären gjort bakgrundsundersökningar och samarbetat med bland annat Hangö Frontmuseum, en arkeologisk arbetsgrupp och det historiska museet i Bern.
Konflikter lever kvar i en värld av spänningar
Under den senaste tiden har konstnären funderat på lockelsen av hat och våld som en del av människonaturen och på utställningen närmar han sig också denna konflikt som ett konstnärligt tema.
Konstnären har kommit fram till att människans relation till våld är omöjlig och absurd. Som exempel tar han upp sin farfars upplevelser under kriget som har blivit en del av hans eget mentala landskap. Det hur de kommer till uttryck eller styr Langenskiölds känslor och observationer är oklart för honom.
Därför tror Langenskiöld att det enda meningsfulla sättet att vara och agera som människa är att visa vänlighet. Han anser att konsten är en räddning men också en förbannelse för människan.
– Vi lever i en kaotisk tid som kräver att vi löser konflikter, blir kvitt hat och bitterhet samt hyser hopp för att vi ska kunna bli ett som art och verka tillsammans, konstaterar Langenskiöld.
Utställningsprojektet fortsätter
Christian Langenskiöld bor och arbetar i Helsingfors. Hans verk har ställts ut på privata utställningar i Fotogalleri Hippolyte i Helsingfors, Fotocentrum Peri i Åbo samt på Ålands Konstmuseum.
Fotoutställningen som byggs upp i Vasa har inte tidigare visats i denna form. Nästa år ses utställningen på Forum Box i Helsingfors. Projektet som började med fotografier fortsätter också i form av skrivande, för konstnären sysslar med en publikation om projektet.
Langenskiölds intresse för temat går också tillbaka till hans tidigare yrke. Innan konstnären utexaminerades från Bildkonstakademin 2019 arbetade han som jurist.
Christian Langenskiöld berättar om sina verk på Artist Talk i Vasa konsthall lördagen den 22 augusti kl. 13 på finska och kl. 14 på svenska.