Luonto ja aktiviteetit
Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
17 Hakutulosta, sivu 1/1
Tyhjennä rajaukset-
Björkö-Paniken vaellusreitit
Björkö-Panike -vaellusreitin saaristo-osa
Björkö-Paniken vaellusreitin saaristo-osa on 8 km yhteen suuntaan ja kulkee pääasiassa Slåttskäretin saarella aivan maailmanperintöalueen ytimessä. Reitin varrella todella koet saariston rauhan ja näet maankohoamisrannikon erikoisuudet moreeniharjanteista sulkeutuneisiin merenlahtiin. Saarella laiduntaa saaristoperinteen mukaisesti lampaita kesäisin.
Slåttskäretin saarella sijaitsevalle reitille tarvitsee venekuljetuksen salmien yli joko Paniken kylän puolelta tai Björköbyn kylän puolelta. Björköbystä kuljetuksen voi tilata joko Svedjehamnin satamasta tai Långgrundetin taukopaikalta, jonne kävellään polkua pitkin Svedjehamnista (n. 3,5 km).
Vaellusreitti on keskivaativa, ja jotkut osuudet ovat kivisiä tai kosteita.
Lähtöpisteet:
- Svedjehamnin sataman pysäköintialue, Björköntie 1008, 65870 Björköby, josta veneellä vaellusreitin saaristo-osalle.
- Vargiksen pysäköintialue, ei tarkkaa osoitetta, Vargiksentie, 65970 Söderudden, josta veneellä vaellusreitin saaristo-osalle.
Katso vaellusreitin tarkempi reittikuvaus!
Björkö-Panike -vaellusreitin mantereella oleva osa
Björkö-Panike -vaellusreitin mantereella oleva osa (Svedjehamn-Långgrund-Svedjehamn) on kuljettavissa ilman venekuljetusta ja osittain ympyräreittinä. Reittivalinnasta riippuen vaelluksen pituus on 7-10 km.
Voit lukea lisää vaellusreitin alkuosuudesta täältä.Lähtöpiste: Svedjehamnin pysäköintialue, Björköntie 1008, 65870 Björköby. Pysäköintialueella on vapaaehtoinen pysäköintimaksu.
Bodvattnetin kierto
Bodvattnetin kierto 4 km ympyräreitti, josta vaativaa esteetöntä osuutta 1 km tai 1,4 km/suunta
Bodbackin vanhasta kalasatamasta lähdettiin postisoutuveneillä vielä noin 100 vuotta sitten vaarallisille matkoille kivikkoisen Merenkurkun yli Uumajaan. Postin lisäksi kuljetettiin myös valtion virkamiehiä. Nyt vain pieni puro yhdistää tämän sataman mereen! Tule katsomaan miten maankohoaminen muuttaa Merenkurkun maailmanperintömaisemaa!
Vaativuus: Vaativa esteetön.
Kulkuaika: Sulan maan aikaan koko kierros (4 km) jalan 1,5 tuntia, ei talvikunnossapitoa.Sulan maan aikaan kulkuaika pyörätuolilla yhteen suuntaan:
- Svedjehamnin pysäköintipaikka – Saltkaretin näkötorni – Märaryggbro-kalojen katselusilta 1 km/suunta, noin 0,5 tuntia
- Svedjehamnin pysäköintipaikka – Bodback vanha satama 1,4 km/suunta, vajaa tunti
Svedjehamnin pysäköintipaikka – Saltkaretin näkötorni välinen osuus aurataan talvella, samoin pysäköintipaikka.
-
Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin ensimmäinen osuus on valmis (avajaiset 1.6.2022). Kymmenen kilometrin mittainen reitti kulkee Sundominlahden rantaa mukaillen Kalarannasta aina Risöhön saakka, ja sen varrelle on rakennettu muun muassa uusia taukopaikkoja sekä kokonaan uusi silta Vanhan Vaasan kanaalin yli.
Faktoja uudesta reitistä
- Kalaranta-Risö on alku noin 30 kilometrin mittaiselle Eteläisen kaupunginselän reitille.
- Reitin varrelle on rakennettu taukopaikkoja, penkkejä sekä rantautumispaikkoja melojille. Lisäksi valaistusta ja opasteita on paranneltu.
- Reitillä on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, joista kerrotaan lisää sen varrelle pystytetyissä kylteissä.
- Ulkoilureitti on suurimmalta osin esteetön ja esimerkiksi Suvilahdesta lähtee kaksi metriä leveä esteetön kulkuväylä aina Majakkakivelle saakka.
-
Goljatreitti on n. 18 km. Reitti on merkitty keltaisella värillä ja kyltein. Reitti kulkee Vargbergetista Svartbäckin metsään mistä löytyy mm. jatulintarjhoja ja taukomajoja.
Lähtö Vargbergetin vapaa-aikakeskuksesta (ampumahiihtoareenan kulmasta), koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6942607 E: 215212
-
Vaellusreitti kulkee luonnonkauniilla järvialueella Iskmon ja Jungsundin kylissä. Lähtö on Jungsundin urheilukentän kohdalta, Jungsundintie 641. Valittavana on eripituisia matkoja 1,8 kilometristä aina 12 km asti. Reitillä on taukopaikkoja, joissa voi grillata; Strömssund (2 km lähdöstä), Kråknässkatan (3 km lähdöstä) ja Björnhällorna (6,5 km lähdöstä). Halutessasi voit myös aloittaa vaelluksen Hallonnäsin kohdalta, Tistronskärsintie 98.
Painettuja karttoja löytyy lähtöpaikoista, mutta voit myös tulostaa oman kartan tästä. -
Kunin vaellusreitti koostuu kahdesta reitistä: pohjoisesta (6,4 km) ja eteläisestä (7,9 km). Reitin kokonaispituus on 12,5 km ja lähtöpaikka on Kunintie 100 (infotaulun luota).
https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/kunin-vaellusreitti
-
Kurjen kierros on n. 45 kilometriä pitkä reitistö, joka kulkee Laihian, Jurvan ja Ilmajoen kuntien alueella. Kaikki reitillä olevat suo-osuudet ylitetään pitkospuita pitkin. Reitistön ydin on Levanevan luonnonsuojelualue, jossa reitti kiertää hienoa suomaisemaa poiketen välillä metsäsaarekkeisiin ja suon reunametsiin. Rajavuoren ja Pässilän reitit kulkevat vaihtelevissa talousmetsissä, lehdoissa, kalliomaastoissa ja osittain myös metsäuria ja sorateitä pitkin.
-
Lähtöpiste: Åbergintie 64.
Pituus: 11 km ympyräreitti
Vaikeus: Haastava
Kulkuaika: 2,5h – 3h
Orisbergin alueella on kirjava historia, jota ovat värittäneet monet Suomen historian merkkihenkilöt Sakari Topeliuksesta Jean Sibeliukseen. Orisbergin kirkon miljöö on viehättävä ja reitin lähtöpisteenä toimii kellotapuli, jossa tarinan mukaan Sibelius ja Aino Järnfelt kihlautuivat. Reitti kulkee Kotilammin ympäri vaihtelevassa maastossa poluilla, pitkoksilla ja metsäteillä. Lyhyempää retkeä suunnitteleva voi kulkea patikkareittiä pitkin Kotilammin kodalle ja palata samoja jälkiä takaisin kirkolle. Pidemmän reitin kiertäjä jatkaa kodalta Ylistaron puolta kiertäen Kotilammin kokonaisuudessaan. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/
-
Vaihteleva ja kaunis luonto, suot, aarniometsä ja tarujen verhoama Björnberget, osittain jo 100-200 vuotta sitten tallattuja polkuja sekä helminauha pieniä metsälampia ja hienoja taukopaikkoja – suunnilleen näillä sanoin voisi lyhyesti kuvailla Petsmon vaellusreittiä.
Voit vaeltaa 0,6 kilometristä 12,5 kilometriin – riippuen valitsemastasi reitistä. Reitillä on kaksi eri lähtöpaikkaa ja jos valitset kävellä koko reitin, kuljet kaikkien neljän grillipaikkojen kautta. Jokainen niistä on ainutlaatuinen omalla tavallaan, mutta kaikista on suurenmoinen näköala.
info@petsmovandringsled.fi
-
Vaasan Pilvilammen retkeilyalue sijaitsee kaupungin itäpuolella noin 9 kilometrin etäisyydellä keskustasta. Pilvilampi on suurmaisemaltaan osa laajaa Höstveden selännealuetta, joka jatkuu pohjoisessa aina Vaasan kaupungin ulkopuolelle asti. Pilvilammen retkeilyalue on pinta-alaltaan noin 800 hehtaarin laajuinen. Talvisin alueella on hyvät latuverkostot hiihtämiseen ja kesäisin voi pyöräillä alueen merkityillä reiteillä.
Lataa esite Pilvilammen luontopolusta tästä.
https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/pilvilampi/
-
Alueella on vaellusreitistö ja laavut, sekä n. 8 m korkea näkötorni upeine näköaloineen. Laavuille toimitetaan polttopuita muutaman kerran vuodessa. Alueella on myös talviaikaan valaisemattomia latuja. Rajavuoren vaellusreitti on n. 5.5 km pitkä rengasreitti. Reitti lähtee erä- ja vaelluskeskuksen pihalta.
Laihian Rajavuoresta on yhteys myös Levälammelle, joka on Metsähallituksen ylläpitämä retkeilyalue Kurikan ja Laihian rajalla. Levälammelta on yhteys Jurvan Pässilään ja edelleen Ilmajoen Kalajaisjärvelle. Reitti tunnetaan nimellä Kurjen kierros ja matkaa Rajavuoresta Kalajaisjärvelle kertyy 30 km.
https://laihia.fi/hyvinvointi-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntatilat-ja-alueet/ulkoliikuntapaikat/
-
Viitoitus Norrvallasta alkaen, Vöyrintie 305-307.
Reitit 3 -7 km.
Yhdysreitti Bobergsledenin ja Vitmossledenin välillä tarjoaa mahdollisuuden pidemmällekin vaellukselle, matkaa edestakaisin on yli 20 km.
Reitin varrella voi vaeltaa myös lyhyempiä osia, sillä se kulkee Rökiön metsätien varrella useiden sivuteiden ohi ja myös näistä voi lähteä liikkeelle. Koet vaihtelevaa luontoa; vanha taikametsä, soita ja luhtia sekä muinaisjäännöksiä.Kartta Norrvalla-Boberget
Kartta Norrvalla-Boberget-Lasor-Vitmossenhttps://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/
-
Rannikko-Pohjanmaan oma, eurooppalainen pyhiinvaellusreitti. Kytkeytyy Norjan Trondheimiin johtavaan, Ruotsin St Olavsleden:iin. Pituutta Suomessa yhteensä 500 km.
-
5 sillan polkureitti Kyrönjoen varrella
-
Tulevien vuosien aikana Vähässäkyrössä toteutetaan patikkareittien kehittämissuunnitelman 2021 pohjalta viisi patikkareitistökokonaisuutta:
- Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille
- Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistö
- Saarenpää-Mullolan polkureitti
- Korkiavuoren luontopolut
- Petulian patikka
Lisäksi on kehitteillä neljä teemoitettua reittiä
- Viiden sillan polkureitti Kyrönjoen varrella (julkaistu reittisovelluksessa, kehitetään edelleen 2023)
- Vähänkyrön lasten patikka (Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistön yhteyteen)
- Kolkin patikkapolku (RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)
- Kirkkosaaren historiapolku (Kirkkosaaren ja -lammen, Kaavontönkän ja Vähänkyrön kirkonmäen RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)
https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/vahakyro/
-
Vähänkyrön patikkareitit
Reiteistä on luotu yhteistyössä Vaasan kaupungin paikkatietopalveluiden kanssa nettiselaimella toimiva karttasovellus.
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/nahtavyydet-ja-kayntikohteet/koe-vahakyro/vahankyron-patikkareitit/
-
Maksamaalla sijaitseva Västerön saari on osa Vöyrin kunnasta. Alueen poikki kulkevalta luontopolulta avautuu komeat näköalat länteen Mikkelinsaarille. Täällä voit valita 3-12 kilometrin pituisia reittejä. Lähtöpisteet ovat
Söderskatantien tai Equityntien pysäköintialueet Västerössä.Reitin varrella on paljon nähtävää. Vapaussodan aikana vuonna 1917 tänne tuotiin aseita ja ammuksia. Tapahtuman muistoksi on pystytetty Equity-muistomerkki. Ryssbergetin kalliot saivat nimensä venäläisten laivojen mukaan, jotka syysmyrskyssä vuonna 1714 murskautuivat kallioita vasten. Lisäksi vanhaa maankohoamismetsää, merenlahtia, fladoja ja meren rantoja.
Reitin varrella löytyy pöytä ja penkki -yhdistelmiä, tulentekopaikkoja, kaksi taukotupaa, kuivakäymälöitä. Huom! Taukotupien tulisijat eivät ole käytössä. Tulentekopaikkoja voi käyttää, mutta reitillä ei ole puuhuoltoa.
Söderskatanillaa on mökki joka on auki ja jossa voi yöpyä tai vain keittää kahvia. Söderskatanin niemen etelärannalla on myös Metsähallituksen laituri.https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#vasteronvaellusreitti
-
Pituus: Reitin pituus on 5,1 kilometriä, edestakaisin 10,2 kilometriä.
Reittimerkintä: Reitti on merkitty luontoon sinisin pistein ja nuolin.Lähtö: Reitti alkaa kylän pohjoispäästä Tåningin talolta (63.2454251, 21.9258751).
Pysäköintimahdollisuus on jakokunnan venesatamassa Kalkmagasinetilla (63.2449409, 21.9296705).Näin löydät paikalle: Aja Österhankmontietä ja käänny oikealle Österhankmontie 900:n kohdalla, jossa on opasteet pysäköintipaikalle ja muistomerkille. Aja 100 metriä eteenpäin, eli satamaan saakka, ja pysäköi sinne. Kävele takaisin Österhankmontielle ja kävele vielä 100 metriä eteenpäin samaa tietä, jota ajoit. Reitti alkaa vasemmalta puolelta. Lähtöpaikassa on kartta ja ohjeet.
Palvelut: Reitin varrella on taukopaikka, jossa on laavu. Reitin lopussa on grillipaikka ja penkkejä.
Ylläpitäjä: Bengt Sandström (reitti) ja Österhankmo samfällighet r.f. (pysäköintipaikka ja grillipaikka).
https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/ojskatsleden