Luonto ja aktiviteetit
Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
66 Hakutulosta, sivu 3/4
Tyhjennä rajaukset-
Risöfladan sijaitsee Vaasassa Eteläisen Kaupunginselän pohjukassa moottoritien eteläpuolella. Risön lintutorni Ryövärinkarille johtaa noin 350 metriä pitkä pitkospuupolku. Lintutornista avautuu hieno näköala yhdelle maamme parhaimmista lintuvesistä. Lintutornin vieressä on tulentekopaikka. Lähtöpaikka: Ampujatien päästä pysäköintialueelta.
https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#risonreitti
-
Röökin reitillä yhdistyvät monet eri elementit. Reitin lähtöpaikalla on hyvin rakentein varustettu Ruusupuron uimaranta, josta reitti kulkeutuu jylhän metsän kautta kallioiden päälle. Alueen monipuoliset luontoelementit tuovat reitin kulkuun vaihtelua maiseman sekä haastavuuden näkökulmasta. Röökin laavun läheisyyteen on polun varteen asennettu linnunpönttöjä, joten reitin keskivaiheilla voi siis istahtaa tulipaikalle ja tarkkailla lintujen elämää lähietäisyydeltä.
- Lähtöpiste: Ruusupurontie 769.
- Pituus: 5km ympyräreitti
- Vaikeus: Haastava
- Kulkuaika: 1,5h-2h
- Kartta ja GPX tiedosto löytyy kotisivulta
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/
-
Viitoitus Norrvallasta alkaen, Vöyrintie 305-307.
Reitit 3 -7 km.
Yhdysreitti Bobergsledenin ja Vitmossledenin välillä tarjoaa mahdollisuuden pidemmällekin vaellukselle, matkaa edestakaisin on yli 20 km.
Reitin varrella voi vaeltaa myös lyhyempiä osia, sillä se kulkee Rökiön metsätien varrella useiden sivuteiden ohi ja myös näistä voi lähteä liikkeelle. Koet vaihtelevaa luontoa; vanha taikametsä, soita ja luhtia sekä muinaisjäännöksiä.Kartta Norrvalla-Boberget
Kartta Norrvalla-Boberget-Lasor-Vitmossenhttps://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/
-
10 km (5+5 km)
Lähtöpiste: Skatilan urheilukenttä
Päätepiste: Storhälleberget
Palvelut: Storhällebergetillä on tulentekopaikkoja.https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/skatilan-vaellusreitti
-
Sommarön luontopolku, 1,5 km tai 2,4 km rengasreitit ja pitempi reitti 7 km/suunta sekä vaativa esteetön 2,4 km ympyräreitti .
Tule nauttimaan maailmanperinnön maisemista koko perheen voimin. Alueella on luontopolun lisäksi myös hiekkateitä, jotka soveltuvat lastenvaunuille.
Kaksi tulentekopaikkaa, kaksi kuivakäymälää, pöydät ja penkit; Sommarön vartiotuvan pihalla kaksi laavua yleisessä käytössä. Polun kummassakin päässä maastotaulu karttoineen ja polun varrella on viisi luontopolkutaulua. Kaikki taulut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sommarön vartiotupaa voi myös vuokrata ryhmille.
Vuosina 1940–2000 alueella toimivat puolustusvoimien varikko ja rannikkotykistölinnake. Puolustusvoimien jäljiltä alueella on tie- ja polkuverkosto, useita purettujen rakennusten pohjia, laituri, tykkien alustoja ja ammuskellareita. Rannikkotykistölinnakkeen muistoksi on pystytetty muistomerkki. Pidemmän reitin varrella on geologisesti mielenkiintoinen hiidenkirnu ja saariston kulttuurimaisemaa kiviaitoineen.
https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#sommaronLP
-
Rannikko-Pohjanmaan oma, eurooppalainen pyhiinvaellusreitti. Kytkeytyy Norjan Trondheimiin johtavaan, Ruotsin St Olavsleden:iin. Pituutta Suomessa yhteensä 500 km.
-
Lähtöpiste: Stundarsin museo ja kulttuurikeskus, reittien pituus 6,6 km (2 km)
Informaatiota: Reitit on merkitty. Reittien varrella on opasteita.
Palvelut: Levähdyspaikka, tulentekopaikka sekä käymälöitä. Stundarsissa kahvila.
-
Tjärlaxin luontopolku 4,1 km tai lyhyempi pätkä 1,7 km.
Lähtö Tjärlaxin lomakylästä, koordinaatit ETRS-TM35FIN N: 6936714 E: 201995
Reitin varrella kohtaat näille alueille epätavallisen luonnon. Täältä löytyy myös Närpiön vanhin puu.
-
Lähtöpiste: Ventäläntie 670, pysäköinti vain parkkialueella, älä sulje reitin alkua autollasi.
Pituus: 4km ympyräreitti
Vaikeus: Keskivaikea
Kulkuaika: n. 1h
Tuomaanmäen alueella on luonnonsuojelualue, josta löytyy pronssikautinen hautaröykkiö. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä on viety pois. Yhdestä on ilmeisesti viety kaikki kivet ja jäljellä on vain kehämäinen reunakiveys, jota on paikallisesti kutsuttu käräjäkiviksi tai tuomariympyräksi. Tästä juontaa juurensa paikan aiempi nimitys Tuomarmäki. Tuomaanmäki on ympäristöltään ja sijainniltaan hieno pronssikautinen röykkiökohde, jossa on myös runsaasti luontoarvoja. Reitin varrella patikoijan on mahdollista tutustua muinaisiin hauttaröykkiöihin, hiidenkirnuun (joka ei kuitenkaan ole todellisuudessa hiidenkirnu) ja monipuoliseen luontoon, sekä pitää taukoa laavulla. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/
-
Reitin pituus: 2,1 km
Lähtöpiste: Tölbyn–Vikbyntie 220.
Informaatiota: Västernäsetin grillipaikalle johtava kirkkopolku on 2,1 km. Jos ei halua palata samaa reittiä, voi käydä pumppaamolla, joka sijaitsee 750 metrin päässä grillipaikasta tai kävellä tietä pitkin Vikbyn läpi takaisin lähtöpaikkaan (3,6 km). Reitti on merkitty sini-punaisilla kepeillä. Opastus sopimuksen mukaan.https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/kyrkstigen
-
Valassaarten luontopolku kulkee entisen merivartioaseman pihalta Ebbskär -saaressa Storskäret -saaren eteläosan laiturille. Polun pituus yhteen suuntaan on 2,5 km.
Valassaarten saariryhmä sijaitsee Merenkurkun ulkosaaristossa, noin 15 km Björköstä luoteeseen. Björköbyläisten aloitteesta saari rauhoitettiin lintujensuojelualueeksi vuonna 1948. Saaren vaihtelevaan luontoon voi tutustua luonto- ja kulttuuripolulla.
Luontopolku on vain vesitse saavutettava. Saarella saa liikkua vain polkua pitkin merivartija-aseman, majakan, Båtsvikenin ja Östergårdsin välillä. Yleinen maihinnousukielto vallitsee lintujen pesimisaikana 1. toukokuuta – 31. heinäkuuta.
https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#valassaartenLP
-
Pituus vajaat 3 km. Reitin varrella on paljon nähtävää, kuten luola, pirunpeltoja ja muinaismuistoja. on Grillipaikalla myös näköalapaikka.
Lähtö: Övermark hembygdsgård, tai Bergvägen 34. Molemmissa paikoissa on laatikko, jossa on kartat, mutta Hembygdsgårdenin kohdalla on enemmän parkkipaikkoja. Hembygdsgårdenin koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6955016 E: 223288
-
Reitin lähtöpaikka: Velkmoss byagård (Ribackintie 94, Närpiö) tai Viitala (Petolahti) lähellä Bjurnäsintien ja Vargmossa skogsvägin risteystä. Edestakainen reitti on 9 km, Viitalaan 4,5 km.
Velkmossan vaellusreitti kulkee Maalahden kunnan ja Närpiön kaupungin alueella.
Reitti on paikoitellen merkitty keltaisilla nauhoilla ja puissa olevalla keltaisella värillä sekä infokylteillä. Vaellusreitin varrella on Nojärvsträsket, jonka lähellä on myös lintutorni. Nojärvsträsket on soinen ja umpeenkasvanut erämaajärvi, joka antaa hyvät pesimismahdollisuudet useille lintulajeille. Vaellusreitillä on myös polku Kackurmossenille.
koordinaattit: ETRS-TM35FIN N: 6971020 E: 215932
-
Rantaa myötäilevä edestakainen (5 km) reitti kalasaunalle (Finnhamnen). Reitin varrella on nk. ryssänuuneja, muistomerkkejä, vanhaa metsää, kluuvijärviä ja hienoja merimaisemia.
https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/vikarskat
-
Viitoitus Kuckuksentie 1148 alkaen (koordinaatit: 63.196587, 22.306571)
Pituus: 3 ja 4 km. Lähtö muinaistalolta.Lähde retkelle Vitmossenin kauniiseen luontoon katselemaan entisöityjä kivi- ja pronssikauden taloja. Vaelluspolku kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Vöyrin Tuckorin kylän itäpuolella.
Vaella pronssikauden reittiä pitkin ainutlaatuiseen asuinpaikkaan, hautajäännöksineen. Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.
https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/
-
Vuoressalossa patikoija voi kohota peltojen keskellä jylhien jäkälästä valkoisten kallioiden laelle. Kalliot kätkevät katveisiinsa monenlaista nähtävää ja koettavaa. Vuoressalossa on monia merkillisiä kivimuodostumia, joiden ihmisperäisyyttä on arvuuteltu vuosien varrella. Nykyisessä peruskartassa alueelle on merkitty esimerkiksi ”pakouuni” nimellä paikka, joka tarinan mukaan on matala muurattu muuri, jonka nuijamiehet ovat rakentaneet suojaksi. Paikalla on luonnollinen halkeama kalliossa, joka muodostaa noin 2 metriä korkean holvin. Alueeseen liittyy paljon taikauskoa, eikä kyseisiä paikkoja ole uskallettu paikallisten toimesta tarkemmin tutkia.
- Lähtöpiste: Kuivilantie 174. Pysäköintialue on vastakkaisella puolella tietä reitin alkupisteestä. Älä pysäköi tielle.
- Pituus: Kaksi n. 2km mittaista ympyräreittiä
- Vaikeus: Helppo
- Kulkuaika: 45min-1h
- Kartta ja GPX-tiedosto löytyy kotisivulta
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/
-
Tulevien vuosien aikana Vähässäkyrössä toteutetaan patikkareittien kehittämissuunnitelman 2021 pohjalta viisi patikkareitistökokonaisuutta:
- Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille
- Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistö
- Saarenpää-Mullolan polkureitti
- Korkiavuoren luontopolut
- Petulian patikka
Lisäksi on kehitteillä neljä teemoitettua reittiä
- Viiden sillan polkureitti Kyrönjoen varrella (julkaistu reittisovelluksessa, kehitetään edelleen 2023)
- Vähänkyrön lasten patikka (Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistön yhteyteen)
- Kolkin patikkapolku (RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)
- Kirkkosaaren historiapolku (Kirkkosaaren ja -lammen, Kaavontönkän ja Vähänkyrön kirkonmäen RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)
https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/vahakyro/
-
Vähänkyrön patikkareitit
Reiteistä on luotu yhteistyössä Vaasan kaupungin paikkatietopalveluiden kanssa nettiselaimella toimiva karttasovellus.
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/nahtavyydet-ja-kayntikohteet/koe-vahakyro/vahankyron-patikkareitit/
-
Maksamaalla sijaitseva Västerön saari on osa Vöyrin kunnasta. Alueen poikki kulkevalta luontopolulta avautuu komeat näköalat länteen Mikkelinsaarille. Täällä voit valita 3-12 kilometrin pituisia reittejä. Lähtöpisteet ovat
Söderskatantien tai Equityntien pysäköintialueet Västerössä.Reitin varrella on paljon nähtävää. Vapaussodan aikana vuonna 1917 tänne tuotiin aseita ja ammuksia. Tapahtuman muistoksi on pystytetty Equity-muistomerkki. Ryssbergetin kalliot saivat nimensä venäläisten laivojen mukaan, jotka syysmyrskyssä vuonna 1714 murskautuivat kallioita vasten. Lisäksi vanhaa maankohoamismetsää, merenlahtia, fladoja ja meren rantoja.
Reitin varrella löytyy pöytä ja penkki -yhdistelmiä, tulentekopaikkoja, kaksi taukotupaa, kuivakäymälöitä. Huom! Taukotupien tulisijat eivät ole käytössä. Tulentekopaikkoja voi käyttää, mutta reitillä ei ole puuhuoltoa.
Söderskatanillaa on mökki joka on auki ja jossa voi yöpyä tai vain keittää kahvia. Söderskatanin niemen etelärannalla on myös Metsähallituksen laituri.https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#vasteronvaellusreitti
-
Waterloo-reitti alkaa Waterloon pururadalta, joka sijaitsee Strandvägenin varrella Korsnäsin ja Molpen välissä (Strandvägen 3681).
Reitti ulottuu Waterloon alueen ja rannikolla sijaitsevan Lisasgrynnanin väliin. Waterloo on kaunis vaellusreitti, jossa maasto on vaihtelevaa. Yhdellä levähdyspaikoista on myös geokätkö.
Reitti on noin 7,3 km (3,66 km yhteen suuntaan).
Waterloo-alueella on myös DiscGolf-rata, kuntoportaat ja boulerata.
https://www.korsnas.fi/bibliotek-kultur-fritid/vandringsleder/