Ohita valikko

Luonto ja aktiviteetit

Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Tuomaanmäen luontoreitti

    Ventäläntie 670, Isokyrö

    Lähtöpiste: Ventäläntie 670, pysäköinti vain parkkialueella, älä sulje reitin alkua autollasi.

    Pituus: 4km ympyräreitti

    Vaikeus: Keskivaikea

    Kulkuaika: n. 1h

    Tuomaanmäen alueella on luonnonsuojelualue, josta löytyy pronssikautinen hautaröykkiö. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä on viety pois. Yhdestä on ilmeisesti viety kaikki kivet ja jäljellä on vain kehämäinen reunakiveys, jota on paikallisesti kutsuttu käräjäkiviksi tai tuomariympyräksi. Tästä juontaa juurensa paikan aiempi nimitys Tuomarmäki. Tuomaanmäki on ympäristöltään ja sijainniltaan hieno pronssikautinen röykkiökohde, jossa on myös runsaasti luontoarvoja. Reitin varrella patikoijan on mahdollista tutustua muinaisiin hauttaröykkiöihin, hiidenkirnuun (joka ei kuitenkaan ole todellisuudessa hiidenkirnu) ja monipuoliseen luontoon, sekä pitää taukoa laavulla. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

  • Tölby kyrkstig

    Tölbyn-Vikbyntie 220, Mustasaari

    Reitin pituus: 2,1 km
    Lähtöpiste: Tölbyn–Vikbyntie 220.
    Informaatiota: Västernäsetin grillipaikalle johtava kirkkopolku on 2,1 km. Jos ei halua palata samaa reittiä, voi käydä pumppaamolla, joka sijaitsee 750 metrin päässä grillipaikasta tai kävellä tietä pitkin Vikbyn läpi takaisin lähtöpaikkaan (3,6 km). Reitti on merkitty sini-punaisilla kepeillä. Opastus sopimuksen mukaan.

    https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/kyrkstigen

  • Valassaarten luontopolku

    Korsholm

    Valassaarten luontopolku kulkee entisen merivartioaseman pihalta Ebbskär -saaressa Storskäret -saaren eteläosan laiturille. Polun pituus yhteen suuntaan on 2,5 km.

    Valassaarten saariryhmä sijaitsee Merenkurkun ulkosaaristossa, noin 15 km Björköstä luoteeseen. Björköbyläisten aloitteesta saari rauhoitettiin lintujensuojelualueeksi vuonna 1948. Saaren vaihtelevaan luontoon voi tutustua luonto- ja kulttuuripolulla.

    Luontopolku on vain vesitse saavutettava. Saarella saa liikkua vain polkua pitkin merivartija-aseman, majakan, Båtsvikenin ja Östergårdsin välillä. Yleinen maihinnousukielto vallitsee lintujen pesimisaikana 1. toukokuuta – 31. heinäkuuta.

    https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#valassaartenLP

  • Valsbergin retkeilyreitti

    JJC2+MW Valsberg

    Pituus vajaat 3 km. Reitin varrella on paljon nähtävää, kuten luola, pirunpeltoja ja muinaismuistoja. on Grillipaikalla myös näköalapaikka.

    Lähtö: Övermark hembygdsgård, tai Bergvägen 34. Molemmissa paikoissa on laatikko, jossa on kartat, mutta Hembygdsgårdenin kohdalla on enemmän parkkipaikkoja. Hembygdsgårdenin koordinaatit: ETRS-TM35FIN N: 6955016 E: 223288

    https://visitnarpes.fi/fi/kategorier/vaellus

  • Vikarskatin reitti

    Björköby fiskehamn, Vikarskatvägen, Mustasaari

    Rantaa myötäilevä edestakainen (5 km) reitti kalasaunalle (Finnhamnen). Reitin varrella on nk. ryssänuuneja, muistomerkkejä, vanhaa metsää, kluuvijärviä ja hienoja merimaisemia.

    https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/vikarskat

  • Vitmossen vaelluspolut

    58W4+JM Tuckur

    Viitoitus Kuckuksentie 1148 alkaen (koordinaatit: 63.196587, 22.306571)
    Pituus: 3 ja 4 km. Lähtö muinaistalolta.

    Lähde retkelle Vitmossenin kauniiseen luontoon katselemaan entisöityjä kivi- ja pronssikauden taloja. Vaelluspolku kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Vöyrin Tuckorin kylän itäpuolella.

    Vaella pronssikauden reittiä pitkin ainutlaatuiseen asuinpaikkaan, hautajäännöksineen. Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.

    Katso kartta.

    https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/

  • Vähäkyrön retkeilyreitti

    Vähäkyrö

    nainen metsäsää

    Tulevien vuosien aikana Vähässäkyrössä toteutetaan patikkareittien kehittämissuunnitelman 2021 pohjalta viisi patikkareitistökokonaisuutta:

    • Patikkareitistö Kruutarista Mestoosplassille
    • Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistö
    • Saarenpää-Mullolan polkureitti
    • Korkiavuoren luontopolut
    • Petulian patikka

    Lisäksi on kehitteillä neljä teemoitettua reittiä

    • Viiden sillan polkureitti Kyrönjoen varrella (julkaistu reittisovelluksessa, kehitetään edelleen 2023)
    • Vähänkyrön lasten patikka (Ojaniemi-Hyyriän patikkareitistön yhteyteen)
    • Kolkin patikkapolku (RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)
    • Kirkkosaaren historiapolku (Kirkkosaaren ja -lammen, Kaavontönkän ja Vähänkyrön kirkonmäen RKY-alue; valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö)

    Reiteistä on luotu yhteistyössä Vaasan kaupungin paikkatietopalveluiden kanssa nettiselaimella toimiva karttasovellus.

    https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/vahakyro/

  • Västerön vaellusreitit

    Unnamed Road, 66640 Vörå

    Maksamaalla sijaitseva Västerön saari on osa Vöyrin kunnasta. Alueen poikki kulkevalta luontopolulta avautuu komeat näköalat länteen Mikkelinsaarille. Täällä voit valita 3-12 kilometrin pituisia reittejä. Lähtöpisteet ovat
    Söderskatantien tai Equityntien pysäköintialueet Västerössä.

    Reitin varrella on paljon nähtävää. Vapaussodan aikana vuonna 1917 tänne tuotiin aseita ja ammuksia. Tapahtuman muistoksi on pystytetty Equity-muistomerkki. Ryssbergetin kalliot  saivat nimensä venäläisten laivojen mukaan, jotka syysmyrskyssä vuonna 1714 murskautuivat kallioita vasten. Lisäksi vanhaa maankohoamismetsää, merenlahtia, fladoja ja meren rantoja.

    Reitin varrella löytyy pöytä ja penkki -yhdistelmiä, tulentekopaikkoja, kaksi taukotupaa, kuivakäymälöitä. Huom! Taukotupien tulisijat eivät ole käytössä. Tulentekopaikkoja voi käyttää, mutta reitillä ei ole puuhuoltoa.
    Söderskatanillaa on mökki joka on auki ja jossa voi yöpyä tai vain keittää kahvia. Söderskatanin niemen etelärannalla on myös Metsähallituksen laituri.

    https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#vasteronvaellusreitti

  • Ylipään reitit

    Valtaalantie 403, Isokyrö

    Lähtöpiste: Reiteille voi lähteä kahdesta eri pisteestä, joko Ylipään Nuorisoseuran parkkialueelta Valtaalantie 403 tai Lukkuhaan leirintäalueen vierestä Kortesluomantie 157. Pysäköinti vain parkkialueille.

    Pituus: Useampi ympyräreitti 1-5km

    Vaikeus: Helppo, paljon korkeuseroja

    Kulkuaika: 5 km reitti n. 1 h

    Ylipään monipuoliset reitit tarjoavat jokaiselle jotakin. Alueelta löytyy monipuoliset kuntoreitit eri mitoissa sekä useampi laavu. Reitin keskivaiheilla Marjamäen näkötornin kupeessa on mahdollista huilata vaikka isommalla porukalla, koska laavuja on siellä kaksin kappalein. Reitistö on keskeisellä paikalla ja helposti saavutettavissa. Leirintäalueen läheisyys tekee reitistöstä otollisen kohteen myös alueen matkailijoille, jolloin lähestyminen reitille tapahtuu metsäisten maisemien läpi Marjamäen laelle. Tarinapolku-mobiilipelin yksi tarinoista löytyy täältä.

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/

  • Åminnen vaellusreitti

    Mobergintie 520, Maalahti

    Lähtöpaikka: Mobergintie 520 tai Åminnentie 251. Mobergintien lähtöpaikalla ei ole pysäköintiä, joten suositeltavaa on pysäköidä auto Merenkurkun venemuseolle, jossa on myös lintutorni ja grillipaikka, ja mennä sieltä Åminnen vaellusreitille Åminnentietä ja Mobergintietä pitkin. Vaihtoehtoisesti auton voi pysäköidä osoitteeseen Åminnentie 251 (”Dimmornas bro”), jossa on myös grillipaikka.

    Reitin pituus on 2 km, 4,1 km tai 5,1 km. Reitti on helppokulkuinen ja sopii kaikille. Vaellusreitin kartta (pdf)

    https://www.malax.fi/fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/liikunta-urheilu-ja-ulkoilu/ulkoilu-ja-liikunta/vaellusreitit-ja-luontopolut/

  • Öjbergetin luontopolku

    Öjbergintie 98

    Tervetuloa vaihtelevalle vaellukselle Öjbergsmossenin suolta hiidenkirnun kautta ja pirunpellon yli Söderfjärdenin meteoriittikraatterin kitumäntyiselle reunalle.
    Öjbergetin luontopolku sijaitsee Sundomissa 9 kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Polku on 2,5 km pitkä ja se alkaa Öjbergetin stadionalueen suurelta opastetaululta. Reitillä on 12 rastia, joilla sanoin ja kuvin kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta.

    Täältä löytyy vanhimmat jäljet inhimillisestä toiminnasta Vaasan seudulla. Jäljet ovat peräisin kivikaudelta noin 4 000:n vuoden takaa.

    Laskettelurinteen huipulta näkötornista (+ 65 m mpy.) on laaja näköala Söderfjärdenille, Sundomin kylään, saaristoon ja Vaasan kaupungin keskustaan.  Näkötornissa on infotauluja, joissa kerrotaan, mitä eri suunnilta näkyy.

    Laskettelurinteen laelta pääsee turvallisesti kuntoportaiden pitkin alas stadionalueelle, jossa grillikota voidaan käyttää ympäri vuoden.

    Esite luontopolusta (pdf-muodossa) voi ladata tästä linkistä.

     

     

    http://www.sundom.fi/fi/nahtavyyksia

  • Öjenin luontopolku

    Myrgrundintie 166, Vaasa

    Öjenin luontopolun, 4,5 km, varrella on yksitoista kohdeopastetta, joiden avulla retkeilijä voi tutustua alueen luontoon, lääkekasveihin sekä vanhoihin kansanuskomuksiin. Rengasmainen polku on helppokulkuinen, sillä maasto on vain lievästi kumpuilevaa. Polulla kulkiessa on syytä ottaa huomioon, että pitkospuut voivat olla liukkaita sääoloista riippuen. Polun kiertoaika kävellen on noin 2,5 – 3 tuntia.

    Palvelut: Polun varrella olevalla taukopaikalla on penkit, tulentekopaikka sekä kompostikäymälä.

    Öjen on noin 4 km Vaasan keskustasta. Luontopolulle pääsee Myrgrundintien (nr 6741) varrella olevalta pysäköintialueelta. Pysäköintialueelta jatketaan kävellen Öjenin hiekkatietä noin 300 metriä, kunnes luontopolulle johtava pieni silta ja opastustaulut tulevat näkyviin tien vasemmalla puolella.

    https://www.luontoon.fi/ojen