Luonto ja aktiviteetit
Hae kiinnostavia aiheita tyypin ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
24 Hakutulosta, sivu 1/2
Tyhjennä rajaukset-
5 sillan polkureitti Kyrönjoen varrella
-
Andkilin vaellusreitillä on kaksi reittiä: yksi reitti on 1,7 km ja toinen, pidempi reitti liki 9 km.
Opastus reitille Rekipellontieltä/Torrkullvägeniltä jatkuen Kondivorintielle asti.
Pidemmän reitin ensimmäisellä osuudella maasto on kohoavaa, kallioista ja kivistöistä. Sitten reitti jatkuu metsäisessä ja avoimessa maastossa. Reitin korkein kohta on kokonaiset 52 metriä merenpinnan yläpuolella. Reitin loppupuoliskolla paikkoja on merkitty kylteillä, joihin paikkojen nimet on kirjoitettu murteella. Paikat ovat saaneet nimensä vanhojen tarujen mukaan. Anna mielikuvituksesi laukata ja tutustu paikkojen nimien historiaan.
https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/
-
Bergöltä löydät kauniin 8 kilometriä pitkän vaellusreitin, joka vie sinut Granön kauneimpiin metsäalueisiin, soille ja kallioille. Vaellusreitin varrella on levähdyspaikkoja, infotauluja ja taideteoksia sekä grillikota Adolf, jossa voit levähtää samalla kun paistat makkaraa tai syöt eväitäsi.
-
Björkö-Paniken vaellusreitit
Björkö-Panike -vaellusreitin saaristo-osa
Björkö-Paniken vaellusreitin saaristo-osa on 8 km yhteen suuntaan ja kulkee pääasiassa Slåttskäretin saarella aivan maailmanperintöalueen ytimessä. Reitin varrella todella koet saariston rauhan ja näet maankohoamisrannikon erikoisuudet moreeniharjanteista sulkeutuneisiin merenlahtiin. Saarella laiduntaa saaristoperinteen mukaisesti lampaita kesäisin.
Slåttskäretin saarella sijaitsevalle reitille tarvitsee venekuljetuksen salmien yli joko Paniken kylän puolelta tai Björköbyn kylän puolelta. Björköbystä kuljetuksen voi tilata joko Svedjehamnin satamasta tai Långgrundetin taukopaikalta, jonne kävellään polkua pitkin Svedjehamnista (n. 3,5 km).
Vaellusreitti on keskivaativa, ja jotkut osuudet ovat kivisiä tai kosteita.
Lähtöpisteet:
- Svedjehamnin sataman pysäköintialue, Björköntie 1008, 65870 Björköby, josta veneellä vaellusreitin saaristo-osalle.
- Vargiksen pysäköintialue, ei tarkkaa osoitetta, Vargiksentie, 65970 Söderudden, josta veneellä vaellusreitin saaristo-osalle.
Katso vaellusreitin tarkempi reittikuvaus!
Björkö-Panike -vaellusreitin mantereella oleva osa
Björkö-Panike -vaellusreitin mantereella oleva osa (Svedjehamn-Långgrund-Svedjehamn) on kuljettavissa ilman venekuljetusta ja osittain ympyräreittinä. Reittivalinnasta riippuen vaelluksen pituus on 7-10 km.
Voit lukea lisää vaellusreitin alkuosuudesta täältä.Lähtöpiste: Svedjehamnin pysäköintialue, Björköntie 1008, 65870 Björköby. Pysäköintialueella on vapaaehtoinen pysäköintimaksu.
Bodvattnetin kierto
Bodvattnetin kierto 4 km ympyräreitti, josta vaativaa esteetöntä osuutta 1 km tai 1,4 km/suunta
Bodbackin vanhasta kalasatamasta lähdettiin postisoutuveneillä vielä noin 100 vuotta sitten vaarallisille matkoille kivikkoisen Merenkurkun yli Uumajaan. Postin lisäksi kuljetettiin myös valtion virkamiehiä. Nyt vain pieni puro yhdistää tämän sataman mereen! Tule katsomaan miten maankohoaminen muuttaa Merenkurkun maailmanperintömaisemaa!
Vaativuus: Vaativa esteetön.
Kulkuaika: Sulan maan aikaan koko kierros (4 km) jalan 1,5 tuntia, ei talvikunnossapitoa.Sulan maan aikaan kulkuaika pyörätuolilla yhteen suuntaan:
- Svedjehamnin pysäköintipaikka – Saltkaretin näkötorni – Märaryggbro-kalojen katselusilta 1 km/suunta, noin 0,5 tuntia
- Svedjehamnin pysäköintipaikka – Bodback vanha satama 1,4 km/suunta, vajaa tunti
Svedjehamnin pysäköintipaikka – Saltkaretin näkötorni välinen osuus aurataan talvella, samoin pysäköintipaikka.
-
Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin ensimmäinen osuus on valmis (avajaiset 1.6.2022). Kymmenen kilometrin mittainen reitti kulkee Sundominlahden rantaa mukaillen Kalarannasta aina Risöhön saakka, ja sen varrelle on rakennettu muun muassa uusia taukopaikkoja sekä kokonaan uusi silta Vanhan Vaasan kanaalin yli.
Faktoja uudesta reitistä
- Kalaranta-Risö on alku noin 30 kilometrin mittaiselle Eteläisen kaupunginselän reitille.
- Reitin varrelle on rakennettu taukopaikkoja, penkkejä sekä rantautumispaikkoja melojille. Lisäksi valaistusta ja opasteita on paranneltu.
- Reitillä on useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, joista kerrotaan lisää sen varrelle pystytetyissä kylteissä.
- Ulkoilureitti on suurimmalta osin esteetön ja esimerkiksi Suvilahdesta lähtee kaksi metriä leveä esteetön kulkuväylä aina Majakkakivelle saakka.
-
Fatisaaren patikkareitin alkuosa kulkee vaihtelevassa maastossa, kunnes silmien eteen avautuu laajat suomaisemat, joiden ihasteleminen onnistuu kuivin kengin. Sen mahdollistaa yli kilometrin mittaiset pitkospuut, joiden varrella patikoija voi hengittää suon tuoksua ja levähtää Fatisaaren jylhän kallion päällä sijaitsevalla laavulla. Kauniit maisemat pääsee näkemään vielä toiseen otteeseen palaamalla samoja jälkiä takaisin lähtöpaikalle
- Lähtöpiste: Tulisalontie 525 kohdalta käännytään Marjoniementielle, jota jatketaan, kunnes Tuuralan metsästysmajan kohdalta kääntyy kapea tie oikealle. Reitti löytyy tämän tien päästä. Pysäköi autosi niin, ettei se estä muita tien käyttäjiä. Älä pysäköi metsästysmajan pihaan!
- Pituus: n. 6km edestakainen
- Vaikeus: Helppo
- Kulkuaika: 1,5h-2h
- Kartta nettisivulla
- GPX tiedosto tästä
https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/liikunta/luontoreitit/patikkareitisto/
-
Fållbäckin polku Ylimarkun Högåsenilla on n. 6,5 km. Lähtö Högåsenin urheilumajalta. Polku on merkitty keltaisella reittimerkeillä ja kulkee vaihtelevassa maastossa. Talvella täältä löytyy myös hiihtolatu.
Koordinaatit ETRS-TM35FIN N: 6951949 E: 219851
-
Vaellusreitti kulkee luonnonkauniilla järvialueella Iskmon ja Jungsundin kylissä. Lähtö on Jungsundin urheilukentän kohdalta, Jungsundintie 641. Valittavana on eripituisia matkoja 1,8 kilometristä aina 12 km asti. Reitillä on taukopaikkoja, joissa voi grillata; Strömssund (2 km lähdöstä), Kråknässkatan (3 km lähdöstä) ja Björnhällorna (6,5 km lähdöstä). Halutessasi voit myös aloittaa vaelluksen Hallonnäsin kohdalta, Tistronskärsintie 98.
Painettuja karttoja löytyy lähtöpaikoista, mutta voit myös tulostaa oman kartan tästä. -
Lähtö Kimon ruukilta, Ruukinkatu 38.
Pysäköinti tien reunaan.
Reitit: 1,5 km, 3 km ja 8 km.
Reitillä on neljä pöydin ja penkein varustettua taukopaikkaa. 1,5 ja 3 kilometrin reitit ovat leveää pururataa, jolla voi liikkua myös lastenvaunujen kanssa sekä saattajan kanssa pyörätuolilla. Pururadan kunto riippuu kuitenkin säästä ja vuodenajasta. 8 kilometrin reitti on osittain maastopolkua.
Kartan ja kattavamman esitteen voi ostaa Kimon ruukkimuseosta ja galleriasta tai Einars cafésta: Kimo Bruk
Kävele kävelyn päätteeksi kauniin ruukkipuiston läpi ja kierrä ruukin neitotanssi, eli kivilabyrintti.
https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/
-
Lähtö Keskis Uf talosta, osoitteessa Brännarsintie 730.
Reittivaihtoehdot 1,7 km, 3,5 km ja n. 6 km. Reitin varrella on penkkejä ja pieni grillipaikka.https://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/
-
Kunin vaellusreitti koostuu kahdesta reitistä: pohjoisesta (6,4 km) ja eteläisestä (7,9 km). Reitin kokonaispituus on 12,5 km ja lähtöpaikka on Kunintie 100 (infotaulun luota).
https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/kunin-vaellusreitti
-
Lähtöpaikka: Storsjön (Storsjövägen 617) tai Mamrelund (Mamrentie 357). Reitin pituus on 8 km tai yhteen suuntaan 4 km.
Maalahden Storsjönin ja Petolahden Mamrelundin välillä oleva polku on pitkään ollut yhdysreitti Maalahden metsäkylien välillä. Reitti on merkitty oransseilla heijastinkepeillä ja infokylteillä.
-
Vaihteleva ja kaunis luonto, suot, aarniometsä ja tarujen verhoama Björnberget, osittain jo 100-200 vuotta sitten tallattuja polkuja sekä helminauha pieniä metsälampia ja hienoja taukopaikkoja – suunnilleen näillä sanoin voisi lyhyesti kuvailla Petsmon vaellusreittiä.
Voit vaeltaa 0,6 kilometristä 12,5 kilometriin – riippuen valitsemastasi reitistä. Reitillä on kaksi eri lähtöpaikkaa ja jos valitset kävellä koko reitin, kuljet kaikkien neljän grillipaikkojen kautta. Jokainen niistä on ainutlaatuinen omalla tavallaan, mutta kaikista on suurenmoinen näköala.
info@petsmovandringsled.fi
-
Vaasan Pilvilammen retkeilyalue sijaitsee kaupungin itäpuolella noin 9 kilometrin etäisyydellä keskustasta. Pilvilampi on suurmaisemaltaan osa laajaa Höstveden selännealuetta, joka jatkuu pohjoisessa aina Vaasan kaupungin ulkopuolelle asti. Pilvilammen retkeilyalue on pinta-alaltaan noin 800 hehtaarin laajuinen. Talvisin alueella on hyvät latuverkostot hiihtämiseen ja kesäisin voi pyöräillä alueen merkityillä reiteillä.
Lataa esite Pilvilammen luontopolusta tästä.
https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/vapaa-aika/luontovaasa/retkeilykohteet/luontokohteet/pilvilampi/
-
Alueella on vaellusreitistö ja laavut, sekä n. 8 m korkea näkötorni upeine näköaloineen. Laavuille toimitetaan polttopuita muutaman kerran vuodessa. Alueella on myös talviaikaan valaisemattomia latuja. Rajavuoren vaellusreitti on n. 5.5 km pitkä rengasreitti. Reitti lähtee erä- ja vaelluskeskuksen pihalta.
Laihian Rajavuoresta on yhteys myös Levälammelle, joka on Metsähallituksen ylläpitämä retkeilyalue Kurikan ja Laihian rajalla. Levälammelta on yhteys Jurvan Pässilään ja edelleen Ilmajoen Kalajaisjärvelle. Reitti tunnetaan nimellä Kurjen kierros ja matkaa Rajavuoresta Kalajaisjärvelle kertyy 30 km.
https://laihia.fi/hyvinvointi-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntatilat-ja-alueet/ulkoliikuntapaikat/
-
Viitoitus Norrvallasta alkaen, Vöyrintie 305-307.
Reitit 3 -7 km.
Yhdysreitti Bobergsledenin ja Vitmossledenin välillä tarjoaa mahdollisuuden pidemmällekin vaellukselle, matkaa edestakaisin on yli 20 km.
Reitin varrella voi vaeltaa myös lyhyempiä osia, sillä se kulkee Rökiön metsätien varrella useiden sivuteiden ohi ja myös näistä voi lähteä liikkeelle. Koet vaihtelevaa luontoa; vanha taikametsä, soita ja luhtia sekä muinaisjäännöksiä.Kartta Norrvalla-Boberget
Kartta Norrvalla-Boberget-Lasor-Vitmossenhttps://www.vora.fi/fi/palvelut/liikunta-ja-urheilu/vaellusreitit/
-
10 km (5+5 km)
Lähtöpiste: Skatilan urheilukenttä
Päätepiste: Storhälleberget
Palvelut: Storhällebergetillä on tulentekopaikkoja.https://mustasaari.fi/hyvinvointi/vapaa-aikatoiminta/luonto-ja-ulkoilureitit/skatilan-vaellusreitti
-
Sommarön luontopolku, 1,5 km tai 2,4 km rengasreitit ja pitempi reitti 7 km/suunta sekä vaativa esteetön 2,4 km ympyräreitti .
Tule nauttimaan maailmanperinnön maisemista koko perheen voimin. Alueella on luontopolun lisäksi myös hiekkateitä, jotka soveltuvat lastenvaunuille.
Kaksi tulentekopaikkaa, kaksi kuivakäymälää, pöydät ja penkit; Sommarön vartiotuvan pihalla kaksi laavua yleisessä käytössä. Polun kummassakin päässä maastotaulu karttoineen ja polun varrella on viisi luontopolkutaulua. Kaikki taulut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sommarön vartiotupaa voi myös vuokrata ryhmille.
Vuosina 1940–2000 alueella toimivat puolustusvoimien varikko ja rannikkotykistölinnake. Puolustusvoimien jäljiltä alueella on tie- ja polkuverkosto, useita purettujen rakennusten pohjia, laituri, tykkien alustoja ja ammuskellareita. Rannikkotykistölinnakkeen muistoksi on pystytetty muistomerkki. Pidemmän reitin varrella on geologisesti mielenkiintoinen hiidenkirnu ja saariston kulttuurimaisemaa kiviaitoineen.
https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#sommaronLP
-
Lähtöpiste: Stundarsin museo ja kulttuurikeskus, reittien pituus 6,6 km (2 km)
Informaatiota: Reitit on merkitty. Reittien varrella on opasteita.
Palvelut: Levähdyspaikka, tulentekopaikka sekä käymälöitä. Stundarsissa kahvila.
-
Reitin lähtöpaikka: Velkmoss byagård (Ribackintie 94, Närpiö) tai Viitala (Petolahti) lähellä Bjurnäsintien ja Vargmossa skogsvägin risteystä. Edestakainen reitti on 9 km, Viitalaan 4,5 km.
Velkmossan vaellusreitti kulkee Maalahden kunnan ja Närpiön kaupungin alueella.
Reitti on paikoitellen merkitty keltaisilla nauhoilla ja puissa olevalla keltaisella värillä sekä infokylteillä. Vaellusreitin varrella on Nojärvsträsket, jonka lähellä on myös lintutorni. Nojärvsträsket on soinen ja umpeenkasvanut erämaajärvi, joka antaa hyvät pesimismahdollisuudet useille lintulajeille. Vaellusreitillä on myös polku Kackurmossenille.
koordinaattit: ETRS-TM35FIN N: 6971020 E: 215932