Ohita valikko

Palveluopas - Rekrytointi, tuki ja viranomaisasiat

Löydä työntekijä

Uuden työntekijän rekrytointi vaatii työnantajalta aina aikaa, rahaa ja henkilöresursseja. Rekrytointia tehostaa huolellinen suunnittelu.

Neuvontaa ja valmennusta

  • Työmarkkinatori – Ilmoita työpaikasta ja etsi työnhakijoita alueellisesti tai kansallisesti. Apua ulkomaalaisen osaajan palkkaamisen suunnitteluun ja toteutukseen.
  • Welcome Office – Maahanmuuton, kotoutumisen ja asettautumisen neuvonta- ja ohjauspalvelua vahvalla paikallistuntemuksella.
  • Kotouttamispalvelut – Ohjaus- ja neuvontapalveluita kansainvälistä suojelua ja myönteisen turvapaikan saaneille.
  • VASEK Vaasan seudun kehitys – Neuvontaa ja kontakteja rekrytointiin.
  • Talent Coastline – Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan työperäisen maahanmuuton koko ekosysteemi palveluksessasi.
  • Work in Finland – Valtakunnallista työnantajaneuvontaa ja rekrytointiverkostoja ulkomaille.
  • Ratkaisuja työvoimapulaan -etävalmennus – Konkreettista, maksutonta valmennusta juuri sinun yrityksesi kansainvälisen rekrytoinnin tarpeisiin.

Kansainvälinen rekrytointi

 

Kohtaa ja verkostoidu

Tapaa ja haastattele työnhakijoita kasvokkain ja verkossa. Verkostoidu koulutusorganisaatioiden, palveluntarjoajien ja muiden yritysten kanssa.

Löydä osaaja oppilaitoksista

  • YA Rekryteringsutbildning för företag – Yrkesakademin i Österbotten Edunovan työelämälähtöinen lisä- ja täydennyskoulutus yritysten tarpeisiin.
  • Silta työelämään – laajalla kurssilla maahanmuuttajat perehtyvät suomalaisen työelämän edellyttämiin perustaitoihin, kuten suomen kieleen, kulttuuriin ja yhteiskuntaan.
  • Ilmoittaudu työharjoittelupaikkoja tarjoavaksi yritykseksi. Ole meihin yhteydessä tämän lomakkeen kautta. [tähän vissiin joku lomake joo]

Verkostoidu

  • Matchmaking/Speed Dating (Silta-hanke)
  • Edu+Job Vaasa ja Kokkola – Tavoita opiskelevat nuoret ja nuoret aikuiset, jotka etsivät työpaikkaa, kesätyötä tai harjoittelupaikkaa.
  • Contact Vaasa – Löydä työntekijä korkeakouluopiskelijoiden rekrytointitapahtumasta.
  • Talent Forum Vaasa – Löydä työntekijä korkeakouluopiskelijoiden ura- ja rekrytointitapahtumasta.
  • Global Talent Connect Vaasa – Yritysten ja kv. osaajien kohtaamistapahtuma.
  • European Job Days -virtuaalitapahtumat
  • Work in Finland – Tapahtumia, tietoa ja palveluita kv. rekrytointiin

 

Työpaikkailmoitus ja rekrytointi

Kerro selkeästi ja konkreettisesti tehtävän sisällöstä ja sen hoitamiseen vaadittavasta osaamisesta, kielitaidosta ja palkkatasosta. Mieti ennalta, mitä taitoja voi oppia työssä ja mitä osaamista tarvitaan ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Ulkomaalaiset arvostavat suomalaista hyvää työilmapiiriä, työtiloja- ja välineitä sekä tasapainoa työn ja vapaa-ajan välillä,  joten kerro myös niistä!

Ohjeita laatimiseen

Julkaisukanavia

  • Työmarkkinatori -Suomen kattavin verkkopalvelu osaajien etsimiseen.
  • Ilmoita työ- ja harjoittelupaikoista Vaasan yliopiston opiskelijoille Jobteaserissa
  • Tiitus – Tavoita kaikki Suomen opiskelijat ja ilmoita työ- tai koulutussopimuspaikoista.
  • Suorahakuyritykset – Ulkoista osaajan etsintä: rekrytointia, henkilöstövuokrausta ja suorahakua eli headhuntingia.
  • EURES European Employment Services – Maksuton yhteys valtavaan joukkoon eurooppalaisia, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään Suomessa.

Lisämateriaalia

Viranomaisasiointi

Ulkomaalaisen työntekijän palkkaamiseen liittyvän viranomaisasioinnin kaikkiin vaiheisiin on saatavilla apua. Työntekijää koskevat samat lait ja työehtosopimukset kotimaasta huolimatta, mutta joitakin erityisvelvoitteita työnantajalle on. Työnteko-oikeus määräytyy kansalaisuuden mukaan. Yleistyvä tapa on, että työnantaja vastaa oleskeluluvasta – se on erinomainen keino erottua kilpailijoista, sillä ulkomaalaisesta prosessi voi tuntua haastavalta.

Työnantajan tulee aina varmistua siitä, että hänen EU/ETA-alueen ulkopuolisesta maasta tulevalla ulkomaalaisella työntekijällään on oikeus tehdä töitä Suomessa. Työskentelyoikeuden työnantaja voi todentaa oleskelulupakortista. Tämä oikeus saadaan hakemalla oleskelulupaa hyväksytysti.

EU-/ETA-kansalainen ei tarvitse työntekijän oleskelulupaa, mutta hänen tulee tehdä oleskeluoikeuden rekisteröinti Maahanmuuttovirastossa kolmen kuukauden kuluessa.

Pohjoismaan kansalaisen ei tarvitse rekisteröidä oleskeluoikeutta, mutta hänen tulee käydä henkilökohtaisesti rekisteröitymässä Digi- ja väestötietovirastossa.

Tukea palkkaamiseen

Palkkatuki

Yrityksesi voi hakea työllisyyspalveluiden harkinnanvaraisesti myöntämää palkkatukea työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin. Tukea myönnetään useimmiten 5 tai 10 kuukauden ajaksi. Palkkatukijaksoon vaikuttavat palkattavan henkilön työttömyyden kesto ja alentuneen työkyvyn vaikutus työtehtävässä suoriutumiseen. Tuen suuruus on enimmillään 1260–2020 euroa kuukaudessa. Palkkatukea voidaan myöntää työsuhteeseen, joka on toistaiseksi tai määräaikaisesti voimassa oleva, oppisopimuskoulutukseen sekä osa-aikaiseen työsuhteeseen. Lisätietoja: Palkkatuki – Palvelut – Työmarkkinatori

EURES TMS -tuki

Targeted Mobility Scheme- hankkeet tukevat rekrytointeja maasta toiseen EU-alueella, Norjassa ja Islannissa. Tuen määrä yritykselle on 1390–1750 euroa/rekrytoitu työntekijä. Tuki on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille, ja perustuu työnantajan laatiman perehdyttämisohjelman laajuuteen. Vastaavasti myös työntekijä voi hakea tukea esimerkiksi muuttokustannuksiin ja kielikoulutukseen. Lisätietoa: Työmarkkinatori

Muita tuettuja mahdollisuuksia

  • Vaasa International Talents – Tavoita vaasalaisten korkeakoulujen kansainväliset opiskelijat. Opintoihin liittyvää harjoittelua työpaikoilla, työssäoppimisjaksoja ja opinnäytetöitä.
  • Työllistämisen Vaasa-lisä – Harkinnavaraista tukea 350 eur/kk yhdeksään kuukauteen asti
  • F.E.C rekrytoiva koulutusohjelma – Educated with Companies -koulutuksen kautta työnhakija kehittää ammatillista osaamistaan yritysten tarpeisiin teorian ja työssäoppimisen kautta. Ohjelma on tarkoitettu korkeakoulutetuille ja asiantuntijatehtävissä aiemmin työtä tehneille työttömille.

Oppisopimuskoulutus

Kouluttamalla oppisopimuksella työntekijän työpaikalla saat juuri sinun yrityksellesi sopivinta osaamista nopeasti ja kustannustehokkaasti. Oppisopimus on työnantajan ja opiskelijan välinen määräaikainen työsopimus, jonka kesto on 4–36 kuukautta. Oppisopimuksen aikana työntekijä suorittaa perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa. Työnantajalle voidaan maksaa korvausta opiskelijan kouluttamisesta ja ohjaamisesta. Koulutuskorvaus sovitaan oppisopimuksessa erikseen ja on tutkinnosta riippuen 0–150 €/kk. Lisätietoja oppisopimus.fi

Tutustu myös alla olevista linkeistä Vaasan ammattioppilaistosten tarjoamiin oppisopimuksiin.

Koulutussopimus

Koulutussopimusjakso on toisen asteen ammatillisiin opintoihin kuuluva työpaikoilla tapahtuvaa oppimista eli nk. työharjoittelua. Koulutussopimuksella tehty työharjoittelu ei ole työsuhde, eikä sen ajalta makseta palkkaa. Sopimuksen pituus sovitaan opiskelijan tutkinnon osien mukaan. Lisätietoja: koulutussopimus.fi

Työharjoittelu

Määräajan kestävää työnantajan lukuun tehtävää työtä, joka on yleisesti kestoltaan muutamista viikoista kolmeen kuukauteen. Tarkoituksena on perehdyttää harjoittelija työelämään ja lisätä hänen ammattitaitoaan. Työharjoittelusta käytetään yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa nimitystä korkeakouluharjoittelu. Työttömän työnhakijan työharjoittelu tehdään Työllisyyspalveluiden kautta työkokeiluna.

Ammatillinen työvoimakoulutus

Työllisyyspalveluiden kautta haettavissa työvoimakoulutuksissa opiskelee paljon eri alojen osaajia, jotka etsivät työ- tai työharjoittelumahdollisuuksia koulutuksen ajalle tai sen jälkeen. Tästä joukosta on mahdollista löytää juuri yrityksen tarpeita vastaava osaaja.

  • Tutustu käynnissä oleviin työvoimakoulutuksiin tästä linkistä.
  • Vaasan ammattiopisto Vamia järjestää työvoimakoulutuksia mm. seuraavilla aloilla: kiinteistö, puhdistus, rakennus sekä kone ja metalli. Tutustu tarkemmin tästä linkistä.

Työkokeilu

Yrityksesi saa apukäsiä käyttöönsä ja mahdollisuuden myöhemmin rekrytoida talon tavat tuntevan työntekijän. Työkokeilijat ovat tyypillisesti työhön palaavia tai nuoria, jotka hakevat uutta suuntaa alavalinnalle tai opintosuunnalle. Työkokeilu ei ole työsuhde, eikä sen ajalta makseta palkkaa. Työkokeilu kestää tyypillisesti 1–3 kuukautta, enintään 6 kuukautta. Lisätietoja: Työkokeilu – Palvelut – Työmarkkinatori