Osaaminen on monen asian summa. Ammatillinen osaaminen on esimerkiksi koulutuksen ja työkokemuksen avulla saavutettua osaamista ja taitoa. Myös työntekijän elämänkokemus voi olla arvokas lisä työnantajalle. Osaamista voidaan kartoittaa ja tehdä näkyväksi erilaisin keinoin.
Useimmiten työnantaja voi itse arvioida tutkinnon sopivuutta tarjoamaansa tehtävään. Tutkinnon tunnustaminen eli vertailukelpoisuuden vahvistaminen suomalaiseen tutkintoon nähden vaaditaan, jos ammatti on Suomessa säännelty tai tehtävään on lakiin perustuvana vaatimuksena tietyn tasoinen Suomessa suoritettava korkeakoulututkinto.
Tutkintojen tunnustamisella tarkoitetaan päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden toisessa maassa suoritettu tutkinto antaa työtä tai opiskelupaikkaa haettaessa. Työnhakija vastaa itse tutkintonsa tunnustamisen hakemisesta. Päätöksiä tekevät viranomaiset, oppilaitokset ja korkeakoulut sekä työnantajat.
Osaamisen tunnistaminen vaatii erityisiä tietoja ja taitoja niin työntekijältä kuin työnantajaltakin.
Rekrytointia suunnitellessa on hyvä pitää mielessä, että kaikissa tehtävissä kotimaisten kielten sujuva taito ei välttämättä ole yhtä tärkeä kuin ammatillinen pätevyys, taidot ja sopivuus. Tarjolla on runsaasti vaihtoehtoja kieliosaamisen vahvistamiseen työntekijän jo aloitettua työssä.
Jo rekrytointia suunnitellessa on hyvä pohtia avoinna olevan tehtävän vaatimaa todellista kielitaitoa ja tuoda se hakutekstissä selkeästi esiin.
Kieltä voi oppia työpaikalla monella eri tavalla. SILTA-hankkeen Job Shadowing -mallin lisäksi voit tutustua moniin muihin alla olevasta linkistä.
Vaasan kansalaisopisto Alma ja EduVamia Vaasa järjestävät monia kielikursseja eri taitotasoilla -sekä työelämään, että vapaa-aikaan.