Kesätyöstä aukesi Lassille ura: ”Haluan olla merkityksellisten yritysten paikkakunnalla, ei ruotsin kieltä tarvitse pelätä”
Ohjelmistoyritys Wapicesta tuli jurvalaiselle Lassi Niemistölle pitkäaikainen työpaikka, jonka toimisto sijaitsee kaupungin parhaalla paikalla. Hän pitää Vaasan monikulttuurisuudesta.
Tämä on se paikka ja kaupunki, jossa haluan olla töissä. Niin Lassi Niemistö, 33, ajatteli, kun hän parkkeerasi autonsa ensimmäistä kertaa Vaasan Palosaaren kampukselle vuonna 2011. Vanha työläiskaupunginosa teki ensikertalaiseen vaikutuksen tiilirakennuksineen. ”En ajatellut Vaasaa potentiaalisena työskentelypaikkana ennen kuin astelin työhaastatteluun.”
Niemistön mukaan paikallisessa työelämässä korostui heti kättelyssä ammattimaisuus. Nuori kesätyöntekijä otettiin vastaan ilman kiireen tuntua, ja keskeneräisessä diplomi-insinööriopiskelijassa nähtiin potentiaalia.
Käytäntö osoitti Niemistön ohjelmistotekniikkaa kohtaan olleet ennakkoluulot vääriksi. Työ ei ollutkaan väritöntä yksin puurtamista ja koodaamista, vaan vaihtoehtoja oli edessä valtavasti.
Nyt, tasan 10 vuotta työhaastattelun jälkeen, Niemistö työskentelee ohjelmistoyritys Wapicella teknologiayksikön päällikkönä. Työpäivät monikulttuurisessa yhteisössä ovat vaihtelevia. Milloin asiakasyrityksen työnkulkua tehostetaan pilvipalvelun avulla, milloin edistetään myynnin digitalisointia tai älykkäitä testijärjestelmiä. Niemistön yksikön erikoisalaa ovat muun muassa älykkäät testijärjestelmät sekä tietoturva.
”Pidän työssäni siitä, että olemme asiakkaidemme kanssa ohjelmistotyön suhteen mestareita eikä perustekijöitä. Perustaso ei riitä, vaan menetelmien on oltava priimaa.”
Tutustu Wapicen avoimiin työpaikkoihin
Vaasa on vajaan 60 kilometrin ajomatkan päässä Jurvasta, missä Niemistö asuu vaimonsa kanssa. Hän kuitenkin ajaa mieluummin Vaasaan töihin kuin pitää etätyöpäivän. Koska Wapicen toimisto sijaitsee merellisessä miljöössä, työntekijät näkevät sekä mennessä että tullessa aamun auringonnousut ja illan auringonlaskut paalupaikalta. ”En ole myöskään mikään etätyöihminen. Kaipaan toimiston väkeä ja seuraa työpäivien ajaksi.”
Opiskeluaikaisesta työpaikasta muodostui Niemistölle lopulta pitkäikäinen pesti kaupungissa, joka ei vielä 2010-luvun alussa merkinnyt muuta kuin lapsuus- ja nuoruusvuosilta tuttua paikkakuntaa, jonne ajettiin perheen kanssa yleensä kauppojen perässä.
Nykyään Niemistö tietää, että palveluiden, ystävien ja harrastusmahdollisuuksien lisäksi kaupunki voi tarjota myös töitä. Vaasaa hän kuvailee merkityksellisten yritysten paikkakunnaksi, joka on kaunis ja viihtyisä vuodenajasta riippumatta. Tunnelma on parhaimmillaan kuin missä tahansa eurooppalaisessa kävelykatukaupungissa. Lähes kaikkialle pääsee apostolin kyydillä, mutta myös autolle on helppo löytää parkkipaikka.
”Työelämä täällä ei ole sellaista, että käydään vain töissä jossakin, vaan taustalla on tarkoitus. Työn ympärillä ehtii silti miettiä muutakin kuin töitä. Paikalliset ovat aika sosiaalisia. Se näkyy hyvin esimerkiksi lounasaikaan.”
Silloin kun Niemistö ei ole töissä, hän puuhastelee erilaisten projektin parissa Jurvassa. Jos omakotitalossa ei ole mikään remontti kesken, tekemistä löytyy muun muassa moottoripyöräharrastuksen ja matkailun ansiosta. Vaasa on Niemistölle ja hänen vaimolleen edelleen myös se paikka, jonne mennään, kun halutaan lähteä ostoksille, baariin tai ravintolaan. ”En pidä mahdottomana ajatuksena, että muuttaisimme Vaasaan vielä vanhoilla päivillä.”
Jurvasta lähtöisin oleva Niemistö kertoo viihtyvänsä parhaiten pohjalaisen ihmistyypin seurassa. Se tarkoittaa sitä, ettei kaupan hyllyjen välissä hätkähdetä puhetta, ja naapurille lainataan milloin mitäkin. Ihmisten välillä ei ole turhaa draamaa tai hienostelua.
Mitä 10 vuotta Vaasassa työskennellyt haluaa sanoa niille, jotka ovat samassa tilanteessa kuin Niemistö 10 vuotta sitten?
”Ei sitä ruotsin kieltä täällä tarvitse pelätä. Vaasan monikulttuurisuus on pelkästään positiivinen asia.”