![](https://www.vaasa.fi/app/uploads/2023/03/798ede77-vamia-1-1024x683.jpg)
Energiakoulutuksen polku Vaasassa
Pohjolan energiapääkaupungissa Vaasassa oppijat hallitsevat tulevaisuuden työelämätaidot ja energiaosaamisen.
Vaasassa toteutetaan energiakoulutuksen polkua, joka ulottuu aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin saakka.
Vaasan kaupungin strategian 2022-2025 yksi kolmesta päätavoitteesta on Hiilineutraali Vaasa 202X. Tavoitteenamme on olla Suomen energiaviisain ja energiatehokkain kaupunki.
Energiakasvatus varhaiskasvatuksessa
Vaasan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen energiapolku
Energiakasvatus on osa arjen pedagogiikkaa. Leikki on keskeinen toimintatapa sekä varhaiskasvatuksessa että esiopetuksessa. Leikki mahdollistaa liikkumisen, tutkimisen ja toiminnan. Arki koostuu laaja-alaisen osaamisen kokonaisuuksista ja monipuolisesta oppimisesta. Toimintaa ohjaavat varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 sekä esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014.
Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen energiapolun keskeinen tavoite on lasten mielenkiinnon herääminen ja osallisuus. Alla esimerkkejä energiakasvatuksen sisällöistä:
Luonto ja liikunta
- Tutustuminen luontoon
- Luonnon kunnioittaminen
- Lähiympäristöön tutustuminen
Kestävä kehitys
- Tunnistetaan ja noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita
- Kierrättäminen
- Roskien lajittelu
- Luonnonmateriaalit
- Lelujen kunnossapito
Teknologia, tukena toimii varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen digisuunnitelma
- Digitaalinen osaaminen
- Teknologiataidot
- Kokeileva ja tutkiva oppiminen
- Ohjelmointia leikkien
- Digitaalinen dokumentointi
Monilukutaito, tukena toimii varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kulttuuripolku
- Tiedon etsiminen
- Ilmiöt ja käsitteet
Energiakasvatus perusopetuksessa
Suomenkielinen perusopetus
Perusopetuksessa energiateemaa käsitellään monista eri näkökulmista vuosiluokkien 1–9 aikana. Eri vuosiluokilla nostetaan esiin ikätasoon ja oppiaineiden tavoitteisiin soveltuvia sisältöjä. Alla esimerkkejä opiskeltavista kokonaisuuksista:
Energiapolku vuosiluokilla 1-3
- Energiansäästö ja ympäristönsuojelu
- Ravinto ja ravintoketju
- Lämpö
Energiapolku vuosiluokilla 4-6
- Jätteiden kierrätys ja energian säästäminen
- Sähköenergia, sähkön säästäminen
- Oman kodin sähkö- ja lämmitysratkaisut sekä kustannukset
Energiapolku vuosiluokilla 7-9
- Vierailut energiaklusterin yrityksiin, kummiyritykset, Energy Week – hyödyntäminen
- Energiantuotanto lähialueellamme
- Ruoantuotanto Pohjanmaalla
- Energiaomavaraisuus kansallisella tasolla, energialähteet ja niiden saatavuus
- Uusiutuvat energianlähteet
- Kestävä kehitys
Ruotsinkielinen perusopetus
Vuosikurssien 1–6 energiapolku
Kaikilla vuosikursseilla käsitellään energiansäästöä ja ympäristönsuojelua, oppilaiden ikään sopivalla tavalla.
Vuosikurssit 1–3:
- veden olomuodot
- veden kiertokulku
- ihminen ja ravinto – ravintoketju
- Vaasan Sähkön ”Hei, kaikki toimii” -ilmaismateriaali 2. vuosikurssille
- lämpö
Vuosikurssit 4–6:
- jätteiden lajittelu
- vierailu Stormossenilla tai Stormossenin vierailu koululla
- ihminen ja keho – ihminen tarvitsee energiaa
- kierrätys
- sähkö
- uusiutumattomat ja uusiutuvat energianlähteet.
Perusopetuksen monialaiset oppimiskokonaisuudet:
- Merellinen Vaasa
- Kestävä elämäntapa – Kestävä ihminen – Kestävä planeetta
- Minä maailmassa
Borgaregatans skola, vuosikurssit 7–9
Energiasta keskustellaan eri näkökulmista lähinnä fysiikan ja kemian opetuksessa:
- energian eri muodot ja energian muuntaminen
- sähköntuotannon eri energianlähteiden vertailu
- sähköenergian kuljetus ja kustannukset
- energiansäästö ja kestävä kehitys
- elintarvikkeiden energiasisältö.
Energiantuotto ja kestävä kehitys
Vuosikurssilla 9 on keväällä energian ja kestävän kehityksen teemaviikko. Tarkoituksena on tehdä oppilaat tietoisiksi kestävää kehitystä edistävistä asioista, kuten siitä, miten sähköä ja lämpöä tuotetaan uusiutuvin luonnonvaroin paikallisesti ja valtakunnallisesti.
Ohjelmaan kuuluu muun muassa
- vierailu Stormossenilla, Westenergyllä ja Vaasan Sähköllä
- aurinkopaneeleihin ja vesi- ja tuulivoimaloihin liittyviä työpajoja
- aiheeseen liittyviä luentoja ja projektitöitä.
Hållbarhet och energi i Vasa övningsskola
Energiakoulutus lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa
Ammatillinen koulutus – Vamia
Vamia on monialainen ammatillisen koulutuksen organisaatio, jossa opiskelee vuosittain noin 5000 opiskelijaa. Vamia tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille, aikuisille sekä työ- ja yrityselämälle – kolmella kielellä. Vamiassa on mahdollisuus rakentaa oman näköinen opintopolku tai päivittää osaamista vastaamaan muuttuvan työelämän tarpeisiin.
Vamiassa energiakoulutus on luonteva osa opintoja. Energiaopinnot on integroitu opetukseen, ja Vamialla on modernit oppimisympäristöt energiaosaamisen varmistamiseksi.
Hyvät työelämäyhteydet ja osaavat opettajat
Vamiassa on toimivat työelämäyhteydet ja tarjolla monia energia-alan tutkintokoulutuksia. Opiskelijalla on hyvät työelämäyhteydet, ja Vamialla on käytössä riittävä määrä energia-alan yrityksiä työssäoppimispaikoiksi kaikissa tutkinnoissa.
Vamiassa on modernit oppimisympäristöt, jotka mahdollistavat energiaosaamisen oppimisen. Energia-alan työpaikoilla tapahtuva oppiminen on osa opiskelijoiden opintoja. Valmistumisen jälkeen suuri osa opiskelijoista työllistyy energia-alan yrityksiin. Opettajilla on ajantasainen tieto energia-alan työpaikoista, työvälineistä, menetelmistä ja osaamisvaatimuksista, ja he vievät tätä osaamista opiskelijoille.
Vamia on myös kansainvälinen oppilaitos. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintoja ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista myös ulkomailla. Ulkomaan vaihtokohteen voit hankkia itse tai hyödyntää oppilaitoksen yhteistyökumppaneita lukuisista eri maasta. Kaikki Vamian koulutusohjelmat tarjoavat mahdollisuuden ulkomaavaihtoon ja kansainvälisiin kokemuksiin.
Valinnaisella opintotarjonnalla tuetaan energia-alan osaamista sekä siihen liittyviä taitoja. Työelämä- ja yrityspalvelut tarjoavat aktiivisesti työelämälle lisä- ja täydennyskoulutusmahdollisuuksia sekä oppisopimuskoulutuksia.
Yhteistyö oppilaitosten välillä
VAMK-väylä
Vamiasta on mahdollista jatkaa suoraan Vaasan ammattikorkeakouluun ilman todistusvalintaa ja pääsykokeita. Opiskelija voi hakea väylälle, ja 3. vuoden aikana suoritetaan ammattikorkeakoulun opintoja 30 op.
VAMK-väylä on mahdollinen näissä tutkinnoissa: sosiaali- ja terveysala (lähihoitaja), liiketoiminta, ajoneuvoala, kone- ja tuotantotekniikka, sähkö- ja automaatiotekniikka, tieto- ja viestintätekniikka (ohjelmistokehittäjä ja IT-tukihenkilö).
Yhteistyö yläkoulujen kanssa
Kaikille alueen yläkoulujen opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus tutustua Vamian energia-alan koulutustarjontaan ja ammatteihin. Opiskelijalla on mahdollisuus tutustua tarkemmin häntä kiinnostavaan ammattiin myös vierailemalla ja osallistumalla Vamian opetukseen yhden päivän ajan. Yläkoululaisille järjestetään tekniikan aloihin liittyvä hyväntuulinen ja toiminnallinen Taitaja9 kilpailu.
Lukiot
Vaasan kaupungin lukiokoulutus toimii yhteisellä kaksikielisellä lukiokampuksella Lykeionilla, jossa opiskelee vuosittain yli tuhat lukiolaista. Yleissivistävänä koulutuksena lukio antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkea-asteelle.
Vaasan lyseon lukio
Energiakoulutuksen kova ydin koostuu matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan opinnoista. Lisäksi energiakoulutus on integroitu oppiaineisiin.
Vaasan lyseon lukion opiskelijat suorittavat fysiikan ja kemian opinnoissaan energia-alaan liittyviä tutkimustehtäviä korkeakoulujen opetushenkilöstön johdolla yliopiston ja ammattikorkeakoulun tiloissa toisena ja kolmantena opintovuotenaan. Lisäksi lukio ja LUMA-keskus Pohjanmaa suunnittelevat oppilaitosrajat ylittäviä kokonaisuuksia, mm. opettajien täydennyskoulutusta lukion opetushenkilöstölle. Yhteistyö Vaasan korkeakoulujen kanssa on muutenkin tiivistä.
Suoraväylät Vaasan korkeakouluihin
Vaasan lyseon lukion opetustarjonnasta löytyvät fysiikan suoravalintaopintojaksot Vaasan yliopiston energia- ja informaatiotekniikan koulutusohjelmaan.
Yhteistyössä VAMKin kanssa on luotu erillisväylät, joiden perusteella Vaasan lyseon lukiossa opiskelluilla opintojaksoilla voi saada opiskelupaikan VAMKissa.
Vaasan lyseon lukion tietotekniikan opintoihin sisältyy myös ohjelmointiin painottuva kolmen opintojakson kokonaisuus, joiden suorittaminen on kriteerinä sekä Turun yliopiston että Vaasan yliopiston suoraväyliin.
Työelämäyhteydet ja kansainvälisyyskasvatus
Lyseon lukio tekee yritys- ja koulutusyhteistyötä Vaasan alueen energiateollisuuden ja oppilaitosten kanssa mm. yritysvierailuin, tietoiskuin ja tiedotusmateriaalein.
Jokainen lukio opiskelija vierailee ainakin kerran opintojensa aikana energia-alan yrityksessä. Vierailut ajoittuvat ensimmäiselle ja kolmannelle opintovuodelle. Vierailujen aikana tutustutaan kestävien energiaratkaisujen tutkimukseen, kehittämiseen, hyödyntämiseen sekä saadaan katsaus alan tulevaisuuteen. Vierailuilla tutustutaan erilaisiin energia-alan opintopolkuihin sekä kannustetaan pohtimaan uravaihtoehtoja alan näkökulmasta.
Fysiikan opetuksessa pyritään hyödyntämään Vaasan energiaklusteria erilaisten käytännön esimerkkitilanteiden kautta, jolloin opetuksen teoreettinen osuus voidaan luontevasti liittää käytännön ongelmiin.
Lyseon kansainvälisyyskasvatus on laajaa ja siihen on integroitu myös energiakoulutus. Sekä Vaasan lyseon lukion että Vasa Gymnasiumin kansainvälisyyskasvatussuunnitelma on akkreditoitu.
Vasa gymnasium
Kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat otetaan tutustumiskäynnille johonkin Vaasan energiaklusterin yrityksistä. Näin opiskelijat saavat tietoa Vaasan energiaklusterin työskentelymahdollisuuksista ja käsityksen teollisuuden merkityksestä alueellemme. Pandemia on kuitenkin estänyt vierailut viime vuosina.
Tarjolla on vuosittain energiakurssi. Viime vuosina kurssi on ollut erittäin suosittu, noin kolmasosa koulun opiskelijoista valitsee sen suorittamisen. Kurssi antaa energiateknologian perustiedot, joita tarvitaan energiakeskustelujen mielekkääseen seuraamiseen mediassa. Kurssi toimii myös porttina valinnaisille (syventäville) fysiikan kursseille.
Kurssiin kuuluu muun muassa:
- energian ja tehon ero sekä niiden eri yksiköt
- energian säilyttäminen
- erilaiset voimalat
- markkinointi
- tutustumiskäynnit
Yrkeshögskolan Novia suhtautuu myönteisesti yhteistyöhön. Kirjoitushetkellä, keväällä 2023, opiskelijoillemme on tarjolla yksi vetyteknologian ja yksi akkuteknologian kurssi Novian järjestämänä.
Opettajat vierailevat energiaklusterin yrityksessä noin kolmen vuoden välein saadakseen inspiraatiota ja tietoa opiskelijoille jaettavaksi.
Kuluvalla lukuvuodella uutta on se, että keväällä 2023 järjestetään teemaviikko, jolle opiskelijat voivat valita teeman. Teemaksi voi valita teknologian, jolla on selkeä yhteys energiapolkuun, ja myös muissa teemoissa, kuten taloudessa, oppii yrittäjyydestä.
Hållbarhet och energi i Vasa övningsskola
Energiakoulutus korkeakouluissa
Vaasan ammattikorkeakoulu
Energistä osaamista! Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) työelämälähtöisistä opinnoista valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia osaajia energiateknologiayritysten tarpeisiin. Elinvoimainen Vaasan seutu varmistaa erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Niiden ansiosta pääset suoraan vihreän siirtymän ytimeen!
VAMK painottaa koulutuksessaan energiaosaamista monin eri tavoin. Teemme tiivistä yhteistyötä muiden korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
Keskeistä energiaosaamistamme on:
- Älykkäät sähköverkot
- Uusiutuva energia
- Hiilineutraalius
- Energiavarastointi
Tekniikan koulutuksesta merkittävä osa tapahtuu kampuksen edistyksellisessä Technobothnia-laboratoriossa.
Lisätietoja opiskelusta VAMKissa löydät verkkosivuiltamme:
Kova kärki
- Energia- ja ympäristötekniikka
- Sähkö- ja automaatiotekniikka
Osaamista energiaklusteriin
- Energia-alaa tukeva koulutus ja tutkimus
Vaasan yliopisto
Vaasan yliopistossa voit opiskella kauppatieteitä, tekniikkaa, hallintotieteitä sekä viestintätieteitä. Koulutamme vastuullisia ja kansainvälisesti suuntautuneita johtajia ja asiantuntijoita. Meiltä valmistuu uudella tavalla ajattelevia ja ennakkoluulottomia suunnannäyttäjiä.
Meillä voit suorittaa kandidaatin, maisterin, diplomi-insinöörin tai tohtorin tutkinnon. Tarjoamme myös useita kokonaan englanninkielisiä maisteriohjelmia. Voit myös opiskella avoimessa yliopistossamme tai jo työelämässä ollessasi hankkia täydennyskoulutusta. Eri oppiaineisiin ja yliopisto-opiskeluun pääset tutustumaan verkossa järjestettävillä tutustumiskursseillamme.
Tietokonesimulointien lisäksi tekniikan opiskelijat tekevät myös laboratorioharjoituksia Technobothniassa.
Tekniikan alalla DI-tutkinnon suomenkielisiä opintosuuntia ovat:
- Automaatio ja tietotekniikka -suunnasta valmistuvat diplomi-insinöörit osaavat ratkaista monimutkaisia ongelmia tietokonemallinnuksen avulla ja kehittää energiajärjestelmiin uusia digitaalisia ratkaisuja käyttäen huippunopeita erikoistuneita laskentapiirejä.
- Energiatekniikan suunnan opinnot suuntautuvat soveltavaan termodynamiikkaan, polttomoottoritekniikkaan ja uusiutuviin energialähteisiin.
- Sähkötekniikan suunnan opinnot kattavat sähkön tuotannon, älykkäät sähköverkot ja tehoelektroniikan sovellukset.
Kansainvälisiä (englanninkielisiä) tekniikan alan maisteriohjelmia puolestaan ovat:
- Industrial Systems Analytics -maisteriohjelma tarjoaa sisältöä, malleja ja menetelmiä monimutkaisten prosessien ja järjestelmien suunnitteluun, kehittämiseen, toteuttamiseen ja käyttämiseen teollisuudessa ja muualla.
- Monitieteinen Smart Energy-maisteriohjelma tarjoaa opiskelijoille viimeisimmän tiedon käynnissä olevasta energianmuutoksesta ja erinomaiset kyvyt uudistaa teollisuutta ja luoda tulevaisuuden kestäviä ratkaisuja kestäville ja älykkäille energiajärjestelmille.
- Sustainable and Autonomous Systems -maisteriohjelmasa koulutetaan autonomisten järjestelmien asiantuntijoita, jotka ottavat huomioon kestävän kehityksen tarpeet ja mahdollisuudet järjestelmien kehittämisessä. Autonomisilla järjestelmillä pystytään etsimään uusia ratkaisuja esimerkiksi energiankeruuseen, älykkäisiin kaupunkeihin ja yhteisöihin, paikannusjärjestelmiin, tekoälyn ja koneoppimisen konsepteihin sekä järjestelmien kyberturvallisuuteen.
- Strategic Project Managament -ohjelma kouluttaa Seinäjoella asiantuntijoita suunnittelemaan, hallitsemaan ja toteuttamaan tekniikan projekteja.
Lisätietoja opiskelusta Vaasan ylipistossa löydät verkkosivuiltamme:
- Opinnot: Opiskelijaksi | Vaasan yliopisto (uwasa.fi)
- Kandidaattiohjelmat: Kandidaattiohjelmat | Vaasan yliopisto (uwasa.fi)
- Maisteriohjelmat: Maisteriohjelmat | Vaasan yliopisto (uwasa.fi)
- Tohtoriopinnot: Tohtorikoulutus | Vaasan yliopisto (uwasa.fi)
- Luma-keskus Pohjanmaa: LUMA-keskus Pohjanmaa | Vaasan yliopisto (uwasa.fi)
- Opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothnia: Technobothnia – Research and development laboratory
Yrkeshögskolan Novia
Suomen suurin ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu
Yrkeshögskolan Novia tarjoaa laadukasta työelämälähtöistä ammattikorkeakoulutusta sekä täydennyskoulutusta. Vaasassa tekniikan ja merenkulun laitos keskittyy vahvasti insinöörien koulutukseen, ja joka toinen Vaasan energiaklusteriin työllistyvä insinööri on valmistunut Noviasta. Insinöörikoulutuksen ja eri suuntautumisvaihtoehtojen kokopäiväkoulutusten tarjonta on laaja, ja siihen kuuluvat seuraavat alat:
- rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
- rakennesuunnittelu
- rakennustuotanto
- LVI
- rakennusmestari
- sähkö- ja automaatiotekniikka
- sähkövoima
- automaatio
- energiatekniikka
- tietotekniikka
- maanmittaustekniikka
- kone- ja tuotantotekniikka
- koneenrakennus
- käyttö- ja kunnossapitotekniikka
- ajoneuvo- ja kuljetustekniikka
- tuotantotalous
Kaikilla Novian tarjoamilla insinöörikoulutuksen aloilla on yhteyksiä energiateknologiaan. Vaasan energiaklusteri on yleisesti hyvin sähkö- ja konekeskeinen, ja siksi sinne palkataankin selvästi eniten juuri näiden alojen insinöörejä.
Rakennustekniikka kytkeytyy puolestaan energiatehokkaiden ja ilmastoälykkäiden rakennusten ja niiden tekniikan puolesta suoraan energiaan, kun taas muilla insinöörisuuntauksilla on omat erityiset yhteytensä juuri energiateknologiaan.
Energiakoulutuksen työryhmä
Vaasan kaupungin tavoitteena on olla Pohjolan energiapääkaupunki: yhtenä toimena kaupungin strategiassa on mainittuna Vaasan energiakoulutuspolku.
Energiakoulutuksen polku Vaasassa (pdf)
Pohjolan energiapääkaupungissa Vaasassa oppijat hallitsevat tulevaisuuden työelämätaidot ja energiaosaamisen, varhaiskasvatuksesta aikuisopetukseen.
Tavoitteet
Tavoitteena on luoda Vaasan alueelle koulutuspolku, jonka varrella lasten ja nuorten kiinnostusta energia-asioihin jatkuvasti ylläpidetään ja heidän tietouttaan energia-alan merkityksestä kasvatetaan.
Energiatietoisuutta voidaan varhaiskasvatuksessa ja alaluokilla lisätä esim. tutustumalla erilaisiin ilmiöihin (vesi, lämpö, kierrätys, energian säästäminen). Perusopetuksessa tarjotaan energia-aiheisia tapahtumia ja kilpailuja, kerhoja, vierailuja energiayrityksissä sekä energia-alaan liittyvissä tapahtumissa. Toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa sekä korkeakouluissa ja yliopistossa tarjotaan energia-alan tehtäviin liittyvää monipuolista koulutusta.
Työryhmän toiminta
Energiakoulutusstrategian käytännön toimien koordinointi kulkee kaksikielisen energiakoulutuksen työryhmän kautta.
Työryhmässä on edustajat kaikista kouluasteista (suomen- ja ruotsinkielinen perusopetus, lukiot, Vamia) sekä varhaiskasvatuksesta. Mukana ovat myös alueen korkeakoulut sekä Technobothnia ja Luma-keskus.
Työryhmä kokoontuu vähintään neljä kertaa vuodessa, tarvittaessa useammin.
Kokouksissa käymme läpi energiakoulutuspolun oppilaitosten toimintaa, suunnittelemme toimintaa ja tapahtumia sekä jaamme kokemuksia.
Työryhmän jäsenet:
- Stenbacka Åsa, Vamia, puheenjohtaja
- Aho Mikko, Vamia
- Blomqvist Kristian, Novia
- Grönvall Mira/Niemelä Riitta, VAMK
- Kallio Seppo, Vasa gymnasium
- Klockars Bernt, Vasa övningsskola
- Kärki Anne, suomenkielinen perusopetus
- Pakkala Susanna, Vamia (sihteeri)
- Perttu Jaakko, Lyseon lukio
- Rokala Sami, ruotsinkielinen perusopetus
- Vekara Timo, Vaasan yliopisto
- Ylikantola Sari, varhaiskasvatus
- Janne Koljonen/Josefin Stolpe, LUMA-keskus
- Kim Ketola, Technobothnian koordinaattori
- Mikael Ropponen, Lyseon lukio/opettajaverkoston vastuuhlö