Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Vanhan Vaasan museo

    Kauppiaankatu 10, Vaasa

    Vanhan Vaasan museo

    Vanhan Vaasan museo sijaitsee Wasastjernan talossa, Vanhan Vaasan kaupunginosassa. Museossa voi tutustua Vaasan historiaan ennen vuoden 1852 paloa, joka tuhosi suurimman osan silloisesta Vaasan kaupungista.

    Museon lipunmyynnin yhteydessä on myynnissä pieni valikoima kortteja, historiasta kertovia museokauppatuotteita sekä kirjoja. Ensimmäisen kerroksen holvattuun varastotilaan on sisustettu kahvila Falanderin kellari, jossa voi kesäaikaan nauttia kahvista, teestä ja virvokkeista.

    +358 40 482 9816

    museoinfo@vaasa.fi

    https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/vanhan-vaasan-museo/

    Facebook

  • Harrströmin kalasatama

    Sjötået 45, Korsnäs

    Harrströmin kalasatamassa oli aikoinaan vilinää ja vilskettä. Kahden sadan metrin pituisen luonnonsataman ympärillä on paljon vanhempia ja uudempia venevajoja. Läheisyydessä sijaitsee kalastajatorppa, joka esittelee kalastajaperheen elämää 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella. Kahdessa venevajassa on vanhoja veneitä ja moottoreita näytteillä, ja lisäksi voit nauttia sataman kauniista näkymästä.

    http://www.harrstrom.fi

    Facebook

  • Harrströmin myllymäki

    Gamla Strandvägen 165, Korsnäs

    Harrströmin myllymäki

    Kvarnbackenin mäellä seisoo kaksi tuulimyllyä menneiden vuosisatojen ja entisaikaisen maanviljelysyhteisön muistomerkkeinä. ”Storkvarnen”, suomeksi Isomylly, on Suomen suurimpia tuulimyllyjä.

    Storkvarnen rakennettiin 1840-luvulla, ja se seisoo edelleen alkuperäisellä paikallaan meren ja sen navakoiden tuulten äärellä.

    Myllyn rakensivat Isak, Karl ja Johan Ingels. Myllyn siivet ovat 19,5 metriä pitkät ja mylly on maanpinnasta siiven yläkärkeen mitattuna 22 metriä korkea. Storkvarken on Suomen suurin toimiva mylly. Kvarnbackenin pienempi mylly rakennettiin 1800-luvun lopulla. Myllyjä on huolettu, ja ne ovat molemmat käyttökunnossa. Mäellä oli alun perin viisi tuulimyllyä ja koko kylässä kaksitoista pienehköä myllyä. Kvarnbackenin myllyt käynnistetään vuosittain kesäjuhlissa, jolloin ne jauhavat jauhoa.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/76-harrstromin-kvarnbacken-ja-kalastusmuseo

  • Harrströmin vanha kivisilta

    Gamla Strandvägen 161, Korsnäs

    Pohjanlahden rantatien varrella sijaitsevan Harrströmin sillan siltapaikalla on
    ollut silta viimeistään 1600-luvun puolivälissä. Vuonna 1893 kuvernöörin
    päätöksen johdosta Harrströmin kyläläiset rakensivat paikalle kivipalkkisillan.
    Sillassa on käytetty satulakivirakennetta, mikä on muunnelma talonpoikaisista
    satulapuusilloista. Harrströmin kylä on vireä, ja sen asukkaat vaalivat siltaa osana
    hyvin säilynyttä kylää ja kalastussatamaa.

  • Historialliset kohteet Vähässäkyrössä

    Vähäkyrö

    Vähäkyrö on täynnä historiallisia kohteita, mystiikkaa ja käsityöläisyyttä. Historiasta löytyy Vähäkyrön juuret, ja kyrönjoki on täynnä tarinaa!

    https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/vahakyromatkailu/

    Facebook

  • Kimon Ruuki

    Bruksgatan 38, Kimo, Oravainen

    Kimon Ruuki - Kimo Bruk

    300 vuoden ruukihistoriaa – elävää tänään

    Kimon ruukissa voit osallistua erilaisiin tapahtumiin. Siellä järjestetään yleisötapahtumia, taontakursseja, taontapäivä, juhannussalon pystytys, ulkojumalanpalveluksia, moottoripyörä- ja veteraaniautotapaamisia, yhteislauluiltoja, kulttuuri-iltoja.

    Voit myös vierailla kauniilla ruukinalueella ja museossa: Kimon ruukin museo, taidegalleria, Café Einar, ruukinalue, jatulintarha ja kauniita luontopolkuja.

    Voit myös järjestää omia tapahtumia Kimon ruukissa. Voit esimerkiksi vuokrata Einarin kahvilaa, käden taloa, museota ja taidegalleriaa.

    +358 40 045 5080

    info@kimobruk.fi

    https://gaudiell.wixsite.com/kimonruuki

    Facebook

  • Leväluhdan vesikalmisto

    Leväluhdantie 70, Orismala

    Tähän saakka Leväluhdan uhrilähteeksi kutsuttu lähde on kansainvälisesti kiinnostava rautakauden ajan vesikalmisto, josta on löydetty lähes sadan ihmisen luita. Tutkimusten mukaan kalmistoa on käytetty vuosina 300 – 800 jKr.

    Leväluhta on yli tuhatvuotisen olemassaolonsa aikana muuttanut muotoaan maankohoamisen vaikutuksesta. Leväluhta on yksi Suomen tunnetuimmista arkeologista kohteista ja se on maailmanlaajuisesti merkittävä.

    Hautaaminen veteen on ollut rautakaudellakin harvinaista; muut Isostakyröstä löydetyt rautakauden kalmistot ovat polttohautoja (Pukkinen ja Rinta-Ulvila). Leväluhtaan upotuksen syistä ei ole tietoa. Nykypäivänkään tutkimuksenkaan avulla ei tiedetä kaikkea Leväluhdan historiasta. Kalmistosta löytyneet luut ovat poikkeuksellisen hyvin säilyneitä, koska ne ovat olleet uppoutuneena hapettomaan saveen.

    Keväällä punaisena pulppuava lähde on saanut vuosisatojen aikana ihmisten mielikuvituksen laukkaamaan ja voidaan vain arvailla, mitä siitä rautakaudella on ajateltu. Arvoitukset säilyvät ja paikka elää muuttaen muotoaan maan kohotessa. Nouseeko todellinen tieto muinaisuudesta vielä esiin?

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/levaluhdan-vesikalmisto/

  • Närpiön kirkkotallit

    Närpiön kirkko, Kyrkvägen, Närpiö

    Närpes - Närpiön kirkkotallit

    Närpiössä ensi kertaa käyvät hämmästyvät suuresti ajaessaan ohi kirkon kaupungin ydinkeskustan jälkeen. Siellä on rivi rivissä pieniä, punaisia, ikkunattomia rakennuksia, yhteensä n. 150. Kyseessä ovat ainutlaatuiset kirkkotallit. Niitä käytettiin entisaikaan hevostalleina kirkon jumalanpalveluksen ajan. Tallit rakennettiin hevosia varten ja pitkien ulkonevien kattojen oli tarkoitus suojata rekiä ja kärryjä.

    Vanhimmat säilyneet kirkkotallit ovat 1700-luvun lopulta, mutta joitakin talleja rakennettiin vielä 1900-luvun alussa. Talleja on ollut enimmillään lähes 400. Kirkkotallialueella voi kierrellä vapaasti, mutta jos haluaa tietää enemmän, paikalle voi varata oppaan.

    https://www.visitnarpes.fi/fi/kirkkotallit

  • Oravaisten taistelutanner

    Slagfältsvägen 130, Oravainen

    Oravaisten taistelutantereella Suomen kohtalo sinetöitiin syyskuussa 1808. Tänään voit tutustua historiallisiin tapahtumiin erilaisella tavalla. Olemme elävöittäneet historiaamme.

    Täällä voit nähdä Pohjanmaan rykmentin sotaharjoituksia aikaansa vastaavissa puvuissa. Voit osallistua tapahtumiin ympäri vuoden tai käväise alueella. Koska vain voit katsella muistopatsasta, Lotta Svärdin kiveä ja tutustua kylttien teksteihin.

    Taistelutantereen vieressä on museo ja Ädelbragdin ravintola. Molemmat ovat avoinna sopimuksesta. Ravintola järjestää myös teema-illallisia. Kesällä museo ja kesäkahvila ovat avoinna heinäkuussa. Oravaisissa Suomen kohtalo ratkaistiin.

    Tule käymään jo tänään!

    https://www.oravais1808.fi/

    Facebook

  • Södersundin tuulimylly

    Arholmantie 17, Vaasa

    Södersundin tuulimylly rakennettiin 1800-luvun alussa, aikana jolloin Söderfjärden vielä oli suurelta osin veden peitossa. Myllyn sisältä löytyy kaiverrus 1809, jota pidetään myllyn rakennusvuotena. Isak Jakobsson Schöring (1759-1833) rakennutti tämän komean myllyn. Perimätiedon mukaan merimies Skata Johan toimi myllyn suunnittelijana ja rakennusmestarina.

    Kerrotaan, että Johan toimi laivalla kirvesmiehenä monta vuotta ja olisi purjehtinut aina Hollantiin asti.
    Södersundin tuulimyllyn esikuva on ilmeisesti Hollannista. Tämä kulmikkaanmuotoinen tuulimylly on jokseenkin ainutlaatuinen Suomessa. Myllyä käytettiin jauhatukseen ja päreiden tekemiseen noin sadan vuoden ajan. Käyttö lopetettiin ja siivetkin irtosivat 1910-luvulla.

    Mylly seisoi ilman siipiä aina vuoteen 1991, jolloin myllyn nykyinen omistaja Sundom bygdeförening asensi myllyyn uudet siivet. Yli kaksi vuosisataa on kulunut siitä kun tuuli ensimmäisen kerran puhalsi myllyn siivet, akselit, rattaat ja kivet liikkeelle. Nykyään Södersundin tuulimylly on ainutlaatuinen muistomerkki vanhasta talonpoikais-kulttuurista ja käsityötaidosta. Katto uudistettiin vuonna 2003. Kaksisataa vuotis juhla pidettiin kesällä 2009 siipien alla. Myllyn sisätiloihin pääsee tutustumaan ottamalla yhteyttä Sundom bygdeföreningeniin.

    Ryhmille voi varata opastus Södersundin tuulimyllylle Meteoriihen online varauksen kautta, merkitsemällä pyyntö lomakkeen ”Kysymyksiä ja toivomuksia-ruutuun”.

    info@sundom.fi

    https://sundom.fi/fi/sodersundin_tuulimylly

  • Tottesundin kartano

    Tottesund 529, Maksamaa

    Totttesundin kartano on kaunis ja historiallinen paikka, joka sopii hyvin erilaisiin tilaisuuksiin. Ilmapiiri ja luonnon läheisyys tekevät vierailusta ikimuistoisen.

    Kartanon läheisyydessä on noin 4 km pituinen luontopolku, joka Parkenin kautta vie Bytesholmin niemeen. Vaellus veden äärellä! Reitin varrella on taukopaikkoja ja grillikota. Matkan varrella on myös kysymysrasteja, joissa voi hieman testata historian tuntemustaan.

    Kartanossa on esillä useita näyttelyjä mm. Aseiden salakuljetus – Equity laivalla, Sibeliuksen häät sekä pienoismalli kartanoalueen rakennuksista ja ympäristöstä 1800 -luvun puolivälissä.

    Kartanon tiloja on varattavissa (vähintään 10 hengen ryhmille) esimerkiksi häät, syntymäpäiväjuhlat, valmistujaisjuhlat, kastejuhlat, koulutukset, virkistyspäivät yhteisöille ym.

    Voimme tarjota kahvitukset kotileivonnaisineen, ruokailut, ulkoiluharrastuksia sekä opastuskierros kartanossa. Räätälöimme tapahtuman ja kokemuksen toiveidenne mukaan.

    Vuoden aikana järjestämme omaa toimintaamme esim. kartanolounaita, historiallisia päivällisiä, teatterikuvaelmia, haamuvaelluksia, perhepäiviä, opastuksia. Seuraa tapahtumiamme sosiaalisessa mediassa.

    Vain 30 minuutin ajomatka Vaasasta.

    Tottesundin kartanon perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle saakka. Se on toiminut aikaisemmin everstin asuinpaikkana ja sittemmin 1900-luvun jälkipuolella ja 2000-luvun alussa hallintorakennuksena. Kartanoon voi tutustua parhaiten kesäaikaan kääntymällä Maksamaan kirkonkylästä Tottesundiin. Heinäkuussa mahdollisuus myös opastettuihin kierroksiin.

    +358 40 1896 882

    info@klemets.fi

    https://tottesund.sou.fi/

    Facebook

  • Tuomaanmäen pronssikautinen hautaröykkiö

    W7V7+26W Storkyro

    Tuomaanmäen pronssikautinen röykkiökalmisto sijaitsee Isonkyrön keskustasta noin 7 km etelälounaaseen Tervanevan eteläpuolella, metsäisellä ja kallioisella mäkialueella, jonka luoteisreunalla on noin 200 metrin matkalla kuusi röykkiötä. Röykkiöt ovat läpimitaltaan 5-10 metriä ja yhdessä on vielä näkyvissä paasiarkkurakennelman jäännökset. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä viety pois aikojen kuluessa.

    https://isokyro.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/matkailija/historia-ja-kulttuuri/tuomaanmaen-pronssikautinen-hautaroykkio/

  • Tuovilan kivisilta

    Tuovilantie 532, Tuovila

    Tuovilan kivisilta on Suomen toiseksi vanhin käytössä oleva kivisilta. Silta valmistui vuonna 1781, ja se on holvineen hieno esimerkki sen ajan rakennustekniikasta. Silta on 85 metriä pitkä ja 5,5 metriä leveä.

  • Vanha Vaasa

    Vanha-Vaasa, Vaasa

    Vanha Vaasa sijaitsee noin 7 km kaakkoon Vaasan keskustasta ja on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Se on monimuotoinen maisemanähtävyys rikkaine luonto-, kulttuuri-, asutus- ja muinaishistoriallisine arvoineen.

    Vaasan historia alkaa 1300-luvun alkupuolella, jolloin Norrlannista saapuneet merenkävijät nousivat maihin Merenkurkun itäpuolisilla metsäisillä saarilla. 1370-luvulla alettiin samaan paikkaan rakentaa Korsholman linnaa. Maa nousee näillä tienoin metrin vuosisadassa. Linnan perustamisen aikoihin oli koko nykyisen kaupungin ja Vanhan Vaasan väli saaristomerta, joka ulottui kauas sisämaahan. Vielä runsaat 200 vuotta sitten purjehtivat alukset pitkin kanaalia, joka nyt miltei umpeen kasvaneena kiemurtelee vainioiden lomassa.

    Helteisenä elokuun aamuna 1852 pääsi Vaasassa tuli valloilleen. Kaivot olivat tyhjiä, kaupunkilaiset aamuaskareissaan tai pelloillaan. Monissa taloissa oli tuohi- tai olkikatto ja niiden painona riukuja ja kiviä. Ulkorakennusten välillä oli usein vain kapea sola. Iltaan mennessä oli kaupungin paikalla vain savuavia raunioita.

    Uusi kaupunki päätettiin rakentaa noin 7 km:n päähän rannikolle ja kaupunkioikeuksien, siirto tapahtui vuonna 1862. 1880-luvun vaihteessa alettiin rakentaa Vaasan rautatietä, jonka yhteydessä perustettiin asema myös Vanhaan Vaasaan, mutta aluetta alettiin asuttaa uudelleen vasta 1920-luvulta lähtien.

    Lue lisää Vanhasta Vaasasta.

    Lue lisää Vanhan Vaasan historiasta.

  • Vitmossen, pronssikauden asuinpaikka

    Kimovägen 105, Vöyri

    Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.

    https://www.vora.fi/fi/visit-voyri/nahtavyydet/

  • Vänrikki Stoolin Keskus

    Slagfältsvägen 130, Oravainen

    Vänrikki Stoolin keskus käsittää Oravaisten taistelun historiallisen alueen. Keskuksessa kuvataan Suomen sotaa vuosina 1808-1809 erilaisten esineiden, tarinoiden, itse taistelupaikan ja rakennusten avulla. Rykmentin aseharjoitukset ja näytökset elävöittävät historiaa ajanmukaisine univormuineen ja aseineen.

    +358 50 343 2642

    Kenny.sundqvist@adelbragd.fi

    http://www.oravais1808.fi/