Kohteet ja nähtävyydet
Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.
20 Hakutulosta, sivu 1/1
Tyhjennä rajaukset-
Kuntsin modernin taiteen museo
Kävelymatkan päässä Vaasan torilta, kauniilla paikalla meren ääressä Sisäsatamassa sijaitsee Kuntsin modernin taiteen museo. Nimensä museo on saanut taiteenkeräilijä, konsuli Simo Kuntsin (1913–1984) mukaan, jonka perustaman säätiön taidekokoelmaa pidetään yhtenä merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista Suomessa. Lahjoitukset – kuten Lars Swanljungin (s. 1944) nykytaiteen kokoelma – vahvistavat Vaasan merkitystä taidekaupunkina.
Museon näyttelytoiminta perustuu vaihtuviin modernin ja nykytaiteen näyttelyihin sekä omia kokoelmia esitteleviin näyttelyihin. Kuntsin näyttelyt syväluotaavat nykytaiteen ilmiöitä ja ajankohtaisia teemoja tarjoten aineksia identiteettien rakentamiseen ja aikamme ilmiöiden ymmärtämisen.
Kuntsin tilat tarjoavat hyvät mahdollisuudet tapahtumien järjestämiseen. Kuntsilla järjestetään erityisesti poikkitaiteellisia esityksiä ja tapahtumia yhteistyössä kolmannen sektorin ja yleisöryhmien kanssa.
+358 40 183 0440
kuntsi.info@vaasa.fi
-
Tutustu Vaasan alueen historiaan sekä Merenkurkun luontoon ja maailmanperintöön kaupunkihistoriallisessa ja luonnontieteellisessä museon perusnäyttelyissä.
Pohjanmaan museo sijaitsee Marianpuistossa, alle 15 minuutin kävelymatkan päässä Vaasan torilta. Museo perustettiin vuonna 1895 ja se toimii Vaasan kaupungin historiallisena museona, sekä Pohjanmaan luonnontieteellisenä museona. Museon keskeisiä toiminta-alueita ovat kulttuurihistoria, taide ja luonnontiede.
Esillä on kolme kokoelmiin perustuvaa pitkäkestoista näyttelyä. Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä. Vaasa 400 kertoo Vaasan kaupungin historiasta, kaupungin perustamisesta aina 1920-luvulle asti. Näyttelyssä on esillä myös Pohjanmaan alueen rikasta kansantaidetta ja saaristokulttuuria. Hedmanin kerroksessa on esillä suomalaista- ja ulkomaista hopeaa, keramiikkaa, antiikkiesineitä ja kuvataidetta. Lisäksi museossa järjestetään vuosittain 3-5 vaihtuvaa näyttelyä.
+358 40 865 1933
museoinfo@vaasa.fi
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/pohjanmaan-museo/
-
Tikanojan taidekoti on Vaasan keskustassa sijaitseva taidemuseo. Taidekodissa järjestetään kotimaisen ja ulkomaisen vanhan taiteen näyttelyitä, kulttuurihistoriallisia teemanäyttelyitä sekä vaihtuvia näyttelyitä omista kokoelmista.
Pedagoginen ote ja näyttelyihin liittyvä museopedagoginen toiminta on Tikanojalla tärkeässä asemassa. Tikanojan taidekoti on elävä taidemuseo, joka tarjoaa myös poikkitaiteellista toimintaa.
Tikanojan taidekoti syntyi vaasalaisen liikemiehen, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877-1964) rakkaudesta taiteeseen. Tikanojan taidekodin kokoelma käsittää upean ja Suomen oloissa sangen harvinaisen ulkomaisen taiteen kokoelman, jonka pääpaino on ranskalaisessa 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaiteessa.
+358 40 182 8702
museoinfo@vaasa.fi
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/tikanojan-taidekoti/
-
Vanhan Vaasan museo sijaitsee Wasastjernan talossa, Vanhan Vaasan kaupunginosassa. Museossa voi tutustua Vaasan historiaan ennen vuoden 1852 paloa, joka tuhosi suurimman osan silloisesta Vaasan kaupungista.
Museon lipunmyynnin yhteydessä on myynnissä pieni valikoima kortteja, historiasta kertovia museokauppatuotteita sekä kirjoja. Ensimmäisen kerroksen holvattuun varastotilaan on sisustettu kahvila Falanderin kellari, jossa voi kesäaikaan nauttia kahvista, teestä ja virvokkeista.
+358 40 482 9816
museoinfo@vaasa.fi
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/vanhan-vaasan-museo/
-
ART CENTER TORNI on Vaasan Taidekerhon ylläpitämä taidegalleria, joka on toiminnut vuodesta 2006 lähtien. Uniikki galleria sijaitsee kauniin vanhan rakennuksen toisessa kerroksessa ja pitää sisällään kolme valoisaa näyttelyhuonetta.
Näyttelytilojen lisäksi Tornista löytyy ateljé, jossa Taidekerho järjestää erilaisia taidekursseja, sekä tunnelmallinen kahvihuone Café Torni, jossa voi nauttia kahvihetkestä taiteen ympäröimänä.
Tornissa tapahtuu ympäri vuoden erilaisia taidenäyttelyä, taidekursseja ja taitelijavierailua. Näyttelyt galleriassa vaihtuvat kolmen viikon välein ja tilat on varattu usein jo vuodeksi eteenpäin.
+358 40 852 5111
torniart@gmail.com
-
Luonnonkauniissa ympäristössä, kävelymatkan päässä Vaasan keskustasta, sijaitsee Bragen ulkomuseo.
Museo koostuu mielenkiintoisesta kokonaisuudesta talonpoikaisrakennuksia ja sisustuksia 1800-luvun ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Museon pysyviin näyttelyihin kuuluu morsiustupa (Lapväärtti), tyttöjen luhti värikkäine tekstiileineen sekä hylkeenpyyntimuseo. Alueella on jatulintarha.
+358 44 012 7166
info@vasabrage.fi
-
Talo rakennettiin 1897-98 ja on on saanut nimensä pesijätär Johanna Gäddan mukaan. Hän asui talossa mennessään naimisiin Söderuddenista kotoisin olevan Alfred Gäddan kanssa. Johannan vanhemmilla (Karl-Johan Carlsson-Ehn ja Johanna Abrahamintytär Lithén) oli oma talo samalla pihamaalla. Talon kellarikuopan ja kivijalan jäännökset sekä kiviaitaa voi vieläkin nähdä. Tontti on korkea ja kauniilla paikalla ja pihan kaivo oli aikoinaan yksi kylän parhaista.
Hannan ja hänen pojansa Anselmin kuoleman jälkeen Gerby-Västervikin kotiseutuyhdistys sai talon haltuunsa ja vuokrasi tontin. Tupa kunnostettiin ja nykyään se toimii yhdistyksen kotiseutumuseona.
Vuodesta 1989 Hannaa on juhlittu Johannanpäivänä 21. heinäkuuta liputuksella. Lisäksi tuvalla on järjestetty ohjelmaa.
Tupa on kaikkien käytettävissä. Tuvan käytöstä voit kysellä kotiseutuyhdistyksestä.
+358 50 5525747
gerby.vastervik@gmail.com
https://gerbyvastervik.yhdistysavain.fi/hannas-stuga-byamuseum/
-
Käsityön talo Loftetissa toimii Österbottens hantverk ry, Taito Shop Loftet sekä Ravintola Loftet. Österbottens Hantverk ry:n tehtävä on edistää käsityötä kulttuurina ja elinkeinona Pohjanmaan maakunnan alueella. Tämä näkyy muun muassa noin kuukauden välein vaihtelevissa näyttelyissä missä käsitöitä, taidetta ja muotoilua esitellään. Alakerran kaunis vanha sali toimii näyttelytilana, missä ravintolan vieraat voivat nauttia hyvästä ruoasta ja samalla ihailla näyttelyä.
Loftetin talo on yksi uuden Vaasan vanhimpia rakennuksia. Talo on asemakaava-arkkitehti Carl Axel Setterbergin piirtämä ja valmistui 1860-luvulla kaupungin keskeisimmälle paikalle.
+358 6 318 5300
info@loftet.fi
-
Terranova on Pohjanmaan museon luonnontieteellinen perusnäyttely. Sana ”Terranova” on latinaa ja tarkoittaa uutta maata, jota Merenkurkussa syntyy 9 mm:n vuosittaisen maankohoamisen seurauksena.
Terranovassa esitellään Merenkurkun ja Vaasan seudun luontoa jääkaudesta aina nykypäivään saakka. Vierailija voi ihmetellä maankohoamisen ilmiötä ja sen seurauksia, tutustua Merenkurkun kauniiseen saaristoon ja sen eläimiin kaikin aistein.
Terranovalla on myös kunnia esitellä ainutlaatuista luonnonperintökohdetta: Merenkurkun saaristo kirjattiin 2006 Suomen toistaiseksi ainoana luontokohteena Unescon maailmanperintöluetteloon. Se muodostaa yhteisen luonnonperintökohteen Ruotsin Korkean rannikon kanssa. Alue sai maailmanperintöarvon siksi, että täällä jääkauden jälkeinen maankohoamien ilmenee parhaiten koko maailmassa. Lisää tietoa Korkean rannikon ja Merenkurkun maailmanperintöalueesta löydät täältä: www.merenkurkku.fi ja www.naturumhogakusten.se.
+358 40 865 1933
museoinfo@vaasa.fi
-
Makers’ Gallery on vuonna 2020 Vaasaan perustettu nykytaiteen galleria. Ensimmäisen näyttelymme avasimme 1.9. 2020. Esittelemme galleriassa sekä kotimaista että kansainvälistä kuvataidetta. Etsimme koko ajan uusia taiteilijoita Pohjanmaan alueelta ja koko Suomesta. Teemme yhteistyötä Lapuan Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin kanssa, ja lisäksi järjestämme vuosittain jonkin tunnetun kulttuurialan vaikuttajan kuratoiman näyttelyn.
Järjestämme gallerialla myös muuta toimintaa kuten croquispiirustusiltoja ja muita kulttuuritapahtumia. Galleriatila on vuokrattavissa tilaisuuksia varten.
+358 6 723 4298
galleria@makersgallery.fi
-
Taitavissa käsissä pelti taipuu ihmeisiin! Sukella sisään pläkkyreiden perinteeseen Pläkkyrimuseossa
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu pitkälle historiaan ja tunnetaan laajalti Pohjanmaalla. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon Pläkkyrimuseossa. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Jos on onnea matkassa, voi myös nähdä aidon pläkkyrin työssään.
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina 1700-luvulle asti. Peltisepäntaito saapui Suomeen Saksasta 1700-luvun alussa pian sen jälkeen kun Englannissa oli löydetty suuria tinakaivoksia. Vähänkyrön pitäjässä oli 35 pläkkyriä 1890-luvulla, ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin heitä oli jo 100. Suurin osa oli mäkitupalaisia tai maataloustöihin kyllästyneitä renkejä. Vielä 1950-luvulla Tervajoen asemalta lähti vähintään yksi täyteen lastattu junavaunullinen pläkkyreiden tuotteita viikossa.
+358 6 325 8400
yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/68-plakkyrimuseo
-
Suomen ensimmäinen kirjasto perustettiin Vaasaan jo vuonna 1794. Kirjastomuseo tarjoaa monipuolisen kuvan kirjaston historiasta esineiden, kirjojen ja kuvien avulla. Historialliset kirjakokoelmat jakavat tilan museon vaihtuvien näyttelyiden kanssa.
Suomen ensimmäisen kirjaston juuret ovat Waasan Luku-kirjastossa, jonka eräät Vaasan hovioikeuden jäsenet perustivat vuonna 1794 ”omaksi huvikseen ja ajankulukseen”. Kaupungin muutkin asukaat saivat käyttää kirjastoa pientä maksua vastaan. Kirjastossa oli laaja kokoelma kirjoja ja karttoja sekä myös muotokuvia ja kuparipiirroksia. Taide-esineitä tuskin lainattiin, mutta eräänlaista artoteekkitoiminnan alkua oli kuitenkin olemassa. Luku-kirjasto toimi vuoteen 1845, kunnes Venäjän vallan sensuurimääräykset pakottivat sen sulkemaan ovensa. Museossa on nykyisin jäljellä 30 teosta alkuperäisestä Luku-kirjastosta.
Museon helmiin kuuluu ensimmäisiä suomeksi painettuja kirjoja. Ne on painettu ennen vuotta 1850 ja käsittelevät enimmäkseen uskonnollisia ja hengellisiä aiheita sekä psalmeja ja hengellisiä lauluja. Wankikokoelmasta eli ennen Vaasan paloa v. 1852 painetuista teoksista löytyy myös muita kiehtovia historiallisia kirjoja. Lisäksi museossa on näytteillä Londicer-kirjapainon kirjallisuutta. Se aloitti toimintansa vuonna 1776 ja se oli Vaasan ensimmäinen – ja Suomen toinen – kirjapaino. Niin kutsutussa myrkkykaapissa säilytetään eri aikakausina kiellettyjä kirjoja. Kaapin lasiruudut on peitelty paperilla, jotta kirjoja ei näkyisi.
-
Vaasan auto- ja moottorimuseo on Suomen suurin yksityinen automuseo. Vaasan Vetaraaniauto ry:n omistama museo on viime aikoina noussut suosituksi vierailukohteeksi, jossa kokemista riittää koko perheelle!
Museossa on näyttelyitä kolmessa kerroksessa. Autojen lisäksi esillä on menopelejä polkupyöristä moottoripyöriin, laaja kokoelma vaasalaisten moottoritehtaiden tuotteita sekä teemanäyttelyitä.
+358 44 569 2690
vvasry@gmail.com
-
Vaasa oli aikoinaan merkittävä laivanvarustus- ja merenkulkukaupunki. Vaasan merimuseossa esitellään paikallisia merenkulkuperinteitä 1800-luvun laivanrakennuksesta nykypäivän huviristeilijöihin. Erilaiset kiehtovat esineet, pienoismallit, hylkylöydöt ja valokuvat tarjoavat pilkahduksen entisaikojen merenkulkijoiden elämästä.
Vaasan merimuseo sijaitsee Palosaaren salmen rannassa. Salmi oli 150 vuoden ajan Vaasan ulkosatama ja laivanrakennuksen keskus. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa rantaa reunustivat kauppiaiden puodit ja makasiinit, ja museo sijaitsee yhdessä näistä vanhoista suolamakasiineista. Laivanvarustaja Wolff rakennutti suolamakasiinin 1800-luvun puolivälissä ja rakennus on säilynyt hyvässä kunnossa suolan säilövän vaikutuksen ansiosta. Alueella on yhteensä neljä alkuperäistä satamamakasiinia, joista yksi on todennäköisesti 1700-luvun lopulta ja siirretty alueelle Vanhasta Vaasasta.
+358 50 382 8771, +358 50 575 9489
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/86-vaasan-merimuseo
-
Vaasan Sotaveteraanimuseo esittelee sotahistoriaa Suomen sodasta aina jatkosodan päättymiseen saakka. Esillä on runsaasti jääkäriliikkeen, vapaussodan vaiheisiin sekä Suojeluskunta-ja Lotta Svärd järjestöihin liittyvää esineistöä. Museon kokoelmat koostuvat pääsääntöisesti aseista, kunniamerkeistä, asepuvuista sekä asevarusteista. Museossa on päänäyttelyn lisäksi vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä.
+358 6 312 9894
-
Taidehalli ja Galleria on Vaasan Taiteilijaseuran ylläpitämä taidegalleria, joka sijaitsee Vaasan kaupungintalossa (sisäänkäynti Raastuvankadun puolelta).
Tila on kolmessa osassa. Isossa hallissa pidetään 8 viikon näyttelyitä. Pikkugalleriassa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Toinen pikkutiloista on Taidelainaamo. Neljäskin tila on, sillä valokuvagalleria Ibis pyörittää toimintaansa hallin perällä.
+358 40 679 3771
info@vaasantaiteilijaseura.fi
-
Vaasan työväenmuseo on avattu 1991. Perusnäyttelyiden lisäksi museolla on pari kertaa vuodessa vaihtuvia teemanäyttelyitä. Keskeinen tehtävä on kehittää museosta monipuolinen työväenliikkeen perinteen ja historian tietokeskus. Museo tarjoaa mm. koululuokille räätälöityjä opintokäyntejä.
+358 6 321 5805
vaasan.tyovaenmuseo@netikka.fi
-
IBIS on ainoa valokuvataiteen esittämiseen keskittynyt galleria Vaasassa ja toimii Vaasan taidehallin yhteydessä.
-
Vähänkyrön kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa lainamakasiinissa Kyrönjoen äärellä. Näyttely kertoo entisajan elämästä, ja se on jaettu eri teemoihin, esimerkiksi lasten syntymään, hengelliseen elämään, maanviljelyyn ja sota-aikaan. Vähäkyröläisten yritteliäisyys näkyy kokoelmista, ja museo tarjoaa laajan katsauksen Vähänkyrön historiaan.
Museon esineet kertovat entisaikain talonpoikien arkielämästä. Museossa on kalastusvälineitä, rekiä, maanviljelijöiden ja myös pläkkyreiden työkaluja. Erityisen mielenkiintoinen kokoelma esittelee Suomen todennäköisesti vanhinta kätilön tarvikkeistoa, ja näyttelyssä kuvataan entisajan synnytystapahtumaa. Näyttelyä täydentävät 1950-luvun lastenhoitajan univormu, helistimet, lastenkirjat ja kehdot. Vähässäkyrössä valmistettiin pitkään äitiyspakkauksiin kuuluneita pesuvateja. Seudun ensimmäinen kätilö, Hilja Solkela, työskenteli Vähässäkyrössä vuosina 1927-1958.
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/65-vahankyron-kotiseutumuseo
-
Wasa Graffitilandia on katutaiteisiin painottunut näyttely Vaasassa.
Graffitien ja muraalien lisäksi näytillä uv-taidetta sekä erilaisia installaatioita. Graffitilandialla on myös merch- ja spraykannukauppa, sekä kaikille avoin maalausseinä. Graffitilandia tekoon on ottanut osaa lukuisia taiteilijoita sekä Suomesta että ulkomailta, mm. Bates ja 1UP.
Tuomalla graffitit gallerioihin, niistä ymmärtämätön pysähtyy graffitien ääreen ja katsoo niitä jatkossa kadullakin erilailla. Moni jää näyttelykierroksen jälkeen ääneen pohtimaan että miten ihmeessä on mahdollista että spraykannulla saa tuollaista jälkeä ja toteaa lopuksi ymmärtäneen ettei kyseessä ole töhrintää vaan harjoitusta ja tekniikkaa vaativa laji.
Näyttelymme on kunnianosoitus graffiteja ja niiden tekijöitä kohtaan sekä pyrkimys korjata graffitien mainehaittaa.
info@wgl.fi