Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Hägglundin valokuvamuseo

    Lotlaxvägen 9, Vöyri

    Hägglundin valokuvamuseo

    Hägglundin valokuvamuseo avattiin vuonna 2000, ja se rakentuu valokuvaaja Erik Hägglundin valokuvaamon ympärille. Laaja kamerakokoelma ja valokuvaamon välineet kertovat valokuvauksen historiasta 1910-luvulta nykypäivään asti.

    Rökiöläinen Erik Hägglund oli kiinnostunut taiteista jo nuorena, ja hän matkusti Ruotsiin työskennelläkseen maalarin oppipoikana. Siellä hän sai töitä valokuvaamosta ja hänen kiinnostuksensa valokuvaamiseen heräsi. Palattuaan kotiseudulleen hän perusti oman vaatimattoman valokuvaamon lautavajaan vuonna 1910. Hän rakensi ensimmäisen ateljeekameransa itse ja myös maalasi kuvaustaustan itse. Molemmat ovat näytteillä museoon rakennetussa ateljeen kopiossa.

    kvarnstuga@outlook.com

    https://rokiobf.sou.fi/fi/toiminta/hagglundin_valokuvamuseo/

    Facebook

  • Kimon Ruuki

    Bruksgatan 38, Kimo, Oravainen

    Kimon Ruuki - Kimo Bruk

    300 vuoden ruukihistoriaa – elävää tänään

    Kimon ruukissa voit osallistua erilaisiin tapahtumiin. Siellä järjestetään yleisötapahtumia, taontakursseja, taontapäivä, juhannussalon pystytys, ulkojumalanpalveluksia, moottoripyörä- ja veteraaniautotapaamisia, yhteislauluiltoja, kulttuuri-iltoja.

    Voit myös vierailla kauniilla ruukinalueella ja museossa: Kimon ruukin museo, taidegalleria, Café Einar, ruukinalue, jatulintarha ja kauniita luontopolkuja.

    Voit myös järjestää omia tapahtumia Kimon ruukissa. Voit esimerkiksi vuokrata Einarin kahvilaa, käden taloa, museota ja taidegalleriaa.

    +358 40 045 5080

    info@kimobruk.fi

    https://gaudiell.wixsite.com/kimonruuki

    Facebook

  • Klemetsgårdarna

    Kärklaxvägen 308, 66640 Maksamaa

    Klemetsgårdarna

    Tule ja ylläty monista jatkuvasti vaihtelevistä näyttelyistä! Käy esim. Itäisessä talossa, joka on 40-luvulta säilytetty koti. Taloissa on myös tekstiili- ja vanhojen moottoripyörien näyttely. Kävele viikinkipolkua pitkin ja näe vanhoja hautoja ja talonperustoja.

    1940-luvun tyyliin sisustetussa viihtyisässä ja vanhanaikaisessa kahvilassamme voit nauttia kupiliisen hyvää kahvia ja kotona leivottua kahvileipää. Viettele itsesi herkuilla, kuten rapeilla vohveleilla mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Kahvilassa on myös kotiteollisuusnurkka, josta varmasti löydät jotain kotiinvietävää.

    Meillä voit kokea ikimuistoisen yöpymisen Brita Härtullin syytinkituvassa joka on sisustettu 1800-luvun tyyliin.

    Tilauksesta otamme myös vastaan ryhmiä ympäri vuoden.

    +358 40 667 9879

    info@klemets.fi

    https://maxmo.sou.fi/fi/alku/

    Facebook

  • Maksamaan kirkko

    Maxmovägen 274, Maksamaa

    Maksamaan kirkonkylällä sijaitseva Maksamaan kirkko rakennettiin 1825 ja kellotapuli on osa vanhaa, 1700-luvulta peräisin olevaa kirkkoa, joka sijaitsi paikalla aiemmin.

    +358 44 344 5000

    http://www.voraforsamling.fi/

  • Merenkurkun maailmanperintöalue

    Merenkurkun saaristo

    Saaristo ilmakuva

    Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

    +358 50 346 6200

    info@kvarken.fi

    http://www.merenkurkku.fi

    Facebook

  • Merenkurkun saariston helmet

    Merenkurkun saaristo, Vaasa

    Flada

    Yksi Merenkurkun saariston erikoisuuksista on ehdottomasti De Geer -muodostelmat, jotka näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. Näet nämä muodostelmat parhaiten Svedjehamnin näkötornista tai tornilta alkavan luontopolun varrella. Saaristoon kivikkoihin ja karikkoihin voit tutustua esimerkiksi veneretkellä ulkosaariin. Merenkurkun luonnon erikoisuus näkyy myös matalavetisissä fladoissa. Näissä Merenkurkun laguuneissa voit seikkailla kanootin kera esimerkiksi Molpessa.

    Onko sinun vaikea valita, mitä Merenkurkun upeita kohteista lähtisit katsomaan? Tässä sinulle maistiaisia saariston helmistä.

    https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/merenkurkun-etusivu/koe-merenkurkku/nakemista-merenkurkussa/saariston-helmet/

  • Myrbergsgården

    Bertby-Lålaxvägen 18, 66600 Vöyri

    Myrbergsgården Vöyri

    Myrbergsgårdenissa kävijä pääsee tutustumaan entisajan talonpoikaiselämään ja myös maakunnan hienoimpiin puku- ja tekstiilikokoelmiin. Yhdessä piharakennuksessa on näytteillä ainutlaatuinen kokoelma kauniisti maalattuja kirkkorekiä, joilla talonväki matkasi jumalanpalvelukseen sunnuntaisin.

    Vöyrin Myrbergsgården museoalue käsittää nykyisin n. 17 rakennusta, jotka on siirretty alueelle Vöyrin eri kylistä. Maalaistalon lisäksi täällä on mm. toimintakuntoinen paja sekä tuulimylly. Museoon kuuluu myös lainajyvämakasiini vuodelta 1753, joka kuuluu kolmen ensimmäisten joukkoon Pohjanmaalla.

    Museon tekstiilikokoelma kuuluu maakunnan hienoimpiin ja se sisältää n. 6000 erilaista tekstiiliä.

    +358 50 468 5542,+358 50 5721827

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/53-myrbergsgarden

  • Oravaisten kirkko

    Thorsbacken, 14, Oravainen

    Oravaisten nykyinen kirkko rakennettiin 1796-97. Kirkon piirrustukset perustuvat kuuluisan uusikaarlepyyläisen kirkonrakentaja Jacob Rijfin aloitteesta. Kirkko on viimeksi remontoitu 1961-62 ja sisätilojen maalaus uudistettiin 1992. B.A Thulénin valmistamat urut otettiin käyttöön syyskuussa 1879.

    +358 44 344 5000

    http://www.voraforsamling.fi/

  • Oravaisten taistelutanner

    Slagfältsvägen 130, Oravainen

    Oravaisten taistelutantereella Suomen kohtalo sinetöitiin syyskuussa 1808. Tänään voit tutustua historiallisiin tapahtumiin erilaisella tavalla. Olemme elävöittäneet historiaamme.

    Täällä voit nähdä Pohjanmaan rykmentin sotaharjoituksia aikaansa vastaavissa puvuissa. Voit osallistua tapahtumiin ympäri vuoden tai käväise alueella. Koska vain voit katsella muistopatsasta, Lotta Svärdin kiveä ja tutustua kylttien teksteihin.

    Taistelutantereen vieressä on museo ja Ädelbragdin ravintola. Molemmat ovat avoinna sopimuksesta. Ravintola järjestää myös teema-illallisia. Kesällä museo ja kesäkahvila ovat avoinna heinäkuussa. Oravaisissa Suomen kohtalo ratkaistiin.

    Tule käymään jo tänään!

    https://www.oravais1808.fi/

    Facebook

  • Rekipellon Fädernegården

    Rekipellontie 363, Vöyri

    Rekipellon - Rejplet Fädernegård

    Rekipellon Fädernegårdenilla vierailija saa käsityksen 1800-luvun lopun maalaiselämästä. Tuvan ajalle uskollinen sisustus tarjoaa puitteet tutkiskella paikallishistoriallisia esineitä. Myös tyttöjen aitta värikkäine tekstiileineen on todella vierailun arvoinen kohde. Museon läheisyydessä sijaitsee Vänrikki Stoolin tarinoihin liittyvä Munterin sotilastorppa.

    Fädernegården on tyypillinen pohjalainen paritupa, rakennettu vuonna 1852. Talo siirrettiin alueelle 1950-luvulla ja museoalue on rakennettu maalaistalon pihapiirin kaltaiseksi luhteineen ja aittoineen. Museon kaikki rakennukset ovat Rekipellosta, paitsi Korsnäsistä tuotu tuulimylly.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/29-rekipellon-fadernegarden

  • Tottesundin kartano

    Tottesund 529, Maksamaa

    Totttesundin kartano on kaunis ja historiallinen paikka, joka sopii hyvin erilaisiin tilaisuuksiin. Ilmapiiri ja luonnon läheisyys tekevät vierailusta ikimuistoisen.

    Kartanon läheisyydessä on noin 4 km pituinen luontopolku, joka Parkenin kautta vie Bytesholmin niemeen. Vaellus veden äärellä! Reitin varrella on taukopaikkoja ja grillikota. Matkan varrella on myös kysymysrasteja, joissa voi hieman testata historian tuntemustaan.

    Kartanossa on esillä useita näyttelyjä mm. Aseiden salakuljetus – Equity laivalla, Sibeliuksen häät sekä pienoismalli kartanoalueen rakennuksista ja ympäristöstä 1800 -luvun puolivälissä.

    Kartanon tiloja on varattavissa (vähintään 10 hengen ryhmille) esimerkiksi häät, syntymäpäiväjuhlat, valmistujaisjuhlat, kastejuhlat, koulutukset, virkistyspäivät yhteisöille ym.

    Voimme tarjota kahvitukset kotileivonnaisineen, ruokailut, ulkoiluharrastuksia sekä opastuskierros kartanossa. Räätälöimme tapahtuman ja kokemuksen toiveidenne mukaan.

    Vuoden aikana järjestämme omaa toimintaamme esim. kartanolounaita, historiallisia päivällisiä, teatterikuvaelmia, haamuvaelluksia, perhepäiviä, opastuksia. Seuraa tapahtumiamme sosiaalisessa mediassa.

    Vain 30 minuutin ajomatka Vaasasta.

    Tottesundin kartanon perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle saakka. Se on toiminut aikaisemmin everstin asuinpaikkana ja sittemmin 1900-luvun jälkipuolella ja 2000-luvun alussa hallintorakennuksena. Kartanoon voi tutustua parhaiten kesäaikaan kääntymällä Maksamaan kirkonkylästä Tottesundiin. Heinäkuussa mahdollisuus myös opastettuihin kierroksiin.

    +358 40 1896 882

    info@klemets.fi

    https://tottesund.sou.fi/

    Facebook

  • Ulkosaariston kohteet

    Merenkurkku

    Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

    Tuhannet ainutlaatuiset saaret ovat täynnä kontrasteja: sileitä kallioita, karuja kivikoita sekä reheviä metsiä ja lahtia. Jylhät majakat ja luotsiasemat muistuttavat entisaikojen elämästä. Nykyään saarilla on kesämökkejä, ja useat näistä mökeistä ovatkin entisiä kalastajien tupia. Merenkurkun saaristo on koti myös monille linnuille, jotka runsaslukuisina ovat yksi Merenkurkun nähtävyyksistä.

    Mikkelinsaarille ja Valassaarille järjestetään kesäisin maailmanperintöristeilyjä, joilla oppaat tarinoivat saarten salaisuuksista. Myös saariston yrittäjät tarjoavat tilauksesta veneretkiä ulkosaariin.

    Tutustu ulkosaariston kohteisiin!

  • Vaasan seudun luontopolut ja vaellusreitit

    Metsässä

    Vaasan seudulla on paljon luontopolkuja ja vaellusreittejä. Polkuja ja reittejä on eri pitusia, ja valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle miellyttävä reitti!

  • Verner Rasmuksen museo

    Haviståkersvägen 92, Vöyri

    Verner Rasmus museum

    Verner Rasmuksen museo on erikoinen museo, jossa on ainutlaatuinen kokoelma posliiniesineitä. Museo on monipuolinen vierailukohde jännittävine yhdistelmineen talonpoikaishuonekaluja, maatalousvälineitä ja kirjoja.

    Verner Rasmus oli Vöyrillä vuosina 1901–1988 elänyt talonpoika. Hän asusti kotitilalla, Arvidsgårdenissa, kolmen sisaruksensa eli Viktorin, Arvidin ja Ainan kanssa. Arvidsgårdenin päärakennus on vuodelta 1913. Verner asui Vöyrillä koko elämänsä muutamaa Kanadassa viettämäänsä vuotta (1927–1931) lukuun ottamatta. Hän sai elantonsa maataloudesta mutta hän oli myös harrastajamuusikko, nikkari, maalari ja keräilijä.

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/54-verner-rasmuksen-museo

  • Vitmossen, pronssikauden asuinpaikka

    Kimovägen 105, Vöyri

    Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.

    https://www.vora.fi/fi/visit-voyri/nahtavyydet/

  • Vänrikki Stoolin Keskus

    Slagfältsvägen 130, Oravainen

    Vänrikki Stoolin keskus käsittää Oravaisten taistelun historiallisen alueen. Keskuksessa kuvataan Suomen sotaa vuosina 1808-1809 erilaisten esineiden, tarinoiden, itse taistelupaikan ja rakennusten avulla. Rykmentin aseharjoitukset ja näytökset elävöittävät historiaa ajanmukaisine univormuineen ja aseineen.

    +358 50 343 2642

    Kenny.sundqvist@adelbragd.fi

    http://www.oravais1808.fi/

  • Vöyrin kirkko

    Bertby-Lålaxintie 10, Vöyri

    Vöyrin puukirkko on Suomen vanhin käytössä oleva puukirkko. Länsitornillinen tukipilarikirkko valmistui vuonna 1626. Se laajennettiin ristikirkoksi 1777. Krusifiksi on kirkon tunnetuin taideteos. Sen on veistänyt tuntematon taiteilija luultavasti Lyypekissä noin 1375–1400.

    +358 44 344 5000

    vora@evl.fi

    http://www.voraforsamling.fi/