Ohita valikko

Kohteet ja nähtävyydet

Hae kiinnostavia kohteita tyypin tai/ja paikkakunnan valinnalla tai käytä hakusanaa ja paina lopuksi “Näytä hakutulokset”.

Valitse tyyppi
Tyhjennä rajaukset
  • Aava Kertun Kotitila

    Österändsvägen 92, Södra Vallgrund

    Hyvän mielen eläintila Raippaluodossa Unescon maailmanperintöalueella. Meillä voit vierailla ympäri vuoden osallistuen eläinten hoitoon tai nauttien kahvikupposesta maalaismiljöössä.

    Pariskunnille ja ystäväporukoille suosittelemme ikimuistoista alpakka- &laamapatikkaa luonnon rauhaan. Lapsiperheille yhteistä eläintenhoitoiltaa tai opastettua tilavierailua.

    Tilallamme asustaa kaiken kaikkiaan 14 eri eläinlajia, joten jokaiselle ikään katsomatta löytyy varmasti oma suosikki.

    +358 45 671 9358

    anna.salmi@aavakertunkotitila.fi

    http://aavakertunkotitila.fi

    Facebook

  • Björkön kirkko

    Läsarted 9, Björkö

    Björköbyn kirkko on rakennettu vuonna 1859. Kirkko on saanut nimensä Aleksanteri II puolison Marian mukaan. Kirkkoon rakennettiin lehteri vuonna 1907, ja ensimmäiset urut hankittiin muutamaa vuotta myöhemmin. Ennen kuin kylä sai oman kirkon, jumalanpalvelukset pidettiin lukutuvassa. Kirkossa nk. votiivilaiva ja talonpoikaistyylinen kynttilänjalka.

  • Granösundin saaristolaismuseo

    Bulleråsvägen 320, Korsholm

    Granösundin saaristolaismuseo on ulkomuseo Södra Vallgrundissa, Mustasaaressa, joka kuuluu Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle.
    Saaristolaismuseo tarjoa kävijälle elämyksiä saaristolaiselämästä ajalta, jolloin suurin osa väestöstä elätti itsensä hylkeenpyynnillä, kalastuksella, käsitöillä ja maanviljelyksellä. Alueella on esim. kalastussauna, navetta, suolatalo ja hylkeenpyyntitalo.
    Vuonna 1970 perustettua museota hoitaa Raippaluodon kotiseutuyhdistys. Museo on auki kesäisin.

    +358 44 726 5165

    replot.hembygdsforening@korsholmsskargard.fi

    http://www.granosund.hembygd.fi/

    Facebook

  • Koivulahden kirkko

    Koivulahddentie 7, Koivulahti

    Kirkko on rakennettu vuosina 1691 – 93 ja rakennusmestarina toimi koivulahtelainen talonpoika Hans Larsson Qweflander. Pääasiallinen salvostyö lienee tehty vuonna 1692. Kirkko vihittiin neljäntenä joulupäivänä samana vuonna. Koivulahden kirkko kahdeksansivuisine runkohuoneineen on taidehistoriallisesti erikoinen kirkkotyyppi ja tämän rakennustyypin vanhin edustaja Suomessa. Kun kirkko vuosina 1794 – 95 laajennuksen yhteydessä muutettiin ristikirkoksi se menetti lähes täysin vanhan asunsa.

    +358 44 546 2301

    kvevlax.forsamling@evl.fi

    https://www.kvevlaxforsamling.fi/

  • Maailmanperintöportti

    Raippaluodontie 2, Korsholm

    Tervetuloa Maailmanperintöporttiin – Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen vierailukeskukseen!

    Maailmanperintöportilla tutustut Merenkurkun saariston maailmanperintöön, joka on maailman paras paikka kokea viimeisimmän jääkauden jälkeinen maankohoaminen! Listassa on vierailukeskuksemme tiivistettynä.

    • Infoaulassa saat yleiskatsauksen maailmanperinnöstämme tekstien, videoiden, animaatioiden ja esitteiden avulla ympäri vuoden ja veloituksetta.
    • Avoin galleria Arte Mare esittelee paikallisten taiteilijoiden töitä ympäri vuoden ja veloituksetta.
    • Päänäyttely Weichsel kertoo maailmanperinnön tarinaa eri aistein pientä pääsymaksua vastaan.
    • Puoti on auki kesäisin ja myy maailmanperintötuotteita ja tuliaisia.
    • Pakopeli Merenkurkun merihirviö on varattavissa verkossa ympäri vuoden.
    • Opastukset ja esitykset ovat varattavissa asiakaspalvelustamme ympäri vuoden.

    Suomen pisin silta, Raippaluodon silta, kohoaa vierailukeskuksen vieressä. Se on oiva kohde virkistävälle kävelylle ja maisemien ihailulle.

    Tarkemmat tiedot aukioloajoista, palveluista ja hinnastoista löydät maailmanperintöportin kotisivulta.

    Jos nälkä yllättää, voit ruokailla ja kahvitella ravintola Bernyssä, joka toimii samassa rakennuksessa ympäri vuoden. Löydät Bernyn kotisivut ja aukioloajat täältä.

     

    +358 50 3466 200

    info@kvarken.fi

    http://www.merenkurkku.fi/maailmanperintoportti/

    Facebook

  • Merenkurkun maailmanperintöalue

    Merenkurkun saaristo

    Saaristo ilmakuva

    Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

    +358 50 346 6200

    info@kvarken.fi

    http://www.merenkurkku.fi

    Facebook

  • Merenkurkun saariston helmet

    Merenkurkun saaristo, Vaasa

    Flada

    Yksi Merenkurkun saariston erikoisuuksista on ehdottomasti De Geer -muodostelmat, jotka näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. Näet nämä muodostelmat parhaiten Svedjehamnin näkötornista tai tornilta alkavan luontopolun varrella. Saaristoon kivikkoihin ja karikkoihin voit tutustua esimerkiksi veneretkellä ulkosaariin. Merenkurkun luonnon erikoisuus näkyy myös matalavetisissä fladoissa. Näissä Merenkurkun laguuneissa voit seikkailla kanootin kera esimerkiksi Molpessa.

    Onko sinun vaikea valita, mitä Merenkurkun upeita kohteista lähtisit katsomaan? Tässä sinulle maistiaisia saariston helmistä.

    https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/merenkurkun-etusivu/koe-merenkurkku/nakemista-merenkurkussa/saariston-helmet/

  • Mustasaaren kirkko

    Itäinen Aitakatu 20, 65380 Vaasa

    MustasaarenKirkko

    Gustav III perusti Vaasan hovioikeuden vuonna 1776 ja Carl Fredrik Adelcrantz teki piirrustukset rakennusta varten. Rakennustyöt saatiin valmiiksi nopeasti ja rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1786. Rakennus on yksi kustaviaanisen ajan kauneimpia. Vaasan palon (vuonna 1852) jälkeen Venäjän keisari lahjoitti rakennuksen seurakunnalle, jotta siitä voitaisiin tehdä kirkko. Lääninarkkitehti Carl Axel Setterberg teki piirrustukset rakennuksen muokkaamista varten. Ensin rakennettiin erillinen kirkontorni. Hovioikeudentalon ulkoasuun ei tehty muutoksia, mutta sisätiloissa kaadettiin väliseiniä ja kattoon tehtiin holvikaaret. Rakennus vihittiin käyttöön kirkkona vuonna 1863.

    +358 44 595 9278

    https://www.mustasaarensuomalainenseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat/mustasaaren-kirkko

  • Mårtes talomuseo

    Uppbyggted 71, Korsholm

    Mårtesin talo rakennettiin 1844 ja toimii nyt kotiseutumuseona. Täällä on näytteillä kylän vanhimpia Björkö-kaappeja, kylän ensimmäinen radio, vanhoja tekstiilejä sekä myös nykyaikaisempaa esineistöä, joka kertoo, miten talo on kehittynyt omistajiensa mukana halki vuosisatojen.

    Tilaan kuuluu myös Moottorimuseo, Sotilaan tupa, karstaamo, kehräämö ja ruoka-aitta sekä Suojeluskunnasta, koulusta ja 1800-luvun vaatteista kertova näyttelymme. Väki on vaeltanut tähän taloon jo vuosikymmeniä vieraillakseen sen aiemman omistajan Emil Doktarin luona, joka oli tunnettu nikamanniksauttaja ja kylän monipuolinen puuhamies. Myös sinä olet tervetullut kuulemaan björköläisten elintavoista sekä niistä jännittävistä elämänkohtaloista, jotka tähän taloon liittyvät.

    Moottorimuseosta löytyy jokaiselle moottoreista kiinnostuneelle jotakin. Vanhimmat esineet ovat 1920-luvun loppupuolelta, uusimmat puolestaan 1980-luvulta. Mårtesin moottorimuseo sai alkunsa 1990, kun muutamat kylän miehistä perustivat kerhon, joka kunnosti vanhoja moottoreita ja moottoripyöriä. Nykyisin museossa on lähemmäs 170 esinettä koko saariston alueelta. Suurin osa on kunnostamattomia näyttelyesineitä, mutta osa on toimintakuntoisia edelleenkin.

    Museot avoinna kesäisin.

    +358 44 324 5730

    martesgardsmuseum@gmail.com

    https://bjorkomuseum.hembygd.fi/

    Facebook

  • Raippaluodon kirkko

    Kirkontie 58, Raippaluoto

    Kustaa Aadolfin kirkko Raippaluodon kirkonkylän Skieppskattsbackenilla on vuodelta 1781. Kirkko on jyrkkäkattoinen pitkäkirkko. 1840-luvulla kirkko sai alttarirakennelman ja saarnastuolin Pyhän Marian kirkosta Vanhasta Vaasasta. Tämän ansiosta Pyhän Marian kirkon alttarirakennelma ja saarnastuoli säilyi kun Vanha Vaasa paloi 1852.

    +358 44 3560 543

    replot.forsamling@evl.fi

    https://www.replotsforsamling.fi/

  • Raippaluodon kotiseutumuseo

    Aleksanterinkatu 50, 65800 Raippaluoto

    Raippaluodon kotiseutumuseo sijaitsee Aleksanterinkadun varrella keskellä kylää. Museon kokoelmat kattavat kaiken entisajan saaristolaiskylän omavaraistalouteen kuuluneet alueet.
    Raippaluodon kotiseutumuseo kuvaa tyypillistä saaristolaistilaa. Kokoelmissa on sekä käyttöesineitä ja huonekaluja 1700–1800-luvuilta että käsinommeltuja vaatteita nuorille ja vanhoille.

    replotmuseiforening@gmail.com

    http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/56-raippaluodon-kotiseutumuseo

  • Raippaluodon silta

    Raippaluodon silta, Replotvägen, Mustasaari

    Raippaluodon silta on Suomen pisin silta.

    Anna Raippaluodon sillan johdattaa sinut Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen pohjoisosaan!

    Silta on Suomen pisin, ja se on 1045 metriä pitkä. Parkkeeraa autosi sillan vieressä sijaitsevan Berny’s kahvila-ravintolan parkkipaikalle ja kävele sillan korkeimmalle kohdalle ihailemaan maisemia. Ravintolan yhteydessä toimii myös Maailmanperintöportti, josta saat vinkkejä saaristoretkeäsi varten.

    Silta valmistui vuonna 1997, ja sillan vihki käyttöön samana vuonna 27 elokuuta silloinen Suomen presidentti Martti Ahtisaari ja Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grimsson. Silta korvasi aikaisemmin saaristoon liikennöineet lautat, ja sen ylittävät päivittäin tuhannet ihmiset. Sillan kannatinpylväät kohoavat 82,5 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle ja sen alikulkukorkeus on 26 metriä.

    Kuva: Esa Siltaloppi/ES Visuals

  • Saltkaret

    Svedjehamn, Mustasaari

    Näköalatorni Saltkaret avaa maiseman moreeniselänteille

    Näyttävä, tummaksi tervattu Saltkaret kohoaa jopa 20 metrin korkeuteen Merenkurkun maailmanperintöalueen moreeniselänteellä. Svedjehamniin rakennetusta näkötornista avautuvat upeat maisemat pyykkilautamoreenien (De Geer -moreenit) muodostamille laajoille kentille. Ainutlaatuinen moreenisaaristo on todiste viimeisimmän jääkauden mahtavasta voimasta Merenkurkussa.

    Tornista näkyvä alue on erinomainen esimerkki Suomen De Geer -moreenialueista. Tornista on iloa monille linnuista kiinnostuneille, sillä alueella liikkuu paljon saaristoille tyypillisiä lintulajeja, kuten nokikanoja, tiiroja ja merikotkia. Puinen näkötorni on myös oiva välietappi retkeilijöille, sillä se sijaitsee luontopolku Bodvattnetin kierron ja Björkö-Panike-vaellusreitin varrella. Liikuntaesteisille ja lastenvaunuille on rakennettu näkötornin alatasanteelle johtava ramppi.

    Ajo-ohjeet Saltkaretille:

    Näkötorni sijaitsee Svedjehamnissa, Mustasaaren kunnassa, noin 40 km päässä Vaasasta luoteeseen. Vaasasta tultaessa ajetaan tietä 724 pohjoiseen Raippaluodon suuntaan 21 km. Raippaluodosta jatketaan suoraan tietä 7240 (Raippaluodontie/Björköntie) noin 20 km, kunnes saavutaan Svedjehamnin kalasatamaan ja tie päättyy.

    Svedjehamnin kalasatamassa on pysäköintialue, johon voi jättää auton. Näkötorni näkyy hyvin jo satamasta. Pysäköintialueen vieressä on infokyltti Björkö-Paniken vaellusreitistä sekä Metsähallituksen infopiste. Näkötorni sijaitsee tämän reitin alussa, noin 600 metrin päässä pysäköintialueelta. Matka parkkialueelta näkötorniin täytyy kulkea jalan.

    Alueen kartta ja tarkemmat tiedot löytyvät Retkikartta-palvelusta.

    Facebook

  • Sommaröhallen

    Sommarösundvägen 260, Korsholm

    Sommaröhallen

    Sommaröhallen on saariston suurin kädentaitokauppa ja valikoima on monipuolista: käsitöitä, kalasäilykkeitä, kotona leivottua, kukkia, kirjoja. Talossa kahvila, kioski sekä inva-WC.

    +358 6 3527 830

    https://www.sodravallgrund.fi/sommarohallen/

    Facebook

  • Stundarsin museokylä

    Stundarsvägen 5, Mustasaari

    Stundars on suuri ulkomuseo Sulvan kylässä, n. 15 kilometriä Vaasasta etelään. Museo näyttää millaista ruotsinkielisen Pohjanmaan maaseudulla on ollut aikakaudella 1870–1920, Oravaisten ja Pirttikylän välillä. Museo keskittyy talonpoikaiskulttuuriin, käsityöläisiin, sekä kansakunnan köyhempiin.

    Tule katsomaan, missä pohjalaiset esi-isät nukkuivat, mitä söivät ja mille nauroivat – kuinkahan he mahtuivat lyhyisiin kerrossänkyihin? Pesemme ehkä pyykkiä vanhaan tapaan, kun olet vierailulla, tai ehkä olemme keittäneet pannukahvia pyykkitulen yllä ja saat maistaa sitä? Tai ehkä haluat vain kuljeskella ympäriinsä rauhallisessa museokylässä ja melkein, melkein kuulla harmaiden seinien kuiskaavan? Museoalueella sijaitsee noin 70 rakennusta, mm maalaiskauppa, koulu, talonpoikaistalo ja käsityöläistupia.

    Kesäsesonki: Aukioloaikoina ovet museotupiin, näyttelyihin sekä leikkitiloihin ovat avoinna. Silloin paikalla on asiantuntevaa henkilökuntaa, joka voi kertoa ja näyttää millaista elämä oli Pohjanmaan maaseudulla yli sata vuotta sitten.   On paljon jännittävää mitä voi kokea Stundarsissa! Kesäsesongin jokaisena päivänä järjestetään eri toimintaa ja opastettuja kierroksia museokylässä. Näihin osallistuminen kuuluu hintaan.

    Nauti historiallisesta miljööstä ympäri vuoden: Olet tervetullut tutkiskelemaan museokylää vuoden ympäri. Stundarsin museoalue tarjoaa oivan kävelyreitin historiallisessa ympäristössä, maatilojen, kyläkoulujen ja mäkitupien lomassa. Stundarsinpolun kautta pääsee myös helposti Söderfjärdenin vaellusreitille, missä voi tutustua meteorikraatteriin ja kiivetä lintutorniin. Lisäksi Stundarsin kävelyreitti on osa Pyhän Olavin vaellusreittiä Pohjanmaalla. Tervetuloa nauttimaan kävelystä koiraystävällisessä Stundarsissa.

    Museo torstait: Museossa järjestetään torstaisin syksyllä, talvella ja keväällä  opastuksia ja muuta ohjelmaa klo 12-15, ilmoituksen mukaan. Lähempiä tietoja ohjelmasta löydät kalenteristamme Facebook-sivultamme ja instagram-tililtä. Museotorstaisin vapaa sisäänpääsy.

    Päiväkoti- ja kouluryhmille: Keväisin, syksyisin ja joulun aikaan Stundarsissa käy tuhansittain päiväkotilapsia ja koululaisia. Museokylässä voimme järjestää ohjelmaa ryhmän omien tarpeiden mukaan, kiinnostuksen kohteen ja opetussuunnitelman mukaan.Voimme tarjota runsaasti opettavaisia, museopedagogisia aktiviteetteja parhaan kokemuksen saavuttamiseksi lapsille ja nuorille.

    Ryhmille: Stundars on myös suosittu ja inspiroiva miljöö kokousten, työpaikan tyky- tai tyhy-päivän, kurssien ja muiden ohjelmien järjestämiseen.Halutessanne tarjoilua, aina iltapäiväkahveista kolmen lajin illalliseen, tulee ensin ottaa yhteyttä Ravintola Hemmeriin tilan varaamiseksi ja menyn päättämiseksi. Stundars voi sitten tarjota laajan ja vähän erilaisen kattauksen ohjelmista, opastuksista, kilpailuista tai kokemuspaketin saadaksenne päivästä mielenkiintoisen ja opettavaisen.

     

    +358 6 5709 9000

    info@stundars.fi

    https://stundars.fi/fi/vieraile-meilla/

    Facebook

  • Sulvan kirkko

    Västersolfvägen 12, Solf

    Ristikirkko puusta, rakennettu 1786. Alttariasetelma vuodelta 1696.

    +358 44 770 8122

    solfs.forsamling@evl.fi

    https://www.solfsforsamling.fi/

  • Söderfjärdenin Meteoriihi

    Marenintie 294, Vaasa

    Söderfjärdenin Meteoriihi

    Söderfjärdenin meteoriihi on ainutlaatuinen vierailukeskus keskellä Suomen kauneinta meteoriittikraatteria

    • Moniulotteinen näyttely joka havainnollistaa Söderfjärdenin vähintään 520 miljoonaa vuotta pitkää historiaa
      – meteoriitin  törmäyksestä nykypäivän maanviljelys- ja Natura-2000 alueeseen.
    • Korkeatasoinen tähtitieteellinen observatorio,  jossa kaukoputkella voi tutkia
      taivaankappaleita miljoonien valovuosien päässä maailmankaikkeudessa
    • Lintutorni keskellä Suomen tärkeintä kurkien levähdyspaikkaa
    • Kahvila vanhassa riihiympäristössä
    • Aurinkokunnan malli, Söderfjärdenin kraatterimalli ja maapallon aikajana TellusTimeLine
    • Meteoriittinäyttely ja maatalouskoneiden näyttely
    • Energiakellari – omaa uusiutuvaa energiatuotantoa auringon ja tuulen voimalla

    Näyttelyn aikavaraukset ryhmille voidaan suorittaa online.

    Yksityiset  ja pienet seurueet ovat tervetulleet näyttelyn yleisinä aukioloaikoina. Näyttelyn esittää aina pätevä kraatteriopas. Lintutorni ja ulkonäyttely ovat vapaasti käytettävissä ympäri vuorokauden ja vuoden.

    +358 50 556 5199

    meteoria@sundom.fi

    http://www.meteoria.fi/fi

    Facebook

  • Tuovilan kivisilta

    Tuovilantie 532, Tuovila

    Tuovilan kivisilta on Suomen toiseksi vanhin käytössä oleva kivisilta. Silta valmistui vuonna 1781, ja se on holvineen hieno esimerkki sen ajan rakennustekniikasta. Silta on 85 metriä pitkä ja 5,5 metriä leveä.

  • Ulkosaariston kohteet

    Merenkurkku

    Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

    Tuhannet ainutlaatuiset saaret ovat täynnä kontrasteja: sileitä kallioita, karuja kivikoita sekä reheviä metsiä ja lahtia. Jylhät majakat ja luotsiasemat muistuttavat entisaikojen elämästä. Nykyään saarilla on kesämökkejä, ja useat näistä mökeistä ovatkin entisiä kalastajien tupia. Merenkurkun saaristo on koti myös monille linnuille, jotka runsaslukuisina ovat yksi Merenkurkun nähtävyyksistä.

    Mikkelinsaarille ja Valassaarille järjestetään kesäisin maailmanperintöristeilyjä, joilla oppaat tarinoivat saarten salaisuuksista. Myös saariston yrittäjät tarjoavat tilauksesta veneretkiä ulkosaariin.

    Tutustu ulkosaariston kohteisiin!

  • Vaasan seudun luontopolut ja vaellusreitit

    Metsässä

    Vaasan seudulla on paljon luontopolkuja ja vaellusreittejä. Polkuja ja reittejä on eri pitusia, ja valikoimasta löytyy varmasti jokaiselle miellyttävä reitti!