Monikulttuurillinen joulu
Vamian kansainvälisen kokkilinjan ensimmäisen vuoden opiskelijat kertoivat, miten heidän maassaan ja kotona vietetään joulua. Kokemuksia löytyi yhtä monta kuin haastateltavaakin. Opiskelijoiden kertoma pääset tutustumaan niin Aasian maiden kuin Afrikan eri valtioiden jouluun.
Nigeria – Samuel
Nigeriassa on kaksi pääuskontoa, pohjoisessa islam ja etelässä kristinusko. Joulu on kansallinen jouluvapaa kaikille ja sitä juhlistaa lähinnä kristityt Etelä-Nigeriassa.
Joulunaikaan ihmiset matkustavat kaupungeista maaseudulle tapaamaan perheitään. Monet yritykset ja liikkeet, jotka eivät ole välttämättömiä, sulkevat ovensa 21.-22.12 alkaen kahdeksi viikoksi, jotta ihmiset pääsevät joulun viettoon. Kuitenkin välttämättömät toimijat kuten vaikkapa poliisi ja sairaala ovat avoinna.
Joulupäivällinen koostuu yleensä paistetusta riisistä ja kanasta. Joulupäivän aamuna kaikki menevät kirkkoon ja sen jälkeen valmistetaan jouluateria. Muistan, kuinka lapsena oli hauskaa, kun pukeuduimme parhaimpiimme kirkkoa varten, ja kun tulimme kotiin ja saimme vierailla naapureiden ja ystävien luona.
Joulu on aika, jolloin kokoonnumme yhteen juhlimaan. Se on vähän niin kuin kesälomat ovat täällä Suomessa: ihmiset matkustavat koteihinsa ja tapaavat läheisiään, joita eivät ole nähneet pitkään aikaan. Silloin vietämme aikaa rakkaidemme kanssa.
Kamerun – Sylvia
Joulu on kansallinen jouluvapaa koko maassa. Minun alueellani juhlimme joulua 24.–25.12. Jouluaattona yleensä perheet alkavat valmistella joulua ja ruokia, joita syödään 25. joulukuuta.
Meillä ei ole mitään tiettyjä jouluruokia, vaan jokainen perhe valmistaa sellaista ruokaa, josta pitää. Perheessämme on tapana syödä perinteistä Achua eli keltaista keittoa, johon voi laittaa lihaa, nahkaa ja kuivattua kalaa ja kasviksia.
Koska isäni on sukumme vanhin, yleensä nuoremmat kokontuvat meidän luoksemme juhlimaan joulua. Meillä on tapana käydä joulukirkossa ja sen jälkeen voimme käydä vierailemassa naapureiden ja ystävien luona.
Joulun kokoontumista voi pitää myös sovinnontekona: jos olet loukannut jotain perheenjäsentä, sinun täytyy palata jouluna perheesi luo pyytämään anteeksi.
Vietnam – Andy ja Uyên
Andy – Vietnamissa ei ole kansallista jouluvapaata. Siellä on vain pieni ryhmä katolisia tai kristinuskoisia. Heille juhlapäivä on hyvin tärkeä kuitenkin. Talon eteen he koristelevat joulukuun puolivälistä jouluaattoon suuren kiviluolan, johon he laittavat aasin ja jeesuksen ja koiran monine jouluvaloineen.
24. joulukuuta kaikki kokoontuvat perheineen kokkailemaan yhdessä. Tyypillistä ruokaa on rapea sianvatsa, rapukeitto maissilla ja munilla sekä vietnamilaiset kevätrullat. Juhlatilaisuuksiin kuuluu myös olut ja joskus kotitekoinen riisistä tehty viini. Jouluna me istumme yhdessä aamuun saakka jutellen ja nauttien perheen seurasta.
Uyên – Jälkiruoaksi on yleensä maissikakkua, aivan kuin täytekakku, mutta se on tehty maissista. Kakku koristellaan ja tarjoillaan teen kanssa. Koska siihen aikaa Vietnamissa on tosi kuuma, juomme paljon jäisiä juomia, se raikastaa ja on hyvä tapa päättää ruokailu.
Ghana – Bernice
Aloitamme joulun vieton puolessa välissä joulukuuta valmistelemalla joulua, kuten ostoksilla käyden. Jouluaattona monet matkustavat kaupungeista koteihinsa viettääkseen joulua perheidensä kanssa. Aattoiltana meillä on illalla ilotulitus. 25.–26.12 ovat kansallisia vapaapäiviä, jolloin perheet syövät yhdessä valmistamiaan ruokia. Ghana on jaettu useaan osaan, joista jokaisella on omat perinneruokansa. Meillä syödään Fufua lihan ja kevyen keiton kanssa.
Tapaninpäivä eli Boxing day:nä valmistamme ruokaa, mutta sitä ei syödä itse vaan tarjotaan naapureille, jotka vuorostaan tarjoavat meille ruokaansa. Samalla vaihdamme myös lahjoja keskenämme. Ja jos olet sattunut loukkaamaan naapurisi tunteita, voit käyttää tätä tilaisuutta hyväksesi pyytää anteeksi ja katua tekemääsi toivoen, että välinne palaisivat hyviksi.
Kirkoissa meillä on tapahtuma nimeltään rakkauden ateria, johon kaikki tuovat ruokaa ja juomaa ja jakavat niitä toisilleen. Nautimme yhdessä ruoasta, laulamme ja tanssimme. Joulun ohjelma loppuu 31. joulukuuta, jolloin vietämme ylitysyötä seuraavaan vuoteen kirkossa.
Pakistan – Sidra
Maamme on muslimimaa, jossa on vain 1,27 % kristittyjä. Meillä on kuitenkin samana päivänä Pakistanin perustajan päivä, joten kaikilla on kansallinen vapaapäivä.
Kristityt kutsuvat joulua Isoksi päiväksi, jolloin he koristelevat talonsa ja valmistavat kakkuja ja muita makeita herkkuja. Heidän perinteenään on myös käydä kirkossa ja juhlia joulua keskiyöhön saakka nauttien ruokaa toistensa kanssa.
Nepal – Birat
Nepalissa on vain vähän kristittyjä, sillä suurin osa meistä on hinduja tai buddhalaisia. Meillä on kuitenkin kansallinen jouluvapaa.
Olen taustaltani hindu ja buddhalainen ja meillä joulunvietto yleensä näkyy enemmänkin kodin koristelussa kuin uskonnollisella tavalla. Esimerkiksi me koristelemme kuusen kotonamme ihan huvin vuoksi. Jouluvaloja on kaikkialla.
25. joulukuuta kutsumme ystävämme kylään ja valmistamme ruokaa, josta pidämme kuten grillattua kanaa, riisivanukasta ja seti rotia, jota voisi kutsua donitsiksi. Juomaksi tarjoamme hirssistä itsetehtyä alkoholia nimeltä tongba. Vaihdamme myös lahjoja keskenämme, joka on aina kaikista jännittävin hetki.