Pakkaa mukaasi termari kuumaa kaakaota ja vaikka nuotiopullatkin ja lähde viettämään ihanaa talvipäivää yksin tai läheisten kera Vaasan kulttuurihistoriallisesti merkittäviin maisemiin. Vanhan Vaasan alueelta löytyy mahdollisuuksia niin hiihtoon, retkeilyyn kuin pulkkailuunkin. Ulkoilun lomassa voi vaikkapa pysähtyä kertomaan jälkikasvulle tarinoita Vaasan palosta tai ihmettelemään maankohoamisilmiötä Vallipuistossa.
Vaasan palossa vuonna 1852 lähes koko kaupunki vaurioitui pahoin. Kauppiaankadun varrella ovat keskiaikaisen Mustasaaren Pyhän Marian kirkon ja tapulin sekä Vaasan triviaalikoulun rauniot.
Rauniot ovat suosittu kohde valokuvaajien keskuudessa ympäri vuoden valojen ja varjojen taittuessa kauniisti raunioiden erimuotoisista tiilirakennelmista.
Talvisin Vanhan Vaasan raunioilla on pulkkamäki. Pulkkamäki sopii kaikenikäisille, mutta erityisesti se on päiväkoti- ja alakouluikäisille sopivan loiva mäenlaskukohde. Talvisin alueella on myös grillausmahdollisuus, pakkaa siis mukaasi omat polttopuut sekä makkarat ja vaikkapa vaahtokarkit mäenlaskueväiksi. Mäen valaistus toimii katuvalojen kanssa samanaikaisesti.
Lähin parkkipaikka sijaitsee Kauppiaankadulla, noin 50 metrin etäisyydellä pulkkamäestä.
Palon jälkeen Vaasan kaupunki siirrettiin noin 7 km lähemmäksi merta. Uuteen kaupunkiinsa vaasalaiset rakennuttivat uuden kirkon, mutta maalaisseurakunta jäi ilman kirkkoa. Palossa vaurioituneesta kirkosta oli vaikeata korjauksellakaan saada uutta.
Vaasan hovioikeuden rakennus oli palossa säilynyt vaurioitta ja talo seisoi käyttämättömänä, koska hovioikeus sai uuden rakennuksen uudessa Vaasassa. Keisari lahjoittikin vanhan hovioikeusrakennuksen seurakunnalle kirkoksi. Näin ollen nykyinen Mustasaaren kirkko on vanha hovioikeuden rakennus, mikä selittää sen, miksi kirkko ei näytä perinteiseltä kirkkorakennukselta ja sen, miksi kirkko sijaitsee Vanhan Vaasan Hovioikeudenpuistikolla.
Lue lisää historiasta täältä.
Kumparetta, jolle Korsholman linna 1300-luvulla rakennettiin, kutsutaan Vanhan Vaasan valleiksi. Vallit ovat hyvä ulkoilukohde ympäri vuoden ja mainio kohde maankohoamisilmiön hahmottamiseen maan noustessa noin metrin vuosisadassa. Valleille kannattaa kivuta tallattuja polkuja pitkin. Erityisesti talvisin nousu voi olla paikoin vaikeakulkuinen. Näköalat ovat kuitenkin jyrkän kiipeämisen arvoiset.
Löydät vallit Vanhan Vaasan Kauppiaankadun eteläpäästä, Mustasaaren kirkkoa vastapäätä. Auton voi pysäköidä esimerkiksi Mustasaaren kirkon tai Vanhan Vaasan museon parkkipaikalle.
Vallit toimivat nykyään puistoalueena, josta on hyvät näkymät lähiympäristöön. Mustasaaren kirkko näkyy valleilta puistikon päästä idässä, lännessä ja etelässä levittäytyy viljelymaisema, jonka keskellä on Kuninkaankartanon puisto. Korsholman linnan perustamisen aikoihin koko nykyisen Vaasan ja Vanhan Vaasan väli oli saaristomerta, jota pitkin alukset saattoivat purjehtia. Paikalle, jossa linna sijaitsi, on pystytetty entisaikojen ristiretkeläisten muistoksi kiviristi.
Lue lisää vallien historiasta täältä.
Pilvilampi on upea retkikohde ympäri vuoden, ja on niin kävelijöiden kuin pyöräilijöidenkin suosiossa. Talvisin alueella on hyvät ja kattavat latuverkostot hiihtämiseen. Reittien varrella on pysähdyspaikkoja, joissa osassa on mahdollisuus tulentekoon ja yöpymiseen. Kokeneempi ulkoilija voi saada retkeilyyn lisämaustetta esimerkiksi kokeilemalla hankikävelyä tai patikointia otsalampun valossa.
Pilvilammen retkeilyalue on pinta-alaltaan noin 800 hehtaarin laajuinen. Alueella voi nähdä , kuinka jääkausi on muokannut maisemaa tekemällä harjanteita ja siirtelemällä valtavia siirtolohkareita ympäriinsä. Pilvilammen metsät ovat sekoitus vanhoja kuusikoita ja nuorempaa havumetsää.
Laaja yhtenäinen metsäalue tarjoaa rauhallisen pesimäympäristön havumetsälinnuille. Alkuvuodesta jo maaliskuusta alkaen metsissä voi kuulla tikkojen rummutusta, puukiipijän hentoa laulua ja tiaisten reipasta ääntelyä. Pysähdy välillä kuuntelemaan, tunnistaisitko eri lintujen äänet.
Pilvilammen retkeilyalue sijaitsee kaupungin itäpuolella noin 9 kilometrin etäisyydellä Vaasan keskustasta.