Ohita valikko
Valokuvaaja Christoffer Björklund

Liiku ja kuvaa – inspiraatiota luonnosta

Vaasan seudun luonto tarjoaa valokuvaaja Christoffer Björklundille paitsi ehtymättömän aiheaitan, myös inspiraation koko ammatin harjoittamiseen.

Tyynenä siintävä ulappa, rauhallisena liplattavat aallot tai voimansa näyttävät myrskypäät – näyttääpä meri vaihtelevasta luonteestaan minkä puolen tahansa, valokuvaaja Christoffer Björklund löytää siitä aina kiinnostavaa kuvattavaa.

– Meren vetovoimaa ei oikein voi selittää. Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta ja harrastanut veneilyä ja luonnossa liikkumista jo lapsesta lähtien. Valokuvauksesta kiinnostuin vasta myöhemmin, kun huomasin, että Vaasan seudun luonto antaa loputtomasti inspiraatiota myös valokuvaukselle, kertoo Christoffer.

Myös matkailijoille Christoffer suosittelee luonnossa liikkumisen ja valokuvaamisen yhdistämistä. Idylliset kalasatamat venevajoineen, kivikkoiset rannat ja karun kaunis kasvillisuus luovat parhaat puitteet rannikolla. Vehmaat metsiköt ja viljavat lakeudet pääsevät oikeuksiinsa maaseudulla.

– Sieltä löytyvät myös parhaat paikat revontulien kuvaamiseen, vinkkaa Christoffer.

Christofferin mielestä luonnossa liikkumisen tai valokuvaamisen kannalta vuodenajalla ei ole väliä.

– Kesällä saa tietenkin kauniita maisemakuvia, mutta itse pidän hieman dramaattisemmasta tyylistä, ja minulle mieluisimmat vuodenajat kuvaamiseen ovat syksy ja talvi, hän sanoo.

Christoffer Björklundin vinkit matkailijalle

  • Svedjehamn ja Saltkaretin näköalatorni. Alueella on useita eri pituisia vaellusreittejä, ja näköalatornista avautuu huikea maisema Unescon maailmanperintöalueelle. Täällä on usein myös kuvaamiselle suotuisa valo.
  • Sommarön linnakealue Södra Vallgrundissa. Puolustusvoimien käytössä vuoteen 2000 olleella alueella yhdistyy luonto ja historia. Luontopolun varrelta löytyy niin bunkkeri, vanhoja raunioita kuin kluuvijärvi ja suojainen hiekkaranta. Merivesi ei välttämättä aina ole lämmintä, mutta pulahtaminen kannattaa!
  • Valassaaret, Ritgrund, Rönnskär ja monet muut Merenkurkun majakkasaaret tarjoavat mahdollisuuden todelliseen seikkailuun. Saarille pääsee omalla veneellä tai järjestetyillä retkillä. Jos jää on talvella tarpeeksi paksua, pääsee perille myös jäätä pitkin. Sijainti avomeren laidalla ja villin luonnon arvaamattomuus vaativat kuitenkin huolellista suunnittelua ja paikalliset olot tuntevan asiantuntijan neuvoja. Muista aina siis ottaa huomioon olosuhteet!

Jaa oma kuvasi hashtagilla #visitvaasa

Julkaistu 22.2.2019

  • Saltkaret

    Svedjehamn, Mustasaari

    Näköalatorni Saltkaret avaa maiseman moreeniselänteille

    Näyttävä, tummaksi tervattu Saltkaret kohoaa jopa 20 metrin korkeuteen Merenkurkun maailmanperintöalueen moreeniselänteellä. Svedjehamniin rakennetusta näkötornista avautuvat upeat maisemat pyykkilautamoreenien (De Geer -moreenit) muodostamille laajoille kentille. Ainutlaatuinen moreenisaaristo on todiste viimeisimmän jääkauden mahtavasta voimasta Merenkurkussa.

    Tornista näkyvä alue on erinomainen esimerkki Suomen De Geer -moreenialueista. Tornista on iloa monille linnuista kiinnostuneille, sillä alueella liikkuu paljon saaristoille tyypillisiä lintulajeja, kuten nokikanoja, tiiroja ja merikotkia. Puinen näkötorni on myös oiva välietappi retkeilijöille, sillä se sijaitsee luontopolku Bodvattnetin kierron ja Björkö-Panike-vaellusreitin varrella. Liikuntaesteisille ja lastenvaunuille on rakennettu näkötornin alatasanteelle johtava ramppi.

    Ajo-ohjeet Saltkaretille:

    Näkötorni sijaitsee Svedjehamnissa, Mustasaaren kunnassa, noin 40 km päässä Vaasasta luoteeseen. Vaasasta tultaessa ajetaan tietä 724 pohjoiseen Raippaluodon suuntaan 21 km. Raippaluodosta jatketaan suoraan tietä 7240 (Raippaluodontie/Björköntie) noin 20 km, kunnes saavutaan Svedjehamnin kalasatamaan ja tie päättyy.

    Svedjehamnin kalasatamassa on pysäköintialue, johon voi jättää auton. Näkötorni näkyy hyvin jo satamasta. Pysäköintialueen vieressä on infokyltti Björkö-Paniken vaellusreitistä sekä Metsähallituksen infopiste. Näkötorni sijaitsee tämän reitin alussa, noin 600 metrin päässä pysäköintialueelta. Matka parkkialueelta näkötorniin täytyy kulkea jalan.

    Alueen kartta ja tarkemmat tiedot löytyvät Retkikartta-palvelusta.

    Facebook

  • Sommarön reitit

    5873+7W Båtgrund

    Sommarön luontopolku, 1,5 km tai 2,4 km rengasreitit ja pitempi reitti 7 km/suunta sekä vaativa esteetön 2,4 km ympyräreitti .

    Tule nauttimaan maailmanperinnön maisemista koko perheen voimin. Alueella on luontopolun lisäksi myös hiekkateitä, jotka soveltuvat lastenvaunuille.

    Kaksi tulentekopaikkaa, kaksi kuivakäymälää, pöydät ja penkit; Sommarön vartiotuvan pihalla kaksi laavua yleisessä käytössä. Polun kummassakin päässä maastotaulu karttoineen ja polun varrella on viisi luontopolkutaulua. Kaikki taulut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Sommarön vartiotupaa voi myös vuokrata ryhmille.

    Vuosina 1940–2000 alueella toimivat puolustusvoimien varikko ja rannikkotykistölinnake. Puolustusvoimien jäljiltä alueella on tie- ja polkuverkosto, useita purettujen rakennusten pohjia, laituri, tykkien alustoja ja ammuskellareita. Rannikkotykistölinnakkeen muistoksi on pystytetty muistomerkki. Pidemmän reitin varrella on geologisesti mielenkiintoinen hiidenkirnu ja saariston kulttuurimaisemaa kiviaitoineen.

    https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#sommaronLP

  • Ulkosaariston kohteet

    Merenkurkku

    Merenkurkun ulkosaaret ovat karuja mutta kauniita.

    Tuhannet ainutlaatuiset saaret ovat täynnä kontrasteja: sileitä kallioita, karuja kivikoita sekä reheviä metsiä ja lahtia. Jylhät majakat ja luotsiasemat muistuttavat entisaikojen elämästä. Nykyään saarilla on kesämökkejä, ja useat näistä mökeistä ovatkin entisiä kalastajien tupia. Merenkurkun saaristo on koti myös monille linnuille, jotka runsaslukuisina ovat yksi Merenkurkun nähtävyyksistä.

    Mikkelinsaarille ja Valassaarille järjestetään kesäisin maailmanperintöristeilyjä, joilla oppaat tarinoivat saarten salaisuuksista. Myös saariston yrittäjät tarjoavat tilauksesta veneretkiä ulkosaariin.

    Tutustu ulkosaariston kohteisiin!

Tarinoita Vaasan seudulta