Jos viettää vapaa-aikaa mieluummin muualla kuin kotona, Vaasan seutu tarjoaa niin paljon tekemistä ja sielunravintoa, että majapaikassa ehtii käydä vain kääntymässä.
Kaksi kieltä tarkoittaa kaksin verroin kulttuuria! Vaasan kaupunginteatteri tarjoilee tuttuun tapaan klassikoita, musikaalia ja lastenteatteria. Wasa Teaterin puitteet ovat remontin jäljiltä entistä vaikuttavammat.
Intohimoisesta eläytymisestä pääsee myös nauttimaan seudun harrastajateattereiden esityksissä ympäri vuoden.
Vaasan kaupunginteatteri on taiteellinen teatteri. Tuotamme laadukasta ja moniäänistä teatteritaidetta: musiikkiteatteria lauluilloista oopperaan, draamaa klassikoista nykyteksteihin sekä korkeatasoista lastenteatteria. Viihde on osa monipuolista teatteritarjontaamme.
Teatterin tiloissa järjestetään esitystoiminnan lisäksi konsertteja, pienimuotoisia messuja sekä erilaisia asiakastilaisuuksia. Tiloissamme on tarjolla nykyaikainen kokoustekniikka sekä monipuolinen näyttämötekniikka.
Tietoa esityksistä löytyy teatterin kotisivulta.
+358 6 325 3961
vkt@vaasa.fi
Wasa Teatteri on ruotsinkielinen teatteri Vaasassa. Teatteri perustettiin vuonna 1919 ja siitä lähtien se on ollut merkittävä kulttuurinäyttämö alueella. Painottaen monipuolisen näyttämötaiteen tarjoamista, mukaan lukien teatteriesitykset, musikaalit ja muut näyttämötapaukset, Wasa Teatteri pyrkii rikastuttamaan kulttuurista elämää yhteisössä. Teatteri on vakiinnuttanut asemansa luovuuden ja ilmaisun paikkana, ja sen tuotanto kattaa usein sekä klassisia että nykyaikaisia teoksia.
+358 6 320 9330
info@wasateater.fi
Intohimoisesta eläytymisestä pääsee nauttimaan seudun harrastajateattereiden esityksissä ympäri vuoden.
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/harrastajateatteri/
Vaasan seudulla on monipuolinen tarjonta museoita ja näyttelyitä, jotka tarjoavat kulttuuria, historiaa ja taidetta kaikenikäisille. Alueen museot kertovat merenkulun, teollisuuden ja paikallisen historian tarinoita, kun taas taidegalleriat esittelevät niin perinteistä kuin modernia taidetta. Tule ja tutustu Vaasan seudun ainutlaatuiseen kulttuuriperintöön!
Museoalueen tunnusmerkkinä on kaksi perinteellistä puolitoista-kerroksista pohjalaistaloa, jotka on ryhmitetty vanhan sukupihatyylin mukaan talousrakennusten kanssa. Päärakennus, Piuholan talo, on vuodelta 1768.
Museoalueella on 12 rakennusta, esim. 1700-luvun luttirati, jossa on pihapiirin aiemmin ainoa portti ja sisäänkäynti, pärekattoinen 1800-luvun aitta. Ylistarosta alueelle siirretty tuulimylly vuodelta 1863, talli, paja, sauna, liiteri syytinkitupa (paapantupa), aitta vuodelta 1785, riihi ja viljamakasiini.
+358 6 471 3084, +358 400 947 275
300 vuoden ruukihistoriaa – elävää tänään
Kimon ruukissa voit osallistua erilaisiin tapahtumiin. Siellä järjestetään yleisötapahtumia, taontakursseja, taontapäivä, juhannussalon pystytys, ulkojumalanpalveluksia, moottoripyörä- ja veteraaniautotapaamisia, yhteislauluiltoja, kulttuuri-iltoja.
Voit myös vierailla kauniilla ruukinalueella ja museossa: Kimon ruukin museo, taidegalleria, Café Einar, ruukinalue, jatulintarha ja kauniita luontopolkuja.
Voit myös järjestää omia tapahtumia Kimon ruukissa. Voit esimerkiksi vuokrata Einarin kahvilaa, käden taloa, museota ja taidegalleriaa.
+358 40 045 5080
info@kimobruk.fi
Tule ja ylläty monista jatkuvasti vaihtelevistä näyttelyistä! Käy esim. Itäisessä talossa, joka on 40-luvulta säilytetty koti. Taloissa on myös tekstiili- ja vanhojen moottoripyörien näyttely. Kävele viikinkipolkua pitkin ja näe vanhoja hautoja ja talonperustoja.
1940-luvun tyyliin sisustetussa viihtyisässä ja vanhanaikaisessa kahvilassamme voit nauttia kupiliisen hyvää kahvia ja kotona leivottua kahvileipää. Viettele itsesi herkuilla, kuten rapeilla vohveleilla mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Kahvilassa on myös kotiteollisuusnurkka, josta varmasti löydät jotain kotiinvietävää.
Meillä voit kokea ikimuistoisen yöpymisen Brita Härtullin syytinkituvassa joka on sisustettu 1800-luvun tyyliin.
Tilauksesta otamme myös vastaan ryhmiä ympäri vuoden.
+358 40 667 9879
info@klemets.fi
Korsnäsin Kotiseutumuseoon kuuluu talonpoikaistalo (Vanhan Pappilan entinen renkitupa), luhtirakennus, toimiva sepän paja, aitta, tuulimylly ja kolme kirkkotalia (hevosia varten kirkkojen pihoilla) sekä viljalainamakasiini kylätien toisella puolella.
Museomme näyttelyissä voit kurkistaa entisaikojen korsnäslaiseen elämään.
Erityiskohteitamme ovat Korsnäsin villapaita -näyttely ja Hylkeenpyyntinäyttely Talonpoikaistalossa. Esillä on myös erillisiä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä.
Näyttelytiloja ovat: Talonpoikaistalo, Luhtirakennus, Paja, Viljalainamakasiini.
+358 50 351 9488
Kotiseutumuseona toimii vuonna 1827 rakennettu ja alkuperäisellä paikallaan sijaitseva Rapilan talo. Talo edustaa kustavilais-empiretyylistä rakennuskulttuuria. Museossa on nähtävillä noin 5000 esinettä ja 16 rakennusta päätalosta puuliiteriin. Vanhin rakennus on vuodelta 1731. Museossa on kesäisin vaihtuvia näyttelyitä. Vuonna 2018 vaihtuvana näyttelynä Oi niitä aikoja! jossa on esillä 60- ja 70-lukujen esineistöä, vaatteita ym. Museon kahvilassa on kokoelma Arabian vanhoja kahvikuppeja ja astioita eri vuosikymmeniltä. Museon tallissa, joka toimii näyttelytilana, voi tutustua Suomenhevonen-näyttelyyn.
Samassa pihapiirissä Kotiseutumuseon kanssa sijaitsee perinteinen mäkitupa, jossa toimii Nuukuurenmuseo. Nuukuuteen voi tutustua hauskojen nuukuusesineiden ja loppuunkäytettyjen käyttöesineiden myötä. Nuukuurenmuseo avattiin vuonna 1992 vanhaan laihialaiseen mäkitupaan. Siellä voi nuukuusesineiden lisäksi tutustua todelliseen köyhän mäkitupalaisen historiaan, eli siihen, miten elettiin ennen, kun kaikessa piti säästää.
+358 40 501 8521
Mårtesin talo rakennettiin 1844 ja toimii nyt kotiseutumuseona. Täällä on näytteillä kylän vanhimpia Björkö-kaappeja, kylän ensimmäinen radio, vanhoja tekstiilejä sekä myös nykyaikaisempaa esineistöä, joka kertoo, miten talo on kehittynyt omistajiensa mukana halki vuosisatojen.
Tilaan kuuluu myös Moottorimuseo, Sotilaan tupa, karstaamo, kehräämö ja ruoka-aitta sekä Suojeluskunnasta, koulusta ja 1800-luvun vaatteista kertova näyttelymme. Väki on vaeltanut tähän taloon jo vuosikymmeniä vieraillakseen sen aiemman omistajan Emil Doktarin luona, joka oli tunnettu nikamanniksauttaja ja kylän monipuolinen puuhamies. Myös sinä olet tervetullut kuulemaan björköläisten elintavoista sekä niistä jännittävistä elämänkohtaloista, jotka tähän taloon liittyvät.
Moottorimuseosta löytyy jokaiselle moottoreista kiinnostuneelle jotakin. Vanhimmat esineet ovat 1920-luvun loppupuolelta, uusimmat puolestaan 1980-luvulta. Mårtesin moottorimuseo sai alkunsa 1990, kun muutamat kylän miehistä perustivat kerhon, joka kunnosti vanhoja moottoreita ja moottoripyöriä. Nykyisin museossa on lähemmäs 170 esinettä koko saariston alueelta. Suurin osa on kunnostamattomia näyttelyesineitä, mutta osa on toimintakuntoisia edelleenkin.
Museot avoinna kesäisin.
+358 44 324 5730
martesgardsmuseum@gmail.com
Taitavissa käsissä pelti taipuu ihmeisiin! Sukella sisään pläkkyreiden perinteeseen Pläkkyrimuseossa
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu pitkälle historiaan ja tunnetaan laajalti Pohjanmaalla. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon Pläkkyrimuseossa. Kävijä pääsee näkemään, miten ja millaisilla työkaluilla peltiesineitä tehdään. Jos on onnea matkassa, voi myös nähdä aidon pläkkyrin työssään.
Vähänkyrön pläkkyriperinne ulottuu aina 1700-luvulle asti. Peltisepäntaito saapui Suomeen Saksasta 1700-luvun alussa pian sen jälkeen kun Englannissa oli löydetty suuria tinakaivoksia. Vähänkyrön pitäjässä oli 35 pläkkyriä 1890-luvulla, ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin heitä oli jo 100. Suurin osa oli mäkitupalaisia tai maataloustöihin kyllästyneitä renkejä. Vielä 1950-luvulla Tervajoen asemalta lähti vähintään yksi täyteen lastattu junavaunullinen pläkkyreiden tuotteita viikossa.
+358 6 325 8400
yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi
http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/68-plakkyrimuseo
Stundars on suuri ulkomuseo Sulvan kylässä, n. 15 kilometriä Vaasasta etelään. Museo näyttää millaista ruotsinkielisen Pohjanmaan maaseudulla on ollut aikakaudella 1870–1920, Oravaisten ja Pirttikylän välillä. Museo keskittyy talonpoikaiskulttuuriin, käsityöläisiin, sekä kansakunnan köyhempiin.
Tule katsomaan, missä pohjalaiset esi-isät nukkuivat, mitä söivät ja mille nauroivat – kuinkahan he mahtuivat lyhyisiin kerrossänkyihin? Pesemme ehkä pyykkiä vanhaan tapaan, kun olet vierailulla, tai ehkä olemme keittäneet pannukahvia pyykkitulen yllä ja saat maistaa sitä? Tai ehkä haluat vain kuljeskella ympäriinsä rauhallisessa museokylässä ja melkein, melkein kuulla harmaiden seinien kuiskaavan? Museoalueella sijaitsee noin 70 rakennusta, mm maalaiskauppa, koulu, talonpoikaistalo ja käsityöläistupia.
Kesäsesonki: Aukioloaikoina ovet museotupiin, näyttelyihin sekä leikkitiloihin ovat avoinna. Silloin paikalla on asiantuntevaa henkilökuntaa, joka voi kertoa ja näyttää millaista elämä oli Pohjanmaan maaseudulla yli sata vuotta sitten. On paljon jännittävää mitä voi kokea Stundarsissa! Kesäsesongin jokaisena päivänä järjestetään eri toimintaa ja opastettuja kierroksia museokylässä. Näihin osallistuminen kuuluu hintaan.
Nauti historiallisesta miljööstä ympäri vuoden: Olet tervetullut tutkiskelemaan museokylää vuoden ympäri. Stundarsin museoalue tarjoaa oivan kävelyreitin historiallisessa ympäristössä, maatilojen, kyläkoulujen ja mäkitupien lomassa. Stundarsinpolun kautta pääsee myös helposti Söderfjärdenin vaellusreitille, missä voi tutustua meteorikraatteriin ja kiivetä lintutorniin. Lisäksi Stundarsin kävelyreitti on osa Pyhän Olavin vaellusreittiä Pohjanmaalla. Tervetuloa nauttimaan kävelystä koiraystävällisessä Stundarsissa.
Museo torstait: Museossa järjestetään torstaisin syksyllä, talvella ja keväällä opastuksia ja muuta ohjelmaa klo 12-15, ilmoituksen mukaan. Lähempiä tietoja ohjelmasta löydät kalenteristamme Facebook-sivultamme ja instagram-tililtä. Museotorstaisin vapaa sisäänpääsy.
Päiväkoti- ja kouluryhmille: Keväisin, syksyisin ja joulun aikaan Stundarsissa käy tuhansittain päiväkotilapsia ja koululaisia. Museokylässä voimme järjestää ohjelmaa ryhmän omien tarpeiden mukaan, kiinnostuksen kohteen ja opetussuunnitelman mukaan.Voimme tarjota runsaasti opettavaisia, museopedagogisia aktiviteetteja parhaan kokemuksen saavuttamiseksi lapsille ja nuorille.
Ryhmille: Stundars on myös suosittu ja inspiroiva miljöö kokousten, työpaikan tyky- tai tyhy-päivän, kurssien ja muiden ohjelmien järjestämiseen.Halutessanne tarjoilua, aina iltapäiväkahveista kolmen lajin illalliseen, tulee ensin ottaa yhteyttä Ravintola Hemmeriin tilan varaamiseksi ja menyn päättämiseksi. Stundars voi sitten tarjota laajan ja vähän erilaisen kattauksen ohjelmista, opastuksista, kilpailuista tai kokemuspaketin saadaksenne päivästä mielenkiintoisen ja opettavaisen.
+358 6 5709 9000
info@stundars.fi
Öjskogin Puisto on kotiseutualue, jossa on n. kaksikymmentä historiallista museorakennusta. Päärakennus, Bengtsgården, on 1700-luvun maalaistila, jonka sisustus on hyvin säilynyt. Muista rakennuksista mainittakoon Hagan maalaiskauppa, koulutupa, apteekkimuseo, kasvihuonemuseo sekä aitat, riihi ja tuulimylly. Kesäaikana puistossa on opas, ja siellä järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Muina aikoina opastus sopimuksen mukaan. Vuokrattavana on myös ravintola.
+358 45 231 5282
narpeshembygd@gmail.com
Kävelymatkan päässä Vaasan torilta, kauniilla paikalla meren ääressä Sisäsatamassa sijaitsee Kuntsin modernin taiteen museo. Nimensä museo on saanut taiteenkeräilijä, konsuli Simo Kuntsin (1913–1984) mukaan, jonka perustaman säätiön taidekokoelmaa pidetään yhtenä merkittävimmistä modernin ja nykytaiteen kokoelmista Suomessa. Lahjoitukset – kuten Lars Swanljungin (s. 1944) nykytaiteen kokoelma – vahvistavat Vaasan merkitystä taidekaupunkina.
Museon näyttelytoiminta perustuu vaihtuviin modernin ja nykytaiteen näyttelyihin sekä omia kokoelmia esitteleviin näyttelyihin. Kuntsin näyttelyt syväluotaavat nykytaiteen ilmiöitä ja ajankohtaisia teemoja tarjoten aineksia identiteettien rakentamiseen ja aikamme ilmiöiden ymmärtämisen.
Kuntsin tilat tarjoavat hyvät mahdollisuudet tapahtumien järjestämiseen. Kuntsilla järjestetään erityisesti poikkitaiteellisia esityksiä ja tapahtumia yhteistyössä kolmannen sektorin ja yleisöryhmien kanssa.
+358 40 183 0440
kuntsi.info@vaasa.fi
Tutustu Vaasan alueen historiaan sekä Merenkurkun luontoon ja maailmanperintöön kaupunkihistoriallisessa ja luonnontieteellisessä museon perusnäyttelyissä.
Pohjanmaan museo sijaitsee Marianpuistossa, alle 15 minuutin kävelymatkan päässä Vaasan torilta. Museo perustettiin vuonna 1895 ja se toimii Vaasan kaupungin historiallisena museona, sekä Pohjanmaan luonnontieteellisenä museona. Museon keskeisiä toiminta-alueita ovat kulttuurihistoria, taide ja luonnontiede.
Esillä on kolme kokoelmiin perustuvaa pitkäkestoista näyttelyä. Terranova-näyttely esittelee Merenkurkun luontoa sekä maailmanperintöä. Vaasa 400 kertoo Vaasan kaupungin historiasta, kaupungin perustamisesta aina 1920-luvulle asti. Näyttelyssä on esillä myös Pohjanmaan alueen rikasta kansantaidetta ja saaristokulttuuria. Hedmanin kerroksessa on esillä suomalaista- ja ulkomaista hopeaa, keramiikkaa, antiikkiesineitä ja kuvataidetta. Lisäksi museossa järjestetään vuosittain 3-5 vaihtuvaa näyttelyä.
+358 40 865 1933
museoinfo@vaasa.fi
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/pohjanmaan-museo/
Tikanojan taidekoti on Vaasan keskustassa sijaitseva taidemuseo. Taidekodissa järjestetään kotimaisen ja ulkomaisen vanhan taiteen näyttelyitä, kulttuurihistoriallisia teemanäyttelyitä sekä vaihtuvia näyttelyitä omista kokoelmista.
Pedagoginen ote ja näyttelyihin liittyvä museopedagoginen toiminta on Tikanojalla tärkeässä asemassa. Tikanojan taidekoti on elävä taidemuseo, joka tarjoaa myös poikkitaiteellista toimintaa.
Tikanojan taidekoti syntyi vaasalaisen liikemiehen, kauppaneuvos Frithjof Tikanojan (1877-1964) rakkaudesta taiteeseen. Tikanojan taidekodin kokoelma käsittää upean ja Suomen oloissa sangen harvinaisen ulkomaisen taiteen kokoelman, jonka pääpaino on ranskalaisessa 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaiteessa.
+358 40 182 8702
museoinfo@vaasa.fi
https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/kulttuuria-vaasassa-ja-seudulla/vaasan-museot/tikanojan-taidekoti/
ART CENTER TORNI on Vaasan Taidekerhon ylläpitämä taidegalleria, joka on toiminnut vuodesta 2006 lähtien. Uniikki galleria sijaitsee kauniin vanhan rakennuksen toisessa kerroksessa ja pitää sisällään kolme valoisaa näyttelyhuonetta.
Näyttelytilojen lisäksi Tornista löytyy ateljé, jossa Taidekerho järjestää erilaisia taidekursseja, sekä tunnelmallinen kahvihuone Café Torni, jossa voi nauttia kahvihetkestä taiteen ympäröimänä.
Tornissa tapahtuu ympäri vuoden erilaisia taidenäyttelyä, taidekursseja ja taitelijavierailua. Näyttelyt galleriassa vaihtuvat kolmen viikon välein ja tilat on varattu usein jo vuodeksi eteenpäin.
+358 40 852 5111
torniart@gmail.com
Makers’ Gallery on vuonna 2020 Vaasaan perustettu nykytaiteen galleria. Ensimmäisen näyttelymme avasimme 1.9. 2020. Esittelemme galleriassa sekä kotimaista että kansainvälistä kuvataidetta. Etsimme koko ajan uusia taiteilijoita Pohjanmaan alueelta ja koko Suomesta. Teemme yhteistyötä Lapuan Vanhan Paukun taiteilijaresidenssin kanssa, ja lisäksi järjestämme vuosittain jonkin tunnetun kulttuurialan vaikuttajan kuratoiman näyttelyn.
Järjestämme gallerialla myös muuta toimintaa kuten croquispiirustusiltoja ja muita kulttuuritapahtumia. Galleriatila on vuokrattavissa tilaisuuksia varten.
+358 6 723 4298
galleria@makersgallery.fi
Taidehalli ja Galleria on Vaasan Taiteilijaseuran ylläpitämä taidegalleria, joka sijaitsee Vaasan kaupungintalossa (sisäänkäynti Raastuvankadun puolelta).
Tila on kolmessa osassa. Isossa hallissa pidetään 8 viikon näyttelyitä. Pikkugalleriassa näyttelyt vaihtuvat kuukausittain. Toinen pikkutiloista on Taidelainaamo. Neljäskin tila on, sillä valokuvagalleria Ibis pyörittää toimintaansa hallin perällä.
+358 40 679 3771
info@vaasantaiteilijaseura.fi
IBIS on ainoa valokuvataiteen esittämiseen keskittynyt galleria Vaasassa ja toimii Vaasan taidehallin yhteydessä.
Lähde kulttuurin löytöretkelle Vaasan seudulle
Lähde kulttuurin löytöretkelle Vaasan seudulleVaasan seudun elävän musiikin tarjonta on juuri niin persoonallinen ja monimuotoinen kuin itse seutukin. Vai miltä kuulostaisi konsertti yli satavuotiaassa arvokiinteistössä tai 50-luvun elokuvateatterissa?
Musiikkiklubi, jossa jazz, soul ja funk ovat pääasialliset musiikkityylit. Pääperiaatteena on, että musiikki jota tarjotaan on aina elävää musiikkia.
doobopclub@gmail.com
Nightclub
Leipätehdas is a unique nightclub with an good army of house DJ:s. We concentrate on playing the music you want to hear. Live music is also a big part of Leipätehdas, ranging from bigger to smaller artists. Artists like: Rotten Sound, 1g3b, Haloo Helsinki, Uniikki, Paul Di Anno, Mangoo, Timshel, Gilby Clarke, Stig, The Irrationals etc.
Terrace
Leipätehdas offers a big terrace with evening sun. It´s open summertime, every day (with weather reservation).
Karaoke Bar
In Leipätehdas there is also a karaokebar. But it is even more than just that. Here you can also find board games, beer pong tables and a playlist containing english, finnish and swedish hits and classics.
D.O.M. Munkhaus
D.O.M. is like a second living room, with board games, xbox 360 and a cozy atmosphere. It is a pub with a wide selection of beers and alot of variety. Every tuesday we have an pubquiz on D.O.M. starting at 21:00. (Exept summertime).
+358 6 312 0291
leipatehdas@leipatehdas.fi
Ritz on vanha elokuvateatteri ja kulttuurikeskus Vaasassa, jossa järjestetään konsertteja, esityksiä, elokuvanäytöksiä ja paljon muuta!
+358 44 503 0031
skafferiet@ritz.fi
Väli-Amerikasta värimaailmansa ja tunnelmansa ammentava räiskyvä Teatro on moderni ja monipuolinen vivahde Vaasan yöelämään. Noin 800 juhlijaa vetävä yökerho koostuu neljästä erilaisesta osastosta: pubissa otetaan rennosti laajaan olutvalikoimaan ja trendikkäisiin cocktaileihin tutustuen, livepuolella juhlitaan viikonloppuisin kovimpien kotimaisten artistien ja bilebändien tahtiin, ysäriosastolla muistellaan takavuosien timanttisimpia hittejä ja bilekaraokepuolella esiinnytään tunteella.
+358 100 5594
host.teatro@ravintola.fi
Kaupungintalon suunnitteli ruotsalainen arkkitehti Magnus Isaeus (1841-1890) ja se otettiin käyttöön vuonna 1883. Kaupungintalon juhlakerroksesa on yksi maamme kauneimmasta juhlasaleista.
+358 6 325 4478
Rangsbyn kylässä sijaitsee perinteinen tanssilava, Fagerö Folkpark, jossa järjestetään kesäisin erilaisia teematansseja. Alueella on myös saaristolaisravintola ja minigolfkenttä.
info@fagero.fi
Sisätiloissa 74 asiakaspaikka, terassilla 65 asiakaspaikkaa. Ravintolassa A-oikeudet ja viihtyisät tilat pieniin kokouksiin ja yhteisiin ruokahetkiin. Monenlaisia vaihtoehtoja ruokailuun aamiaisesta illalliseen. Ryhmäruokailut ja -kahvitukset toivomusten mukaan.
+358 6 472 4860
info@kalliojarvi.fi
Molpen Paviljonki sijaitsee upealla paikalla Molpe strömmenin ääressä. Paviljonki on tärkeä osa alueen seurojen, yhdistysten ja yritysten toimintaa, ja sitä käytetään myös juhlatilana. Kesäisin tansseja.
Luonnonkauniilla Pukkilansaarella sijaitseva tanssilava on ainutlaatuinen, sillä saarelle kulku tapahtuu lossin kyydissä. Paikkansa joka kesän tanssiohjelmassa ovat vakiinnuttaneet Pukkilansaarella jo perinteeksi muodostuneet Härkäjuhlat ja Bluesfestarit. Nämä tapahtumat ovatkin kesien suurimpia vetonauloja.
+358 40 573 1708
Maijarinta@hotmail.com
Åminne Folkpark r.y. on voittoa tavoittelematon yhdistys Maalahdessa, Suomessa. Tarjoamme viihde- ja kulttuuritoimintaa, sekä vuokraamme tilojamme muihin tapahtumiin, yritystapahtumiin, häihin ja juhliin. Kaikki toiminta on rakennettu vapaaehtoisten voimin.
Meidän tilamme soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön. Alueelle mahtuu n. 4000 henkilöä, kun taas paviljonkiin mahtuu n. 1800 henkilöä seisten (tai tanssien) ja 800 henkilöä istuvana yleisönä. Pöytien ääressä istuvia vieraita (esim. tapahtumat ruokatarjoilulla) mahtuu 400 henkilöä. Lisäksi, ravintoloitsijat palvelevat pienempiä ryhmiä ravintolassa ja Aktia-salissa.
Sijatiseme 20 minuuttia Vaasasta etelään päin, johon on hyvät yhteydet lentäen, laivalla ja junalla. On toisin sanoin helppoa käydä Åminne Folkparkissa. Tapahtumiimme järjestetään bussikuljetukset lähialueilta.
+358 50 544 4880
info@aminnefolkpark.fi
Vaasan seutu on täynnä tapahtumia, isoja ja pieniä, jokaiseen makuun. Valitse parhaat palat ja viihdy!
Vaasan seudulla on runsaasti historiallisia nähtävyyksiä, jotka vievät sinut aikamatkalle menneisyyteen. Tutustu vanhoihin rakennuksiin, muistomerkkeihin ja historiallisiin taistelupaikoihin, jotka kertovat alueen rikkaasta historiasta. Jokainen kohde avaa oven uusiin tarinoihin ja unohtumattomiin elämyksiin!
Harrströmin kalasatamassa oli aikoinaan vilinää ja vilskettä. Kahden sadan metrin pituisen luonnonsataman ympärillä on paljon vanhempia ja uudempia venevajoja. Läheisyydessä sijaitsee kalastajatorppa, joka esittelee kalastajaperheen elämää 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella. Kahdessa venevajassa on vanhoja veneitä ja moottoreita näytteillä, ja lisäksi voit nauttia sataman kauniista näkymästä.
Vähäkyrö on täynnä historiallisia kohteita, mystiikkaa ja käsityöläisyyttä. Historiasta löytyy Vähäkyrön juuret, ja kyrönjoki on täynnä tarinaa!
Arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema ruukinkirkko vihittiin käyttöön 1831 ja se on yksi harvoista yksityisistä kirkoista Suomessa. Kirkkoon pääsee tutustumaan Orisbergin kesäkahvilan aukioloaikoina sekä opastetuilla kierroksilla. Kesäkirkot joka sunnuntai klo 13.00 toukokuun lopusta elokuun loppuun.
+358 40 511 9599
orisberg@sana.fi
https://kansanraamattuseura.fi/lomakeskukset/kesakeskukset/orisberg/
Operaatio Stella Polaris oli toisen maailmansodan aikainen salainen operaatio, jonka tarkoituksena oli siirtää arkaluonteista tiedustelumateriaalia Suomesta Ruotsiin, jotta se ei jäisi Neuvostoliiton käsiin. Operaation tukikohta oli Närpiössä pienessä Nämpnäsin kalastajakylässä, josta arkisto laivattiin Ruotsin satamiin. Tämän muistoksi on pystytetty kivimuistomerkki Nämpnäsin Österfjärdsvägenille.
Närpiön Öjskogsparkenissa on Stella Polaris -museo, joka on rakennettu tiedusteluoperaation ympärille ja tarjoaa taustan sekä kertoo tarinan Stella Polaris -operaatiosta. Museo on osittain interaktiivinen ja siellä esitellään myös useita ainutlaatuisia aikakauden radioita.
+358 45 231 5282
narpeshembygd@gmail.com
http://narpes.hembygd.webbhuset.fi/sv/besok_oss/stella_polaris/
Totttesundin kartano on kaunis ja historiallinen paikka, joka sopii hyvin erilaisiin tilaisuuksiin. Ilmapiiri ja luonnon läheisyys tekevät vierailusta ikimuistoisen.
Kartanon läheisyydessä on noin 4 km pituinen luontopolku, joka Parkenin kautta vie Bytesholmin niemeen. Vaellus veden äärellä! Reitin varrella on taukopaikkoja ja grillikota. Matkan varrella on myös kysymysrasteja, joissa voi hieman testata historian tuntemustaan.
Kartanossa on esillä useita näyttelyjä mm. Aseiden salakuljetus – Equity laivalla, Sibeliuksen häät sekä pienoismalli kartanoalueen rakennuksista ja ympäristöstä 1800 -luvun puolivälissä.
Kartanon tiloja on varattavissa (vähintään 10 hengen ryhmille) esimerkiksi häät, syntymäpäiväjuhlat, valmistujaisjuhlat, kastejuhlat, koulutukset, virkistyspäivät yhteisöille ym.
Voimme tarjota kahvitukset kotileivonnaisineen, ruokailut, ulkoiluharrastuksia sekä opastuskierros kartanossa. Räätälöimme tapahtuman ja kokemuksen toiveidenne mukaan.
Vuoden aikana järjestämme omaa toimintaamme esim. kartanolounaita, historiallisia päivällisiä, teatterikuvaelmia, haamuvaelluksia, perhepäiviä, opastuksia. Seuraa tapahtumiamme sosiaalisessa mediassa.
Vain 30 minuutin ajomatka Vaasasta.
Tottesundin kartanon perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle saakka. Se on toiminut aikaisemmin everstin asuinpaikkana ja sittemmin 1900-luvun jälkipuolella ja 2000-luvun alussa hallintorakennuksena. Kartanoon voi tutustua parhaiten kesäaikaan kääntymällä Maksamaan kirkonkylästä Tottesundiin. Heinäkuussa mahdollisuus myös opastettuihin kierroksiin.
+358 40 1896 882
info@klemets.fi
Tuomaanmäen pronssikautinen röykkiökalmisto sijaitsee Isonkyrön keskustasta noin 7 km etelälounaaseen Tervanevan eteläpuolella, metsäisellä ja kallioisella mäkialueella, jonka luoteisreunalla on noin 200 metrin matkalla kuusi röykkiötä. Röykkiöt ovat läpimitaltaan 5-10 metriä ja yhdessä on vielä näkyvissä paasiarkkurakennelman jäännökset. Röykkiöitä on kaiveltu ja kiviä viety pois aikojen kuluessa.
Tuovilan kivisilta on Suomen toiseksi vanhin käytössä oleva kivisilta. Silta valmistui vuonna 1781, ja se on holvineen hieno esimerkki sen ajan rakennustekniikasta. Silta on 85 metriä pitkä ja 5,5 metriä leveä.
Vanha Vaasa sijaitsee noin 7 km kaakkoon Vaasan keskustasta ja on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Se on monimuotoinen maisemanähtävyys rikkaine luonto-, kulttuuri-, asutus- ja muinaishistoriallisine arvoineen.
Vaasan historia alkaa 1300-luvun alkupuolella, jolloin Norrlannista saapuneet merenkävijät nousivat maihin Merenkurkun itäpuolisilla metsäisillä saarilla. 1370-luvulla alettiin samaan paikkaan rakentaa Korsholman linnaa. Maa nousee näillä tienoin metrin vuosisadassa. Linnan perustamisen aikoihin oli koko nykyisen kaupungin ja Vanhan Vaasan väli saaristomerta, joka ulottui kauas sisämaahan. Vielä runsaat 200 vuotta sitten purjehtivat alukset pitkin kanaalia, joka nyt miltei umpeen kasvaneena kiemurtelee vainioiden lomassa.
Helteisenä elokuun aamuna 1852 pääsi Vaasassa tuli valloilleen. Kaivot olivat tyhjiä, kaupunkilaiset aamuaskareissaan tai pelloillaan. Monissa taloissa oli tuohi- tai olkikatto ja niiden painona riukuja ja kiviä. Ulkorakennusten välillä oli usein vain kapea sola. Iltaan mennessä oli kaupungin paikalla vain savuavia raunioita.
Uusi kaupunki päätettiin rakentaa noin 7 km:n päähän rannikolle ja kaupunkioikeuksien, siirto tapahtui vuonna 1862. 1880-luvun vaihteessa alettiin rakentaa Vaasan rautatietä, jonka yhteydessä perustettiin asema myös Vanhaan Vaasaan, mutta aluetta alettiin asuttaa uudelleen vasta 1920-luvulta lähtien.
Tämä on yksi vanhimmista löydetyistä asuinpaikoista Suomessa vanhemmalta pronssiajalta. Tutustu myös useisiin selkeisiin talojen perustuksiin ja terasseihin mainitulta ajalta. Nämä muinaisjäännökset sijaitsivat pronssikaudella merenpoukamassa, joka ulottui Vöyrin eteläosaan saakka.
Vänrikki Stoolin keskus käsittää Oravaisten taistelun historiallisen alueen. Keskuksessa kuvataan Suomen sotaa vuosina 1808-1809 erilaisten esineiden, tarinoiden, itse taistelupaikan ja rakennusten avulla. Rykmentin aseharjoitukset ja näytökset elävöittävät historiaa ajanmukaisine univormuineen ja aseineen.
+358 50 343 2642
Kenny.sundqvist@adelbragd.fi
Vaasan muistomerkit ja patsaat karttasovellus tarjoaa käyttäjälle lisätietoa muistomerkeistä ja valmiiden reittien avulla käyttäjä voi tutustua eri kaupunginosissa sijaitseviin kohteisiin. Sovellus on toteutettu yhteistyössä kantakaupungin asukasyhdistyksen varapuheenjohtajan Aimo Nybergin kanssa, jonka blogi-teksteihin sovelluksen tiedot perustuvat.
Sovelluksessa on yhteensä noin 150 patsasta ja muistomerkkiä, sekä seitsemän valmiiksi suunniteltua reittiä, joiden avulla voi tutustua eri kaupunginosien kohteisiin.
https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/PohjanmaanPatsaat/?page=Vaasa
Tulipalo tuhosi alkuperäisen, 1600-luvulla syntyneen Vaasan kaupungin lähes kokonaan vuonna 1852. Tulipalolta säästyivät muun muassa Vanhan Vaasan museona toimiva Wasastjernan talo sekä Mustasaaren kirkoksi muutettu hovioikeus.
Tutustu historiaanArkkitehtuurin hieno historia huokuu Vaasan keskustan kortteleissa. Kiertelipä keskustaa missä päin tahansa, mielenkiintoisia rakennuksia on nähtävillä joka puolella. Monet ovat vierailijoille avoinna, sillä niissä toimii museoita, gallerioita, kauppoja tai ravintoloita.
Lue lisääKoe Vaasa kävellen eri aikakausien arkkitehtien jalanjäljissä tai hyppää menneen ajan kulttuurivaikuttajien maailmoihin. Saatavilla on opastettuja kävelyitä ja omin päin tehtäviä kierroksia.
Lue lisää