Merenkurkun saariston helmet
Onko sinun vaikea valita, mitä Merenkurkun upeita kohteista lähtisit katsomaan? Tässä sinulle maistiaisia saariston helmistä.
Yksi Merenkurkun saariston erikoisuuksista on ehdottomasti De Geer -muodostelmat, jotka näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. Näet nämä muodostelmat parhaiten Svedjehamnin näkötornista tai tornilta alkavan luontopolun varrella. Saaristoon kivikkoihin ja karikkoihin voit tutustua esimerkiksi veneretkellä ulkosaariin. Merenkurkun luonnon erikoisuus näkyy myös matalavetisissä fladoissa. Näissä Merenkurkun laguuneissa voit seikkailla kanootin kera esimerkiksi Molpessa.
Alla on muutamia saariston helmiä, jotka esittelevät sinulle Merenkurkun maailmanperinnön geologiset erikoisuudet, maankohoamiseen sopeutuneen luonnon ja eloisan kulttuurihistorian.
Mikä on sinun suosikkisi saariston helmistä?
Maailmanperintö yhdessä paketissa: Svedjehamn
Punaisten venevajojen rivit rytmittävät Svedjehamnin kalasataman maisemaa rinta rinnan De Geer -moreenimuodostelmien kanssa. Idyllinen satama ja sen ympäristö ovat oiva päiväretkikohde, kun haluat kokea maailmanperinnön sekä kulttuurin että luonnon näkökulmasta.
Svedjehamn ei ole suinkaan alueen ensimmäinen satama, vaan vanha Bodbackin satama löytyy Bodvattnetin luontopolun varrelta. Bodback näkyy myös Saltkaretin 20-metriseen näkötorniin, jossa voit vaikuttua upeista maankohoamismaisemista. Torni on auki ympäri vuoden.
Saaristomaista luontokokemusta kaipaaville suosittelemme n. 3,5 km pituista Bodvattnetin luontopolkua. Eväspaikaksi sopii tulentekopaikka polttopuineen näkötornin kupeessa tai kahvihetki kesäisin toimivassa ravintolakahvila Salterietissa. Kahvilallakin on oma historiansa, ja se on toiminut kalansuolaamona aina vuoteen 1989 saakka.
Lue lisää Bodvattnetin luontopolusta täältä.
Lisää saaristotunnelmaa voit aistia ihan lähellä sijaitsevassa Björköbyn kylässä. Vuokraa vaikka pyörä Salteriet-kahvilasta ja ajele läpi rauhallisen kylänraitin. Huomaatko, kuinka talot on usein rakennettu moreeniharjanteiden laelle, ja pellot ovat harjanteiden välissä? Kylällä voit kipaista kyläkauppaan, ihailla vanhaa puukirkkoa, pelata minigolfia tai tutustua saariston tarinoihin Mårtes talomuseossa.
Esteettömyys
Esteettömästi pääset kulkemaan sataman alueella ja Bodvattnetin luontopolkua aina näkötornille ja Bodbackin vanhalle satamalle saakka.
Bunkkereita ja rehevää metsää: Sommarö
Puolustusvoimien vanhalla Sommarön linnakealueella Södra Vallgrundissa on jännittävä historia ja vaihteleva luonto. Luontopolun varrella on kallioita, hiekkarantaa, kluuvijärvi, soita, reheviä lehtimetsiä ja kuivaa mäntymetsää. Puolustusvoimien ajoista muistuttavat bunkkerit ja tykkien betoniset alusta. Alueella on siis lähes kaikkea mitä kuvitella saattaa! Vartiotupa on kunnostettu koulujen ja luontoleirien käyttöön.
Alueella on kaksi tulistelupaikkaa polttopuineen, toinen vartiotuvan ja parkkipaikan vieressä, toinen rannassa hiekkatien päässä. Kesäisin Sommarön helmi on ehdottomasti luonnon muovaama hiekkaranta.
Lue lisää Sommarön alueesta ja reiteistä täältä.
Esteettömyys
Vaikka alueen polut eivät ole esteettömiä, alueen hiekkateillä pääsee kulkemaan rattaiden tai pyörätuolin kanssa avustettuna.
Maisemat kuin Lapissa: Klobbskat
Aivan saariston toisessa päässä, Klobbskatissa, maisema muuttuu rehevistä maankohoamismetsistä paikoitellen jopa Lappimaiseen tunnelmaan: karuja kivikoita ja matalaa kasvustoa. Linnut viihtyvät hyvin alueella, joten ota kiikarit mukaan!
Klobbskatissa on lyhyt, noin 1 kilometrin pituinen luontopolku, joka lähtee Kahvilaravintola Compassin pihalta ja kapuaa Kikanbergetin näköalapaikalle. Polun alkupäässä on uusi näkötorni, josta näkee kirkkaalla säällä Norrskärin, Utgrynnanin ja Valassaarten majakat.
Lue lisää Kikanbergetin luontopolusta täältä.
Palveluita Klobbskatissa tarjoavat Kalle’s Inn, Kvarken Brewery -panimo ja kahvilaravintola Compass.
Suomen pisimmän sillan koti: Raippaluoto
Suomen pisimmältä sillalta, Raippaluodon sillalta, avautuvat upeat näkymät. Vasemmalla siintää Raippaluodon satama ja sen pienet punaiset venevajat, jotka näyttävät sillalta käsin kuin pieniltä leikkimökeiltä. Sillan kupeessa on Maailmanperintöportti ja kahvilaravintola Bernys.
Sillan jälkeen avautuu Raippaluodon kylä, jossa sijaitsee esimerkiksi Raippaluodon kotiseutumuseo. Jos saaristoretkesi vie Raippaluotoa pidemmälle, voit ostaa retkieväät Raippaluodon Salesta. Raippaluodon satamassa voit herkutella paikallisten kalastajien hankkimilla meren antimilla Cafe Arkenissa tai pulahtaa uimarannalla uimaan. Rohkeimmat hyppäävät hyppytornista veteen.
Raippaluotoon sopii saapua myös omalla veneellä, ja Raippaluodon satamassa onkin vierasvenepaikkoja ja huoltorakennus, jossa on suihku, sauna, pesukone, sähkö ja septin tyhjennyspiste.
Retkeilijän aarteet, autiotuvat
Saariston muutamassa autiotuvassa on aivan erityinen tunnelma. Ovathan tuvat olleet kalastajien tai jopa salakuljettajien käytössä.
Finnhamnin autiotupa on autiotuvaksi idyllinen ilmestys ja oiva paikka eväsretkelle. Punaiselle vanhalle kalastajien tuvalle johtaa noin 2,5 kilometriä pitkä polku Vikarskatin kalasatamasta. Polun varrella on kaunista maankohoamismetsää, matalia lahtia ja kivisiä moreeniharjanteita. Tuvan pihalla on ulkovessa.