Ohita valikko
Merenkurkun Saaristo kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.
Svedjehamn ilmakuva

Uutiskirjeet

Ajankohtaiset tiedotteet Merenkurkun saariston maailmanperintökohteesta.

Uutiskirje juolukuussa 2024

Uutisia Metsähallituksen ylläpitämistä käyntikohteista Merenkurkun saaristossa

Retkeilypalvelujen priorisointi

Metsähallituksen Luontopalvelut tarkastelee retkeilypalveluja ja tulee tekemään priorisointia koko maassa taloudellisista syistä. Merenkurkun saariston ja Vaasan seudun kohteiden priorisointityö ja sisäinen tarkastelu on aloitettu joulukuun alussa.

Lue lisää: https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/retkeily/retkeilypalvelujen-priorisointi/

Uusia sopimuksia

Sommarön ja Björkö-Panike -reitin huollot kilpailutettiin syksyn aikana. Björkö-Panike -reitillä aloittaa uusi paikallinen toimija, kun taas Sommarössä jatkaa sama paikallinen toimija kuin ennen. Saaristokohteiden sopimuksia ollaan uusimassa hyvin sujuneen Solrutten yhteistyön osalta. Lisäksi eduskunta on myöntänyt ”joululahjarahaa” ulkosaariston luontoasemien energiatalouden kehittämiseen! Käytännössä 50 000 € summa käytetään luontoasemien akkuihin ja aurinkopaneeleihin.

 

Metsähallituksen vuokratuvat Merenkurkussa

Två röda stugor

Oletko jo tutustunut uusiin Eräluvat.fi-sivuihin? Täältä löydät nyt kaiken tiedon Metsähallituksen vuokratuvista. Merenkurkun saariston vuokratuvat Björkören ja Sommarö sekä Fäliskäretin Söderholm, West ja Docket löytyvät tietenkin myös sivuilta.

Tutustu ja varaa oma mökkisi täältä: https://www.eraluvat.fi/tuvat

 

 

Merenkurkun saariston maailmanperintöopetuksen kartat

Merenkurkun saariston rannoilta, niityiltä ja metsistä löytyy jääkauden jälkiä. Jäljet löytyvät yleensä koulujen välittömästä läheisyydestä. Suunnittelemalla, kehittämällä ja tuottamalla opetuskarttoja kolmelle pilottikoululle, joiden lähiympäristö on maailmanperintökunnissa, oppilaat voivat osallistua maailmanperintökasvatukseen. Pilottikoulut ovat Maxmo kyrkoby skola, Vallgrund skola ja Högstadiet i Petalax. Hanke toteutetaan loppusyksyn ja talven 2024-2025 aikana, projektisuunnittelijana toimii Erika von Essen ja projektipäällikkönä Fia Antus.

Opetuskartta tarjoaa mahdollisuuden dokumentoida ja levittää tietoa jääkauden jäljistä koulujen lähiympäristöissä, opetushenkilökunnalle ja opetusryhmille. Se tarjoaa kuvauksen alateemoista ja maailmanperintöarvoista sekä tietoa koulujen paikallisympäristöihin sopivista opetusmateriaaleista. Opetuskartta tarjoaa tietoa esimerkiksi vesiluonnosta, kuten fladoista, kluuvista ja kluuvijärvistä ja Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle ominaisesta luonnon monimuotoisuudesta. Se tarjoaa myös tietoa maankohoamismetsistä ja niiden lajirikkaudesta.

Perjantaina 24. tammikuuta 2025 osallistumme Educa-messuille kello 10-19, Helsingin Messukeskuksessa. Suomen Kansallisarkisto, Museovirasto, Suomen maailmanperintöseura ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura esittelevät opetusmateriaalia opettajille ja kasvattajille. Unescon maailmanperintökeskus osallistuu messuille ja esittelee opetusmateriaalia maailmanperintökasvatukseen. Tervetuloa Maailman muisti – messuosastolle 6n59!

Maailmanperintökoulutukseen on nyt mahdollista varata aika maailmanperintökuntien kouluille 8. tammikuuta ja 31. toukokuuta 2025 välisenä aikana. Ohjelmia järjestetään kouluissa ja paikallisyhteisöissä, maailmanperintöportilla (Raippaluoto) tai Merenkurkun saaristossa. Ohjelma soveltuu esim. oppitunneille, teemapäiville tai retkille koulujen kanssa.

Onko sinulla kysymyksiä tai ehdotuksia Merenkurkun saariston maailmanperintökasvatuksesta? Ota yhteyttä Fiaan sähköpostitse: fia.antus@kvarken.fi

Vallgrundin koulun 5-6. luokat ovat mukana käynnistämässä hanketta.

Samaan aikaan Korkearannikolla

Ruotsin maailmanperintöyhdistys on, Grimetonin maailmanperintökohteen toimiessa hankkeen omistajana ja Tillväxtverketin rahoituksen tukemana, luonut yhteisen kertomuksen Ruotsin maailmanperintökohteista.

Ruotsissa on 15 maailmanperintökohdetta, jotka ainutlaatuisella tavalla kuvaavat maapallon ja ihmiskunnan historiaa ja ovat merkittäviä koko ihmiskunnalle.

Nämä kohteet edistävät kestävää kehitystä paikallisten aloitteiden kautta, mikä luo arvoa väestölle ja inspiroi toimimaan kestävällä tavalla. Hankkeessa on muun muassa tuotettu kolme elokuvaa, jotka avaavat, mitä maailmanperintö tarkoittaa. Elokuvat ovat katsottavissa YouTubessa.

https://www.youtube.com/@WorldHeritageinSweden

Lisäksi hankkeessa on tehty kuvituksia ja lyhyitä esittelytekstejä kaikista Ruotsin maailmanperintökohteista sekä luotu yhteinen strategia kohteiden viestintään. Tässä on esimerkkinä Korkearannikon kuvitus.

Illustration från Höga Kusten

Uudenvuoden valoshow Raippaluodon sillalla

Tervetuloa seuraamaan uudenvuodenaaton värikästä valoshow’ta Raippaluodon sillalle!

Uudenvuoden kunniaksi Mustasaaren kunta tarjoaa noin 10 minuuttia kestävän valoshow´n Raippaluodon sillalla tiistaina 31.12.2024. kello 18, 19, 20, 22 ja 00.

Hyvää joulua ja hyvää uutta vuotta!

 

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Uutiskirje lokakuussa 2024

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirje!

Syksyn uutiskirje kertoo ajankohtaista tietoa Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella tapahtuvasta.

LUE LISÄÄ MAAILMANPERINTÖKOHTEESTA SIVUSTOILTA HIGHCOASTKVARKEN.ORG OCH MERENKURKKU.FI

Färja

Onnistunut kausi Korsbådafjärdenin sähkölautalle

Viime vuosien suurin yksittäinen investointi Björkö-Panikereitin kehittämiseen on sähkölautan hankinta, joka kuljettaa retkeilijöitä Korsbådafjärdenin yli Björköbyssä. Uusittu vaellusreitti ja sähkölautta vihittiin käyttöön 29.6.2024.

Sähkölautta on liikennöinyt päivittäin 29.6.–15.8. klo 10–18 sään ollessa suotuisa (ei liian tuulinen). Syksyllä 17.8.-30.9. lautta liikennöi ainoastaan viikonloppuisin. Lauttamatkan ansiosta retkeilijät (ja pyöräilijät) ovat saaneet 10,5 kilometriä uusia polkuja Slåttskäretillä ja Rönnskäretillä Björkön 8 kilometrin lenkkien (Bodvattnet runt ja Långgrund) lisäksi.

Lauttakuljettajina tänä kesänä ovat olleet Alina Sten ja Linus Svahn.

– Olemme kuljettaneet kauden aikana yhteensä noin 1500 henkilöä, Alina kertoo. Enintään 58 on yhden päivän aikana mennyt yli.

– Meillä on ollut kaiken ikäisiä ihmisiä vauvoista 0-vuotiaisiin. Korsbådafjärdenin yli on lautalla kulkenut myös noin kymmenen pyöräilijää. Monet ovat myös vaeltaneet koirien kanssa.

Monet ihmiset ovat kävelleet Svedjehamnista, kulkeneet lautalla lahden yli ja pysähtyneet uuteen levähdyspaikkaan Stora Segelsörenissä. Mutta on myös niitä, jotka ovat päättäneet leiriytyä Slåttskäretiin ja palata seuraavana päivänä.

Matka lautalla kestää 12-20 minuuttia säästä ja tuulesta riippuen. Matkanopeus on noin 2 km/h ja sitä voidaan ohjata vain eteen- ja taaksepäin. Lautan enimmäiskapasiteetti on 30 henkilöä matkaa kohden. Se saa virtansa 20 katolla olevasta aurinkopaneelista ja se voi toimia vähintään kaksi päivää ilman auringonvaloa.

– Lautta on kulkenut tänä kesänä lähes ongelmitta, Alina kertoo.

– Ainoa teknisistä ongelmista johtuva tauko oli puoli päivää, jolloin yksi kaapelin kannakkeista katkesi. Mutta se oli helppo korjata.

Lautta on seissyt paikallaan kovan tuulen vuoksi vain viisi päivää kauden aikana. Alinan mielestä tämä oli hieno tehtävä ja jatkaa mielellään ensi kesänä. Alun perin oli tarkoitus, että lautan tulisi olla retkeilijöiden itse ohjattavissa, mikä on myös käytännössä mahdollista. Palaamme siihen ratkaisuun ennen ensi kautta.

Teksti ja kuva: Kenth Nedergård

Maailmanperintökasvatus edistää maailmanperinnön ainutlaatuisuuden ymmärtämistä

Hankkeen ”Maailmanperintöpedagogi Merenkurkun saaristossa 2” tavoitteena on kehittää, mukauttaa ja vakiinnuttaa toimintamalli Merenkurkun saariston maailmanperintöpedagogille. Maailmanperintöpedagogi Merenkurkun saaristossa – pilottihankkeessa (2023-2024) laadittiin suunnitelma maailmanperintöpedagogin tehtävistä, toiminta-alueesta ja kohderyhmistä sekä toiminnan organisoinnista ja rahoituksesta sekä miten toimintaa ja pedagogista materiaalia voidaan kehittää.

Nyt tämän uuden hankkeen avulla haluamme kehittää, mukauttaa ja vakiinnuttaa tätä suunnitelmaa ja kehittää uutta opetusmateriaalia. Maailmanperintöpedagogi koordinoi maailmanperintökasvatusta Korsnäsin, Mustasaaren, Maalahden, Vaasan ja Vöyrin kunnissa.

Tavoitteenamme on tarjota opettajille täydennyskoulutusta joka toinen vuosi. Torstaina 22. elokuuta järjestettiin kaksikielinen koulutuspäivä, jonka aiheena oli jääkausi, maankohoaminen ja maailmanperintö. Koulutuspäivään osallistui opettajia Helsingbyn, Mustasaaren, Molpen, Norra Korsholman, Sulvan, Tervajoen ja Vaasan kaupungin kouluista sekä Merenkurkun luontokoulun opettajia ja Merenkurkun saariston maailmanperintöoppaita.

Hanke ”Maailmanperintöpedagogi Merenkurkun saaristossa 2” toteutetaan lukuvuonna 2024–2025, alkaen 5. elokuuta ja päättyen 5. kesäkuuta.
Hanketta rahoittavat Brita Maria Renlunds stiftelse, Mustasaaren Aktiasäätiö, Svenska Folkskolans vänner, Svenska kulturfonden, Svensk-Österbottniska samfundet, William Thurings stiftelse, Vaasan Aktiasäätiö ja Merenkurkun maailmanperintö ry.

Onko sinulla ideoita, kysymyksiä tai ehdotuksia Merenkurkun saariston maailmanperintökasvatuksesta? Ota yhteyttä Fiaan sähköpostitse: fia.antus@kvarken.fi

 

Jääkausi, maankohoaminen ja maailmanperintö, kaksikielinen koulutuspäivä, Raippaluoto.

 

Östra Norrskärin maastopalo

Syyskuun alussa Östra Norrskärin saarella paloi muutama hehtaari maa-aluetta. Ruotsin viranomaiset havaitsivat palon, ja Suomen pelastuslaitos sammutti sen. Rakennuksia ei vahingoittunut eikä ihmisiä loukkaantunut.

Östra Norrskär on noin 70 hehtaarin suuruinen saari ja kuuluu Merenkurkun saariston läntisimpiin saariin. Östra Norrskär on pääosin avointa aluetta, ja siellä kasvaa matalakasvuista nummea. Se on yksi Merenkurkun saariston suurimmista ja hienoimmista nummista. Koska kataja ja mänty ovat levittäytyneet Östra Norrskärin nummille, Metsähallitus on raivannut niitä käsin vuosina 2022-2023 ja polttanut raivausjätekasat vuosina 2023 ja 2024.

Palo levisi pari päivää sen jälkeen, kun Metsähallituksen kenttähenkilöstö oli ollut polttamassa kasoja, vaikka kasat oli sammutettu asianmukaisesti eivätkä paikalla olleet mökkiläiset nähneet savun merkkejä välittömästi polttoa seuranneina päivinä. ”Pelastuslaitoksen sammutettua maastopalon olemme olleet paikalla ja tarkkailleet paloaluetta. Yritämme saada mahdollisimman selkeän kuvan tapahtuneesta, jotta voimme oppia tästä ja kehittää menetelmiämme. On jo päätetty, että lisäämme seurantaa ja sammutusta, kun poltamme risukasoja jatkossa”, kertoo suojelubiotooppien parissa työskentelevä Metsähallituksen tuoteomistaja Carina Järvinen.

Palo ei uhkaa luonnonarvoja. Nummi on luontotyyppi, jota Metsähallitus ennallistamistoimenpiteenä polttaa myös muilla alueilla.

Östra Norrskär

Östra Norrskärin maastopalo 

Tiedätkö, miten maailmanperintökohdetta hallinnoidaan?

Metsähallituksen luontopalvelut ja Västernorrlandin lääninhallitus julkaisivat viime talvena ensimmäisen yhteisen hallintosuunnitelman Korkearannikon/ Merenkurkun saariston maailmanperintökohteelle. Jos haluat tutustua maailmanperintökohteen hallintoon, voit nyt lukea syksyllä julkaistun suunnitelman tiivistelmän.

” Hallintosuunnitelma on väline, jolla varmistetaan, että maailmanperintöalueen arvot säilyvät ja että aluetta voidaan kehittää kestävällä tavalla. Toivomme, että tiivistelmää pidetään hyvänä ja hyödyllisenä maailmanperintöasioissa mukana oleville”, sanoo Metsähallituksen maailmanperintökoordinaattori Malin Henriksson.

Sekä tiivistelmä että koko hallintosuunnitelma ovat saatavilla osoitteessa

https://highcoastkvarken.org/fi/opi-lisaa/tietopankki/

 

 

Samaan aikaan Korkearannikolla – yhteistyöryhmän vierailu

Maailmanperintökohteet nimeävän Unescon mukaan kaikilla maailmanperintökohteilla, jotka ovat useiden maiden yhteisiä, on oltava malli, jolla maailmanperintökohdetta voidaan hallinnoida yhdessä kokonaisuutena.

Korkearannikon ja Merenkurkun saariston osalta tätä tehtävää hoitaa niin sanottu yhteistyöryhmä. Ryhmä koostuu maailmanperintöalueen kuntien, Västernorrlannin lääninhallituksen, Metsähallituksen luontopalvelujen, Pohjanmaan liiton ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen sekä Merenkurkun saariston maailmanperintöneuvottelukunnan edustajista. Ruotsin ympäristökeskusta ja Suomen ympäristöministeriötä pidetään ajan tasalla ryhmän keskusteluista.

Syyskuun puolivälissä ryhmä kokoontui Korkearannikon Ulvössä. Esityslistalla oli muun muassa yhteisen hallintosuunnitelman toimenpiteiden seuranta, maailmanperintökohteeseen kohdistuvien mahdollisten uhkien tarkastelu ja keskustelu mahdollisista uusista yhteisistä hankkeista.

Korkearannikon ja Merenkurkun saariston yhteistyöryhmä

Uutiskirje kesäkuussa 2024

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirje!

Kesän uutiskirje kertoo ajankohtaista tietoa Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella tapahtuvasta.

LUE LISÄÄ MAAILMANPERINTÖKOHTEESTA SIVUSTOILTA HIGHCOASTKVARKEN.ORG OCH MERENKURKKU.FI

Maailmanperinnön oma villapaita on täällä 

Bild på en tröja och grnnystan

Merenkurkun maailmanperintökohteen ja Pohjanmaan käsityöläisyhdistysten yhteistyön ansiosta Merenkurkun saariston omaa villapaitaa on nyt mahdollista neuloa!  

”Idea ei ollut uusi, kaikki kaupungeista yliopistoihin loivat omia villapaitamallejaan. Minäkin olin neulonut oman Merenkurkkupaitani, jossa oli aaltoja, kaisloja ja kiviä. Maailmanperintötuotteiden ideointikokouksessa villapaita sai paljon ääniä, piti vain ratkaista käytännön asiat”, kertoo Liselott Nyström Forsén, joka työskenteli Merenkurkun maailmanperintökohteessa silloin, kun idea tuli esille. 

”Merenkurkun saariston oli aika saada oma villapaita – neulominen oli vallannut Suomen ja olihan Strömsöneuleen koti oli aivan nurkan takana. Ajatus siitä, että neulekuosit voitaisiin käyttää maailmanperintökohteen markkinoimiseen, oli houkutteleva alusta alkaen”, Merenkurkun maailmanperintökohteen entinen projektipäällikkö Piia Orava kertoo. ”Koska maailmanperintökohde kuuluu kaikille, halusimme ottaa paikalliset neulojat mukaan prosessiin”, hän jatkaa. Pohjanmaan käsityöläisten kanssa tehdyn yhteistyön ansiosta tämäkin oli mahdollista.   

Syksyllä 2023 Ostrobothnian Crafts käynnisti hankkeen neulemallin kehittämiseksi. Alkuvaiheen työpajaan osallistui noin kaksikymmentä neulojaa, yhdessä Metsähallituksen kanssa järjestettiin inspiraatiokävely, ja monet neulojista esittivät ideoita siitä, miltä villapaita voisi näyttää. Lee Esselström kehitti neuleohjeen, joka on nyt myynnissä yhdessä lankojen kanssa sekä maailmanperintöportilla Replotin sillalla että Loftetissa Vaasassa.  

Käytetty villalanka on kotimaista Lankava Villavaa, ja Pohjanmaan käsityöjärjestö perustelee valintaa seuraavasti. ”Ajatuksena oli luoda ajaton, luonnonläheinen ja kestävä villapaita, joka tuo mieleen kauniin ja ainutlaatuisen Merenkurkun saaristomme. Merenkurkun logo edustaa paikallisia juuria, kestävyyttä ja yhteisöllisyyttä. Siksi olemme tietoisesti valinneet 100 % suomalaista villaa ja paikallisia yhteistyökumppaneita.” 

Nyt on aika tarttua neulepuikkoihin ja kutoa pusero itsellesi tai rakkaallesi!  

Loftetin kotisivu: https://www.loftet.fi/fi/merenkurkku-villapaita/ 

Björkö-Panike vaellusreitti saa lossinsa 

Tänä kesänä saadaan valmiiksi Björkö-Paniken vaellusreitin kehittämishanke, joka rahoitettiin eduskunnan ”joululahjarahoilla”. Nyt on vihdoin mahdollista ylittää Korsbådafjärdenin lossilla ja jatkaa patikoimista Stora Segelsöreniltä Rotörsskatanille!  

”Tänä kesänä lossi on miehitetty ja ajatuksena on, että heti kun automaatio on valmis, vaeltajat itse käyttävät lossia. Se tapahtuu todennäköisesti ensi kesästä alkaen”, kertoo virkistyskäytön asiantuntijana työskentelevä Teemu Rauhala. Vastaavaa ratkaisua ei ole vielä toteutettu millään muulla reitillä, ja lossin toimintaa voi verrata veden päällä kulkevaan hissiin.  

Reitin avajaiset pidetään lauantaina 29.6. Björköbyn kylän satamassa Svedjehamnissa ja Saltkaretin näkötornilla. Tervetuloa juhlimaan Björkö-Panike -vaellusreittiä! Tapahtuma alkaa klo 12 Svedjehamnin uuden info-katoksen luona juhlapuheilla, jonka jälkeen Saltkaretin näkötornilla on kuohujuomatarjoilu. 

Osallistujilla on mahdollisuus lähteä opastetuille kävelyille kohti Korsbådafjärdenin taukopaikkaa (2,7 km yhteen suuntaan), josta voi jatkaa matkaa Stora Segelsörenille upouuden lossin kyydissä. Opastetut kävelyt lähtevät Saltkaretin näkötornilta klo 13, 13.15 ja 13.30. Paluu takaisin tapahtuu omatoimisesti. Kävelyyn kannattaa varustautua maastokelpoisilla kengillä, hyttysiltä suojaavalla vaatetuksella ja vesipullolla.  

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelut, Mustasaaren kunta, Merenkurkun maailmanperintöyhdistys ja Björkö UF. 

Björkö-Panike -vaellusreitin kuvaus ja kartta osoitteesta: https://www.luontoon.fi/merenkurkku/reittikuvaukset#bpmanterevaellusreitti 

Replotbron och besökscentret Världsarvsporten

Vierailukeskus Maailmanperintöportti on saanut STF (Sustainable Travel Finland) -statuksen 

Merenkurkun maailmanperintö ry -yhdistyksen ylläpitämä Maailmanperintöportti vierailukeskus on toukokuussa 2024 saanut oikeuden ottaa käyttöön Visit Finlandin kestävän matkailun merkin – Sustainable Travel Finland (STF). 

Sustainable Travel Finland Logo

Sustainable Travel Finland on Visit Finlandin hallinnoima valtakunnallinen kestävän matkailun ohjelma. Kriteerit sisältävät strategioita, joilla työskentelemme ekologisen, sosiokulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden parissa. 

Merenkurkun maailmanperintö ry osallistuu Sustainable Travel Finlandin verkostoon olemalla sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävä kohde. Maailmanperintöportin vierailukeskus Mustasaaren Raippaluodonsillan kupeessa tiedottaa ensisijaisesti Suomen ainoasta luonnonperintöalueesta, Unescon maailmanperintölistalla olevasta Merenkurkun saaristosta. Kerromme jännittävästä historiastamme, ainutlaatuisesta maankohoamismaisemastamme sekä kannustamme ja tiedotamme vierailuista lähialueella. Maailmanperintökohde on helposti saavutettava vierailukeskus, joka on mukautettu vastaanottamaan kaikenlaisia vierailijoita. 

https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/merenkurkku/stf_merenkurkku/  

Uusi lepakkohanke 

Ett litet rött hus i skärgårdsmiljö

Ruotsin Svenska Lantbruksuniversitetet -yliopiston johdolla on käynnistetty uusi Itämeren lepakkomuuttoa koskeva hanke, joka keskittyy Merenkurkkuun sekä Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman väliseen alueeseen. Ostrobotnia Australis r.y.  ja Valassaarten biologinen asema koordinoivat Merenkurkun osuutta kolmivuotisessa hankkeessa, jossa tutkitaan, miten, milloin ja missä lepakot muuttavat Merenkurkun yli.  

Merenkurkussa on nyt 24 lepakkodetektorin verkosto, joka kattaa sekä Ruotsin että Suomen ulkosaaristoa. Detektoreiden avulla saadaan parempi käsitys lepakoiden muuttoreiteistä ja siitä, miten ne olisi otettava huomioon tuulipuistoja suunniteltaessa. Detektorit tallentavat vain lepakoiden ultraääniä, ja niiden avulla voidaan määrittää, mitkä lepakkolajit liikkuvat alueella. Hankealue ulottuu Strömmingsbådanista Stubbeniin asti ja yhdistää myös maailmanperintöalueet Suomen ja Ruotsin puolella, sillä detektoreja on sijoitettu myös Korkearannikon pohjoisosaan. Hankkeessa jatketaan Valassaarilla pikkulepakkojen pyydystämistä ja radiomerkintää, jotta voidaan seurata yksilöiden muuttoreittejä Merenkurkun yli

Luonnonsuojelu käytännössä kesällä 2024 

Tämän kesän kenttätöissä maailmanperintöalueella keskitytään kurtturuusun torjuntaan ja linnustoselvityksiin. Työt tekee Metsähallituksen Luontopalvelut. 

  • Mekaaninen kurtturuusutorjunta jatkuu Rönnskärillä, Norrskärillä ja Valassaarilla. ”Viime vuosien työpanoksen ansiosta tänä vuonna on kyse vain uusien versojen poistamisesta”, kertoo kenttämestarina työskentelevä Jonas Rönn. 
  • Maalahden ulkosaaristossa tehdään pesimälintukartoituksia, erityishuomiota kiinnitetään erittäin uhanalaisen lapasotkan esiintymiseen. ”Kattavia lapasotkaselvityksiä emme pysty tänä kesänä tekemään resurssien vähenemisen takia, mikä on harmi, sillä tilanne näyttää lajin osalta entistä heikommalta”, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Antti Below.  

Stenig skärgård

Samaan aikaan Korkearannikolla

Bild på utställning

 Tänä vuonna vierailukeskus Naturum Höga Kusten kertoo vieraslajeista vaihuvassa näyttelyssä ja kesäohjelman ohjelmassa. Vieraslajit ovat yksi luonnon monimuotoisuutta uhkaavista tekijöistä. Ne syrjäyttävät alkuperäisiä lajeja, jotka ovat sopeutuneet ja tulleet osaksi ekosysteemiämme. Vieraslajit ovat ihmisen tuomia, eikä niiden leviämiselle ole luonnollista rajaa. Tervetuloa vierailijakeskukseen kuulemaan lisää Korkearannikosta ja vieraslajeista, jos olet tänä kesänä matkalla Korkearannikolle! Naturum on avoinna joka päivä 1. lokakuuta asti.  

Naturumin kotisivu: https://varldsarvethogakusten.se/en/ 

Uutiskirje huhtikussa 2024

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä!

Tässä on maailmanperintökohteen vuoden 2024 ensimmäinen uutiskirje. Maankohoaminen jatkuu entiseen tapaan, muuttolinnut palaavat ja päivät pitenevät, aivan kuten pitääkin. Metsähallituksen luontopalveluissa on vuodenvaihteessa tapahtunut isompi organisaatiomuutos, mutta voitte edelleen ottaa yhteyttä Malin Henriksoniin ja meihin muihin maailmanperintöaluetta koskevissa asioissa. Ja tässä uutiskirjeessä on tiivistelmä siitä, mikä on ajankohtaista juuri nyt.

 

Mitä mieltä kävijät ovat Merenkurkusta?

Metsähallitus teki Merenkurkun saaristossa kävijätutkimuksen ajalla 1.5.-30.9.2023. Maailmanperintökohteeseen löysi vuoden aikana tiensä noin 91 000 ihmistä, joista hieman yli 500 vastasi kyselyyn. Merenkurkun kävijät tulevat nauttimaan luonnosta, retkeilemään ja kokemaan maisemia. He ovat tyytyväisiä vierailuunsa ja antavat arvosanan 4,25 asteikolla 1-5. Kolme neljäsosaa kävijöistä tiesi myös, että he olivat maailmanperintökohteessa. He toivoivat enemmän tietoa alueesta ja enemmän kahviloita ja ravintoloita. Kävijämäärät, vaikutus paikallistalouteen ja työllisyyteen ovat kasvaneet edellisestä tutkimuksesta, ja kävijät käyttävät keskimäärin 70 euroa vierailunsa aikana.

Kysely toteutettiin samalla tavalla kuin edellinen kysely vuonna 20217, ja samalla tavalla kuin muissa Suomen maailmanperintökohteissa, joten saamme vertailukelpoisia tuloksia. Kävijätutkimuksen raportti julkaistaan pian Metsähallituksen verkkosivuilla. Suomen maailmanperintöyhdistys laatii keväällä raportin, jossa on yhteenveto kaikkien maailmanperintökohteiden kävijätutkimusten tuloksista.

Heritage Talks keskittyvät tänä vuonna maailmanperintöopetukseen

Tervetuloa Heritage Talks in Kvarken 2024 -webinaariin tiistaina 23. huhtikuuta klo. 16.00. Teemana on maailmanperintökasvatus kouluissa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen on saatavilla lähempänä webinaaria. Tilaisuus on ruotsinkielinen, mutta kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita suomeksi ja englanniksi. Webinaari järjestetään Teamsin kautta, ja se on avoin kaikille. Teams-linkki julkaistaan verkkosivustolla ja Merenkurkun saariston Facebookissa.

Ota maailmanperintö osaksi opetusta. 25. huhtikuuta 2024 klo. 12.00-17.00 annamme tietoa maailmanperintökasvatuksesta Vöyrin pääkirjastossa. Silloin tarjotaan tietoa esim. opetusmateriaaleista maailmanperintöopetusta Korkearannikon ja Merenkurkun saariston maailmanperinnöstä. Kaikki ovat tervetulleita Vöyrin pääkirjastoon.

Hanke Maailmanperintöpedagogi Merenkurkun saaristossa järjestää Heritage Talks in Kvarken 2024. Hanketta rahoittavat ELY-keskus/Ympäristökasvatus ja -valistus, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Konstsamfundet, Vaasan Aktiasäätiö, Vaasan kaupunki ja Merenkurkun maailmanperintö ry. Hanke päättyy 30. huhtikuuta 2024.

Jos sinulla on ideoita tai ehdotuksia liittyen Merenkurkun saariston maailmanperintökasvatukseen, ota yhteyttä Fiaan 30. huhtikuuta mennessä sähköpostitse fia.antus@kvarken.fi

Oletko kiinnostunut fladojen ennallistamisesta?

Pienet rannikkovedet eli fladat, kluuvifladat, kluuvit, kluuvijärvet ja purot ovat uhanalaisia elinympäristöjä. Niihin kohdistuu ruoppausten, rehevöitymisen, ilmastonmuutoksen ja vieraslajien aiheuttamia paineita. Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on juuri julkaissut oppaan näiden pienvesien kunnostamisesta. Opas on tehty yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Luonnonvarakeskuksen kanssa. Oppaan laatimista on johtanut työryhmä, jossa on ollut edustajia kaikista keskeisistä rannikon pienvesien kunnostukseen liittyvistä toimijoista. Se on suunniteltu erityisesti tukemaan Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa toteutettavia kunnostuksia, helpottamaan ja sujuvoittamaan työtä. Opasta voivat käyttää myös muut, jotka suunnittelevat pienten rannikkovesien kunnostamista.

Oppaan tavoitteena on tarjota tiiviisti kaikki olennainen tieto kunnostuskohteiden valinnasta, maastokartoituksesta ja muista tutkimuksista, varsinaisten kunnostusten suunnittelusta ja toteutuksesta sekä työn seurannasta. Oppaassa otetaan huomioon lainsäädännölliset vaatimukset, kuten vesilain mukaiset ilmoitus- ja lupamenettelyt sekä luonnonsuojelulain mukaiset lupatarpeet.

Löydät oppaan täältä: RANNIKON PIENVESIEN KUNNOSTUSOPAS

Pohjoismainen maailmanperintökonferenssi Suomessa syyskuussa

Kaikki ovat tervetulleita mukaan, ilmoittautuminen toukokuun loppuun mennessä!

Samaan aikaan Korkearannikolla

Ruotsin Unescon neuvosto järjesti 14.-15. maaliskuuta ohjelmakonferenssin, jossa koottiin yhteen kaikki Unescon ”käsitteet”, kuten maailmanperintökohteet, biosfäärialueet, geopuistot, maailmanmuistomerkit ja aineeton kulttuuriperintö. Konferenssi pidettiin Tukholman valtioneuvoston kansliassa ja siihen liittyi retki Kansallisarkistoon.

Se oli ensimmäinen kerta, kun tällainen konferenssi järjestettiin Ruotsissa. Tilaisuus tarjosi mahdollisuuden oppia lisää Unescon alaisista toimista ja vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia muiden alueiden kanssa, ehkä erityisesti geopuistojen ja biosfäärialueiden kanssa, joiden kanssa meillä on melko paljon yhteistä. Paikalla olivat myös kaikki maailmanperintötyöstä ja muista ohjelmista vastaavat viranomaispäälliköt, joten oli tilaisuus kuulla heidän näkemyksiään siitä, miten maailmanperintötyön pitäisi toimia tulevaisuudessa.

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Uutiskirje joulukuussa 2023

Tervetuloa lukemaan vuoden viimeistä uutiskirjettä!

Vuoden viimeisessä uutiskirjeessä voit lukea koko maailmanperintökohteen eli sekä Merenkurkun saariston että Korkean rannikon uudesta yhteisestä hoitosuunnitelmasta. Saat tervehdyksen maailmanperintöpedagogihankkeesta, esittelyn VR-verkostohankkeesta, johon maailmanperintöyhdistys osallistui, ja ajankohtaisia tapahtumia ulkoilualueilta.

Et varmasti ole missannut seurata joulukalenterimme Facebookissa, jonne lähetämme kuvaterveisiä pohjoismaisilta maailmanperintökohteiltamme.
Jos sinulla on ylimääräistä aikaa jouluna, käytä tilaisuutta hyväksesi ja kuuntele ääniopastamme maailmanperintökohteen kulttuurihistoriasta. Kuunneltavissa on 75 mielenkiintoista jaksoa jännittävistä asioista, joita Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella on tapahtunut kautta historian.

TÄÄLTÄ LÖYDÄT JOULUKALENTERIN
& TÄÄLTÄ LÖYDÄT ÄÄNIOPPAAN

Metsähallituksen ja maailmanperintöyhdistyksen väki
toivottavat kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Verkostohanke Nordic World Heritage VR-Network

Nordic World Heritage VR-Network -hankkeen käynnisti Region Gävleborg, joka vastaa Hälsingetalojen maailmanperintökohteesta. Verkostoon kuului viisi maailmanperintökohdetta viidestä Pohjoismaasta: Hälsingetalot Ruotsista, Röroksen kaivoskaupunki ja sen ympäristö Norjassa, Merenkurkun saaristo (ja Korkearannikko) Suomessa, Jellingmonumentit Tanskassa ja Thingvellir Islannissa. Hankerahoitus saatiin Nordic Culture Point -ohjelmasta.

Vuosina 2021-2023 tehtiin vierailuja jokaiselle osallistuvalle maailmanperintöalueelle sekä viimeinen opintomatka Berliiniin (Saksa). Verkostohankkeen tarkoituksena oli yhteistyön ja vaihdon kautta kehittää ideoita uusien teknisten ratkaisujen hyödyntämiseksi oman maailmanperintöalueen esittelemiseksi.

Merenkurkusta opintomatkoille osallistuivat toiminnanjohtaja Kenth Nedergård, hallituksen puheenjohtaja Mikael Alaviitala sekä projektihenkilöstö Piia Orava ja Fia Antus.
”Voimme todeta, että eri maailmanperintökohteet ovat teknisesti hyvin erilaisia ja olosuhteet ovat hyvin erilaiset”, Kenth Nedergård toteaa. ”Jotkut maailmanperintökohteet ovat pinnalta pieniä, kuten esim. Jelling, kun taas meillä Merenkurkussa/Höga Kustenissa ja Hälsingegårdarnassa on maailmanperintö, joka ulottuu laajoille alueille. Meille painopiste on siinä, että pystymme esittelemään koko alueen, joka muuten on yleisön ulottumattomissa. Jellingin ja Thingvellirin kaltaisilla alueilla he haluavat näyttää historian kulun animoimalla aikamatkailua menneisyyteen. Se olisi toki myös meille täällä Merenkurkun työstettävä asia, sillä maan korkeus ja jatkuvasti muuttuva maisema ovat tärkeimpiä maailmanperintöarvojamme.”

Vuonna 2022 verkostohanke sai pohjoismaisen maailmanperintöpalkinnon ”The Nordic World Heritage Award 2022” perustelulla ”Palkinto myönnetään pohjoismaisten maailmanperintökohteiden innovatiivisesta yhteistyöstä, jossa verkosto toimii esimerkkinä ja inspiraationa monille muille. Verkosto tarjoaa myös uusia työkaluja maailmanperintöarvojen tulkintaan ja laajemman yleisön tavoittamiseen.

Hanke päättyy joulukuussa 2023, mutta yhteistyökumppanit pohtivat jo tulevaisuuden verkostoitumis- ja kehitysprojektimahdollisuuksia.

Aktiivinen vuosi Rannikko LIFE -projektissa

Rannikko LIFE on suuri EU-projekti, jota koordinoi Metsähallitus. Vuosi 2023 on ollut toiseksi viimeinen vuosi projektissa, jossa tehdään kunnostuksia ja hoitoa Natura-alueilla koko Suomen rannikolla. Tänä kesänä painopiste on siirtynyt suunnittelusta hoitotoimenpiteiden toteuttamiseen.

Merenkurkun saaristossa hoitoa on tehty tänä vuonna seuraavilla alueilla:

  • Boskäret: edellisen vuoden niittotöiden jälkeisten raivausjätteiden polttaminen
  • Lappörarna: lampaiden laidunmaan kunnostus (katajien ja pikkukuusien raivaus)
  • Långgrund: lampaiden laidunmaan kunnostus (katajien ja pikkukuusien raivaus)
  • Slåttskär: lampaiden laidunmaan kunnostus (katajien ja pikkukuusien raivaus, talkooleiri)
  • Valassaaret: niittyjen niitto, umpeenkasvaneiden niittyjen ja nummien raivaus
  • Östra Norrskär: mäntyjen raivaus nummelta, joka on kasvamassa umpeen
  • Rönnskärs skärgård: raivaus tärkeillä lintusaarilla Storskäretin läheisyydessä

Lisäksi on tehty toimenpiteitä Larsmon, Uusikaarlepyyn ja Närpiön saaristoissa sekä jatkettu kertturuusun seurantaa aiemmin käsitellyissä esiintymissä. Tarvittaessa on tehty lisää mekaanisia toimenpiteitä.

LUE LISÄÄ RANNIKKO LIFE -PROJEKTISTA!!

Varp – maailmanperintöpedagogi Merenkurkun saaristossa

Maailmanperintökasvatuksen avulla voimme edistää ymmärrystä ja levittää tietoa maailmanperintökohteiden ainutlaatuisuudesta ja niiden välittämistä arvoista, tiedoista, taidoista ja perinteistä. Maailmanperintökasvatuksessa korostetaan kestävän kehityksen ajatusta ja pyritään edistämään oppilaiden ja opiskelijoiden ymmärrystä ja sitoutumista sekä myönteistä asennetta luonnon- ja kulttuuriperinnön suojelua kohtaan. Varp-hanke on käynnissä kevääseen 2023 asti, ja siinä kehitetään toimintatapoja maailmanperintökasvatukseen maailmanperintökunnissamme.

Maailmanperintökasvatuksen kehittämiseksi hankepäällikkö Fia Antus tekee myös yhteistyötä kuntien koulujen kanssa. Kuvassa Vallgrundin koulun oppilaita ja erityisopettaja Caroline Burman Maailmanperintöportin Weichsel -näyttelyssä. He työskentelevät maailmanperintöajatus-tehtävän parissa.

Jos sinulla on ideoita tai ehdotuksia liittyen Merenkurkun saariston maailmanperintökasvatukseen, ota yhteyttä Fiaan sähköpostitse fia.antus@kvarken.fi!

 

Lue maailmanperintökohteen uusi hallintosuunnitelma!

Nyt se on vihdoin valmis, ensimmäinen yhteinen hallintosuunnitelma maailmanperintökohteelle Korkearannikko/Merenkurkun saaristo!

Hallintosuunnitelma on vahvistettu Västernorrlandin lääninhallituksen ja Metsähallituksen luontopalveluiden toimesta. Lääninhallitus ja Metsähallitus ovat laatineet suunnitelman maailmanperintökohteen neuvotteluryhmän toimeksiannosta. Suunnitellut toimenpiteet tuleville vuosille on jaettu neljään painopistealueeseen: Osallisuus ja sitoutuminen, Tiedot ja osaamisen kehittäminen, Viestintä ja saavutettavuus sekä Hallinto ja suojelu.

Ruotsinkielinen versio hallintosuunnitelmasta julkaistaan ennen joulua ja suomenkielinen tammikuussa. Suuri kiitos kaikille, jotka ovat jollain tavalla osallistuneet suunnitelman laatimiseen!

HALLINTOSUUNNITELMA LÖYTYY TÄÄLTÄ!

Mökki-uutisia

Sommarön varaustupa muuttuu huoltotuvaksi

Sommarön varaustuvan sisäilmassa on havaittu tunkkaisuutta ja tämän takia on päätetty, että tupaa ei enää jatkossa käytetä yöpymiseen. Huoltotupaa voi jatkossa vuokrata 1.5.-31.10. välisenä aikana päiväkäyttöön klo 9-22.

Käytössä on kaksi isoa huonetta, keittiö, WC, suihku ja puulämmitteinen ulkosauna. Päärakennuksessa on sähköt ja vesi kunnan vesijohtoverkosta. Huoltotupaa on erityisesti ajateltu leirikoulujen ja muiden ryhmien huoltopisteenä. Pihapiirissä voi yöpyä omissa teltoissa.

Björkörenin tuvalle uusi vuokraisäntä

Björkörenin tuvan uusi vuokraisäntä on 1.1.2024 alkaen Paniken mökkitalkkarit Oy.
Tupaa vuokrataan samalla lailla kuin aikaisemminkin. Tuvan esittely löytyy toistaiseksi luontoon.fi-sivuilta. Vuokraukset tehdään suoraa Paniken mökkitalkkarien varaussivuilta.
Björkörenin tuvan omistajana säilyy Metsähallitus.

Samaan aikaan Korkearannikolla

Nylandsskolanin iltapäiväkerho on voittanut koulujen valokuvakilpailun kuvalla pirunpellosta Högklintenissä. Kilpailun järjesti Geologins dag, joka on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka toimii koko Ruotsissa.

Voittajakuva näkyy tässä vieressä, ja koulu kirjoitti pirunpellosta seuraavasti:

Tämä on pirunpelto. Suomessa sitä kutsutaan tällä nimellä, koska siihen ei voi istuttaa mitään. Täällä puhutaan kivikentästä. Aikaisemmin kivet olivat veden alla ja kuluneet pyöreiksi veden alla. Sitten maa kohosi, joten nyt kivet ovat korkealla vuorella nimeltä Högklinten.
Iltapäiväkerho voitti 10 000 kruunua ja saa keväällä vieraakseen geologin yhdeksi päiväksi. Onnittelut!

LUE LISÄÄ HÖGKLINTENIN ALUEESTA TÄÄLTÄ! (ruotsiksi)

 

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Uutiskirje lokakuussa 2023

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä!

Syksy on täällä, ja suurin osa muuttolinnuista on lentänyt etelään. Erittäin tärkeä alue linnuille onkin Norrskär, joka sijaitsee uloimpana Merenkurkun ulkosaaristossa. Tässä uutiskirjeessä on uutinen Norrskäristä, ja kuten tavallista, voit myös lukea ajankohtaisia uutisia hankkeista ja tervehdyksen Korkearannikon puolelta. Vuoden viimeinen uutiskirje tulee joulukuussa. Hyvää syksyä!

Norrskärin satamalle myönnettiin eduskunnan joululahjarahaa 2022

Metsähallituksen hanke Norrskärin satama-altaan ja -rakenteiden parantamiseksi eduskunnan myöntämällä lisärahoituksella on käynnistynyt. Työ aloitettiin arkistotutkimuksella, pohjatiedon keruulla ja tavoitteiden määrittelyllä. Korjaus- ja parannustarpeita on tunnistettu ainakin aallonmurtajien ja laitureiden rakenteissa ja satama-altaan pohjassa. Satama-altaan maapohjasta on otettu sedimenttinäytteitä ja seuraavaksi aallonmurtajan rakenteita tutkitaan sukellustutkimuksella, jonka jälkeen siirrymme varsinaiseen korjaus- tai kunnostussuunnitteluvaiheeseen. Rahoitus on kolmevuotinen, joten toteuttaviin toimenpiteisiin projekti edennee vuosina 2024-25. Sidosryhmät pidetään ajan tasalla hankkeen edistyessä, ja matkan varrella järjestetään myös keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia.

Merenkurkun eristäytynein saariryhmä on monen suojeluarvon keskittymä. Norrskärin valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi arvotettu rakennuskanta kertoo saaren monipuolisesta käyttöhistoriasta majakkasaarena, luotsien ja kalastajien tukikohtana sekä sotilaskohteena. Saariryhmä kuuluu sekä maailmanperintöalueeseen sekä Merenkurkun saariston Natura 2000- alueeseen, ja on tunnettu erityisen runsaasta linnustostaan.

Luupin alla!

Maailmanperintöpedagogi Merenkurkun saaristossa -hankkeen tavoitteena on luoda toimintamalli maailmanperintökasvatukselle Merenkurkun saaristossa. Toimintamalli alkaa hahmottua ja eri budjettimalleja valmistellaan parhaillaan. Maailmanperintökasvatuksen kehittämiseksi hankepäällikkö Fia Antus tekee myös yhteistyötä  kuntien koulujen kanssa kuten esim. Yttermalaxin koulun kuudennen luokan  kanssa.

Tiesitkö, että on olemassa pedagogista materiaalia, jonka avulla voit opettaa maailmanperinnöstämme? Materiaaliin kuuluu opettajille suunnattu opas, sekä korkea kohtaa matalan – faktaa Korkearannikon ja Merenkurkun saariston maailmanperinnöstä, joka antaa kaikille uteliaille syventävää tietoa maailmanperintökohteesta.

Jos sinulla on ideoita tai ehdotuksia liittyen Merenkurkun saariston maailmanperintökasvatukseen, ota yhteyttä Fiaan sähköpostitse fia.antus@kvarken.fi!

Maailmanperintöopetus highcoastkvarken.org-sivustolla

Uutta Björkö-Panike vaellusreitllä

Björkö-Paniken-vaelliusreittiä koskeva kehityshanke on loppusuoralla, ja urakoitsijat ovat ahertaneet pitkin kesää ja alkusyksyä. Uudistuksen jälkeen yli 20 kilometrin reittikokonaisuudelle on avattu kesän aikana kaksi täysin uutta luontopolkua ja kaksi taukopaikkaa. Koko reitistölle on myös uusittu pitkospuita, viitoitukset ja polkumerkit. Vaellusreittiä on myös piristetty ihan uusilla teematauluilla ja etäisyysviitoilla sekä Svedjehamnin infokatos on täytetty lapsiystävällisellä taiteella. Stora Segelsörenin ja Rotörskatanin uudet taukopaikat sekä Paniken uuden reitin varrelle tuleva näköalaterassi ja pysäköintialueen laajennus ovat juuri valmistuneet.

Uudistunut reitti tarjoaa yhdessä venekyydin kanssa todella ainutlaatuisen elämyksen retkeilijöille. Olemme työllistäneet monta eri urakoitsijaa ja olen iloinen myös siitä, että olemme työllistäneet monia paikallisia urakoitsijoita. Nyt peräänkuulutamme vielä venekuljettajia, jotka kuljettavat retkeilijöitä saareen ja tarjoavat samalla ainutlaatuisen elämyksen moreenien välissä, sillä kysyntä kasvaa uusien rakenteiden ja reittien myötä. Haluaisimme yhteistyössä kehittää toimivan järjestelmän, jonka kautta retkeilijän on helppo tilata venekyyti. Voisiko esimerkiksi venekuljettajille olla jonkunlainen vuoroviikko-päivystys? Otamme mieluusti vastaan ideoita ja ilmoituksia niiltä, joita voisi kiinnostaa kyyditseminen, sanoo Metsähallituksen projektipäällikkö Jonna Hagström.

Kohta hallintosuunnitelma on valmis!

Metsähallitus ja Västernorrlandin läänihallitus laativat ensimmäisen yhteisen hallintosuunnitelman rajat ylittävälle maailmanperintökohteelle. Suunnitelma on tarkoitettu apuvälineeksi kaikille, jotka osallistuvat Korkearannikon ja Merenkurkun saariston pitkäjänteiseen hoitoon, hallinnointiin ja kehittämiseen. Suunnitelman päätarkoituksena on parantaa asukkaiden ja eri toimijoiden mahdollisuuksia osallistua maailmanperintöä koskeviin kysymyksiin, lisätä tietoa tästä ainutlaatuisesta alueesta sekä parantaa sen saavutettavuutta.

Suunnitelma on lähetetty sekä Korkearannikon että Merenkurkun saariston maailmanperinnön sidosryhmille, ja kaikki halukkaat saivat esittää kommentteja. Kiitämme kommenteista ja toivottavasti voimme pian esitellä uuden suunnitelman!

 

Samaan aikaan Korkearannikolla: Itämeren elinvoimaisuuden palauttaminen

Itämeren elinvoimaisuuden palauttaminen on kolmivuotinen hanke, jossa Västernorrlandin lääninhallitus on yksi toimijoista. Hanketta toteutetaan kolmella alueella; Korkealla rannikolla, Tukholman saaristossa ja Kristianstad Vattenriketin biosfäärialuella.  Hankkeen päätavoitteena on ollut Itämeren luonnonympäristön kohentaminen. Korkean rannikon osalta toimenpiteillä on pyritty parantamaan rantaympäristöjä, ahvenen ja hauen kutu- ja poikasalueita mm. poistamalla vaellusesteitä. Lisäksi hankkeessa on keskitytty yleisen tietoisuuden lisäämiseen.

Västernorrlandin lääninhallitus järjesti 13.-14. syyskuuta muille hankkeen toimijoille opintomatkan, jossa esiteltiin, mitä on tehty ja mitä on tarkoitus tehdä. Esittelimme muun muassa Skallörsfjärdenin kosteikkoalue Risöfjärdenissä, aivan maailmanperintöalueen pohjoispuolella. Sinne on tarkoitus rakentaa 15. lokakuuta alkaen pieni ”haukitehdas”. Ottelandetissa rantaniitty on raivattu, ja siellä laiduntavat nyt lampaat. Bönhamnissa ja Idbybadetilla yli 500 viidesluokkalaista ja heidän opettajaansa ovat kolmen viime vuoden aikana oppinet lisää Itämerestä hankeen kutsuessa koululuokkia teemapäiville meren äärelle.

 

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Seuraa kanaviamme somessa

Facebook : Kvarkens skärgård – Merenkurkun saaristo

Kvarken Archipelago – World Heritage Site

Instagram : @kvarkenworldheritage

Uutiskirje kesäkuussa 2023

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä!

En strandäng

Kesäiset ajankohtaisterveiset Merenkurkun saaristosta! Erityisesti Björkö-Panike-vaellusreitillä tapahtuu paljon, ja kannattaakin ehdottomasti mennä nauttimaan ainutlaatuisesta luonnostamme. Vastaa myös kävijätutkimukseen, jos saat tilaisuuden. Kuulemme mielellämme paikallisten mielipiteitä.

Hankkeet ja hallintosuunnitelma etenevät kesähelteilläkin, lue lisää niistä alta. Me maailmanperinnön parissa työskentelevät toivotamme kaikille mukavaa kesää!

Luova Merenkurkun projektinvetäjä kiittää ja kuittaa

Pehmokala ja venevajoja
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Luova Merenkurkku -hankkeen innovatiivinen matka päättyy 30.6. Hankkeen aikana on päivitetty maailmanperinnön tiloja, tuotteita, kävijäkokemuksia ja tapahtumia paikallisuus ja ekologisuus huomioiden. Mainitsen tässä muutamia kohokohtia reilu puolitoistavuotisesta hankkeesta. Muuten tuloksiin voi käydä tutustumassa sen kotisivuilla, jotka päivittyvät vielä ennen hankkeen loppua.

Vierailukeskus Maailmanperintöportilla avattiin juuri lasten oma talo, josta löytyy pieniä tehtäviä koko perheelle talon kuvamaailmaan liittyen. Infopisteet uudistuivat graafisin materiaalein, ja kaikkia niitä vahtii Bergöläinen lapintiira. Tuotteiden osalta kesällä ilmestyy vielä uusi korttisarja herkullisin yksityiskohdin, ja syksyllä Loftet jatkaa yhdessä aloitettua prosessia kohti maailmanperinnön omaa villapaitaa. Kävijäkokemuksiin liittyen en voi kysyä muuta kuin: Oletko jo saanut merihirviön kiinni?

Nainen
Tapahtumista nostan kevättalvella pilotoidun Heritage Talks in Kvarken -luentokonseptin, joka toivottavasti saa jatkoa.

Hankkeen keskiössä on ollut lukemattomat keskustelut ja yhteydenotot paikallisten toimijoiden ja yrittäjien kanssa, joista monen kanssa saimme tehdä luovaa yhteistyötä tavalla tai toisella. Kiitämme teitä kaikkia, erityisesti siitä kuinka otitte maailmanperinnön omaksenne ja tarjositte meille uusia näkökulmia. Toivomme myös, että Merenkurkun saariston maailmanperintö jää mieliin ehtymättömänä inspiraation lähteenä, kuten se oli – ja on – meille Luova Merenkurkku -hankkeessa.

Luovin terveisin,

Projektinvetäjä Piia Orava

Två män i överlevnadsdräkter vid havet

Palaako harjus?

Pohjanlahden harjus on ainutlaatuinen, sillä missään muualla harjus ei kude murtovedessä. Kala kutee kuitenkin vain kahdessa paikassa, ja sen määrä on vähentynyt jo 40 vuoden ajan. Nykyään harjuksen merikutuiset kannat on Suomessa luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi.

Biodiversea-hankkeessa selvitetään, miksi harjus on niin harvinaistunut.

Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus kokeilevat myös kutualueiden ennallistamista sekä poikasten istuttamista. Pidä peukkuja, että harjuskanta elpyy, ja ilmoita kaikki harjushavainnot Lukelle!

LUE LISÄÄ

Uutisia Björkö-Panike -vaellusreitiltä

En träspång i skogsmiljö

Björkö-Panike vaellusreitillä vilisee! Långgrundin uusi, odotettu rengasreitti on valmis kävijöitä varten. Myös Paniken uusi reitti voidaan pian avata kävijöille. Reitin saariosuudelle on uusittu pitkospuut, ja uusia reittiopasteita sekä teematauluja tulee reitille kesän mittaan. Svedjehamnin infokatos koristellaan heinäkuussa taiteella sekä lapsiystävällisellä maailmanperintöinfolla. Uusia taukopaikkoja saamme jännittää loppukesään asti.

 

 

En grupp människor framför en fyr

Pian voit vaikuttaa maailmanperinnön hallintosuunnitelmaan!

Metsähallitus ja Västernorrlandin lääninhallitus työstävät Merenkurkun saariston ja Korkearannikon maailmanperinnön yhteistä hallintosuunnitelmaa. Alueen kunnista ja viranomaisista koostuva neuvotteluryhmä tapasi Mustasaaressa kesäkuun alussa, ja kävi suunnitelmaa läpi. Jäljellä on enää ulkoasun taitto, ja sitten suunnitelmaluonnos on valmis lausuntokierrokselle syksyllä. Lisätietoa julkaistaan kesän jälkeen.

 

 

Maailmanperintökasvatuksen uudet tuulet

En bäck

Maaliskuussa käynnistynyt Maailmanperintöpedagogi Merenkurkun saaristossa -hanke kartoittaa mahdollisuuksia maailmanperintökuntien yhteiselle pedagogille. Tavoitteena on luoda toimintamalli maailmanperintökasvatukselle Merenkurkun saaristossa. Uuden palvelun kehittämiseksi tarvitaan monipuolista yhteistyötä ja hyviä roolimalleja.

Projektipäällikkö Fia Antus onkin tutustunut Saaristomeren biosfäärialueeseen, Haltian luontokouluun ja Korkearannikon luontokeskukseen ja saanut hienoja esimerkkejä opetustoiminnasta. Fia osallistui myös Norra Korsholmin koulun 1. luokan maailmanperintöretkelle. Oppilaat vierailivat Bodvattnetin ympäristössä ja Saltkaretin näkötornissa tutustumassa maailmanperintöalueelle tyypilliseen ja ainutlaatuiseen luontoon.

Jos sinulla on ideoita tai ehdotuksia liittyen Merenkurkun saariston maailmanperintökasvatukseen, ota yhteyttä Fiaan sähköpostitse fia.antus@kvarken.fi

En skogsstig

Samaan aikaan Korkearannikolla: Bussilla kansallispuistoon

Aikeissa käydä Korkearannikolla ja Skuleskogenin kansallispuistossa kesällä? Hyppää bussin kyytiin ja vältä parkkipaikkojen ruuhkat! Bussi kulkee luontokeskukselta kaikkina päivinä 1.7.-6.8.

LUE LISÄÄ (RUOTSIKSI)

 

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Seuraa kanaviamme somessa

Facebook : Kvarkens skärgård – Merenkurkun saaristo

Kvarken Archipelago – World Heritage Site

Instagram : @kvarkenworldheritage

Uutiskirje maaliskuussa 2023

Vatten, stenar med is runt och snö. - Vettä, jäiset kivet ja lunta.

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä 1-2023!

Paljosta lumesta huolimatta kevät lähestyy. Muuttolinnut ovat pian täällä, ja maailmanperintökohteessa alkaa kuulua viserrystä ja loiskintaa. Tämän kertaisesta uutiskirjeestä saat lukea kahdesta ajankohtaisesta projektista, jotka viestivät maailmanperinnöstä ja merestä. Korkearannikolla on selvitetty, mitä mieltä paikalliset ovat turismista.

Seuraava uutiskirje ilmestyy kesän alussa!

Biodiversea LIFE-IP – Meriluonnon puolesta

Biodiversea-hankkeen tavoitteena on lisätä tietämystä Itämerestä ja sen arvoista, jotta merta ja sen luonnonvaroja voidaan suojella, hallita ja hyödyntää kestävällä tavalla. Hanke on käynnissä koko Suomen rannikolla, ja siinä yhdistyvät teoreettiset analyysit ja käytännön kenttätyöt.

Biodiversean tavoitteena on kehittää ja parantaa suojelualueverkostoa. Hankkeessa tutkitaan, miten hyvin nykyiset suojelualueet toimivat ja miten niitä suojellaan esimerkiksi hoito- ja käyttösuunnitelmien avulla. Lisäksi tehdään ehdotuksia suojelun parantamiseksi tulevaisuudessa.

Käytännönläheisempiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi merialueiden ennallistaminen. Hankkeessa etsitään vaurioituneita ja toimintansa menettäneitä merialueita ja testataan erilaisia ennallistamismenetelmiä. Kokemukset kootaan ennallistamisoppaaseen ja kohteet kansalliseen ennallistamissuunnitelmaan.

Merenkurkussa käytännön työ näkyy esimerkiksi kaloille tärkeiden kutualueiden, kuten fladojen ja kluuvien, ennallistamisessa. Tavoitteena on myös vahvistaa Merenkurkun meriharjuskantoja kartoittamalla ja ennallistamalla niiden kutualueita sekä istuttamalla poikasia.

Hankkeessa puututaan myös vieraslajeihin. Esimerkiksi minkki- ja supikoirapopulaatioita vähennetään metsästyksellä, jonka tavoitteena on parantaa pesivien lintujen tilannetta.

Hanke kestää vuodesta 2021 vuoteen 2029, ja sitä koordinoi Metsähallitus. Hankkeeseen osallistuvat myös ympäristöministeriö, SYKE, GTK, LUKE, BSAG, TUAS, Åbo Akademi ja Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Lue lisää hankkeen verkkosivulta

Pilottihanke: Merenkurkun saariston maailmanperintöpedagogi

Merenkurkun maailmanperintö ry on aloittanut uuden pilottihankkeen nimeltä Merenkurkun saariston maailmanperintöpedagogi, jonka projektipäällikkönä toimii Fia Antus. Fia on aiemmin työskennellyt Luova Merenkurkku -hankkeessa.

Pilottihankkeen tavoitteena on luoda toimintamalli maailmanperintöopetukselle ja suunnitella, miten maailmanperintöpedagogi auttaisi saavuttamaan Unescon maailmanperintöopetukselle asettamat tavoitteet. Hanke on käynnissä 1.3.-31.12.2023. Toivomme, että tulevaisuudessa olisi mahdollista palkata yhteinen maailmanperintöpedagogi jokaiseen alueen kuntaan.

Maailmanperintökasvatuksen tavoitteena on saada oppilaat arvostamaan maailmanperintökohteiden ainutlaatuisuutta, tietoa ja perinnettä. Yksi maailmanperintöpedagogin tärkeimmistä tehtävistä on suunnitella, mitä tietoa ja kokemuksia oppilaiden, asukkaiden ja kävijöiden tulisi saada, kun he ovat maailmanperintöalueella tai sen läheisyydessä. Toimintamalli perustuu ympäristökasvatukseen ja Korkearannikon / Merenkurkun saariston maailmanperintökohteen interpretaatiosuunnitelmaan. Merenkurkun saariston maailmanperintöpedagogi voi työskennellä maailmanperintökasvatuksen parissa viidessä kunnassa: Korsnäsissä, Maalahdessa, Mustasaaressa, Vaasassa ja Vöyrissä.

Hanketta rahoittavat ELY-keskus/Ympäristökasvatus ja -valistus, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Konstsamfundet, Vaasan Aktiasäätiö, Vaasan kaupunki ja Merenkurkun maailmanperintö ry.

Lue lisää Unescon tavoitteista maailmanperintöopetukselle. 

Täältä löydät Korkearannikon / Merenkurkun saariston interpretaatiosuunnitelman. 

 

Terveisiä Luova Merenkurkku -hankkeesta:

Heritage Talks in Kvarken

Heritage Talks in Kvarken -inspiraatioluennot inspiroivat ensi kerran ystävänpäiväviikolla 2023! Taustateemana olivat maailmanperinnölle tärkeät tyrni ja maankohoamismetsä.

Maria Ehrnström-Fuentes Hankenilta valotti villan historiaa ja villatrendiä meillä ja muualla. Luennon teema resonoi hienosti maailmanperinnön ja käsityötalo Loftetin yhteiseen suunnitelmaan luoda maailmanperinnölle oma neulekuosi.

Toisella luennolla Mats Sabel Dynamo esitteli Pohjanmaan tilapuotiverkostoa ja antoi täsmävinkkejä palvelu- ja tuotemuotoiluun. Pysy kuulolla millaisia Heritage Talks -luentoja järjestetämme tulevaisuudessa!

Lasten oma talo Maailmanperintöportille

Vierailukeskus Maailmanperintölle on tulossa keväällä innostava uutuus – lasten oma talo! Taitelija Sanna Ek luo parhaillaan lapsille sopivaa, fantasiamaista kuvamaailmaa yhteen aulan venevajoista. Venevajan vierestä löytyy jo säkkituoli, jossa voi köllötellä ja nauttia maisemista. Sanna Ek luo maailmanperinnölle myös postikorttisarjan. Viime vuoden postikorttisarja saariston vuodenajoista oli Studio Strandmanin käsialaa. Kuvat postikorteista löydät Luova Merenkurkku hankkeen kotsivuilta.  

 

Kävijätutkimus 2023

Tänä kesänä Metsähallitus tekee kävijätutkimuksen Merenkurkun saaristossa. Kävijöitä läheltä ja kaukaa pyydetään vastaamaan kysymyksiin siitä, mitä mieltä he ovat vierailustaan alueella. Kysely auttaa kehittämään saariston käyntikohteita ja maailmanperintökohteesta tiedottamista.

Päivystämme välillä käyntikohteissa tai kävijät voivat vastata kyselylomakkeisiin itsenäisesti. Tule juttelemaan kanssamme ja vastaamaan kysymyksiin!

Vastaava kävijäkysely tehtiin vuonna 2017, ja raportin voit lukea lisää Metsähallituksen verkkosivuilta.  

Tulevista uutiskirjeistä

Edellisessä uutiskirjeessä kysyimme, mitä mieltä lukijat ovat maailmanperinnön uutiskirjeestä. Kiinnostavimpia aiheita olivat maailmanperinnön hallinto ja hankeuutiset. Suunnitelmissamme on julkaista neljä uutiskirjettä vuonna 2023, mutta muoto todennäköisesti muuttuu, kun vaihdamme uutiskirjeeseen käyttämäämme alustaa. Jää nähtäväksi, miltä seuraava uutiskirje näyttää!

Arpomamme lahjakortti Merenkurkun merihirviö -pakopeliin meni Tarja Hautamäelle. Onnittelut!

 

Metsähallituksen toimisto muuttaa

Huhti-toukokuun taitteessa Metsähallitus muuttaa Yliopistonrannasta valtion virastotaloon osoitteeseen Wolffintie 35. Huhtikuun lopussa väkemme ja toimistomme voivat olla kiireisiä, mutta 2. toukokuuta alkaen työarjen pitäisi palautua ennalleen.

 

Björkö-Paniken vaellusreitin kehittäminen jatkuu

Talven aikana Björkö-Paniken kehityshankkeessa on keskitytty lupiin ja sopimuksiin. Kesän aikana suurin osa konkreettisesta työstä lähtee käyntiin. Syksyllä kävijät pääsevät nauttimaan uudistetusta vaellusreitistä. Lisätietoja saadaan huhtikuussa, joten pysy kuulolla.

 

Samaan aikaan Korkearannikolla:

Mitä asukkaat ajattelevat matkailusta?

Lääninhallitus teetti puhelinhaastattelun maailmanperintöalueen asukkaille hankkeessa nimeltä Kestävä aluekehitys Korkearannikon maailmanperintöalueella. Tavoitteena oli kartoittaa matkailuun liittyviä asenteita kestävyyden ja saavutettavuuden osalta. Kyselyyn vastasi yli 420 ihmistä.

Asukkaat kannattavat yleisesti ottaen matkailun lisäämistä, mutta 13 prosenttia oli sitä mieltä, että kesäisin on liikaa kävijöitä. Valtaosan mielestä kävijöiden määrä on kesäisin riittävä. Kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että kävijöiden määrää voitaisiin lisätä muina vuodenaikoina. Luontoa pidetään Korkearannikon ainutlaatuisimpana puolena, ja hieman yli 11 prosenttia vastaajista korosti maankohoamista ja maailmanperintöä. Enemmistö (86 %) oli sitä mieltä, että luontoa suojellaan hyvin, ja 73 % vastasi tietävänsä miksi Korkearannikko on maailmanperintökohde. Noin puolet vastaajista haluaisi olla mukana vaikuttamassa maailmanperintöalueen kehittämiseen.

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Lue uutiskirje 1-2023 kokonaisuudessa!

Seuraa kanaviamme somessa

FacebookKvarkens skärgård – Merenkurkun saaristo, Kvarken Archipelago – World Heritage Site
Instagram:@kvarkenworldheritage

Uutiskirje joulukuussa 2022

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä!

Vuoden viimeisestä uutiskirjeestä voit lukea ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Korkearannikkoon ja Merenkurkun saaristoon, ympäristötyöstä Maailmanperintöportilla ja kuulumisia hankkeista. Haluaisimme myös kuulla mielipiteesi uutiskirjeestä, joten käytä tilaisuus hyväksesi ja vastaa kyselyyn! Ensi vuonna aiomme palata neljän uutiskirjeen kera.

Siihen asti me Metsähallituksessa ja Merenkurkun maailmanperintö ry:llä toivotamme kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa Korkearannikkoon ja Merenkurkun saaristoon?

Pärmbild på rapport

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista maailmanperintöä uhkaavista tekijöistä kaikkialla maailmassa. Metsähallitus ja lääninhallitus halusivat selvittää, miten se vaikuttaa Korkearannikkoon ja Merenkurkun saaristoon, joten toteutimme viime talvena Interreg Botnia-Atlantica -hankkeen.

Käytimme CVI-menetelmää, jonka tarkoituksena on tutkia, miten ilmastonmuutos vaikuttaa maailmanperintökohteisiin ja niiden paikallisyhteisöihin. CVI on lyhenne sanoista Climate Vulnerability Index eli ilmastoalttiusindeksi. Maaliskuussa järjestetyssä verkkotyöpajassa tarkastelimme ilmastoalttiutta lähes 30 osallistujan kanssa sekä Korkearannikolta että Merenkurkun saaristosta. Totesimme, että maailmanperintöarvot ovat herkimpiä lämpötilan, sademäärän ja merijään muutoksille ja että maailmanperintökohteemme alttiustaso on keskisuuri.

Lue lisää sekä menetelmästä että tuloksista raportista, joka on nyt saatavilla verkossa! Raportti on englanninkielinen ja siinä on tiivistelmät ruotsiksi ja suomeksi.

KORKEARANNIKON JA MERENKURKUN SAARISTON CVI-RAPORTTI

Norrskärille joululahjarahaa

Eduskunta on jakanut niin kutsutut joululahjarat, ja tänä vuonna Norrskär on yksi lahjan saajista! Västra Norrskärin sataman kunnostukseen myönnettiin 300 000 €. Mikä hieno joululahja, erityisesti saarella vierailevien näkökulmasta! Ensi vuonna kerromme lisää miten joululahjaraha käytetään Norrskärillä.

KATSO VIDEO NORRSKÄRILTÄ HIGHCOASTKVARKENIN YOUTUBE-KANAVALTA!

Svedjehamnin infokatoksen sisältöjä suunnitellaan yhteistuumin

Björkö-Paniken vaellusreitin kehitys jatkuu. Svedjehamniin aiemmin tänä vuonna rakennettua infokatosta täydennetään lapsia kiinnostavalla materiaalilla. Aiheen tiimoilta kookontui pieni innokas joukko kuulemaan joulukuisen torstai-illan hämärissä, millaista materiaalia Kvarkens Naturskolan on suunnitellut. Infokatokseen tulee tavallisista infotauluista poikkevia monipuolisia yksityiskohtia, jotka inspiroivat erityisesti pienempiä kävijöitä. Keskustelu oli vilkasta ja esille tuli monia hyviä ehdotuksia ja vinkkejä. Ensi vuonna näemme konkreettisesti kehittämistyön tuloksia vaellusreitin varrella.

Flera bilder på människor i ett uthus

Bild på enkät

Mitä mieltä olet uutiskirjeestä?

Tätä uutiskirjettä on nyt ilmestynyt viisi numeroa, ja haluamme kuulla mielipiteenne. Klikkaa linkkiä ja vastaa lyhyeen kyselyyn! Osallistujien kesken arvomme lahjakortin Merenkurkun merihirviö -pakopeliin, joka pelataan vierailukeskus Maailmanperintöportilla.

KYSELYYN

 

 

 

 

Terveisiä Luova Merenkurkku -hankkeesta
Bild på infotavlor

Olet ehkä jo huomannut, että vierailukeskus Maailmanperintöportin aulasta on poistettu syksyllä 2 venevajaa muistuttavaa infokatosta? Muutos on osa Luova Merenkurkku-hankkeen työtä, jossa uudistetaan vierailukeskus Maailmanperintöporttia ja infopisteitä maailmanperintökunnissa. Maailmanperintöportille saatiin näin lisää tarpeellista tilaa kävjiöille ja suurten ryhmien opastuksiin. Jäljelle jääneet 3 venevajaa tullaan omistamaan maailmanperinnölle, kävijälle tärkeälle infolle sekä lapsille.

Suunnitteilla inspiraatioluentoja

Hankkeessa ollaan myös suunnittelemassa uutta tapahtumakonseptia vuoden 2023 helmikuulle. Verkkoluentojen tavoitteena on olla inspiroida kuulijoita ja perustua tietoon ja faktaan maailmanperintökulmalla. Vuoden luennot 2023 tarjoavat inspiraatiota ja aloitteita uusiin luoviin ratkaisuihin tuotteissa, palveluissa ja elämyksissä Merenkurkussa ja Korkearannikolla. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti esimerkiksi elintarvike-, ravintola- ja matkailualan sekä muiden luovien alojen yrittäjät Merenkurkussa ja Korkearannikolla, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan. Arvostamme taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävää kehitystä uusien tuotteiden, palvelujen ja kokemusten kehittämisessä. Pysy kuulolla luennoista ja mahdollisesta oheisohjelmasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin merenkurkku.fi ssä ja Facebookissa!

Maailmanperintöportin ympäristösertifiointi

Viime syksynä Merenkurkun Maailmanperintö ry aloitti yhdistyksen toiminnan ja Maailmanperintöportin vierailukeskuksen ympäristösertifiointityöt.

Sertifiointi tehdään Suomen Luonnonsuojeluliiton ”Ekokompassin” mukaisesti. Yhdistys on myös mukana alueellisessa Kestävä matkailu -hankkeessa, joka kehittää Pohjanmaan matkailualaa työskentelemällä aktiivisesti matkailun kestävyysasioiden parissa.

Yhdistyksen työ aloitettiin tekemällä peruskartoitus nykytilanteesta, joka valmistui tammikuussa 2022. Sen jälkeen yhdistykselle laadittiin ympäristöohjelma; mitkä ympäristötoimenpiteet yhdistyksen tulisi asettaa etusijalle seuraavan kolmen vuoden aikana. Lisäksi työstettiin yhdistyksen ympäristölupaus, jonka hallitus hyväksyi toukokuussa 2022.

Yhdistys auditoitiin marraskuussa ja ympäristösertifikaatti saatiin jo. Nyt yhdistys voi hakea Visit Finlandilta ”Sustainable Travel Finland”-statuksen, joka annetaan kestäville matkailu- ja käyntikohteille.

Flygbild av bro på vintern

Ympäristölupaus

”Merenkurkun maailmanperintö ry haluaa kehittää Merenkurkun saariston maailmanperintöaluetta kestäväksi matkailukohteeksi vierailukeskus Maailmanperintöportin kautta. Pyrimme toiminnassamme tarjoamaan palveluita ja elämyksiä, jotka luovat terveyttä ja hyvinvointia ihmisille, hyviä elinkeinoedellytyksiä yrittäjille ja taloudellista hyvinvointia alueelle.”

Samaan aikaan Korkearannikolla:
Uusi menetelmä kestävän kehityksen arviointiin

Vinterbild med skog och hav

Lääninhallitus on kokeillut uutta menetelmää maailmanperintöalueen kestävän kehityksen tilan arvioimiseksi. Testaus tehtiin hankkeessa nimeltään Kestävä aluekehitys Korkearannikon maailmanperintöalueella. Menetelmän nimi on VMAST, joka on lyhenne sanoista Visitor Management Assessment Strategy Tool. Arvioinnissa tunnistettiin useita alueita, joilla kestävää kehitystä tulisi parantaa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi paikallisten osallistamista hallinnointiin ja maailmanperintöalueella liikkumisen helpottamista ilman autoa.

Menetelmän päätarkoitus on auttaa vertailemaan kestävyyden eri osa-alueilla tapahtuneita muutoksia. Kattava katsaus testauksen tuloksista julkaistaan vuoden 2023 alussa.

 

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Lue uutiskirje 4-2022 kokonaisuudessa!

Seuraa kanaviamme somessa

FacebookKvarkens skärgård – Merenkurkun saaristo, Kvarken Archipelago – World Heritage Site
Instagram:@kvarkenworldheritage

Uutiskirje lokakuussa 2022

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä!

Syksy on täällä, ja voi tuntua mukavammalta pysytellä sisätiloissa kuin ulkoilla kiviemme keskellä. Nyt on hyvää aikaa kuunnella maailmanperinnön ääniopasta, et kai ole missannut sitä? Se on yhteensä 75 jakson upea sekoitus geologiaa ja kulttuurihistoriaa, Mikkelinsaarilta aina Halsönin saarelle saakka!

Ääniopas löytyy täältä!

Ääniopas on toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoilla. Suuri osa maailmanperintökohteessa tehtävistä toimista edellyttää ulkopuolista rahoitusta. Tästä uutiskirjeestä voit lukea lisää ajankohtaisia hankeuutisia maailmanperintöalueelta!

Svedjehamnissa on uusi infopiste!

Svedjehamnista löytyy nyt upouusi opastus- ja inforakennus, joka rakennettiin osana Björkö-Panike-vaellusreitin kehittämishanketta. Rakennus tarjoaa tietoa Merenkurkun maailmanperintöalueesta, alueen retkeilyreiteistä, retkietiketistä, Björköbyn kylästä ja siitä, miten pääset Björkö-Panike-vaellusreitin saaristo-osuudelle.

Metsähallitus valmistelee parhaillaan tauluja ja tekstejä uuteen inforakennukseen. Tulossa on muun muassa lapsiystävällistä ja interaktiivista tietoa maailmanperintöalueesta. Merenkurkun luontokoulu on suunnitellut sisältöä lapsille, jonka teemoina ovat maankohoaminen sekä alueen tyypilliset kasvit ja eläimet. Taulut ja tekstit lisätään inforakennukseen syksyn ja kevään aikana.

Perinteistä venevajaa mukaileva rakennus kunnioittaa alueen kulttuurihistoriaa ja perinnerakentamista. Palautteiden perusteella rakennus on otettu vastaan hyvin ja sen koetaan istuvan ympäristöönsä erinomaisesti. Inforakennuksen sivuun on tullut myös jätekatos, joka parantaa alueen jätehuoltoa.

Ajankohtaista Björkö-Paniken vaellusreitin varrelta

Bodvattnetin kierto on yksi Merenkurkun saariston suosituimmista luontopoluista, ja kävijät ovat toivoneet lisää levähdyspaikkoja. Tänä kesänä toiveisiin on vastattu yhdellä penkillä ja kahdella piknikpöydällä. Toinen pöytäpenkeistä on esteetön ja löytyy luontopolun esteettömän osuuden varrelta.

Björkö-Panike-vaellusreitin suunnittelu on loppuvaiheessaan ja seuraavaksi käydään läpi lupaprosesseja syksyn ja ensi kevään aikana. Talvella Metsähallitus tiedottaa lisää lossista, joka on suunnitteilla Korsbådafjärdenille  eli Björkö-Panike-vaellusreitin Björkön päähän. Maastossa tullaan ensi kesän aikana näkemään suurimmat muutokset kuten vesistön ylitys, uudet rengasreitit ja uudet taukopaikat.

Svedjehamnin uuden inforakennuksen lisäksi Björkö-Paniken kehityshankkeessa on jo toteutettu esteettömän polkuverkoston pidennys Bodvattnetin rengasreitillä sekä uusi esteetön silta ja kalojenkatselulava Märaryggenille, lähelle Saltkaretin näkötornia. Lisäksi olemassa olevia reittejä ja rakenteita on paranneltu. Myös kajakkeja voi nyt vuokrata Vargiksella, Panikessa.

Saatko Merenkurkun merihirviön kiinni ajoissa?

Vierailukeskus Maailmanperintöportilla Raippaluodossa on mahdollisuus kokea maailmanperintö ja Weichsel-päänäyttely uudessa pakopelissä! Teemana on Merenkurkussa jo 1800-luvulla nähty merihirviö, joka pelaajien on houkuteltava Raippaluotoon. Pelissä hyödynnetään näyttelyä sekä niin kutsuttua pakolaatikkoa , joten peli poikkeaa tyypillisistä pakohuoneista eikä pelaajia suljeta tilaan. Peli toimii sekä aikuisryhmille että lapsiperheille, ja pelin voi pelata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Pakopeli toteutettiin Luova Merenkurkku -hankkeessa yhteistyössä Robot Workshop Finlandin ja KvarkenEscapen kanssa.

Lue lisää ja varaa oma peliaikasi täältä.

Saaristossa tunnelmoitiin tarinailloissa

Syksyn maanantai-iltoja tähditti yhteensä 7 tarinailtaa ympäri saariston, joissa kymmeniä ihmisiä kokoontui kuulemaan ja jakamaan tarinoita eri teemoista. Lämpimän kahvikupposen äärellä tunnelma oli mukava ja monet tarinat nostattivat naurunpyrähdyksiä. Paikalliset tarinat tosiaan kiinnostavat ja yhdessä jakamisella on edelleen oma paikkansa digitalisoituvassa yhteiskunnassamme. Tarinaillat olivat jatkoa maailmanperintöalueen äänioppaalle, ja illat järjestettiin yhteistyönä 3 hankkeen kesken: Merenkurkun maailmanperintö ry:n Ihminen ja maankohoaminen -hanke ja Luova Merenkurkku -hanke sekä Merenkurkun neuvoston StoryTagging-hanke. Järjestäjät haluavat kiittää iltojen kertojia ja iltoihin osallistuneita, ja korostaa tarinoiden voimaa – vaikkapa tuotteissa!

Samaan aikaan Korkearannikolla:
Kestävä aluekehitys uudessa hankkeessa

Västernorrlandin lääninhallitus on käynnistänyt yhdessä Korkearannikon aluekehityksen kanssa hankkeen, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä Korkearannikon maailmanperintöalueella. Hankkeella on kolme päätavoitetta:

  • Luoda perusta kestävyystyön jatkamiselle
  • Parantaa hallinnon ja matkailualan välistä vuorovaikutusta
  • Kehittää paikallisyhteisön sitouttamista ja osallistamista

Hanke perustuu Falun kuparikaivoksen maailmanperintökohteen käsikirjaan, jonka rahoitti Tillväxtverket. Maailmanperintöalueemme toisella puoliskolla Ruotsissa on ollut viime vuosina haasteita, kun kävijämäärät ovat paikoin kasvaneet. Kävijöiltä jäävät huomaamatta alueen harvinaisemmat helmet, joissa on hyvin alhaiset kävijämäärät. Joel Öhlén on palkattu Korkearannikon hankkeen kokopäiväiseksi koordinaattoriksi, ja hanke kestää maaliskuuhun 2023 saakka.

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

  • Henkilökunta

    Ketkä oikein työskentelevät maailmanperinnön hallinnon ja hankkeiden kanssa? Merenkurkussa me!