Luova Merenkurkku
Hanke kesti marraskuusta 2021 kesäkuuhun 2023.
Luova Merenkurkku -hankkeen tavoitteena oli kehittää Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen tiloja ja kävijäkokemuksia sekä miettiä uusia maailmanperintötuotteita ja tapahtumia.
Hankkeen kohderyhmä oli pääosin kävijät sekä paikalliset toimijat ja yrittäjät. Hanketta veti Merenkurkun maailmanperintö ry, ja sitä rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanke kesti marraskuusta 2021 kesäkuuhun 2023. Hankevetäjänä toimi Piia Orava, ja hankesuunnittelijana Fia Antus. Lue lisää ja katso kuvia hankkeen eri osa-alueista alapuolella olevista pudotusvalikoista. Saat kuvat suuremmiksi ja kuvatekstit esiin klikkaamalla kuvia.
Huomioithan, että tällä sivulla olevat kuvat ovat Merenkurkun maailmanperintöyhdistyksen omistuksessa. Muut toimijat eivät saa käyttää niitä ilman, että ovat ensin neuvotelleet yhdistyksen kanssa.
1. Tilat
Vierailukeskus Maailmanperintöportti
Vierailukeskus Maailmanperintöportin aulaa uudistettiin uusilla kylteillä, kalusteilla ja lisävalaistuksella. Kesän 2023 aikana aulaan tulee vielä uusi infotiski. Kaikki nämä tekevät aulasta saavutettavamman kaikille kävijöille.
Lisäksi aulaan avattiin lasten talo alkukesän 2023 aikana. Taiteilija Sanna Ek loi uuden ja fantasiamaisen kuvamaailman yhteen aulan venevajoista, joka houkuttelee lapsia ja aikuisiakin tutustumaan Merenkurkun saariston maailmanperintöön uudella tavalla!
Infopisteet
Maailmanperinnön viralliset infopisteet päivittyivät uusilla visuaalisilla materiaaleilla ja kalusteilla! Infopisteitämme ovat Café & Restaurant Salteriet, Korsnäsin kirjasto, Bergön kirjasto, Merenkurkun venemuseo, ravintola Strand-Mölle, Vöyrin pääkirjasto ja VisitVaasan kesäinfo Vaasan kauppatorilla. Täältä löydät infopisteiden tarkemmat tiedot.
Graafinen ilme
Uusi graafinen ilme näkyy maailmanperinnöllemme luodussa lehtisessä ja roll-upissa, katso kuvat alla. Roll-up on käytössä vierailukeskuksessamme, infopisteissämme sekä Merenkurkun saariston maailmanperinnön parissa työskentelevillä toimijoilla (klikkaa kuvaa suuremmaksi). Lehtinen kokoaa täsmävinkit lisätiedon äärelle. Hae oma lehtisesi Maailmanperintöportilta tai infopisteiltä!
2. Tuotteet
Merenkurkku-villapaita
Käsityön talo Loftetin kanssa aloitettiin yhdessä myös prosessi kohti Merenkurkku-villapaitaa. Loftet jatkaa projektin parissa työskentelyä, ja syksyllä 2023 on projektin aloitustyöpaja. Seuraa prosessin etenemistä Loftetin sivuilta.
Postikorttisarja 2023
Vuodelle 2023 luotiin postikorttisarja, joka kuvastaa maailmanperintöä lasten talon taiteilijan Sanna Ekin silmin. Sarjan kahdessa kuvituksessa leikitellään lasten talon kuvituksilla, jotta jokainen voi hankkia mukaansa pienen palan talon taidetta. Yhdessä kuvituksessa kuvataan maailmanperintömme taustasyytä, jääkautta, hauskalla tavalla Suomen (hankehetkellä) pisimpään siltaan verrattuna. Viimeisessä kuvituksessa testattiin, miltä Merenkurkun saaristo oma ”Muumilaakso” näyttää. Kortit tulevat myyntiin vierailukeskus Maailmanperintöportille kesän aikana.
Postikorttisarja ja tarjottimet 2022
Yhteistyössä Studio Strandmanin kanssa luotiin Merenkurkun saariston maailmanperinnölle uutta kuvamaailmaa postikorttien muodossa. Kuvituksien eri vuodenajoilla haluttiin korostaa, kuinka maailmanperintöalueen voi kokea ympäri vuoden. Tyrnikuvituksesta tehtiin myös kotimainen vaneritarjotin. Myynnissä vierailukeskus Maailmanperintöportilla. Klikkaa kuvat suuremmaksi.
Pilottipaketti 2022
Ideabutiikin kanssa toteutettiin pilottipaketti, jossa yhdistettiin maailmanperinnön geologisia ydinmaisemia saaristossa eläviin eläimiin. Merikotkissa näkyy ikoninen De Geer -moreenimaisema. Ahventen raidoista paljastuu kaloille erittäin tärkeä fladojen ja kluuvien ketju. Tuotteet on valmistettu kotimaisesta vanerista, ja niitä on myynnissä rajoitettu erä vierailukeskus Maailmanperintöportilla. Tuotekuvat on otettu Granösundin saaristolaismuseossa. Klikkaa kuvat suuremmaksi.
3. Kävijäkokemukset
Merenkurkun merihirviö -pakopeli
Hankkeen aikana tehtiin Merenkurkun merihirviö -pakopeli yhteistyössä Robot Workshop Finlandin ja KvarkenEscapen kanssa. Peli pelataan Maailmanperintöportin Weichsel-päänäyttelyssä. Lue lisää ja varaa pelisi täältä. Pelin idea yhdistää Merenkurkussa jo 1900-luvun alkupuolella bongatun merihirviön maailmanperintöön.
Muita kävijäkokemuksia
- Maailmanperintöön voi tutustua 360-kuvakierroksella avoimessa kuula.co-palvelussa. Kierroksen voi myös kokea VR-laseilla! Mitään sovellusta ei tarvita, vaan voit hakea sivuston lasien verkkoselaimella.
- Yhteistyössä Merenkurkun maailmanperintö ry:n Maailmanperintöpedagogi Merenkurkun saaristossa -hankkeen kanssa luotiin Merenkurkku-reppu koululaisryhmille. Luova Merenkurkku auttoi pilottirepun sisällön suunnittelussa. Lisätietoa konseptista on saatavilla yhteistyöhankkeesta.
4. Tapahtumat
Lasten maailmanperintö -kesänäyttelyt
Maailmanperintöportin lasten taloa varten luotu ja digitoitu kuvamaailma on niin upea, että päätimme järjestää kiertävän kesänäyttelyn taiteilija Sanna Ekin alkuperäismaalauksista. Kesän 2023 aikana taulut kiertävät Vöyrin pääkirjastossa 16.-30.6. ja Korsnäsin kirjastossa 1.7.-30.7. Haluaisitko sinä pitää oman lasten maailmanperintönäyttelyn? Ota yhteyttä Merenkurkun asiakaspalveluun: +358 50 3466 200 tai info@kvarken.fi
Heritage Talks in Kvarken
Helmikuussa 2023 ystävänpäivän viikolla pilotoimme ensi kertaa Heritage Talks in Kvarken -inspiraatioluennot. Tällä kertaa inspiroimme maailmanperintöön liittyvästä teemasta tyrni ja maankohoamismetsä, ja kohderyhmänä oli ensisijaisesti yrittäjät. Lisätietoa tapahtumasta löydät tapahtuman kotisivulta tai Facebook-tapahtumasta. Tavoitteena on, että Heritage Talks in Kvarken -konsepti jää elämään ja jatkossa järjestettäisiin Heritage Talkseja eri teemoista.
Merenkurkun saariston tarinaillat
Syksyllä 2022 järjestimme saariston tarinailtoja, joissa kuultiin ja kerrottiin tarinoita ympäri saariston. Jokaisella illalla oli oma teema ja paikka. Lisäinfoa löydät tapahtuman sivulta tai Facebook-tapahtumasta Berättarkvällar i Kvarkens skärgård – Tarinaillat Merenkurkun saaristossa.