Visuaalisen taiteen toimijoita
Vaasan Taidekerho ry perustettiin vuonna 1952. Kerho on suomen- ja ruotsinkielinen ja siihen kuuluu noin 250 jäsentä, joista aktiiveja on noin seitsemänkymmentä. Kerholla on viikoittaisia maalaus- ja kuvanveistoryhmiä, jonka lisäksi he järjestävät myös galleriatoimintaa sekä näyttelymatkoja.
Black box genesis on kahden nuoren taiteilijan, Bekim Hasajin ja Valentina Gelainin, yhteinen elämäntyö. Taiteilijat aloittivat yhteistyönsä Italiassa heidän valmistuessaan Brera Akatemiasta. Black Box Genesis perustettiin Vaasassa vuonna 2017. Se voidaan jakaa kolmeen osaan; artisteihin, brändiin ja yritykseen sekä taidetilaan. He järjestävät esimerkiksi yhteisiä taidenäyttelyitä sekä osallistuvat taidefestivaaleille.
Vaasan Taiteilijaseura perustettiin Vaasassa vuonna 1953. Seuran jäsenet ovat ammattitaiteilijoita, jotka ovat osallistuneet jurytettyihin taidenäyttelyihin ja ovat mahdollisesti käyneet myös taidekoulutuksen. Seura toimii kuvataiteen ja sen harjoittajien yhdyssiteenä sekä etujärjestönä.
Valokuvayhdistys Ibis on perustettu vuonna 1998 Vaasassa. Yhdistys järjestää yksityisnäyttelyitä Vaasan kaupungintalon Taidehallin yhteydessä vuosittain. Ibiksen gallerian näyttelyt ovat keskittyneet valokuvataiteeseen. Näyttelyiden lisäksi he järjestävät myös muuta toimintaa muiden kulttuuriyhdistysten kanssa.
Vaasan Taidegraafikot on yhdistys, joka koostuu ammattitaiteilijoista sekä kokeneista taidegrafiikan harrastajista. Yhdistys on ollut toiminnassa vuodesta 1981 lähtien. Vaasan Taidegraafikoiden toiminta perustuu työpajan ympärille, joka tarjoaa mahdollisuuden taiteilijoiden omaan työhön sekä kurssitoimintaan. He pyrkivät tekemään taidegrafiikkaa tutuksi näyttelyiden, tapahtumien ja yhteistyöprojektien avulla.
Platform on taiteilijoiden yhteisö, joka muodostui taiteen tekijöiden aloitteesta vuonna 2000. Platformilla on muun muassa projektihuone ja residenssiohjelma. He järjestävät näyttelyitä sekä tuottavat erilaisia projekteja Vaasassa. Platformin tavoitteena on nostaa nykytaidetta esille sekä olla osana kansainvälisen nykytaiteen tuottamisessa.
Elokuvakeskus Botnia on kaksikielinen elokuvakeskus, joka pyrkii edistämään alueensa elokuvakulttuuria. He järjestävät elokuvatapahtumia, seminaareja ja ovat osana useissa alueen elokuvafestivaaleissa. Tämän lisäksi elokuvakeskus harjoittaa elokuvakulttuurin tallennus- ja tutkimustoimintaa sekä mediakasvatusta.
Filmverkstaden on audiovisuaalisen taiteen yhdistyksen luoma projekti, jonka tavoitteena on parantaa taiteilijoiden mahdollisuuksia työskennellä itsenäisen audiovisuaalisen taiteen kanssa. Heidän tavoitteenaan on myös nostaa esille audiovisuaalista taidetta. Filmverkstaden antaa taiteilijoille foorumin, jossa he voivat luoda, kehittää ja jakaa taidettaan. He tarjoavat työtiloja, kuten pimiön sekä mestarikursseja, työpajoja, elokuvanäytöksiä, tapahtumia ja erilaisia projekteja.