Vaasa 400
Pysyvä näyttely
Vaasa 400 -näyttely johdattelee kävijän Vaasan kaupungin 400-vuotiseen historiaan. Esitys alkaa kaupungin perustamisesta vuonna 1606 ja etenee kertomalla yhteiskuntaa muokanneista olosuhteista ja tapahtumista, hallinnosta, koulutuksesta, ihmisten toimeentulosta sekä arjesta ja juhlasta. Esillä ovat niin paikalliset merimiehet ja kapakat, köyhäinhoito, sairaudet ja noitavainot, kuin myös hovioikeuden perheiden Vaasaan tuoma sivistyneisyys. Vaasalaisille tärkeällä huvilaelämällä on näyttelyssä oma osastonsa.
Näyttelyssä esitellään runsasta pohjalaista kansantaidetta, koristemaalattuja huonekaluja sekä pohjalaista lasia ja keramiikkaa. Björkön saaristolaistuvassa on myös pieni tekstiilinäyttely.
Vaasan historiaan mahtuu paljon dramatiikkaa. Vuoden 1852 tuhoisa kaupunginpalo päätti ”vanhan” kaupungin vaiheen Vaasassa. Uudelleen rakennetussa ”Nikolainkaupungissa” vaasalaiset saivat elantonsa merenkulusta, kaupankäynnistä ja yhä kasvavassa määrin teollisuudesta. Kaupunkilaisten elinolosuhteita kuvataan porvarisperheiden ja tehdastyöläisten erilaisissa koti-interiööreissä. Vuoden 1918 dramaattiset ja historiallisesti merkitykselliset tapahtumat jäivät lähtemättömästi vaasalaisten mieleen.
Näyttelyssä kävijä voi pohdiskella myös naisen yhteiskunnallista asemaa. Vaasalaisten naisten elämään tutustumme Mathilda Wreden ja valokuvaaja Julia Widgrénin välityksellä, sekä käynnillä naisten omassa Dam Caféssa.
Näyttelyn lopussa esitellään pienoismallein ja valokuvin, miten kaupungin asemakaava ja kaupunkikuva ovat muuttuneet. Ajalle tyypilliset mainosfilmit selostavat hauskasti kaupungin vaiheita.