Eero Järnefelt
Mestarillisen luonto- ja henkilökuvaaja Eero Järnefeltin (1863–1937) koko uraa käsittävä näyttely nähdään 23.11.2024–25.5.2025 Tikanojan taidekodissa.
Eero Järnefeltin näyttely on kattava katsaus kosmopoliitin kulttuuriperheen kasvatin elämään ja tuotantoon. Se tarkastelee taiteilijan merkitystä Suomen taiteelle sekä suomalaisuudelle monipuolisena luonnon ja Kolin maisemien kuvaajana, sekä antaa aihetta pohtia nykypäivän ihmisen luontosuhdetta.
Eero Järnefelt on yksi tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita. Hänen maalauksissaan näkyy vahvasti hänen kiinnostuksensa suomalaiseen luontoon ja kansanelämään. Erityisesti hänet muistetaan Koli-maisemista ja Raatajat rahanalaiset / Kaski -maalauksesta. Järnefeltin taide kumpuaa hänen sukunsa kiinnostavasta kulttuuritaustasta, ja sitä leimaa olennaisten piirteiden tavoittaminen yhtä lailla luonnosta kuin ihmisistä. Hän osasi kuvata aiheitaan yksityiskohtaisen tarkasti, herkän tunnelmallisesti ja juhlavan monumentaalisesti. Tikanojan taidekodin näyttely valottaa Järnefeltin maisema- ja ihmiskäsityksen eri puolia.
Eri teemoihin jaettu näyttely tuo tietoa myös Järnefeltin suvusta, opintomatkoista, kotioloista ja hänen taiteensa liittymisestä aikansa suomalaisuusajatteluun. Vaasaan Järnefelt kytkeytyy siten, että hänen isänsä Alexander toimi Vaasan läänin kuvernöörinä vuosina 1888–1894. Alexander asui Rantakadulla ja perhe vuokrasi kesäpaikakseen Tottesundin kartanon Maksamaalta kesiksi 1891–1892. Eero Järnefeltin sisar Aino avioitui siellä Jean Sibeliuksen kanssa.
Näyttelyn on kuratoinut Ateneumin intendentti Timo Huusko ja näyttelyn Tikaojan taidekotiin on tuottanut Ateneum taidemuseo / Kansallisgalleria yhteistyössä Vaasan museoiden kanssa.
Näyttely sisältää herkkiä paperipohjaisia teoksia. Teosten säilymisen vuoksi yksi huone on valaistukseltaan hämärä.