Ohita valikko

LittFest ohjelma

Torstai 14.11. – Kirjallisuuden tila

14.00–14.45 | Pääkirjasto, Draama-sali

Minä pesin tänään ikkunat!”
Anna-Riikka Carlson & Sannasirkku Autio

Anna-Riikka Carlsonin teos Rakas Eeva Kilpi tarjoaa poikkeuksellisen lähestymistavan perinteiseen elämäkertaan, pohjautuen hänen kohtaamisiinsa ja muodostuneeseen ystävyyteen Eeva Kilven kanssa. Keskustelussa avataan Kilven elämäntyötä, joka on käsitellyt mm. naisen asemaa, vanhenemista, Karjalaa ja rakkautta. Eeva Kilpi on rakastettu kirjailija juuri siksi, että hänen teoksensa tarjoavat tarttumapintaa erilaisille lukijoille. Haastattelijana toimii Sannasirkku Autio.

 

14.45–15.15 | Pääkirjasto, Draama-sali

Runonkulkijat – ”Että sai kokea sen” Eeva Kilven runoja

Vaasan oma lausujaryhmä Runonkulkijat esittää valikoiman Eeva Kilven runoja, jotka herättävät eloon kirjailijan ainutlaatuisen äänen ja tunteen. Tämä esitys on kunnianosoitus Kilven tuotannolle, joka koskettaa syvästi lukijoita elämän eri vaiheissa. 

 

15.15–16.00 | Pääkirjasto, Draama-sali | Live & Stream

Kirjallisuuden tila – paneelikeskustelu

Paneelikeskustelussa Annastiina Louhisalmi (E-kirjasto), Sari Forsström (BookBeat), Marko Hautala ja Anna-Riikka Carlson keskustelevat kirjallisuuden nykytilasta. Millaisia muutoksia ala kohtaa digitaalisessa murroksessa, ja miten ne vaikuttavat kirjailijoihin, kustantajiin ja lukijoihin? Mitkä ovat alan suurimmat haasteet ja mahdollisuudet tulevaisuudessa? Keskustelu tarjoaa syvällistä analyysia kirjallisuuden tilasta. 

 

16.00–17.00 | Pääkirjasto, Café Proosa

Österbottniska recept på Café Proosa med Kenny Sundqvist

Historiska recept -projekt esittelee pohjalaisia perinteitä ja reseptejä, joita Kenny Sundqvist tuo esille tässä käytännönläheisessä työpajassa. Yhdessä osallistujat pääsevät tutkimaan alueen kulinaarista historiaa ja valmistamaan herkkuja vanhojen reseptien pohjalta, samalla kuunnellen Sundqvistin tarinoita reseptien taustoista. 

 

17.00–18.00 | Pääkirjasto, Café Proosa

Kritiikin tila?

Pohjalaiset kriitikot keskustelevat kritiikin paikasta tietoisuudessamme ja sen vaikutuksesta kulttuuriseen ja yhteiskunnalliseen diskurssiin. Keskustelussa käsitellään kritiikin tämänhetkistä tilaa ja sen roolin kehitystä niin yhteiskunnassa yleisesti kuin myös erityisesti Pohjanmaalla. Miten paikallinen kulttuuri vaikuttaa kritiikin muotoon ja toimintaan? Ja mikä merkitys kritiikillä on yhteiskunnalliselle keskustelulle ja alueen kulttuurituotannolle? Keskustelemassa ovat Patrik Back, Sofie Furu ja Heidi von Wright, keskustelua moderoi Pär Jonasson.

Perjantai 15.11. – Ympäristön tila

14.00–16.00 | Pääkirjasto, Draama-sali | Stream

Hur barnlitteratur berör hantering av livssmärta (live + stream) 

Tämä kaksituntinen seminaari pureutuu siihen, kuinka lastenkirjallisuus voi auttaa lapsia käsittelemään elämän kipuja. Ohjelma sisältää useita asiantuntijapuheenvuoroja, joissa käsitellään sekä kirjallisuuden merkitystä että SAGA-mallia, joka auttaa lapsia ja nuoria kohtaamaan vaikeita tunteita. Seminaarin keskusteluun osallistuvat muun muassa Sanna-Sofia Vuori ja Mirjam Kalland, ja mukana ovat myös alan asiantuntijat Inger Damlin, Daniel Björndahl ja Anne Salovaara-Kero. 

 

16.30–17.30 | Pääkirjasto, Draama-sali

Paneelikeskustelu: Ympäristönsuojelu ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen 

Ympäristöteemoihin keskittyvässä paneelissa kirjailijat Ville-Juhani Sutinen, Riina Tanskanen ja Anni Kytömäki keskustelevat ympäristönsuojelusta ja kirjallisuuden roolista yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Keskustelu käsittelee, miten kirjailijat voivat osallistua ympäristökeskusteluun ja tarjota uusia näkökulmia ajankohtaisiin ympäristökysymyksiin. 

 

18.00–19.00 | Pääkirjasto, Matilda -tila

SÖL presenterar: deckare i Österbotten – Nilla Kjellsdotter & Simon Ventus 

Dekkarit ovat olleet Pohjanmaan kirjallisuudessa pitkään suosittuja, ja tässä tilaisuudessa Nilla Kjellsdotter ja Simon Ventus keskustelevat jännityskirjallisuuden kirjoittamisesta ja alueen merkityksestä heidän teoksissaan. Luvassa on pohjalaisen dekkarigenren salaisuuksia ja jännitystä. 

 

19.00–21.00 | Pääkirjasto, Draama-sali

Pelkotila-iltamat 

Tämä illan tapahtuma on kauhun ystävien unelma. Marko ja Tiina Hautalan isännöimässä iltamassa kuullaan keskusteluja kauhukirjallisuuden mestareiden, kuten Magdalena Hain ja Tiina Raevaaran, kanssa. Mukana myös sarjakuvataiteilija Avi Heikkinen. Tapahtuman tunnelman täydentää vaasalainen Maanvaivat-kuoro, jonka synkät kansanmusiikkiesitykset herättävät kylmät väreet. Lisäksi nähdään Gunnar Bäckmanin valokuvanäyttely hylätyistä taloista. Kauhua ja kirjallisuutta yhdistelevä ilta tarjoaa unohtumattomia elämyksiä. 

 

18.00–20.00 | Kaupungintalo

Nerouden lähteillä: Taiteilijat tauteineen 

Vaasan kaupunginorkesteri esittää Minna Pensolan ja Antti Tikkasen johdolla upean konserttielämyksen, jossa yhdistyy musiikki ja lääketieteen historia. Luennoitsijana toimii lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka valaisee, kuinka sairaudet ovat vaikuttaneet suurten säveltäjien kuten Bachin, Händelin ja Beethovenin elämään ja musiikkiin. Tämä ainutlaatuinen konsertti yhdistää faktaa, spekulaatiota ja kaunista klassista musiikkia.

Liput: NetTicket

Lauantai 16.11. – Ihmisen tila

10.00–11.30 | Pääkirjasto, Matilda -tila ja Café Proosa

Lasten LittFest & KulturÖsterbotten: Lasten sanataidetyöpaja 

Aamupäivä alkaa kaikille avoimilla, lapsille suunnatuilla sanataidetyöpajoilla, joissa lapset pääsevät luomaan omia tarinoitaan kahdella kielellä. Karin Erlandsson ohjaa työpajaa ruotsiksi Proosassa ja Elena Lehdontie suomeksi Matilda -tilassa.

 

10.30–12.30 | Pääkirjasto, Draama-sali

Petterin sohva 

Petter Lindbergin johdolla käydään sarja lyhyitä ja mielenkiintoisia haastatteluja. Vieraina ovat Ville-Juhani Sutinen, Anni Kytömäki, Magdalena Hai, Kaj Korkea-aho, Milja Sarkola ja Merja Mäki. Tule kuulemaan kirjailijoiden ajatuksia ja tarinoita! 

 

12.45–13.45 | Pääkirjasto, Draama-sali

Uuden runon iltamat 

Nippu sävähdyttävää esittävää runoutta kolmen nykyrunoilijan voimin. 

Aura Nurmi, Natalia Karjalainen ja Marjuli Heliö ovat uuden polven runoilijoita, jotka tuovat Vaasan lavalle monipuolisen, haastavan ja tyylikkään esityskimaran. Kolmikko tunnetaan erityisesti palkituista nuorten runoklubeista, mutta myös kivenkovista teksteistä. 

Näkemyksellisessä esityksessä kuullaan taidokkaita kertomuksia nykypäivästä. 

 

13.45–14.45 | Pääkirjasto, Draama-sali

Paneldiskussion: Kvinnliga förebilder – kvinnor i ledande roller 

Karin Erlandsson, Ellen Strömberg, Rosanna Fellman ja Anna Bertills keskustelevat kirjallisuuden naisten roolista ja merkityksestä esikuvina. Tämä paneelikeskustelu tarjoaa inspiroivia näkökulmia ja syvällisiä pohdintoja. 

 

14.45–15.00 | Pääkirjasto, Draama-sali

Runotyttöklubi: Riina Tanskanen

Riina Tanskanen on tamperelainen sarjakuvapiirtäjä, joka on tunnettu yhteiskuntakriittisestä työstään ”Tympeät tytöt” (Into). Tanskaselle myönnettiin 2022 tiedonjulkistamisen valtionpalkinto yhteiskunnallisen keskustelun avaamisesta ja tiedonvälityksestä sarjakuvan keinoin.

 

15.05–15.50 | Pääkirjasto, Draama-sali

Vanhemmuuden tila 

Kirjailijat Juha Itkonen ja Kaj Korkea-aho keskustelevat uusimmista teoksistaan, jotka käsittelevät perhettä ja isyyttä eri näkökulmista. Keskustelua vetää toimittaja Petter Lindberg.  

 

15.50–16.00 | Pääkirjasto, Draama-sali

Poesi av Rosanna Fellman 

Rosanna Fellman on lavarunoilija, kielenkääntäjä, luennoitsija ja aktivisti. Fellman on kasvanut Pietarsaaressa ja asuu Helsingissä. Hän julkaisi esikoisteoksensa, Strömsöborna-runokokoelman (Förlaget), vuonna 2019 ja sai Vimma-kulttuuripalkinnon. Republikens president – Tasavallan presidentti (Förlaget) ilmestyi vuonna 2022 ja sai Granberg-Sumeliuska-palkinnon. Syksyllä 2023 Svenska Yle julkaisi Rosanna Fellman, poet -dokumentin (Rosanna Fellman, runoilija).

 

16.00–17.00 | Pääkirjasto, Draama-sali

Kirjailijakeskustelu – Mielentila 

Kirjailijat Milja Sarkola ja Jani Nieminen keskustelevat mielentilasta ja sen vaikutuksesta luovaan työhön. Keskustelua moderoi Hanna Hietikko. Tämä keskustelu tarjoaa syvällisiä ja ajatuksia herättäviä näkökulmia kirjailijoiden työskentelyyn. 

 

17.00–18.00 | Pääkirjasto, Draama-sali

Mötesplats Österbotten 

Lars Sund keskustelee Jenna Matintuvan kanssa Pohjanmaalle sijoittuvan trilogiansa viimeisestä osasta ”Prinsessan av Vasa”. Tule kuulemaan lisää tästä kiehtovasta teoksesta ja sen taustoista. 

 

18.30–21.30 | Kaupungintalo

Lauluja rikosrekisteristä – ja kevyt kosketus oikeuspsykologiaan 

Laulaja ja oikeuspsykologi Julia Korkman esiintyy yhtyeensä kanssa Lauluja Rikosrekisteristä -konsertissaan.  

Konsertti on yhdistelmä luennosta ja konsertista, ja kokonaisuuden kesto on noin 180 minuuttia väliajalla.  

Sisällöllisesti konsertti vie kuulijan faktojen ja musiikin kautta rikosten maailmaan; mm. vääriin tunnustuksiin, läheisväkivaltaan ja oikeusmurhiin. Puheenvuoroissa käsitellään esimerkiksi rikollisuudelle altistavia tekijöitä, muistin epäluotettavuutta todistajien lausunnoissa ja nähdään, miten vääristyneitä ajatuksia läheisväkivalta voi saada aikaan. Musiikki on uudelleen sovitettuja ja tulkittuja kappaleita eri genreistä.  

Korkman siirtyy saumattomasti asiantuntijaroolista laulajaksi, kun konsertissa kuultavat faktaosuudet nostavat esille mielenkiintoisia ja ajankohtaisia rikoksia ja uutisia aiheesta.  

Tule kuulemaan, miten koko kansalle mediasta tuttuja aiheita käsitellään tieteen ja taiteen näkökulmasta. 

Liput 20/25€, NetTicket

Yhteystiedot

Ota yhteyttä

  • Kuorofestivaali

    Kirjallisuustapahtuma Vaasa LittFest Vasa