LittFest lauantai 16.11.2024
Teema: Ihmisen tila
10.00–11.30 | Pääkirjasto, Matilda -tila ja Café Proosa
Lasten LittFest & KulturÖsterbotten: Lasten sanataidetyöpaja
Aamupäivä alkaa kaikille avoimilla, lapsille suunnatuilla sanataidetyöpajoilla, joissa lapset pääsevät luomaan omia tarinoitaan kahdella kielellä. Karin Erlandsson ohjaa työpajaa ruotsiksi Proosassa ja Elena Lehdontie suomeksi Matilda -tilassa.
10.30–12.30 | Pääkirjasto, Draama-sali
Petterin sohva
Petter Lindbergin johdolla käydään sarja lyhyitä ja mielenkiintoisia haastatteluja. Vieraina ovat Ville-Juhani Sutinen, Anni Kytömäki, Magdalena Hai, Kaj Korkea-aho, Milja Sarkola ja Merja Mäki. Tule kuulemaan kirjailijoiden ajatuksia ja tarinoita!
12.45–13.45 | Pääkirjasto, Draama-sali
Uuden runon iltamat
Nippu sävähdyttävää esittävää runoutta kolmen nykyrunoilijan voimin.
Aura Nurmi, Natalia Karjalainen ja Marjuli Heliö ovat uuden polven runoilijoita, jotka tuovat Vaasan lavalle monipuolisen, haastavan ja tyylikkään esityskimaran. Kolmikko tunnetaan erityisesti palkituista nuorten runoklubeista, mutta myös kivenkovista teksteistä.
Näkemyksellisessä esityksessä kuullaan taidokkaita kertomuksia nykypäivästä.
13.45–14.45 | Pääkirjasto, Draama-sali
Paneldiskussion: Kvinnliga förebilder – kvinnor i ledande roller
Karin Erlandsson, Ellen Strömberg, Rosanna Fellman ja Anna Bertills keskustelevat kirjallisuuden naisten roolista ja merkityksestä esikuvina. Tämä paneelikeskustelu tarjoaa inspiroivia näkökulmia ja syvällisiä pohdintoja.
14.45–15.00 | Pääkirjasto, Draama-sali
Runotyttöklubi: Riina Tanskanen
Riina Tanskanen on tamperelainen sarjakuvapiirtäjä, joka on tunnettu yhteiskuntakriittisestä työstään ”Tympeät tytöt” (Into). Tanskaselle myönnettiin 2022 tiedonjulkistamisen valtionpalkinto yhteiskunnallisen keskustelun avaamisesta ja tiedonvälityksestä sarjakuvan keinoin.
15.05–15.50 | Pääkirjasto, Draama-sali
Vanhemmuuden tila
Kirjailijat Juha Itkonen ja Kaj Korkea-aho keskustelevat uusimmista teoksistaan, jotka käsittelevät perhettä ja isyyttä eri näkökulmista. Keskustelua vetää toimittaja Petter Lindberg.
15.50–16.00 | Pääkirjasto, Draama-sali
Poesi av Rosanna Fellman
Rosanna Fellman on lavarunoilija, kielenkääntäjä, luennoitsija ja aktivisti. Fellman on kasvanut Pietarsaaressa ja asuu Helsingissä. Hän julkaisi esikoisteoksensa, Strömsöborna-runokokoelman (Förlaget), vuonna 2019 ja sai Vimma-kulttuuripalkinnon. Republikens president – Tasavallan presidentti (Förlaget) ilmestyi vuonna 2022 ja sai Granberg-Sumeliuska-palkinnon. Syksyllä 2023 Svenska Yle julkaisi Rosanna Fellman, poet -dokumentin (Rosanna Fellman, runoilija).
16.00–17.00 | Pääkirjasto, Draama-sali
Kirjailijakeskustelu – Mielentila
Kirjailijat Milja Sarkola ja Jani Nieminen keskustelevat mielentilasta ja sen vaikutuksesta luovaan työhön. Keskustelua moderoi Hanna Hietikko. Tämä keskustelu tarjoaa syvällisiä ja ajatuksia herättäviä näkökulmia kirjailijoiden työskentelyyn.
17.00–18.00 | Pääkirjasto, Draama-sali
Mötesplats Österbotten
Lars Sund keskustelee Jenna Matintuvan kanssa Pohjanmaalle sijoittuvan trilogiansa viimeisestä osasta ”Prinsessan av Vasa”. Tule kuulemaan lisää tästä kiehtovasta teoksesta ja sen taustoista.
18.30–21.30 | Kaupungintalo
Lauluja rikosrekisteristä – ja kevyt kosketus oikeuspsykologiaan
Laulaja ja oikeuspsykologi Julia Korkman esiintyy yhtyeensä kanssa Lauluja Rikosrekisteristä -konsertissaan.
Konsertti on yhdistelmä luennosta ja konsertista, ja kokonaisuuden kesto on noin 180 minuuttia väliajalla.
Sisällöllisesti konsertti vie kuulijan faktojen ja musiikin kautta rikosten maailmaan; mm. vääriin tunnustuksiin, läheisväkivaltaan ja oikeusmurhiin. Puheenvuoroissa käsitellään esimerkiksi rikollisuudelle altistavia tekijöitä, muistin epäluotettavuutta todistajien lausunnoissa ja nähdään, miten vääristyneitä ajatuksia läheisväkivalta voi saada aikaan. Musiikki on uudelleen sovitettuja ja tulkittuja kappaleita eri genreistä.
Korkman siirtyy saumattomasti asiantuntijaroolista laulajaksi, kun konsertissa kuultavat faktaosuudet nostavat esille mielenkiintoisia ja ajankohtaisia rikoksia ja uutisia aiheesta.
Tule kuulemaan, miten koko kansalle mediasta tuttuja aiheita käsitellään tieteen ja taiteen näkökulmasta.
Liput 20/25€, NetTicket